to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:12 | 04.01.2017

Πολιτική

Χριστ. Βερναρδάκης: Πολύ πίσω ακόμη στην προσβασιμότητα των ΑμεΑ - Άνοιξε ο διάλογος για τη Χάρτα Δικαιωμάτων

Θέμα κουλτούρας είναι η ίση μεταχείριση των ΑμεΑ και των δικαιωμάτων τους, το κράτος πρέπει να προστατέψει αυτή την σημαντική και αριθμητικά μεγάλη κοινωνική ομάδα, τόνισε ο υπουργός Επικρατείας Χριστ. Βερναρδάκης μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Γ. Τραπεζιώτη. Τα μεγαλύτερα κενά δεν είναι στη νομοθεσία, αλλά στην εφαρμογή της, ενώ δεν υπάρχει σχετικό Παρατηρητήριο, όπως υπογράμμισε.


Θέμα κουλτούρας είναι η ίση μεταχείριση των ΑμεΑ και των δικαιωμάτων τους, το κράτος πρέπει να προστατέψει αυτή την σημαντική και αριθμητικά μεγάλη κοινωνική ομάδα, τόνισε ο υπουργός Επικρατείας Χριστ. Βερναρδάκης μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Γ. Τραπεζιώτη. 

Στη Χάρτα Δικαιωμάτων των ΑμεΑ, για την οποία ανοίγει ο διάλογος (opengov.diavgeia.gov.gr), περιλαμβάνονται όλα τα δικαιώματα, προσβασιμότητας, κοινωνικά, οικονομικά, εργασιακά, με τα οποία το κράτος πρέπει να προστετεύσει αυτή τη σημαντική και αριθμητικά μεγάλη κοινωνική κατηγορία, που βρίσκεται αν όχι στο περιθώριο, στα όρια του περιθωρίου, τόνισε ο κ. Βερναρδάκης.

Τα μεγαλύτερα κενά, κατά τον ίδιο, δεν εντοπίζονται στην ίδια τη νομοθεσία, καθώς έχουν υπάρξει και στο παρελθόν νομοθετικές ρυθμίσεις, αλλά στην εφαρμογή, καθώς η νομοθεσία αυτή δεν εφαρμόζεται.

Δεν υπάρχει επίσης Παρατηρητήριο για την παρακολούθηση αυτής της εφαρμογής, συνέχισε ο ίδιος, υπογραμμίζοντας ότι ουσιαστικά πρόκειται για θέμα κουλτούρας, των πολιτών, της διοίκησης και της διακυβέρνησης.

Παραδέχθηκε εξάλλου ότι σε επίπεδο προσβασιμότητας, σε επίπεδο κτιριακό και οδών η Ελλάδα είναι ακόμη πολύ πίσω, παρά τις μεγάλες προσπάθειες που έγιναν το 2000. Το ίδιο ισχύει και για την πρόσβαση στις υπηρεσίες, αλλά και στα δικαιώματα.

Μόλις πριν από 1-1,5 μήνα, θύμισε ο κ.Βερναρδάκης, κατοχυρώθηκε το 15% για τις προσλήψεις ΑμεΑ στο Δημόσιο, ένα αίτημα που δεν είχε ικανοποιηθεί εδώ και πολλά χρόνια.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)