to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:20 | 15.10.2014

Οικονομία

Η α λα Σαμαρά "έξοδος από το μνημόνιο" έφερε κατάρρευση στο Χρηματιστήριο: Κάτω από τις 900 μονάδες ο Γ.Δ. - Νέα άνοδος των spreads

Μετά από χρόνια ύφεσης για την οικονομία και λιτότητας για την κοινωνία, "ορατότης μηδέν": Πτώση έως και 10% σημείωσε ο Γενικός Δείκτης - Στο 7,8% «σκαρφάλωσε» την Τετάρτη η απόδοση του 10ετούς ομολόγου


Τελευταίες ενημερώσεις: Reuters: Η Αθήνα αλλάζει γνώμη και δεν "φεύγει από το μνημόνιο" // Bloomberg: Μνήμες της κρίσης του 2012 ξυπνά η Ελλάδα // Ο Σαμαράς κυβερνάει αλλά για το χάλι "φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ" // Απειλεί με παραίτηση ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ 

Με τα φρένα σπασμένα ο γενικός δείκτης στο ΧΑΑ συνεχίζει την κατακόρυφη πτώση, με τον βασικό χρηματιστηριακό δείκτη να σημειώνει απώλειες 11,62%, στις δύο τελευταίες ημέρες. Ενδοσυνεδριακά η πτώση έφθασε το 10% για να περιοριστεί προς το τέλος των συναλλαγών με την αγορά να κλείνει στα χαμηλότερα επίπεδα από τα τέλη Ιουλίου του 2013.

O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 888,93 μονάδες σημειώνοντας πτώση 6,25%. Είναι το χαμηλότερο κλείσιμο από τη συνεδρίαση της 31ης Ιουλίου του 2013 (884,60 μονάδες). Από τις αρχές του 2014 ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης καταγράφει πτώση 23,54%.

Μετά το ξέσπασμα του Έμπολα, την φρίκη των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, την επιβράδυνση της Κίνας, την Ουκρανία, την επιδείνωση της γερμανικής οικονομίας, ο κόσμος είναι αντιμέτωπος για άλλη μια φορά με την Ελλάδα, ανέφερε χαρακτηριστικά  το Business Insider.

Οι ξένοι επενδυτές προχώρησαν μαζικά σε πωλήσεις ελληνικών τίτλων αφού το σχέδιο-πυροτέχνημα της κυβέρνησης για χρηματόδοτηση κατ'ευθείαν από τις αγορές, χωρίς τη βοήθεια της τρόικα, δεν τους έπεισε, μετά και τις αμφιβολίες που εκφράστηκαν τόσο από το ΔΝΤ όσο και από το Eurogroup. 

Εν τω μεταξύ οι πιέσεις στα ελληνικά κρατικά ομόλογα οδήγησαν τις αποδόσεις στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων 15μηνων.   «Η αβεβαιότητα αναφορικά με τα σχέδια της πρόωρης εξόδου από το πρόγραμμα διάσωσης, για την οποία  ξεκάθαρα  η αγορά δεν πανηγυρίζει γι' αυτό» πιέζει τους ελληνικούς τίτλους αναφέρει στο Bloomberg, ο Jan von Gerich, αναλυτής σταθερού εισοδήματος στην Nordea Bank AB στο Ελσίνκι. «Είναι ξεκάθαρο ότι δεν είναι ακόμη έτοιμοι να τα καταφέρουν μόνοι τους. Αν χρειαστεί να χρηματοδοτηθούν από τις αγορές σε μεγάλες ποσότητες, είναι κάτι που δεν πρόκειται να λειτουργήσει με τις τρέχουσες αποδόσεις». 


Οι πιέσεις στα ελληνικά ομόλογα δεν περιορίζονται μόνο στην ελληνική αγορά, απλώς η τελευταία, όντας πιο ευάλωτη δημιουργεί μεγαλύτερους κραδασμούς. Σήμερα διευρύνονται τα περιθώρια (spreads) όλων σχεδόν των κρατικών ομολόγων της περιφέρειας έναντι των γερμανικών τίτλων καθώς τα τελευταία πραγματοποιούν ράλι. Ενδεικτικά το περιθώριο, δηλαδή η διαφορά απόδοσης από το αντίστοιχο γερμανικό ομόλογο, του ελληνικού δεκαετούς έχει διευρυνθεί στο 6,8%. 

Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στην αυξημένη ζήτηση που εμφανίζεται τελευταία για τους κρατικούς τίτλους της Γερμανίας, καθώς οι επενδυτές στρέφονται σε ασφαλέστερες τοποθετήσεις. (Με πληροφορίες από businessinsider.comcnbc.com)

"Η κυβέρνηση προκαλεί την νευρική κρίση στις αγορές και το χρηματιστήριο" 

Μιλώντας στο Κόκκινο, ο καθηγητής οικονομικών του πανεπιστημίου του Αιγαίου, Γιάννης Τσαμουργκέλης, υποστήριξε ότι οι χειρισμοί της κυβέρνησης ευθύνονται για την κρίση στο Χρηματιστήριο.

Ο κ. Τσαμουργκέλης κατέρριψε τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης για έξοδο από τα μνημόνια, οι οποίοι προκάλεσαν αναστάτωση στις διεθνείς αγορές, με αποτέλεσμα να πουλάνε τα ελληνικά ομόλογα και να αυξάνονται οι τιμές των spreads.

Σημείωσε ότι είναι αναγκαία μια διαπραγμάτευση για το χρέος και ανάληψη των πολιτικών ευθυνών, ώστε να ομαλοποιηθεί η κατάσταση, ενώ κατήγγειλε την κυβέρνηση για πολιτική αστειότητα.

Τέλος, τόνισε ότι είναι απαραίτητη η σοβαρότητα για να κατευθυνθεί η οικονομία σε μονοπάτια ωφέλιμα για την κοινωνία. 

Διαβάστε ακόμα: Η κυβέρνηση «χάνει την μπάλα» και στις αγορές // Τσίπρας προς Σαμαρά: Σε αδιέξοδο ο τόπος, προχώρα σε εκλογές // Προσπαθώντας να υπονομεύσουν το ΣΥΡΙΖΑ, υπονομεύουν τη χώρα (βίντεο) 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)