to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:16 | 26.12.2017

Διεθνή

Χριστούγεννα, από το Βαλπαραΐσο ως το Βερολίνο (φωτογραφίες)

Ορισμένοι γιόρτασαν με βουτιές και κολύμπι στα παγωμένα νερά, άλλοι κάνοντας σκι στις χιονισμένες πλαγιές και άλλοι παρακολούθησαν τη χριστουγεννιάτικη λειτουργία στην εκκλησία τα μεσάνυχτα της 25ης Δεκεμβρίου...


Τα Χριστούγεννα γιορτάστηκαν ποικιλοτρόπως σε όλο τον κόσμο από δισεκατομμύρια ανθρώπους που τίμησαν τη γέννηση του Χριστού. Ορισμένοι γιόρτασαν με βουτιές και κολύμπι στα παγωμένα νερά, άλλοι κάνοντας σκι στις χιονισμένες πλαγιές και άλλοι παρακολούθησαν τη χριστουγεννιάτικη θεία λειτουργία στην εκκλησία τα μεσάνυχτα της 25ης Δεκεμβρίου.

Στη Βρετανία, οι κολυμβητές τίμησαν την ημέρα με κολύμπι στα νερά της λίμνης Serpentine στο Χάιντ Παρκ, στο κέντρο της βρετανικής πρωτεύουσας, λαμβάνοντας μέρος στον αγώνα κολύμβησης για το Κύπελλο Πίτερ Παν που διεξάγεται το πρωί ανήμερα τα Χριστούγεννα. Η ονομασία της ετήσιας διοργάνωσης έχει βαθιές ρίζες στο χρόνο. Συγκεκριμένα ήταν το 1904 όταν ο σερ Τζέιμς Μάθιου Μπάρι, συγγραφέας, δραματουργός και δημιουργός του Πίτερ Παν, πρόσφερε το πρώτο κύπελλο Πίτερ Παν στον νικητή.

Παρόμοιος εορτασμός έγινε και στο Μπράιτον, όπου εκατοντάδες λάτρεις της θάλασσας γιόρτασαν την ημέρα με βουτιές ή εκδρομές στην παραλία.

Στη Γερμανία, μέλη του κολυμβητικού συλλόγου "Berliner Seehunde" ("Φώκιες του Βερολίνου") απόλαυσαν τη βουτιά τους στη λίμνη Orankesee της γερμανικής πρωτεύουσας, στο πλαίσιο της παραδοσιακής τους χριστουγεννιάτικης κολυμβητικής συνάντησης. Τα μέλη της ομάδας που συναντάται κάθε χρόνο για να βουτήσει στα παγωμένα νερά, δεν επιτρέπουν ποτέ οι θερμοκρασίες ψύχους να τους σταματήσουν να χαρούν τα νερά της λίμνης.

Στην Ισπανία, οι κολυμβητές αψήφησαν το κρύο και έπεσαν στα παγωμένα νερά του λιμανιού της Βαρκελώνης κατά τη διάρκεια του 108ου Κυπέλου Nadal, της ετήσιας διοργάνωσης στο λιμάνι της καταλανικής πρωτεύουσας για τον εορτασμό των Χριστουγέννων.

Στην Εσθονία, το φωταγωγημένο δέντρο καταμεσής της χριστουγεννιάτικης αγοράς στην Πλατεία Δημαρχείου στο Ταλίν μονοπώλησε και φέτος το ενδιαφέρον χιλιάδων επισκεπτών. Σύμφωνα με την παράδοση, το 1441 εκτέθηκε για πρώτη φορά χριστουγεννιάτικο δέντρο στη συγκεκριμένη πλατεία, γεγονός που το καθιστά το πρώτο χριστουγεννιάτικο δέντρο που εκτέθηκε στην Ευρώπη.

Στη Ρωσία, το επιβλητικό μουσείο Ερμιτάζ, με χριστουγεννιάτικη διακόσμηση και φωταγωγημένη τη γέφυρα του Ανακτόρου, δεσπόζει στο κέντρο της Αγίας Πετρούπολης. Οι Ρώσοι ετοιμάζονται για την παραμονή της Πρωτοχρονιάς στις 31 Δεκεμβρίου και για τα Χριστούγεννα, που τιμούν στις 7 Ιανουαρίου καθώς ακολουθούν το ιουλιανό ημερολόγιο, δηλαδή 13 ημέρες μετά τα Χριστούγεννα που γιορτάζονται στις 25 Δεκεμβρίου στη Δύση.

Στις ΗΠΑ, εκατοντάδες σαξοφωνίστες και τουμπίστες έδωσαν ένα πολύ γιορταστικό χρώμα στο Κέντρο Ροκφέλερ στη Νέα Υόρκη, παίζοντας τα χριστουγεννιάτικα κάλαντα κατά τη διάρκεια της 44ης ετήσιας διοργάνωσης τούμπας, με πλήθος κόσμου να τους παρακολουθεί και να γιορτάζει.

Τα Χριστούγεννα στη Χιλή είναι ζεστά, καθώς η γιορτή πέφτει μέσα στο κατακαλόκαιρο. Δεν είναι λίγοι αυτοί που χάρηκαν την παραλία και τα θαλάσσια σπορ, ενώ παραθαλάσσιες περιοχές όπως το Βαλπαραΐσο γέμισαν από κόσμο.

Στην Αυστραλία, ο Δεκέμβριος είναι ένας από τους θερμότερες μήνες του έτους σε όλη τη χώρα, με τα Χριστούγεννα να γιορτάζονται κατά παράδοση με υπαίθρια πάρτι και εκδρομή στην παραλία, όπου οι ναυαγοσώστες περιπολούν καθώς εκατοντάδες κολυμβητές βουτούν για μια ανάσα δροσιάς. Όμως φέτος τα Χριστούγεννα, ο υδράργυρος ανέβηκε μόλις στους 20 βαθμούς Κελσίου, με μια ασυνήθιστη για την εποχή ψύχρα να επικρατεί στην πόλη του Σίδνεϊ. Ωστόσο, ο ζεστός καιρός προβλέπεται να επιστρέψει εγκαίρως για την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.

Στην Ινδία, παρότι οι χριστιανοί είναι μια μικρή μειοψηφία και παρά το αντιχριστιανικό αίσθημα που υπάρχει σε ορισμένες περιοχές, οι πιστοί παρακολούθησαν όπως κάθε χρόνο τη λειτουργία των Χριστουγέννων τα μεσάνυχτα στην εκκλησία. Στη χώρα αυτή της νοτιανατολικής Ασίας, οι ινδουιστές αποτελούν το 80% του πληθυσμού του 1,3 δισεκατομμυρίου ανθρώπων και οι μουσουλμάνοι το 14%.

Πηγές: Independent, Courrier International, EPA - μετάφραση & επιμέλεια: ΑΠΕ - ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)