to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

23:32 | 13.05.2012

left.gr

Πολιτική

Το χρονικό της πρώτης ημέρας διαβουλεύσεων υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Όλην την ημέρα συνεχής ενημέρωση από το left.gr για τις πολιτικές εξελίξεις, από τις συναντήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας


23:31 Συνεχίζονται αύριο οι συναντήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας


23:25 Κουβέλης: "Η πρότασή μας είναι για να αποφύγουμε τις εκλογές" , "Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μου είπε ότι προς το παρόν δεν διαφαίνεται λύση για το σχηματισμό κυβέρνησης"


23:20 Φώτης Κουβέλης: "Βιώσιμη κυβέρνηση με τα κόμματα όπως τα κατέταξε ο λαός"


23:19 Τώρα δηλώσεις του Φώτη Κουβέλη


23:00 Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Παπούλια-Κουβέλη. Εν αναμονή των δηλώσεων Κουβέλη και της ανακοίνωσης της Προεδρίας της Δημοκρατίας.  


22:27 Στο Προεδρικό Μέγαρο έφθασε ο Φώτης Κουβέλης.


22:12 Φωτογραφία από καθιστούς στο πάτωμα δημοσιογράφους την ώρα που μπήκε στο Προεδρικό Μέγαρο ο αρχηγός της νεοναζιστικής οργάνωσης, Χρυσής Αυγής.



22:10 Η επόμενη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με το Φώτη Κουβέλη στις 22:30.


21:45 Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του αρχηγού της νεοναζιστικής συμμορίας, Χρυσής Αυγής, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Οι δημοσιογράφοι αρνήθηκαν να του κάνουν ερωτήσεις.


21:22  Άφιξη του αρχηγού της νεοναζιστικής συμμορίας, Χρυσής Αυγής, στο Προεδρικό Μέγαρο, Νίκου Μιχαλολιάκου. Καθιστοί στο πάτωμα και σε καρέκλες τον "υποδέχθηκαν" οι δημοσιογράφοι.


21:15 Αυτήν την ώρα δηλώσεις της Αλέκας Παπαρήγα: "Ο λαός έχει μια ευκαιρία στα χέρια του, να αναδείξει το ΚΚΕ δυνατό"


20:36 Όλες οι εξελίξεις δείχνουν ότι οι πρωτοβουλίες του Κάρολου Παπούλια και οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν και αύριο.


20:24 Η γ.γ. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα προσήλθε στο προεδρικό μέγαρο για τη συνάντηση με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας.


20:19 Δείτε το βίντεο με τις δηλώσεις Καμμένου



20:14 Τα 7 σημεία της πρότασης Καμμένου: 1. Αμεση ανακήρυξη ΑΟΖ. 2. Αμεση ανάληψη καταστατικού ελέγχου Τράπεζας της Ελλάδος. 3. Συγκρότηση επιτροπής λογιστικού ελέγχου του χρέους από το 1974, του PSI και της πρώτης δανειακής σύμβασης. 4. Καταγγελία του μνημονίου και των δανειακών συμβάσεων. 5. Αναθεώρηση του άρθρου 86 του Συντάγματος περί ευθύνης υπουργών. 6. Ενημέρωση Βουλής για τα πεπραγμένα κυβερνήσεων από 2009 και δημοσιοποίηση όλων των εγγράφων. 7. Εξάντληση νομικών μέσων για γερμανικές αποζημιώσεις και κατοχικά δάνεια.


20:10 Πάνος Καμμένος: "Προϋπόθεση για συμμετοχή σε κυβέρνηση ειδικού σκοπού: τα 7 σημεία της πρότασης των Ανεξάρτητων Ελλήνων και η επίσημη ενημέρωση για τα οικονομικά της χώρας".


20:05 Δείτε ένα απόσπασμα από την ομιλία Τσίπρα στη Νίκαια 




20:02 Δηλώσεις Πάνου Καμμένου: "Συμφωνήσαμε με τον ΠτΔ στην ανάγκη διακυβέρνησης της χώρας" - "Ο ΠτΔ μου είπε ότι δεν μπορεί να κοινοποιηθεί η επιστολή Παπαδήμου στο λαό".


19:52 Αλέξης Τσίπρας από τη συνέλευση του ΣΥΡΙΖΑ στη Νίκαια: "Δε θα αποφασίζουμε σε κλειστά γραφεία. Εμείς κουβεντιάζουμε ανοιχτά με το λαό, θα κουβεντιάσουμε μαζί τη στάση που θα κρατήσουμε από εδώ και μπρος". 


19:50 Αποχώρησε από το Προεδρικό Μέγαρο ο Πάνος Καμμένος - Πολύ σύντομη η συνάντησή του με τον Κάρολο Παπούλια. Αναμένονται δηλώσεις του προέδρου των Ανεξάρτητων Ελλήνων από τη Βουλή.


19:44 Από το twitter του Πάνου Καμμένου πριν λίγο: "Πρίν μπώ στον Πρόεδρο σας ξαναλέω : Ότι λέμε οι Ανεξάρτητοι Έλληνες ισχύει για πάντα. Μην ακούτε τίποτα"


19:22 Στο Προεδρικό Μέγαρο ο Πάνος Καμμένος.


19:19 Αναμένεται η άφιξη του Πάνου Καμμένου στο Προεδρικό Μέγαρο.


19:13 Η Προεδρία της Δημοκρατίας δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει τη διαδικασία απομαγνητοφώνησης και δημοσιοποίησης των συνομιλιών των πολιτικών αρχηγών στη σύσκεψη υπό τον ΠτΔ, κατόπιν του σχετικού αιτήματος του ΣΥΡΙΖΑ. 


19:10 Ξεκινάει σε λίγο η ανοιχτή συνέλευση του ΣΥΡΙΖΑ Κορυδαλλού-Νίκαιας στη πλατεία Σπάθα στη Νίκαια, με τη συμμετοχή και του Αλέξη Τσίπρα.


18:30 Αναμένοντας το αν θα βγει -πράγμα που ως τώρα δεν διαφαίνεται- λευκός καπνός από το προεδρικό μέγαρο...

Και περιμένοντας την πρώτη από τις κατά μόνας συναντήσεις του προέδρου της Δημοκρατίας με πολιτικούς αρχηγούς, στις 7:30 με τον Πάνο Καμμένο.


17:30 Σε υψηλούς τόνους απάντησε η Δημοκρατική Αριστερά στις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα, ότι έχει υπάρξει προγραμματική συμφωνία της ΔΗΜΑΡ με ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για σχηματισμό κυβέρνησης. Αναμενόμενο θα ήταν οι υψηλοί τόνοι του Φώτη Κουβέλη να απευθύνονταν στον Ευάγγελο Βενιζέλο που πρώτος έκανε λόγο για προγραμματική συμφωνία ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΔΗΜΑΡ καθώς και στον Κάρολο Παπούλια, ο οποίος κατά τη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών επεσήμανε την προγραμματική συμφωνία των τριών κομμάτων.        


15:57 Δηλώσεις έκανε ο Φώτης Κουβέλης απαντώντας και στις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στο προεδρικό μέγαρο.


15:25:  ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑ ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ

Ζήτησα από την αρχή της σημερινής συνάντησης με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας  να δημοσιοποιηθούν τα πρακτικά της συζήτησης.  Αίτημα που έγινε δεκτό.
Έτσι όλοι, οι Ελληνίδες και οι Έλληνες θα έχουν την δυνατότητα να βγάλουν  τα συμπεράσματά τους.
Αυτοί που μας κυβέρνησαν δυο χρόνια τώρα, εφαρμόζοντας ένα πρόγραμμα διάλυσης της οικονομίας και της κοινωνίας όχι μόνο δεν έχουν λάβει το μήνυμα της λαϊκής  ετυμηγορίας αλλά παριστάνουν και τους τιμητές.
Συνεχίζουν να κάνουν και τώρα αυτό που έκαναν δυο χρόνια τώρα: να εκβιάζουν και να τρομοκρατούν.
Λαός όμως που τόσο σκληρά δοκιμάζεται δεν μπορεί πια να εκβιάζεται.
Τα τρία κόμματα  που έχουν συμφωνήσει σε προγραμματικό πλαίσιο κυβέρνησης διετούς διάρκειας, με στόχο την εφαρμογή του προγράμματος του μνημονίου, έχουν 168 βουλευτές στη νέα βουλή.
Έχουν την πλειοψηφία, ας προχωρήσουν.
Η απαίτησή τους να συμμετάσχει σώνει και καλά  και ο ΣΥΡΙΖΑ στη δική τους προγραμματική συμφωνία,  είναι παράλογη και πρωτοφανής.
Δεν μας ζητάνε όμως να συμβάλλουμε ώστε να υπάρξει κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
Αυτήν την έχουν εξασφαλίσει.
Μας ζητάνε να αγνοήσουμε όσα λέγαμε προεκλογικά, να αγνοήσουμε τη λαϊκή ετυμηγορία και να δώσουμε ψευδή αίσθηση κοινωνικής συναίνεσης και νομιμοποίησης στο λάθος.
Νομιμοποίηση δηλαδή στη συνέχεια της διάλυσης της οικονομίας και της κοινωνίας.
Τους επεσήμανα για άλλη μια φορά:
Εμείς δεν λέμε άλλα προεκλογικά και άλλα μετεκλογικά.
Εμείς δεσμευόμαστε απέναντι στον ελληνικό λαό και στην εντολή που μας έδωσε πάνω σε συγκεκριμένο πρόγραμμα.
Τους εξήγησα ότι το πρόβλημα της χώρας ήταν και παραμένει η δυσαρμονία της ασκούμενης πολιτικής με τη λαϊκή βούληση.
Όσο λοιπόν επιμένουν στο μνημόνιο, όσο επιμένουν σε μια πολιτική που έχει απορρίψει ο λαός μας, δεν πρόκειται να διασφαλίσουν την κοινωνική σταθερότητα.
Μετά τη σημερινή συνάντηση είναι πια σαφές:
Από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν ζητούν συμφωνία, ούτε καν ανοχή, ζητούν συνενοχή στο έγκλημα.
Στο όνομα της δημοκρατίας και της λαϊκής κυριαρχίας, στο όνομα της πατριωτικής μας ευθύνης, δεν μπορούμε να παρέχουμε αυτή τη συνενοχή.
Καλούμε όχι μόνο τους αριστερούς και τις αριστερές, καλούμε όλες τις ελληνίδες και όλους τους έλληνες να καταδικάσουν μια για πάντα στη συνείδησή τους, τις δυνάμεις του χθες.
Και να συνειδητοποιήσουν ότι μια μόνο ελπίδα έχει απομείνει ζωντανή στον τόπο μας , η ελπίδα της ενότητας του λαού μας απέναντι στους εκβιασμούς,  ώστε να αποτραπεί η συνέχιση της βαρβαρότητας.
Ελληνίδες και Έλληνες, εμείς ένα πράγμα μπορούμε να  σας διαβεβαιώσουμε:
Δεν θα σας προδώσουμε.
Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας, από όποια θέση και αν τελικά  βρεθούμε, ώστε σε αυτόν τον τόπο να παραμείνει ζωντανή η ελπίδα.


15:20 Α. Σαμαράς "Βιώσιμη κυβέρνηση ως τις ευρωεκλογές το 2014 πέρα από πρόσωπα". Πέρα από πρόσωπα, αλλά όχι πέρα από τις μνημονιακές πολιτικές...


15:14 Το βίντεο των δηλώσεων του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρα



15:09 Σε λίγα λεπτά θα έχουμε ολόκληρο το βίντεο με τις δηλώσεις του Αλ. Τσίπρα.

15:08 "Μπορούμε να σας διαβεβαιώσουμε για ένα πράγμα: δε θα σας προδώσουμε. Θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας ώστε να μείνει ζωντανή η ελπίδα"


15:06 "Όσο επιμένουν στο μνημόνιο, ζητούν από το ΣΥΡΙΖΑ συνενοχή στο έγκλημα"


15:05 "Έχουν 168 βουλευτές όσοι μας ζητάνε να συγκυβερνήσουμε πάνω στο συμφωνημένο από αυτούς πλαίσιο. Ας συνεργαστούν εκείνοι, έχουν πλειοψηφία. Δεν ζητούν κοινοβουλευτική πλειοψηφία, αλλά συνενοχή του ΣΥΡΙΖΑ στο έγκλημα. Εμείς δεσμευόμαστε στον ελληνικό λαό και στην εντολή που μας έδωσε πάνω σε συγκεκριμένο πρόγραμμα." 


15:04 Ξεκίνησε τη δήλωσή του ο Αλ. Τσίπρας ζητώντας να δημοσιευθούν τα πρακτικά της συνάντησης των πολιτικών αρχηγών.


14:59 Σε ένα λεπτό δηλώσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρα


14:40 "Μας ζητάτε εκβιασμένη συναίνεση, δεν θα την έχετε" 


Ο ΣΥΡΙΖΑ απαιτεί να δημοσιευθούν τα πρακτικά της συνάντησης για να ξέρει όλος ο λαός τη συζητήθηκε. Η εποχή των παρασκηνιακών διαβουλεύσεων έχει τελειώσει τώρα που η αριστερά έχει λόγο.


Το κλίμα τόσο από τη συνάντηση υπό τον Κ. Παπούλια, όσο και από τις δηλώσεις Βενιζέλου και Σαμαρά είναι σαφές. Τα έχουν βρει και προετοιμάζουν το έδαφος για τη συγκρότηση κυβέρνησης μνημονιακής σωτηρίας με διάφορα αριστερά ή και δεξιά άλλοθι. Παρά τις πιέσεις ο ΣΥΡΙΖΑ δεν υποχωρεί από τη λαϊκή επιταγή της 6ης Μάη και του ενός εκατομμυρίου ψηφοφόρων που εμπιστεύτηκαν το ΣΥΡΙΖΑ. Ας αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του και αν συμπράξουν, ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει να αγωνίζεται από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.  


"Συνένοχοι στο έγκλημα δε θα γίνουμε"


Χαρακτηριστικό που επιβεβαιώνει όσα λέει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι την ίδια ώρα που τον κατηγορούν για τις προτάσεις του ότι θα φέρουν το χάος, την ίδια ώρα του ζητούν συμμετοχή σε κυβέρνηση συνεργασίας, ενώ έχουν από μόνοι τους κυβερνητική πλειοψηφία

Στη συνάντηση επιστρατεύτηκε ακόμα και ο κ. Παπαδήμος που με επιστολή του αναπαράγει την οικονομική τρομοκρατία και πιέζει για συνέχιση της ίδιας πολιτικής. Το timing της επιστολής και η σκοπιμότητά της  συνιστούν μια πρόκληση. Η συζήτηση περιλάμβανε όλη την...τηλεοπτική ατζέντα με τις επιστολές προς τους ευρωπαίους ηγέτες να μπαίνουν στο τραπέζι και τον ΣΥΡΙΖΑ να επιμένει στην ανάγκη να ληφθούν πίσω οι δεσμεύσεις της χώρας και να σταματήσει η διαστρέβλωση των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Αλ. Τσίπρας, σύμφωνα με πληροφορίες, επέμεινε στο καθαρό περιεχόμενο της επιστολής του στην Ευρώπη και τόνισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ ανέδειξε τις καταστροφικές για τον ελληνικό λαό επιπτώσεις της μνημονιακής πολιτικής. 


Τόνισε ακόμα ότι χρέος του ΣΥΡΙΖΑ είναι η ακύρωση αυτής της πολιτικής και όχι οι κυβερνητικές καρέκλες. Χρέος του ΣΥΡΙΖΑ, συνέχισε, είναι η υπεράσπιση της λαϊκής κυριαρχίας, του βιωτικού επιπέδου του ελληνικού λαού, της αξιοπρέπειας των εργαζομένων και της νεολαίας και η αποκατάσταση του αισθήματος κονωνικής ασφάλειας απέναντι στον κοινωνικό κανιβαλισμό που προκαλούν οι πολιτικές της εξαθλίωσης.


Σε μία προσπάθεια "νουθέτησης" του ΣΥΡΙΖΑ από τον Α. Σαμαρά, έγινε επίθεση στο ΣΥΡΙΖΑ ότι οι εξαγγελίες του για κυβέρνηση της αριστεράς είναι ανέφικτες για να λάβει ως απάντηση ότι ανέφικτες ήταν οι μεγαλόστομες εξαγγελίες του κ. Σαμαρά για αυτοδυναμία της ΝΔ.


Οι πιέσεις για συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ ή ακόμα και για ανοχή (!) σε μια τέτοια κυβέρνηση κινούνται στο όριο της συνταγματικότητας και επιδιώκουν να καταργήσουν το ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Το δήλωσε άλλωστε καθαρά και ο κ. Βενιζέλος λέγοντας πως "στόχος μας είναι να μη σας αναδείξουμε σε αξιωματικής αντιπολίτευση". Ο κ. Βενιζέλος θυμήθηκε ακόμα τα ακαδημαϊκά του ενδιαφέροντα περί συνταγματικού δικαίου (αυτά που είχε ξεχάσει και καταστρατηγήσει ως υπουργός του ΠΑΣΟΚ) προσπαθώντας να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα. "Δε θα μας κάνετε μαθήματα για το Σύνταγμα" ήταν η απάντηση του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρα.


Δείτε και το σχετικό ρεπορτάζ της ΝΕΤ




14:25 Α. Σαμαράς: "Δεν καταλαβαίνω που το πάει ο ΣΥΡΙΖΑ". Είναι δύσκολο να καταλάβει πως μπορεί κάποιοι να έχουν άλλες προτεραιότητες και άλλους κώδικες στην πολιτική με τη συνέπεια να παίζει ρόλο. Οι προτεραιότητες είναι οι ανάγκες των πολλών και όχι των τραπεζών και συνεπώς δεν μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να συμπράξει στη διάσωση του μνημονίου.


14:24  Στις 19:30 η συνάντηση του κ. Καμμένου με τον Κ. Παπούλια και θα ακολουθήσουν με τη σειρά εκλογικής καταγραφής τους οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί.


14:22 Τελείωσε η προεκλογική ομιλία του Ευ. Βενιζέλου. Παρότι διατηρεί ακόμα ελπίδες για συγκρότηση κυβέρνησης σωτηρίας του μνημονίου, έμεινε σε προεκλογικό ρυθμό επίθεσης στο ΣΥΡΙΖΑ. Η ομιλία έκλεισε με ένα συντροφικό ενσταντανέ Βενιζέλου Παπανδρέου. Όλες οι δυνάμεις του "κινήματος" στην υπηρεσία του λαού...


14:22 Αυτό το νέο και άφθαρτο πρόσωπο που μιλάει στο Κάραβελ ποιο είναι; Γιατί αποκλείεται να έχει συμμετάσχει ποτέ σε κυβέρνηση. Είναι σαφές ότι τόσα χρόνια κυβερνούσε ο ΣΥΡΙΖΑ


14:21 Κέρβερος απέναντι στις κοινωνικές αδικίες ο Ευ. Βενιζέλος. Μα ποιος τις δημιούργησε αυτές; Καλύτερα να κρυφτεί όποιος και να είναι γιατί θα τον περιλάβει ο Μπένι


14:20 "Κεντροαριστερά της ευθύνης" για "αυτοδύναμη Ελλάδα".


14:19 "Δημοκρατικό και συλλογικό κόμμα το ΠΑΣΟΚ" λέει ο Ευ. Βενιζέλος που μόλις προχθές κατήργησε με προσωπική του απόφαση όλα τα όργανα του "κινήματος"


14:17 "Το 2012 δεν έχει σχέση με το 1974, το 1977 και το 1981" Συμφωνούμε επιτέλους


14:15 "Καλώ τους πολίτες όπου δουλεύουν να στήσουν την παράταξης της κεντροαριστεράς" μάλλον έχει ξεχάσει ότι δεν έχει αφήσει και πολλούς με δουλειά. Καλεί σε συντακτικό συνέδριο του κόμματος.


14:14 Ανασυγκρότηση με τα "αγνά στελέχη του ΠΑΣΟΚ" υπόσχεται ο κ. Βενιζέλος. Μάλλον δεν έχει καταλάβει πως ότι αγνό υπήρξε ποτέ στο ΠΑΣΟΚ το έχει εγκαταλείψει ανεπιστρεπτί.


14:12 "Είμαστε έτοιμοι για εκλογές", "χωρίς ταμπού, βαρίδια και συμβιβασμούς ανασυγκροτούμε το ΠΑΣΟΚ". Ούτε ίχνος αυτοκριτικής ο λόγος του κ. Βενιζέλου. 


14:11 "Ο χρόνος που περνάει είναι σε βάρος των εργαζομένων και της νεολαίας" Προφανώς μιλάει για το χρόνο που περνάει με μνημονιακές δυνάμεις στην κυβέρνηση.


14:10 Να δούμε πότε θα τελειώσει τον προεκλογικό του λόγο ο κ. Βενιζέλος. Τώρα αρχίζει πάλι την τρομοκρατία και τη λάσπη και υιοθετεί εκ νέου τη γραμμή περί "αριστεράς της δραχμής" που διαπλέκεται με κερδοσκοπικά παιχνίδια. Μας δουλεύει κανονικά


14:09 Στο αλαζονικό του παραλήρημα, ο Ευ. Βενιζέλος, μιλώντας για μισή ώρα μέχρι τώρα αντιστρέφει κάθε ίχνος κοινής λογικής και κατηγορεί το ΣΥΡΙΖΑ για όλα τα δεινά που έχει ο ίδιος και το κόμμα του προκαλέσει


14:07 "Ποτέ δε μιλήσαμε για φορμαλισμούς, μιλήσαμε για ιστορικής και εθνικής κοινωνικής ευθύνης, μιλήσαμε για την ανάγκη κοινωνικής νομιμοποίησης". Τι να κάνουμε όμως που η πολιτική του Μνημονίου δεν είναι κοινωνικά νομιμοποιημένη;


14:04 Τόση ώρα κατηγορεί το ΣΥΡΙΖΑ ότι είναι καταστροφική η θέση του για καταγγελία του Μνημονίου και τώρα λέει ότι εκείνος του έδωσε τη δυνατότητα να κυβερνήσει και να εφαρμόσει όσα λέει (μα αφού είναι καταστροφικά φίλε Μπένι)


14:03 "Έφτασε η ώρα της αλήθειας", "προκλητική αλαζονεία του ΣΥΡΙΖΑ" το γεγονός πως εμμένει στο μήνυμα του λαού ενάντια στο μνημόνιο


14:02 Εμμένει στη γραμμή πως "το μνημόνιο είναι ευλογία"


14:00 "Είμαστε οι μόνοι που έχουμε καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις" Τι να πρωτοθυμηθούμε; Από το "λεφτά υπάρχουν" στο Μνημόνιο. Από το ότι δε θα γίνουν οριζόντιες περικοπές μισθών και συντάξεων μέχρι που τις έκαναν. Από το ότι δε θα μπουν νέοι φόροι μέχρι τα χαράτσια. Από το ότι τα χαράτσια στη ΔΕΗ είναι προσωρινά μέχρι τη μονιμοποίησή τους. Μιλάει για βελτίωση της παροχής φαρμάκων, την ώρα που χιλιάδες πολίτες δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στα αναγκαία φάρμακα και στα νοσοκομεία.


13:58 "Δεν παίζαμε τις κουμπάρες τόσο καιρό" λέει ο Ευ. Βενιζέλος. "Διαπραγματευτήκαμε σκληρά". Αλήθεια λέει, αλλά προς όφελος των τραπεζών.


13:57 Κατηγορεί το ΣΥΡΙΖΑ ότι ζητάει από Γενικό Λογιστήριο του Κράτους στοιχεία για την οικονομική κατάσταση της χώρας και αυτό του δυσκολεύει την κριτική για ανέξοδο λαϊκισμό.


13:55 Για προσλήψεις από το παράθυρο κατηγορεί το ΣΥΡΙΖΑ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Σε ποιο πλανήτη ζεί; Σε ποιο πλανήτη ήταν υπουργός Οικονομικών; Σε ποιο παράλληλο σύμπαν δεν κυβέρνησε το ΠΑΣΟΚ;


13:52 "Επικίνδυνη παρεξήγηση" η αποστροφή του λαού προς τις πολιτικές του ΠΑΣΟΚ


13:51 Όρθιος στο βάθος της αίθουσας, ο άλλοτε πανίσχυρος Γ. Παπακωνσταντίνου, εκ των αρχιτεκτόνων του μνημονίου. Ούτε μια καρέκλα δε βρέθηκε...


13:50 Με αναφορές που θυμίζουν Αβέρωφ (σώσαμε τα πρόβατα από το λύκο) συνεχίζει ο Ευ. Βενιζέλος. Μόνο που ελληνικός λαός δεν είναι πρόβατα και δεν έχει ανάγκη από αυτόκλητους προστάτες.


13:48 Αιχμή προς το ΣΥΡΙΖΑ ότι κάνει μικροκομματικές επιλογές με το βλέμμα στις επόμενες εκλογές. Άκου εκεί να επιμένει σε αυτά που έλεγε πριν τις εκλογές


13:46 "Η αγωνία μας ήταν να μη ζήσει ο λαός την καταστροφή" λέει σε μια αποστροφή του απολογητικού για το μνημόνιο λόγου του. Σύμφωνα με πληροφορίες θα αναφερθεί και σε πληροφορίες του ΠΑΣΟΚ για τσουνάμι ανοιχτά της Σαντορίνης που αποφεύχθηκε λόγω του μνημονίου


13:43 "Θα ξαναφτιάξουμε το κόμμα, τα τελευταία 2 χρόνια το είχαμε παρατήσει", δηλαδή αυτό κατάλαβαν στο ΠΑΣΟΚ ως αιτία για την κατάρρευση στις εκλογές; Όχι τις αντικοινωνικές πολιτικές που ακολούθησε; Η ανεργία δεν τους λέει κάτι;


13:42 Ο Ευ. Βενιζέλος παραδέχτηκε ότι το ΠΑΣΟΚ γνώρισε ιστορική ήττα και δεσμεύθηκε να φτιάξει το ΠΑΣΟΚ από την αρχή.


13:40 Με πανηγυρικό τόνο ξεκίνησε η ομιλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, καθώς εξήρε την υπομονή των υποψηφίων που τον περίμεναν ενώ άργησε 40 λεπτά λόγω της συνάντησης με τους πολιτικούς αρχηγούς. Ψηλά ο πήχυς και το ηθικό!


13:39 Δηλώσεις Βενιζέλου τώρα από το Caravel. Σε λίγο βίντεο με ολόκληρη τη δήλωσή του.


13:33 Ο Ευ. Βενιζέλος κατέφθασε στo ξενοδοχείο Caravel όπου θα συναντηθεί με τους υποψήφιους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ (ελλείψει οργάνων καθώς τα διέλυσε όλα)


13:31 Α. Σαμαράς: " Η διαβούλευση συνεχίζεται". Δεν αναμένονται δηλώσεις του προέδρου της ΝΔ για τις επόμενες ώρες.




13:29 Αναμένεται σε λίγο ανακοίνωση από την προεδρεία της Δημοκρατίας.


13:27 Μόλις τελείωσε η σύσκεψη. Αποχωρούν από το Μέγαρο Μαξίμου δίχως δηλώσεις οι πολιτικοί αρχηγοί. Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ θα προσέλθει στην Κουμουνδούρου


13:13 Επιμένει η Δημ.Αρ. με δηλώσεις της στο ότι δεν θα συμμετάσχει σε κυβέρνηση χωρίς τον ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς όμως να αντιλαμβάνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μπορούσε να συγκυβερνήσει με κόμματα που υπερασπίζονται το μνημόνιο. Ακόμα δεν είναι ξεκάθαρο αν αυτή η στάση θα τηρηθεί από όλη την κοινοβουλευτική ομάδα της Δημ.Αρ. και τι σημαίνει για την ψήφο ανοχής.


13:00 Συμπληρώθηκε μία ώρα συζήτησης των τριών εντολοδόχων πολιτικών αρχηγών με τον Κ. Παπούλια. Οι διαρροές λένε ότι όλο το "ζουμί" βρίσκεται εκτός της σύσκεψης. 



*Ευχαριστούμε πολύ την Εύη Φυλακτού που μας προσφέρει ανιδιοτελώς φωτογραφίες σε πρώτο χρόνο!


12:52 Κόντρα στην τάση για πολιτική χωρίς αρχές, ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει πως δεν κάνει βήμα πίσω από την εντολή του λαού, η οποία κατά τον ίδιο αποτελεί καταγγελία του Μνημονίου και η προοπτική μιας διαφορετικής πορείας με τις ανάγκες της κοινωνίας στο επίκεντρο αντί για τα κέρδη των τραπεζών και των λοιπών καρχαριών. Αυτή ήταν και η προεκλογική δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ άλλωστε. Η άρνησή του για κυβέρνηση σωτηρίας του μνημονίου εκτιμούν στην Κουμουνδούρου ότι εκφράζει και τη λαϊκή ετυμηγορία της Κυριακής.


12:40 Ερωτηματικά προκαλεί η δήλωση το Π. Καμμένου σχετικά με τις σημερινές συσκέψεις. Ο Π. Καμμένος, χωρίς καμία αναφορά στο μνημόνιο, σε εντελώς διαφορετικό κλίμα σε σχέση με τις προηγούμενες μέρες, μετέφρασε αυτή τη φορά ως μήνυμα των εκλογών την ανάγκη για "συνεννόηση" και για να κυβερνηθεί η χώρα με ολίγον από πατριωτισμό. Φουντώνουν τα σενάρια για συμμετοχή των Ανεξάρτητων Ελλήνων στην κυβέρνηση "σωτηρίας του μνημονίου" με αντάλλαγμα σκληρή στάση στο...Μακεδονικό. 

Αφού λοιπόν ο κυνισμός θα προσπαθήσει να γράψει σήμερα ιστορία σε βάρος του λαού, θυμίζουμε τη ρήση του Oscar Wild: "κυνικός είναι αυτός ξέρει την τιμή των πάντων, αλλά την αξία κανενός"


12:35: Ο Αλέξης Τσίπρας μετά τη σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα κάνει δηλώσεις στην Κουμουνδούρου.


12:20: Η δήλωση Σαμαρά πριν από την είσοδό του στο προδρικό μέγαρο.





12:04: Άρχισε η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών με την είσοδο του Κάρολου Παπούλια στην αίθουσα συσκέψεων.




12.00: Άφιξη Σαμαρά στο Προεδρικό Μέγαρο. Οικουμενική κυβέρνηση μέχρι της ευρωεκλογές υπεράνω προσώπων, ζήτησε ο πρόεδρος της ΝΔ, πριν μπει.

11.50: Άφιξη Ευ.Βενιζέλου

11.45: Άφιξη Αλέξη Τσίπρα





Με ανακοίνωση του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συγκαλεί αύριο στις 12μμ την σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών των τριών μεγαλύτερων κομμάτων, μετά το τέλος της διαδικασίας των διερευνητικών εντολών όπως ορίζει το Σύνταγμα. Σκοπός της συνάντησης είναι η συγκρότηση οικουμενικής κυβέρνησης, που θα εξασφαλίζει ψήφο εμπιστοσύνης.


Στη συνέχεια, ο Κάρολος Παπούλιας, θα υποδεχτεί κατ’ιδίαν τους αρχηγούς των υπόλοιπων κομμάτων του Κοινοβουλίου., δηλαδή τον Π. Καμμένο των Ανεξάρτητων Ελλήνων, τους Γενικούς Γραμματείς του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα και της Χρυσής Αυγής Ν. Μιχαλολιάκο, καθώς και τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Φ. Κουβέλη.


Ο Ευ. Βενιζέλος δήλωσε χτες ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι «Νέα Δημοκρατία, ΠΑΣΟΚ και Δημοκρατική Αριστερά συμφωνούν στον σχηματισμό οικουμενικής κυβέρνησης με διετή εντολή, με όριο παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ και δραστική βελτίωση του μνημονίου».


Ωστόσο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, σε απάντηση του χτες το βράδυ, τόνισε ότι δεν κάνει βήμα πίσω από την εντολή του λαού, η οποία κατά τον ίδιο αποτελεί καταγγελία του Μνημονίου. Η άρνηση του για κυβέρνηση, συνέχισε, δεν εκφράζει απλά τη στάση ΣΥΡΙΖΑ, αλλά την λαϊκή ετυμηγορία της Κυριακής.


Σε ανακοίνωσή του, το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ / ΕΚΜ τονίζει ότι "από τις δηλώσεις του κ. Βενιζέλου κατά την σημερινή συνάντηση του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια, έγινε σαφές πως υπάρχει προγραμματική συμφωνία ανάμεσα στην ΝΔ το ΠΑΣΟΚ και την ΔΗΜ.ΑΡ για τη συγκρότηση κυβέρνησης.


Εκτιμούμε πως πρόκειται για μία προσπάθεια συνέχισης της μνημονιακής πολιτικής. Είναι όμως αδιανόητο και πρωτάκουστο να θέτουν ως προϋπόθεση για την συγκρότηση μιας τέτοιας κυβέρνησης, τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ που ως γνωστόν αντιμάχεται την άδικη και καταστροφική πολιτική του μνημονίου και κατέθεσε με σαφήνεια πριν και μετά τις εκλογές την δική του εναλλακτική προγραμματική πρόταση.


Ας αναλάβουν λοιπόν τις ευθύνες τους απέναντι στο λαό και ας προχωρήσουν. Τα αριθμητικά δεδομένα τους το επιτρέπουν.
Θα κριθούν και αυτοί και εμείς."

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)