to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:28 | 30.06.2017

Κοινωνία

Χρηματοδότηση σημαντικών έργων στα νησιά του Βoρείου Αιγαίου

Σε απάντηση δημοσιευμάτων που εμφανίζονται κυρίως στον τοπικό τύπο, παρουσιάζουμε τη χρηματοδότηση του Υπουργείου Οικονομίας τα τελευταία 2 χρόνια, μέσω του εθνικού Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), προς την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και ειδικά προς τη Λέσβο.


Καταρχήν και εκτός των κονδυλίων του ΕΣΠΑ,  εγκρίθηκε το Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα (ΕΑΠ) για την περίοδο 2017 – 2020, ύψους 25 εκ €. Οι επιπλέον αυτοί πόροι εξοικονομήθηκαν ειδικά για το Βόρειο Αιγαίο, σε βάρος άλλων πιεστικών αναγκών, μέσα στο δύσκολο δημοσιονομικό πλαίσιο. Για το ΕΑΠ έχει ήδη εκδοθεί η πρώτη πρόσκληση και αναμένεται η κατάθεση προτάσεων μέχρι 31.07.2017.

Πέραν όμως του Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος, το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης στήριξε και στηρίζει έμπρακτα το Βόρειο Αιγαίο όσο ποτέ άλλοτε. Κι αυτό φαίνεται καθαρά στη ροή της χρηματοδότησης μέσω του εθνικού ΠΔΕ που διαχειρίζεται η Περιφέρεια.

Το 2014 οι πληρωμές από το εθνικό ΠΔΕ προς την Περιφέρεια Β. Αιγαίου ήταν μόλις 2,94 εκ €. Αμέσως μόλις αναλάβαμε το 2015 έφθασαν τα 6,53 εκ €.  Το 2016 οι πληρωμές ανέβηκαν στα 8,92 εκ. € και αντίστοιχα και υψηλότερα θα κινηθούν μέχρι το τέλος του 2017.

Την ίδια στιγμή ένα πλήθος νέων έργων εντάχθηκαν στο εθνικό ΠΔΕ πάντα με βάση πρόταση (και ευθύνη) της Περιφέρειας η οποία υποδέχεται τις αντίστοιχες  προτάσεις των Δήμων όπως ορίζει ο Νόμος. Το 2016 εντάχθηκαν  42 νέα  έργα με π/υ 14,57 εκ € και το 2017  38 νέα έργα με π/υ 13,20 εκ €.

ΛΕΣΒΟΣ

Ειδικά για το νησί της Λέσβου, ο π/υ των νέων έργων του 2016 ανέρχεται σε 8,26 εκ € . Ενδεικτικά αναφέρονται τα παρακάτω νέα έργα:

«Αποκατάσταση βατότητας οδού Άγρας – Χίδηρα» με π/υ 800.000 €.

«Συντήρηση, αποκατάσταση και ανάδειξη Φρουρίου Σιγρίου» με π/υ 1 εκ €.

Παράλληλα το 2016 εγκρίθηκε η χρηματοδότηση από το εθνικό ΠΔΕ του Υπ. Υποδομών της κατασκευής του επιβατικού και εμπορικού Λιμένα Σιγρίου, με π/υ 14 εκ €.

Αντίστοιχα το 2017 ο π/υ των νέων έργων ανέρχεται σε 9,37 εκ  για το νησί της Λέσβου. Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται νέα έργα όπως:

«Επέκταση – αναβάθμιση ηλεκτροφωτισμού οδικού δικτύου Λέσβου» με π/υ 1,42 εκ. €,

«Αποκατάσταση επαρχιακών οδών Θέρμη Μανταμάδος & Πελόπης – Υψηλομετώπου – Στίψης» με π/υ 3 εκ €.

«Αναβάθμιση Δημοτικού Σταδίου Πολυχνίτου» με π/υ 1 ε κ €.

Από τα παραπάνω φαίνεται καθαρά ότι το Υπουργείο Οικονομίας και η Κυβέρνηση συνολικά έχουν κάνει ήδη πράξη την ενίσχυση των νησιών του Βορείου Αιγαίου και ειδικά της Λέσβου. Συνεχίζουμε στην ίδια κατεύθυνση και καλούμε τους τοπικούς φορείς να καταθέσουν τις προτάσεις τους και να εντείνουμε τη συνεργασία μας για την υλοποίηση όλων εκείνων των έργων που έχουν ανάγκη τα νησιά και χρόνιζαν εδώ και δεκαετίες.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)