to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:50 | 10.01.2022

Πολιτισμός

Χρυσές Σφαίρες: The Power of the Dog και West Side Story οι μεγάλοι νικητές

Δόθηκαν οι Χρυσές Σφαίρες σε κλειστή τελετή η οποία δέχθηκε σφοδρές επικρίσεις.


Η «τελετή» που έγινε, χωρίς λόγο» στο Beverly Hilton στο Λος Αντζελες, με καλεσμένους περίπου 200 άτομα (κυρίως ανθρώπους της Ενωσης), έμοιαζε σχεδόν σαν την ανακοίνωση βραβείων μιας οποιαδήποτε ένωσης κριτικών - και μάλιστα όχι της πιο αγαπημένης της βιομηχανίας, κόντρα εικόνα στις λαμπερές τελετές των Χρυσών Σφαιρών των προηγούμενων χρόνων που συγκέντρωναν ζωντανά όλη τη βιομηχανία και είχαν κερδίσει, τουλάχιστον επιφανειακά, την επίστρωση της σημαντικότερης απονομής βραβείων πριν τα Οσκαρ.

Μοναδικοί δημόσιοι υποστηρικτές των Χρυσών Σφαιρών φέτος ήταν η Τζέιμι Λι Κέρτις και ο Αρνολντ Σβαρτσενέγκερ που με βίντεό τους στήριξαν τα βραβεία και τις προσπάθειες της Ενωσης για αλλαγή.

Οι ταινίες "The Power of the Dog" και "West Side Story" απέσπασαν τα βασικά βραβεία στην τελετή των Χρυσών Σφαιρών, η οποία αγνοήθηκε από το Χόλιγουντ και πραγματοποιήθηκε χωρίς τηλεοπτική μετάδοση, ούτε κόκκινο χαλί, με τα βραβεία να ανακοινώνονται online.

Το σκοτεινό γουέστερν της Jane Campion "The Power of the Dog" είναι η δεύτερη ταινία γυναίκας σκηνοθέτη που βραβεύεται με την Χρυσή Σφαίρα της καλύτερης δραματικής ταινίας. Απέσπασε επίσης το βραβείο Σκηνοθεσίας, ενώ ο Kodi Smit-McPhee τιμήθηκε με το βραβείο Β' Ανδρικού Ρόλου.

Το remake του Steven Spielberg "West Side Story" απέσπασε το βραβείο Καλύτερης Ταινίας, Κωμωδία ή Μιούζικαλ, ενώ η Rachel Zegler τμήθηκε με το βραβείο της Καλύτερης Ηθοποιού στην ίδια κατηγορία και η Ariana DeBose το βραβείο του Β' Γυναικείου Ρόλου.

Ο Will Smith και η Nicole Kidman τιμήθηκαν με τις Χρυσές Σφαίρες του Α' Ανδρικού και του Α' Γυναικείου Ρόλου σε Δράμα αντίστοιχα για τους ρόλους τους στις ταινίες "King Richard" και "Being the Ricardos".

Το βραβείο Α' Ανδρικού Ρόλου στην κατηγορία Κωμωδία ή Μιούζικαλ απέσπασε ο Andrew Garfield για την ερμηνεία του στην ταινία "Tick, tick,... Boom!".

Η ταινία "Belfast", που θεωρείται μεταξύ των φαβορί στην σεζόν των βραβείων που ανοίγει, περιορίσθηκε στο βραβείο Καλύτερου Σεναρίου.

Η σειρά "Succession", της HBO, απέσπασε το βραβείο της Καλύτερης Δραματικής Σειράς.

Στις τηλεοπτικές κατηγορίες θριάμβευσε επάξια το Succession με τρία βραβεία (Καλύτερης Δραματικής Σειράς, Α' Ανδρικού και Β' Γυναικείου), ενώ στις κωμικές σειρές, επίσης επάξια, ξεχώρισε το «Hacks» με την συγκλονιστική Τζιν Σμαρτ να κερδίζει και το Α Γυναικείου. Η Κέιτ Γουίνσλετ αναγνωρίστηκε για την ερμηνεία της στο Mare of Easttown και ο Τζέισον Σουντέκις απέσπασε ξανά, και δικαίως, το Α Ανδρικό στην κωμωδία για το Ted Lasso.

Ιστορική πρωτιά: η Εμτζεϊ Ροντρίγκεζ κέρδισε το βραβείο Α Γυναικείου («Pose») και έγραψε ιστορία ως η πρώτη τρανς γυναίκα που κερδίζει Χρυσή Σφαίρα.

Ανατροπή: μάλλον αγνοήθηκε η σειρά-φαινόμενο φέτος. Το «Squid Game» περιορίστηκε σε μία Χρυσή Σφαίρα - αυτή του Β' Ανδρικού για τον Ο Γιονγκ-σου.

Αλλά, κανείς από τους βραβευθέντες δεν ήταν παρών στη τελετή που πραγματοποιήθηκε κεκλεισμένων των θυρών.

spencer

Αναλυτικά τα βραβεία:

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Καλύτερη Ταινία - Δράμα: «Η Εξουσία του Σκύλου»

The Power of the dog

Σκηνοθεσία: Τζέιν Κάμπιον («Η Εξουσία του Σκύλου»)

jane campion 607

Σενάριο: Κένεθ Μπράνα («Belfast»)

Belfast

Α' Ανδρικός Ρόλος - Δράμα: Γουίλ Σμιθ («King Richard»)

King Richard

Α' Γυναικείος Ρόλος - Δράμα: Νικόλ Κίντμαν («Being the Ricardos»)

Being the Ricardos

Καλύτερη Ταινία - Κωμωδία ή Μιούζικαλ: «West Side Story»

west side story

Α' Ανδρικός Ρόλος - Κωμωδία ή Μιούζικαλ: Αντριου Γκάρφιλντ («Tick, Tick... Boom!»)

Tick, Tick... Boom!

Α' Γυναικείος Ρόλος - Κωμωδία ή Μιούζικαλ: Ρέιτσελ Ζέγκλερ («West Side Story»)

West Side Story

Β' Ανδρικός Ρόλος: Κόντι Σμιτ-ΜακΦι («Η Εξουσία του Σκύλου»)

Power of the Dog

Β' Γυναικείος Ρόλος: Αριάνα ΝτεΜπόουζ («West Side Story»)

west side story

Καλύτερη Ταινία - Animation: «Ενκάντο: Ενας Κοσμος Μαγικός»

encanto

Καλύτερη Ξενόγλωσση Ταινία: «Drive My Car»

drive my car

Καλύτερη Μουσική: Χανς Τσίμερ («Dune»)

dune

Καλύτερο Τραγούδι: No Time to Die («No Time to Die»), Billie Eilish & Finneas

no time to die

ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Καλύτερη Τηλεοπτική Σειρά - Δράμα: Succession (HBO)

succession 607

A' Ανδρικός Ρόλος - Δράμα Τζέρεμι Στρονγκ (Succession)

Jeremy Strong 607 10

Α' Γυναικείος Ρόλος - Δράμα: Εμτζεϊ Ροντρίγκεζ («Pose»)

pose

Καλύτερη Τηλεοπτική Σειρά - Κωμωδία: Hacks

HACKS 2

A' Ανδρικός Ρόλος - Κωμωδία Τζέισον Σουντέκις (Ted Lasso)

Ted Lasso 607

Α' Γυναικείος Ρόλος - Κωμωδία: Τζιν Σμαρτ (Hacks)

Hacks

Β΄ Ανδρικός Ρόλος: Ο Γιονγκ-σου («Squid Game»)

Squid Game

Β' Γυναικείος Ρόλος: Σάρα Σνουκ (Succession)

succession

Καλύτερη Τηλεταινία ή Μίνι Σειρά: The Underground Railroad

the underground railroad main

Α' Ανδρικός Ρόλος σε Τηλεταινία ή Μίνι Σειρά: Μάικλ Κίτον (Dopesick)

dopesick

Α' Γυναικείος Ρόλος σε Τηλεταινία ή Μίνι Σειρά: Κέιτ Γουίνσλετ (Mare of Easttown)

Mare of Easttown

Καταγγελίες για έλλειψη διαφάνειας και ρατσιμό

Η τελετή των Golden Globes, που ανοίγει την σεζόν των κινηματογραφικών βραβείων, προσελκύει συνήθως την αφρόκρεμα της βιομηχανίας του θεάματος. Αυτήν την χρονιά όμως οι σταρ του Χόλιγουντ έμειναν μακριά από την τελετή των βραβείων της Ενωσης Ανταποκριτών Ξένου Τύπου επικρίνοντας το θεσμό για έλλειψη διαφάνειας και για ρατσισμό.

Το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο NBC αποσύρθηκε από την μετάδοση της τελετής, παρά την υψηλή τηλεθέαση των τελευταίων ετών, και το γεγονός δεν είχε μεγάλη απήχηση στο Twitter, όπου οι χρήστες ασχολήθηκαν περισσότερο με τον θάνατο του αμερικανού ηθοποιού Bob Saget, που ανακοινώθηκε κατά την διάρκεια της βραδιάς.

Η Ενωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου αποτελείται από μία εκατοστή πρόσωπα και κατηγορείται ιδιωτικά στους χολιγουντιανούς κύκλους εδώ και καιρό για σειρά περιστατικών που κινούνται ανάμεσα στην διαφθορά και τον ρατσισμό.

Η εφημερίδα Los Angeles Times αποκάλυψε πέρυσι ότι η Ενωση δεν έχει κανέναν μαύρο μεταξύ των μελών της ανοίγοντας τον χορό των επιθέσεων. Εκτοτε, η Ενωση προσπάθησε να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις στην λειτουργία της, απαγορεύοντας, για παράδειγμα, στα μέλη της να δέχονται πολυτελή δώρα ή δωρεάν διαμονή σε ξενοδοχεία εκ μέρους των κινηματογραφικών στούντιο που ανταγωνίζονται για να εξασφαλίσουν την ψήφο τους.

Το πρόβλημα φάνηκε από τις υποψηφιότητες των 78ων Χρυσών Σφαιρών, των βραβείων των Ξένων Ανταποκριτών στο Χόλιγουντ: από την πεντάδα των καλύτερων ταινιών απουσίαζαν όλες οι «μαύρες» ταινίες (« Da 5 Bloods», «One Night in Miami», «Ma Rainey’s Black Bottom», «Judas and the Black Messiah»). Λίγες μέρες πριν την απονομή, οι Los Angeles Times βγήκαν με σκάνδαλο: κανένα από τα 87 μέλη της Ενωσης δεν είναι μαύρος/η. Οπότε πώς να υπάρξει μία δίκαιη, ισότιμη αντιπροσώπευση στις υποψηφιότητες και τα βραβεία; Οταν τα μέλη που ψηφίζουν δεν έχουν άμεση επαφή με την μαύρη κουλτούρα;

Πηγές: flix.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)