to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:15 | 30.12.2012

πηγή: https://left.gr/91

Πολιτική

Χρυσή Αυγή - Αστυνομία: Στρίβειν διά της "θεωρίας των δύο άκρων" ο Ν. Δένδιας

Της Έλλης Ζώτου


Θυμάστε έναν υπουργό Προστασίας του Πολίτη, που είχε παραδεχθεί ότι δεν είχε διαβάσει το πρώτο Μνημόνιο παρά το γεγονός ότι το ψήφισε; Ε, εντάξει, ο τωρινός υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη (όπως κατέληξε να λέγεται επί συγκυβερνήσεων Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜ.ΑΡ.) δεν διαβάζει τις εκθέσεις διεθνών οργανώσεων που αφορούν το υπουργείο του, όπως αποκάλυψε πριν από λίγες εβδομάδες ο Ν. Δένδιας σε συνέντευξή του στο Unfollow όταν ρωτήθηκε για την πρόσφατη έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας για την αστυνομική βία.

Σε τι όμως θα χρησίμευε η ανάγνωση της έκθεσης αυτής, όπως και της πρόσφατης έκθεσης της Human Rights Watch για την ξενοφοβική βία στην Ελλάδα; Μάλλον στο να κατανοήσει τι κάνουν και τι δεν κάνουν οι αστυνομικοί, των οποίων είναι πολιτικός προϊστάμενος, ακόμα και αν αυτός επαναλαμβάνει ότι δεν είναι αστυνομικός για να ξέρει τα "επιχειρησιακά". Ειδικά όταν φτάνουν οι καταγγελίες για αστυνομική βία που διασύρουν τη χώρα διεθνώς, εκδίδονται ταξιδιωτικές οδηγίες (βλέπε οδηγία Ν. Κορέας) και αποκαλύπτουν ακόμα και βασανιστήρια μέσα στη ΓΑΔΑ ή την απειλή ότι θα δώσουν στοιχεία συλληφθέντων "στους φίλους τους, στη Χρυσή Αυγή".

Και όλα αυτά συμβαίνουν σε μια περίοδο που οι ρατσιστικές επιθέσεις από μαυροφορεμένες ομάδες που άλλοτε, κατά τις καταγγελίες, φέρουν τα διακριτικά της Χρυσής Αυγής, άλλοτε όχι, έχουν πολλαπλασιαστεί, ενώ η εξιχνίαση αυτών από τις αρχές παραμένει μηδενική και η αδιαφορία των αστυνομικών που οδηγεί ακόμα και στη συγκάλυψη, όπως καταγγέλουν διεθνείς οργανισμοί (Διεθνής Αμνηστία, Human Rights Watch) και μεταναστευτικές κοινότητες.

 

Η Χρυσή Αυγή εν δράσει...

Άλλωστε τους περασμένους μήνες, ακόμα και βουλευτές της Χρυσής Αυγής έχουν προβεί δημοσίως και μπροστά είτε στον τηλεοπτικό φακό, είτε τον φωτογραφικό, από βιοπραγίες (βλέπε βιαιοπραγία Κασιδιάρη σε Κανέλλη, Δούρου) έως αντιποίηση αρχής και καταστροφές πάγκων αλλοδαπών μικροπωλητών σε λαϊκές αγορές. Μάλιστα στην καταστροφή πάγκων μικροπωλητών ο αστυνομικός φρουρός του βουλευτή Κ. Μπαρμπαρούση παρίστατο και ετέθη τελικά σε διαθεσιμότητα, τρεις - τέσσερις ημέρες έπειτα από το συμβάν και αφού έχει ξεσηκωθεί θόρυθος επ' αυτού.

Τρεις ημέρες είχε χρειαστεί κιόλας το υπουργείο τότε να αντιδράσει, αφαιρώντας τους αστυνομικούς των βουλευτών, αφήνοντας μόνο στον αρχηγό τους και στα γραφεία φρουρά και θέτοντας επίσης σε διαθεσιμότητα τη διοικητή του τμήματος Ραφήνας για τον τρόπο που χειρίστηκε τους πρώτους "ελέγχους" της Χρυσής Αυγής στο τοπικό πανηγύρι.

 

Στρίβειν διά της θεωρίας των "δύο άκρων"

Από την άλλη πλευρά ο αρμόδιος υπουργός στα λόγια πατάσσει τα "τάγματα εφόδου της Χρυσής Αυγής", καλύπτει ή αγνοεί την ανοχή ορισμένων αστυνομικών σε αυτά ή τη σύνδεσή τους με αυτή (βλέπε π.χ. απειλές σε συλληφθέντες στη ΓΑΔΑ ότι θα τους "δώσουν" στη Χρυσή Αυγή, στην αντιφασιστική στη Νίκαια στις 16 Δεκέμβρη όπου ο αστυνομικός κλοιός άνοιξε για να διαφύγει, όπως καταγγέλλεται, μηχανάκι με χρυσαυγίτες που προσπάθησαν να χτυπήσουν την πορεία των αντιφασιστών) και επικαλείται την απουσία στοιχείων που αποδεικνύουν κάποια σχέση.

Την ίδια ώρα δε καταφεύγει στην θεωρία των "δύο άκρων" κάθε φορά που βρίσκεται αντιμέτωπος με ερωτήσεις ή καταγγελίες για ακροδεξιά βία ή βία από τη Χρυσή Αυγή. Συγκεκριμένα, σε απάντηση στον βουλευτή της Ν.Δ. Δ. Κυριαζίδη, αναφορικά με τα περιστατικά παραβατικών συμπεριφορών από βουλευτές της Χρυσής Αυγής, ο Ν. Δένδιας, αφού κάνει σαφές ότι υπάρχουν νόμοι περί ασυλίας των βουλευτών και εν συνεχεία αναφέρει μια σειρά περιστατικών, έπειτα από τα οποία ασκήθηκαν διώξεις σε μέλη και βουλευτές της Χρυσής Αυγής, αναφέρει και το περιστατικό της Πάτρας, όπου αντιεξουσιαστές επιτέθηκαν "με κράνη, πέτρες, ρόπαλα" σε μαγαζί συζύγου μέλους της Χρυσής Αυγής και τραυμάτισαν έναν παρευρισκόμενο.

Για την επίθεση στον βουλευτή Δημήτρη Στρατούλη από άνδρες που δήλωσαν χρυσαυγίτες δεν μπήκε καν στον κόπο να κάνει κάποια δήλωση, όταν απαντά και στην παραμικρή ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, της νεολαίας του ή κάποιας τοπικής του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο μεταξύ η ακροδεξιά βία οπλίζεται, όπως φανερώνουν οι υποθέσεις του βομβιστή στη Σπάρτη και οι τρεις συλληφθέντες του Βόλου, χωρίς όμως να παρατηρείται κάποια ιδιαίτερη κινητοποίηση της πολιτικής ή φυσικής ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ. και παρά το γεγονός ότι οι απειλές της Χρυσής Αυγής δεν έχουν αφήσει ούτε τον υπουργό απ' έξω.



2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)