to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Χρηματοπιστωτικός νεοφιλελευθερισμός ένας άθλιος Κοσμοχαλαστής

Το 2021, επί πανδημίας, 150 εκατομμύρια άνθρωποι κατρακύλησαν από τα μεσαία οικονομικά στρώματα στο κατώφλι της φτώχειας


Ένα σύστημα που γεννά αμείωτα παλιές και νέες κρίσεις.
*Γεωπολιτικές, με συνεχόμενες αναταράξεις σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο. Θερμές εστίες πολέμου και εμφυλίους σε πολλές χώρες. Η  Ουκρανία καίγεται. Η ανθρωπότητα παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα. Νέος  ψυχρός πόλεμος προ των πυλών. Οι εξοπλισμοί υπονομεύουν την ανάπτυξη.
* Κρίση Κλιματική – Ενεργειακή- πανδημική.  Πρόσφυγες και μετανάστες.
*Αδίστακτος αιματοβαμμένος  οικονομικός ανταγωνισμός ολιγαρχών μέσα στο ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα.
*Εμπορικοί ακραίοι ανταγωνισμοί που εξαντλούν ραγδαία όλα σχεδόν τα πλουτοπαραγωγικά αποθέματα στις υποανάπτυκτες και αναπτυσσόμενες χώρες.
*Αβυσσαλέες ανισότητες οικονομικές, κοινωνικές. Στη πείνα και ακραία φτώχεια πάνω από το 1/3 του παγκόσμιου πληθυσμού. Πανδημία και παλιές ασθένειες που είχαν εξαφανιστεί επανέρχονται σε εξαθλιωμένες χώρες. Εξήντα εκατομμύρια παιδιά κάτω των πέντε ετών πέθαναν ή θα πεθάνουν έως το 2030 από παρελκόμενες ασθένειες εξ αιτίας του υποσιτισμού. Τα 30 εκατομμύρια σε έξι μόνο χώρες.                                     
*Ανισότητες. ΠΧ Το 2021 στις ΗΠΑ, για πρώτη φορά, το 1%  ξεπέρασε σε συνολικό εισόδημα αυτό των μεσαίων οικονομικών στρωμάτων που αποτελούν το 60% του πληθυσμού της! Το υπόλοιπο 39% βρίσκεται στα όρια της φτώχειας και της ακραίας φτώχειας.
*Το 2021, επί πανδημίας, 150 εκατομμύρια άνθρωποι κατρακύλησαν από τα μεσαία οικονομικά στρώματα στο κατώφλι της φτώχειας. Πολλές αναπτυσσόμενες  χώρες γύρισαν στη καθυστέρηση.
* 83 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις χώρες που γεννήθηκαν. Τα 28 εκατομμύρια είναι πρόσφυγες και τα μισά εξ αυτών είναι παιδιά. Προσθέτω και 600 χιλιάδες μέχρι στιγμής Ουκρανούς και ο ξεριζωμός τελειωμό δεν έχει.
*Το δημόσιο χρέος πολλών χωρών εγκυμονεί την κατάρρευση  της παγκόσμιας οικονομίας. *Το πλεονάζων κεφάλαιο επενδύεται σε τοξικά τραπεζικά και παρεμφερή προϊόντα σε βάρος των παραγωγικών δυνάμεων. Μια νέα μεγαλύτερη παγκόσμια ύφεση εγκυμονεί.
*Η Δημοκρατία σε πολλές χώρες βρίσκεται στη μέγγενη. Περισσότερες είναι οι χώρες που κυβερνούν απολυταρχικές κυβερνήσεις. Εθνικισμοί και φασιστικά μορφώματα απειλούν την ανθρωπότητα.
*Οι ανεπτυγμένες χώρες χάνουν το μέλλον τους εξ αιτίας της δημογραφικής γήρανσης. Η υπογεννητικότητα απειλεί τις κοινωνικές και οικονομικές αντοχές. Την ίδια στιγμή χώρες της Υποσαχάριας Αφρικής  έχουν τους περισσότερους νέους κάτω των 19 ετών, όπου όμως απουσιάζουν τα στοιχειώδη  της ελάχιστης επιβίωσης. Τα ασφαλιστικά συστήματα θα κατακρημνιστούν σε τέτοιο επίπεδο που θα συμπαρασύρουν και τις εθνικές οικονομίες σε μαρασμό. Ο γερασμένος πληθυσμός θα αδυνατεί να συμβαδίσει με τα νέα δεδομένα της καινοτομίας και της έρευνας. Οι οικονομίες θα βρεθούν σε καταστολή.
*Η κλασική σε όλους μας  «αγορά», πωλητής -αγοραστής, αντικαθίσταται  από τον προμηθευτή (πάροχο)- χρήστη. Η νέα αβαρή οικονομία- τα άυλα αγαθά-  κατακτούν μεγάλο μέρος της ζωής μας. Οι εμπειρίες και τα δεδομένα μας  γίνονται προϊόντα προς εκμετάλλευση από τις μεγάλες πλατφόρμες τις οποίες κατέχουν μονοπωλιακές εταιρίες σε ένα αρρύθμιστο  και ανεξέλεγκτο νέο τοπίο. Οι εργασιακές σχέσεις δοκιμάζονται, η ανασφάλεια, το πρεκαριάτο,  γίνεται αρνητικό καθεστώς για εκατομμύρια ανθρώπους.  Σταδιακά, αλλά όχι αργά, αλλάζουν τα πάντα. Καθολικά και οριζόντια.
*Ο Πλανήτης βρίσκεται  στο χείλος της κλιματικής καταστροφής και  της πυρηνικής σχάσης. *Ο μέχρι πρότινος μονοπολικός - τώρα τριπολικός- κόσμος του ακραίου καπιταλισμού και ιμπεριαλισμού απειλεί την ειρήνη με ολοκαύτωμα.
Αν ο νέος κόσμος που έχει ήδη προβάλλει, θα είναι χειρότερος ή καλύτερος, θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες. Κυρίως,  ποιες κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις θα αναλάβουν το πηδάλιο της ανθρωπότητας.
Το  ραντεβού για τη σωτηρία του πλανήτη και του ανθρώπινου πολιτισμού,  καλεί όλες τις αριστερές και προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης και όλων των χωρών να ενωθούν προτού η καμπάνα  του τέλους μας σημάνει τρεις φορές.

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)