to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:08 | 25.12.2014

πηγή: το μωβ

Κοινωνία

Χριστουγεννιάτικη γιορτή στο κέντρο κράτησης αλλοδαπών γυναικών Ελληνικού

Πίσω από τα σίδερα γιόρτασαν σήμερα οι 85 περίπου κρατούμενες αλλοδαπές στο Κέντρο Κράτησης Ελληνικού, στον ευρύτερο χώρο του παλιού αεροδρομίου. Η γιορτή διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του γραφείου συντονισμού και εποπτείας δράσεων της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής με συντονίστρια την κοινωνική λειτουργό κα. Παναγιώτα Σιαφάκα.


Πρόκειται για νέο πνεύμα, απ’ ότι μαθαίνουμε, αφού επετράπηκε η παρουσία γυναικείων οργανώσεων για να έρθουν οι κρατούμενες σε επαφή με τον έξω κόσμο.

Παρέστησαν οι οργανώσεις «Το Μωβ», η Ένωση Αφρικανών Γυναικών, το Δίκτυο Δράσης Κοινωνικών Λειτουργών, η Ζωντανή Βιβλιοθήκη και η Μη Κυβερνητική Οργάνωση Win-Hellas.

Στην ομιλία του, ο διοικητής του Τμήματος ευχήθηκε στις κρατούμενες, και είπε ότι προσπαθούν με αυτή τη γιορτή και με άλλες που θα ακολουθήσουν να βελτιώσουν τις συνθήκες παραμονής τους εκεί. Μια αστυνομικός που επίσης μίλησε, αφού ευχήθηκε, είπε ότι προσπαθούν να κάνουν καλύτερες τις συνθήκες διαβίωσής τους, και διορθώθηκε μόνη της λέγοντας ότι προσπαθούν μάλλον να τις κάνουν λιγότερο δυσάρεστες, μια και στερούνται την ελευθερία τους.

Εκ μέρους του Μωβ ευχηθήκαμε για τις γιορτές και είπαμε ότι αγωνιζόμαστε για τη νομιμοποίησή τους και την απελευθέρωσή τους.

Από την Ένωση Αφρικανών Γυναικών η Λορέτα Μακόλι είπε ότι, ως οργάνωση, αγωνίζονται για όλα τα δικαιώματα των μεταναστριών.

Προσφέρθηκε ανθρωπιστική βοήθεια από το Μωβ, με μικρά ατομικά πακέτα που δόθηκαν στις ίδιες τις κρατούμενες, με είδη ατομικής υγιεινής κυρίως, και μεγάλα δέματα ρουχισμού που προσφέρθηκαν στην κοινωνική υπηρεσία για να διανεμηθούν.

Επίσης προσφέρθηκαν ατομικά πακέτα από την Win-Hellas.

Στην έκκληση του Μωβ για την ανθρωπιστική βοήθεια ανταποκρίθηκαν αρκετές φίλες φεμινίστριες, το μεγαλύτερο μέρος του ρουχισμού πρόσφερε ο Δήμος Αιγάλεω, ενώ μέρος των ειδών ατομικής υγιεινής πρόσφερε το Σούπερ Μάρκετ Σκλαβενίτης της οδού Χαριλάου Τρικούπη, στη Νεάπολη Εξαρχείων.

Πολλές από τις κρατούμενες μας ευχαρίστησαν για την παρουσία μας και την προσφορά μας.

Γνωρίζουμε ότι σε ολόκληρη τη χώρα κρατούνται άδικα περισσότεροι από 4000 αλλοδαποί και αλλοδαπές, με μόνο «έγκλημά» τους ότι δεν έχουν χαρτιά, με βάση τη ρατσιστική πολιτική του ελληνικού κράτους. Πολλοί και πολλές από τους κρατούμενους, έχασαν την άδεια παραμονής τους επειδή δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν τα απαιτούμενα ένσημα για την ανανέσωσή της λόγω ανεργίας. Εννοείται ότι αγωνιζόμαστε στο μέτρο των δυνάμεών μας για τη νομιμοποίηση και την απελευθέρωση όλου αυτού του τεράστιου πληθυσμού των συνανθρώπων μας που υποφέρουν, συχνά σε απάνθρωπες συνθήκες κράτησης.

Μεταξύ άλλων, συναντήσαμε τρεις Σύριες, η μια με δύο μικρά παιδάκια, που τις είχαν πιάσει στο δρόμο. Οι αστυνομικοί τους οποίους ρωτήσαμε είπαν ότι θα τις βγάλουν μετά την εξέτασή τους και τη διαπίστωση της προέλευσής τους.

Μια Ρωσίδα είναι ήδη μέσα 14 μήνες, σε διάφορα κρατητήρια, και μας ρώτησε πόσος είναι ο μέγιστος χρόνος κράτησης. Η Ένωση Αφρικανών Γυναικών ενημέρωσε τις αρκετές Αφρικανές κρατούμενες και προσπάθησε να τις εμψυχώσει.

Την ερχόμενη εβδομάδα, παραμονή Πρωτοχρονιάς, πιθανότατα θα γίνει μια ακόμα τέτοια γιορτή, και ετοιμαζόμαστε σε συνεργασία με όσες οργανώσεις ή άτομα θα ήθελαν, τόσο για τη διοργάνωση του προγράμματος (μουσικές, δρώμενα) όσο και για έναν μπουφέ με πίτες και εδέσματα που προσπαθούμε να έχουμε μέσα από χογηγίες από φούρνους.

Σήμερα νιώθουμε ότι κάναμε μια μικρή κίνηση αλληλεγγύης προς αυτές τις γυναίκες, και σκοπεύουμε να συνεχίσουμε και με άλλες μορφές, με πάγιο αίτημά μας το κλείσιμο των κέντρων κράτησης και τη δημιουργία ανοικτών δομών υποδοχής.

Η συντακτική επιτροπή του Μωβ

2014-12-24 11.21.58

2023 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)