to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:44 | 14.02.2020

πηγή: Αυγή

Πολιτική

Χρήστος Βρεττάκος: Η πόλη μας δεν φιμώνεται!

Ολοκληρώθηκε η ακροαματική διαδικασία στην δίκη του δημάρχου Κερατσινίου – Δραπετσώνας, Χρήστου Βρεττάκου, ο οποίος κατηγορείται από την εταιρεία πετρελαιοειδών, συμφερόντων Μελισσανίδη, Oil One για συκοφαντική δυσφήμηση και ζημία εις βάρος της εταιρείας με την τελευταία να αξιώνει αποζημίωση 500.000 ευρώ και προσωποκράτηση ενός έτους για τον δήμαρχο


Βισκαδουράκη Ηλέκτρα

Εκ μέρους του δημάρχου κατέθεσε ως μάρτυρας ο πρώην αντιπεριφερειάρχης Πειραιά, Γιώργος Γαβρίλης υπερασπιζόμενος τις θέσει του δημάρχου στον αγώνα του για μια καλύτερη ζωής κόντρα στην ατμοσφαιρική ρύπανση που προκαλούν οι εγκαταστάσεις των πετρελαιοδεξαμενών και των φουγάρων της τσιμεντοβιομηχανίας Lafarge. Η απόφαση του 3μελούς πλημμελειοδικείου Πειραιά θα εκδοθεί τους επόμενους μήνες.

Σε επικοινωνία της η “ΑΥΓΗ" με τον δήμαρχο Κερατσινίου Δραπετσώνας, Χρήστο Βρεττάκο, ο ίδιος είπε: “Σήμερα δόθηκε έναν ηχηρό μήνα! Η πόλη μας δεν φιμώνεται!”.

Ήδη από το πρωί πλήθος κόσμου είχε συγκεντρωθεί έξω από τα δικαστήρια σε ένδειξη συμπαράστασης στον αγώνα του δημάρχου. Μαθητές, εργαζόμενοι του Δήμου, εκπαιδευτικοί, μέλη συλλογικοτήτων, φορέων και σωματείων του Κερατσινίου και της Δραπετσώνας, πλήθος πολιτών.

Το “παρών” έδωσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Α' Πειραιά Θ. Δρίτσας, και Β' Πειραιά Νίνα Κασιμάτη, όπως και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Αρβανίτης. Επίσης, παρέστη η βουλευτής Β' Πειραιά του ΜΕΡΑ25 Φωτεινή Μπακαδήμα, οι επικεφαλής δημοτικών παρατάξεων της πόλης, ο πατήρ Τιμόθεος, ο πατήρ Εμμανουήλ έδωσαν το μήνυμά τους.

"Όχι στα καζάνια - Διεκδικούμε τη ζωή" και το "Κανείς δεν θα μας φιμώσει - Η ζωή μας πάνω από τα κέρδη τους", ήταν το μήνυμα που αναγραφόταν στα πανό των συγκεντρωμένων. Πολλοί, επίσης, ήταν οι δημότες και οι πολίτες που παρακολούθησαν την ακροαματική διαδικασία.

“Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους συνδημότες και τις συνδημότισσες μου, που έδωσαν από το πρωί το αγωνιστικό παρόν έξω από τα δικαστήρια του Πειραιά. Αποδείξατε ότι η πόλη δεν μπορεί να φιμωθεί.

Στείλατε ένα μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις. Η πόλη θα συνεχίσει να αγωνίζεται για την άμεσα μετεγκατάσταση της OIL ONE, της LAFARGE και για το ξήλωμα των δεξαμενών της ΕΛΠΕ”, ήταν το μήνυμα του δημάρχου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μετά την ολοκλήρωση της ακροαματικής διαδικασίας.

Την αμέριστη συμπαράστασή του στον δήμαρχο Κερατσινίου – Δραπετσώνας εκφράζει και ο δήμαρχος Περάματος, Γιάννης Λαγουδάκης, που αντιμετωπίζουν το κοινό πρόβλημα των ρυπογόνων εγκαταστάσεων στην περιοχή.

Στο μήνυμά του ο Γ. Λαογουδάκης αναφέρει: “Ο αγώνας εναντίον των ρυπογόνων δραστηριοτήτων των εταιρειών είναι κοινός. Μαζί με τον Χρήστο Βρεττάκο και τους άλλους Δημάρχους της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά επιδιώκουμε περιβαλλοντική δικαιοσύνη και όχι περαιτέρω επιβάρυνση, όπως δυστυχώς σχεδιάζουν κάποιοι, θεωρώντας τους πολίτες των περιοχών μας δεύτερης κατηγορίας”.

“Οι αιρετοί εκπρόσωποι των πολιτών δεν φιμώνονται. Εδώ και τώρα να σταματήσει κάθε δίωξη κατά του Χρήστου Βρεττάκου. Η μάχη για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών μας και της δημόσιας υγείας είναι αδιαπραγμάτευτη”, τονίζει ο Γ. Λαγουδάκης.

Υπενθυμίζουμε ότι η εταιρεία πετρελαιοειδών, συμφερόντων Μελισσανίδη, Oil One κινήθηκε εναντίον του δημάρχου κατηγορώντας τον ότι βλάπτει την εταιρεία, συγκαταλέγοντας την στις ρυπογόνες, που ευθύνονται για την ατμοσφαιρική ρύπανση στην περιοχή και ζητά την απομάκρυνσή της από την περιοχή.

Πάντως, εδώ και χρόνια η περιοχή του Κερατσινίου και της Δραπετσώνας κατακλύζεται από σύννεφα κίτρινου καπνού, σαν τα φουγάρα να σπρώχνουν την βρωμερή οσμή τους μέσα στους δρόμους και τα σπίτια της πόλης.

Οι κάτοικοι λένε πως όταν ο άνεμος είναι νοτιοδυτικός, η μυρωδιά δεν τους επιτρέπει να ανοίξουν τα παράθυρα. Εκτιμούν πως η βρωμερή οσμή έρχεται από τις δεξαμενές των πετρελαιοειδών και τα φουγάρα της τσιμεντοβιομηχανίας Lafarge.

Εδώ και χρόνια, λοιπόν, ο Χρήστος Βρεττάκος καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να κάνει ανθρώπινη την ατμόσφαιρα της πόλης του.

Κι ενώ η Oil One ισχυρίζεται ότι δεν ευθύνεται για την έντονη οσμή που εκλύεται στην ατμόσφαιρα, η έκθεση του “Δημοκριτου” επιβεβαιώνει ότι όντως υπάρχει όντως πρόβλημα δυσοσμίας.

Σύμφωνα με την έκθεση του “Δημόκριτου”, που δημοσιοποιήθηκε το Δεκέμβριο του 2019, αναφέρεται ότι “παρατηρείται αύξηση των οσµηρών θειούχων ενώσεων (µερκαπτάνες, θειοφαίνια και σουλφίδια) κατά τη διάρκεια των οσµηρών ηµερών σε σχέση µε τις αντίστοιχες που προέκυψαν τις µη οσµηρές ηµέρες.

“Η διαφορά στην αύξηση των συγκεντρώσεων τις οσµηρές ηµέρες είναι στατιστικά σηµαντική για τις ενώσεις 2-methylthiophene sec-butylmercaptan και Methyl mercaptan”, σημείωνεται στην ίδια έκθεση.

Παράλληλα, επισημαίνεται ότι “οι συγκεντρώσεις όλων των πτητικών οργανικών ενώσεων βρέθηκαν αυξηµένες κατά τη διάρκεια των ηµερών µε οσµή, µε την διαφορά των ξυλολίων, του ισοπροπυλ-βενζολίου και του στυρενίου µεταξύ των οσµηρών και µη ηµερών να είναι στατιστικά σηµαντική”. Βέβαια, στην έκθεση του “Δημόκριτου” επισημαίνεται ότι “παρόλο, που τα αιωρούµενα σωµατίδια δεν αποτελούν οσµηρούς παράγοντες, φαίνεται να παρουσιάζουν αυξητική τάση κατά τη διάρκεια των οσµηρών ηµερών”.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)