to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:08 | 20.10.2012

Κοινωνία

Χρήστος Καραγιαννίδης: «Προετοιμάζουν την κατάργηση του σιδηροδρομικού δικτύου Δράμας»

Σιδηροδρομικό δίκτυο Δράμας: Με το πρόσχημα της ανάπτυξης καταργούν ένα φτηνό και οικολογικό μέσο μεταφοράς.


Ο συνολικός σχεδιασμός για την «Σιδηροδρομική σύνδεση του σιδηροδρομικού δικτύου με τον εμπορικό λιμένα Νέας Καβάλας» και κατά συνέπεια τη δημιουργία σιδηροδρομικής γραμμής Νέας Καρβάλης - Τοξοτών Ξάνθης, όχι μόνο αποκλείει το σιδηροδρομικό δίκτυο της Δράμας, αλλά  επίσης προετοιμάζει το κλείσιμο του.

Πέραν  του ανυπολόγιστου κοινωνικού κόστους που θα επιφέρει ο μαρασμός και εν τέλει το κλείσιμο του σιδηρόδρομου Δράμας, δυσχεραίνοντας τις μετακινήσεις των δραμινών πολιτών και καταργώντας θέσεις εργασίας, επίσης εγείρει ερωτήματα σε σχέση με την πολιτική πρόθεση του σχεδίου για την εκ νέου σύσταση του σιδηροδρομικού δικτύου.

Είναι άξιο απορίας πως για μια ακόμη φορά η υλοποίηση ενός «αναπτυξιακού» έργου προϋποθέτει την κατάργηση ενός έργου υποδομής, σημαντικού για την ενίσχυση του κοινωνικού, πολιτιστικού ακόμη και εμπορικού χαρακτήρα της πόλης της Δράμας. Επιπλέον, η κατάργηση ενός οικολογικού μέσου σταθερής τροχιάς θα επιβαρύνει ακόμη περισσότερο  το φυσικό περιβάλλον, το όποιο ήδη έχει πληγεί - ανεπανόρθωτα σε κάποιες περιπτώσεις - από εκατοντάδες εξωτερικές παρεμβάσεις και από τις παράπλευρες συνέπειες από την υλοποίηση αντίστοιχων «μεγαλόπνοων» σχεδίων.

Σε κάθε περίπτωση, η μη συμπερίληψη του σιδηροδρομικού δικτύου της Δράμας στο σχεδιασμό για την δημιουργία ευρύτερου σιδηροδρομικού δικτύου στην Βόρεια Ελλάδα στερεί τους πολίτες της Δράμας από το δικαίωμα σε οικονομικές και ποιοτικές δημόσιες μεταφορές. Η απόφαση αυτή αποτελεί μία ακόμη αποτύπωση της κεντρικά σχεδιαζόμενης πολιτικής, που για «χάρη» της εξοικονόμησης δημοσίων πόρων και την ικανοποίηση των σκοπών της ακραίας νεοφιλελεύθερης λιτότητας, προωθεί ένα σχέδιο «αντικοινωνικής ανάπτυξης» σε βάρος του περιβάλλοντος και της κοινωνίας στο σύνολο της.

Το γραφείο τύπου

Του Βουλευτή Χρήστου Καραγιαννίδη

Δραμα, ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)