to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Χρυσό «όχι» από την Αλεξανδρούπολη

Νέο φρένο στα σχέδια επέκτασης της εξορυκτικής περιοχής του Περάματος από την «Eldorado Gold» και τη «Χρυσωρυχεία Θράκης» έβαλε ο Δήμος Αλεξανδρούπολης


Είπε όχι σε δύο αιτήσεις μεταλλευτικών ερευνών της «Χρυσωρυχεία Θράκης» που, αν γίνουν δεκτές, θα αυξήσουν τη συνολική μεταλλευτική έκταση του Περάματος κατά σχεδόν 20.000 στρέμματα. Παρόμοια απόφαση πήρε πριν από μερικές μέρες και το δημοτικό συμβούλιο Σαπών. Οι αιτήσεις αφορούν τις περιοχές Αύρας και Μέστης και περιλαμβάνουν μέρος του οικισμού Αύρα, αλλά και μεγάλο μέρος της κτηνοτροφικής μονάδας και γαλακτοβιομηχανίας «Εβροφάρμα».

«Προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την προεκλογική περίοδο, που υπάρχει γενικά μια αναταραχή, για να προωθήσουν τα επεκτατικά τους σχέδια, αλλά δεν θα τους αφήσουμε», δήλωσε στην «Ε» ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, Βαγγέλης Λαμπάκης. «Θέλουν να εδραιωθούν στη περιοχή και να πιέσουν τη κυβέρνηση να εγκρίνει τις μελέτες που κατέθεσαν, αλλά τις απέσυρε η ίδια η κυβέρνηση πριν από 8 μήνες. Οι εξορύξεις δεν είναι μια επένδυση συμφέρουσα για τη Θράκη. Οι αιτήσεις τους απορρίφθηκαν ομόφωνα από το δημοτικό συμβούλιο, εκτός από μία λευκή ψήφο», πρόσθεσε. Παράλληλα με την άρνηση του δημοτικού συμβουλίου Αλεξανδρούπολης, η δημοτική παράταξη του Β. Λαμπάκη, «Πόλη & Πολίτες», κατέθεσε ψήφισμα κατά της εξόρυξης χρυσού.

Η εταιρεία, με τα από 3.2.2014 έγγραφά της, υπέβαλε αιτήσεις για χορήγηση Αδειας Μεταλλευτικών Ερευνών στην Π.Ε. Εβρου σε δύο εκτάσεις εμβαδού 9.623,6 στρεμμάτων και 9.950 στρεμμάτων αντίστοιχα. Στην πρώτη περιοχή συμπεριλαμβάνεται μέρος του οικισμού της Αύρας, ενώ στη δεύτερη μέρος της κτηνοτροφικής μονάδας της «Εβροφάρμα» και ολόκληρος ο οικισμός της Μέστης. Οι δύο περιοχές βρίσκονται σε απόσταση 18 χλμ. από το κέντρο της Αλεξανδρούπολης, δίπλα στα σχεδιαζόμενα χρυσωρυχεία του Περάματος.

* Οχι, λέει το Συμβούλιο της Επικρατείας στην κατασκευή δύο συγκροτημάτων κατοικιών σε έκταση 1.600 τ.μ. μέσα στο στρατόπεδο ΣΑΚΕΤΑ στην περιοχή του Καρέα, στον Υμηττό. Σύμφωνα με την απόφαση του Ε' τμήματος του ανώτατου δικαστηρίου, το στρατόπεδο βρίσκεται εντός της β' ζώνης προστασίας του Υμηττού, στην οποία απαγορεύεται η ανέγερση οικημάτων. Ανάλογη απόφαση είχε εκδώσει και το Τμήμα Αναστολών του ΣτΕ.

Η υπόθεση απασχόλησε το δικαστήριο ύστερα από αιτήσεις που κατέθεσε ο Δήμος Βύρωνα και ο Σύνδεσμος Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού, με τις οποίες στρέφονταν κατά της απόφασης του υφυπουργού Εθνικής Αμυνας (27.4.2007) να προχωρήσει στην κατασκευή κατοικιών για τις άγαμες και έγγαμες ολιγομελείς οικογένειες της Πολεμικής Αεροπορίας.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)