to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:44 | 27.12.2019

Κοινωνία

Χριστουγεννιάτικοι στοχασμοί

Φωτογραφία-κείμενο: Άγγελος Καλοδούκας


Ώρες-ώρες ο νους θολώνει με το πόσο αντιφατικά αντανακλάται ο κόσμος στα μυαλά των ανθρώπων. Καθόμουν και σκεφτόμουν όλους αυτούς που κάθε τρεις και λίγο εμφανίζονται σε δρόμους, πλατείες, τηλεοράσεις και καταφέρονται κατά των προσφύγων και μεταναστών. Ένα από τα βασικά «επιχειρήματα» είναι ότι οι μετανάστες «μας αλλοιώνουν τον ελληνικό πολιτισμό μας, τα ήθη και έθιμά μας».

Και σκέφτομαι, αυτές τις μέρες των (υποτιθέμενων) ελληνορθόδοξων Χριστουγέννων πόσα «ελληνικά» έθιμα έχουν λίαν πρόσφατη και παντελώς ξενική ιστορία.

- Προς τα τέλη του 19ου αιώνα οι Γερμανοί, ενσωμάτωσαν στον εορτασμό των Χριστουγέννων το “ιερό έλατο” των παγανιστών προγόνων τους, δημιουργώντας το γνωστό σε όλους μας “χριστουγεννιάτικο δένδρο”, το οποίο, βεβαίως-βεβαίως, οι ελληνορθόδοξοι με ενθουσιασμό έχουν πλήρως ενσωματώσει.

- Στους Ολλανδούς οφείλεται η χριστουγεννιάτικη μορφή του Αγίου Νικολάου (Sinterklaas στα παλιά Ολλανδικά) την οποία μετέφεραν τον 17ο αιώνα στην αποικία τους Νέο Άμστερνταμ (τη σημερινή Νέα Υόρκη), όπου μεταλλάχθηκε σε Santa Claus. Και το 1932 η Coca Cola “υιοθέτησε” τον Santa Claus ως βασική μορφή των διαφημίσεων της. Τον εμφάνισε χοντρούλη με λευκά γένια, σκανδαλιάρη και καλοσυνάτο, ντύνοντας τον για πρώτη φορά με μια ερυθρόλευκη στολή, με την οποία είναι από τότε αναγνωρίσιμος παγκοσμίως. Και ασφαλώς, σε όλα τα ελληνόπουλα και στα σπίτια των γονιών τους. Τόσο ελληνορθόδοξα.

Θα μπορούσε κάποιος να προβάλλει την ένσταση ότι οι πρόσφυγες και μετανάστες είναι κυρίως μουσουλμάνοι, άλλη θρησκεία άλλες παραδόσεις, ενώ οι δυτικοί «χριστιανοί και αυτοί». Η ένσταση είναι λογική, αρκεί κανείς να λησμονήσει τους ποταμούς αίματος που χωρίζουν ορθόδοξους, καθολικούς, προτεστάντες, την ταύτιση από την πλευρά των δυτικών ακαδημαϊκών της ορθοδοξίας ως ανατολίτικης παραλλαγής του χριστιανισμού και επομένως κατώτερης, τις κατηγορίες για «μαλθακούς ανατολίτες και τεμπέληδες Έλληνες» και πολλά άλλα. 

Κατόπιν όλων αυτών οι κραυγές για μετανάστες που «μας αλλοιώνουν τον ορθόδοξο ελληνικό πολιτισμό μας, τα ήθη και έθιμά μας» ξεπερνούν το γελοίο. Βρίσκονται πέραν του σουρεαλισμού. Παιδιά, κινδυνεύουμε να μας κλείσουν στο Δρομοκαΐτειο…

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)