to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Το χρηματιστήριο και η πολιτική κερδοσκοπία της Ν.Δ.

Αυτήν ακριβώς την προσπάθεια της Ν.Δ., να κερδοσκοπήσει πολιτικά με τον πιο φτηνό και άτσαλο τρόπο πάνω στη χρηματιστηριακή πτώση της Τετάρτης, ανέδειξε στο χθεσινό πρωτοσέλιδό της η «Αυγή».


Η Νέα Δημοκρατία επιχείρησε την περασμένη Τετάρτη να παίξει βρόμικο πολιτικό παιχνίδι εκμεταλλευόμενη μια μεγάλη κερδοσκοπική επίθεση στο χρηματιστήριο. Συγκεκριμένα, έπειτα από μία ημέρα ραγδαίας πτώσης των τραπεζικών μετοχών (ο τραπεζικός δείκτης έπεσε 8,8%) το επιτελείο της Πειραιώς έσπευσε να εκμεταλλευτεί το γεγονός συνδέοντάς το με το απαγορευτικό κόστος δανεισμού από τις αγορές (είναι ο νέος ευσεβής πόθος της Ν.Δ., μετά τις περικοπές στις συντάξεις...), τις επενδύσεις “που διαρκώς υπονομεύονται” και το ιδιωτικό χρέος που “συνεχώς διογκώνεται”. Αφήνοντας τον ξεκάθαρο υπαινιγμό πως όλα αυτά είναι η αιτία για το χρηματιστηριακό γεγονός της “Μαύρης Τετάρτης”, η Ν.Δ. εξέφρασε την ανησυχία της και ζήτησε να φύγει αυτή η κυβέρνηση, ώστε να σταματήσει η αβεβαιότητα κ.λπ.

Παρασκηνιακά είπαν και άλλα: ότι για το “κραχ” φταίνε τα δύο σενάρια στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, ο Φλαμπουράρης που ανέλαβε την εποπτεία των τραπεζών και ό,τι άλλο μπορεί να φανταστεί ο πιο διεστραμμένος αντιπολιτευόμενος νους.

Μόνο που τα παιχνιδάκια με αυτά τα πράγματα δεν επιτρέπονται, γιατί ο χρηματιστηριακός τζόγος είναι πολύ ευαίσθητο πράγμα και άμα τον τσιγκλάς, μπορεί να αντιδράσει περίεργα. Όταν λοιπόν κάποιοι σφύριξαν (ή ενδεχομένως ούρλιαξαν) στους φωστήρες του Κ. Μητσοτάκη ότι η προσπάθεια εκμετάλλευσης του χρηματιστηρίου για να αποσταθεροποιήσει την κυβέρνηση μπορεί να κάνει μεγαλύτερη ζημιά στις τράπεζες, η Νέα Δημοκρατία αναδιπλώθηκε κακήν κακώς. Χθες, εξάλλου, το κλίμα στο χρηματιστήριο αντιστράφηκε και όλα επανήλθαν στην κανονικότητα.

*

Αυτήν ακριβώς την προσπάθεια της Ν.Δ., να κερδοσκοπήσει πολιτικά με τον πιο φτηνό και άτσαλο τρόπο πάνω στη χρηματιστηριακή πτώση της Τετάρτης, ανέδειξε στο χθεσινό πρωτοσέλιδό της η «Αυγή».

Και επειδή όλο αυτό τους γύρισε μπούμερανγκ και προφανώς ένιωσαν εκτεθειμένοι, όλη τη μέρα, χθες, μας κοίταζαν από τα κανάλια τους και τις ιστοσελίδες τους με τεράστια αθώα μάτια και μας ρωτούσαν “Εμείς; Κερδοσκοπία; Από πού κι ώς πού;”.

Τόση υποκριτική αθωότητα από τα τσακάλια της Πειραιώς, που, προφανώς, μαθημένα στην προστασία και την ασυλία των κατεστημένων ΜΜΕ, δεν μπορούν να διαχειριστούν πολιτικά το ξεμπρόστασμα.

*

Ένα ειδικότερο κεφάλαιο αυτής της υπόθεσης είναι η ΔΕΗ, την οποία η Ν.Δ. υπονομεύει σταθερά και συστηματικά. Το γεγονός αυτό σχετίζεται με την ακύρωση, από αυτή την κυβέρνηση, του σχεδίου για τη “μικρή ΔΕΗ” και την πώληση του 17% του μετοχικού της κεφαλαίου.

Είναι προφανές ότι η Ν.Δ. λειτουργεί απροκάλυπτα ως λαγός κάποιων οικονομικών συμφερόντων. Ας θυμηθούμε ότι την περασμένη άνοιξη, την ώρα που στο Hilton γινόταν η συνάντηση του υπουργού Ενέργειας με τους θεσμούς, ο Κ. Χατζηδάκης έδινε συνέντευξη Τύπου στα γραφεία της Ν.Δ. προαναγγέλλοντας την επικείμενη κατάρρευση της επιχείρησης.

Προχθές το πρωί λοιπόν, και ενώ επρόκειτο να ξεκινήσει η κερδοσκοπική επίθεση στο χρηματιστήριο, που έριξε τη μετοχή της ΔΕΗ κατά 6,67%, ο “Φιλελεύθερος” είχε φροντίσει να κυκλοφορήσει με ένα άκρως κινδυνολογικό πρωτοσέλιδο που σπεκουλάριζε με τη μετοχή της εταιρείας. Τυχαίο; Έτσι είναι, αν έτσι νομίζετε...

*

Την ώρα που η οικονομία παρουσιάζει φανερά σημάδια ανάκαμψης, οι άριστοι της Πειραιώς και ο περίγυρός τους αποδεικνύουν πόσο άτσαλοι, ανήθικοι, διαπλεκόμενοι και επικίνδυνοι είναι. Το θετικό τουλάχιστον είναι ότι αυτό δεν μπορούν πλέον να το κρύψουν.

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)