to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:51 | 25.01.2018

Πολιτική

Η ολοκλήρωση του προγράμματος τον Αύγουστο και η ελάφρυνση χρέους στο επίκεντρο των συναντήσεων Τσίπρα με Μοσκοβισί-Λαγκάρντ

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στη συνάντηση του πρωθυπουργού με την Κρ. Λαγκάρντ συμφωνήθηκε εντατικοποίηση των τεχνικών συζητήσεων για την επιτυχή ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος τον Αύγουστο και τη ρύθμιση του χρέους - Η Ελλάδα έχει περάσει σε μια νέα φάση εμπέδωσης της εμπιστοσύνης και της αξιοπιστίας και όλοι πρέπει τώρα να εργαστούν από κοινού για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος τον ερχόμενο Αύγουστο, δήλωσε ο Π. Μοσκοβισί


Έχοντας πετύχει τα ζητούμενα που είχε θέσει η ελληνική αποστολή πριν από την άφιξή της στο Νταβός, ο Αλέξης Τσίπρας αποχώρησε αργά το απόγευμα της Πέμπτης από την Ελβετία.

Με «όπλο» την έγκαιρη ολοκλήρωση της γ' αξιολόγησης και το «πράσινο φως» που έδωσε το Eurogroup της Δευτέρας, μέσα από τις χθεσινές συναντήσεις του πρωθυπουργού με τον Πιέρ Μοσκοβισί και την Κριστίν Λαγκάρντ, ουσιαστικά τέθηκε σε «ράγες» η συζήτηση για την επόμενη μέρα της ελληνικής οικονομίας, στον δρόμο προς την έξοδο από το τρίτο πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018. Προοπτική για την οποία πλέον μιλούν ανοικτά όλες οι πλευρές. Σημαντική παράμετρος σε αυτήν την κομβικής σημασίας συζήτηση που θα καθορίσει και την μετά-μνημόνιο εποχή, το ζήτημα της περαιτέρω συγκεκριμενοποίησης των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος. 

Ουάσιγκτον, Βρυξέλλες και Αθήνα επαναβεβαίωσαν την στόχευση να προωθηθεί το ζήτημα για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους. Μέσα από τις διμερείς επαφές του πρωθυπουργού, επαναβεβαιώθηκαν οι κεντρικοί στόχοι: ολοκλήρωση της συζήτησης για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους και καθορισμός των τελευταίων βημάτων πριν από την έξοδο της χώρας στις αγορές. 

Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, χαιρέτισε την έγκαιρη ολοκλήρωση της γ' αξιολόγησης στη συνάντησή της με τον Αλέξη Τσίπρα και όπως ανακοινώθηκε από το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού, «συμφωνήθηκε να εντατικοποιηθούν οι τεχνικές συζητήσεις για την επιτυχή ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος τον ερχόμενο Αύγουστο, καθώς και την ρύθμιση του ελληνικού χρέους, η οποία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί πριν το τέλος του προγράμματος». Η κ. Λαγκάρντ σημείωσε σε ανάρτηση της αμέσως μετά τη συνάντηση ότι συμφώνησαν να εργαστούν μαζί «για τους κοινούς στόχους της ολοκλήρωσης των μεταρρυθμίσεων και της εξασφάλισης της ελάφρυνσης του χρέους από του Ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας, που είναι ουσιώδη για τη βιώσιμη ανάπτυξη». Σε δήλωσή της, εν συνεχεία, τόνισε ότι αυτά είναι ουσιώδη «και για μια επιτυχή έξοδο από τη χρηματοδότηση από τον επίσημο τομέα αργότερα μέσα στο έτος». 

«Η Ελλάδα έχει περάσει σε μια νέα φάση εμπέδωσης της εμπιστοσύνης και της αξιοπιστίας, εκφράζεται και στις τιμές των ελληνικών ομολόγων», ήταν από τα βασικά συμπεράσματα της συνάντησης με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Οικονομικών. «Η ολοκλήρωση της γ' αξιολόγησης και οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων αποτυπώνουν τη νέα περίοδο που έχει εισέλθει η ελληνική οικονομία», σημείωσε ο κ. Τσίπρας με ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Το στίγμα έδωσε και ο κ. Μοσκοβισί, τονίζοντας σε δική του ανάρτηση ότι «προετοιμάζουμε την ολοκλήρωση του προγράμματος το καλοκαίρι του 2018, ώστε η Ελλάδα να γίνει μια ‘κανονική' χώρα στην Ευρωζώνη με μια ισχυρή στρατηγική για την ανάπτυξη και την απασχόληση». 

Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, στη συνάντηση Τσίπρα-Μοσκοβισί τονίστηκε ότι τώρα όλοι πρέπει να εργαστούν από κοινού για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος τον ερχόμενο Αύγουστο. Κύριοι στόχοι: η Ελλάδα να επιστρέψει στην κανονικότητα του european semester την Άνοιξη (δηλαδή στην πάγια διαδικασία 6μηνιαίων ελέγχων, στους οποίους υπόκεινται όλες οι χώρες της Ε.Ε., ενώ όσες υπόκεινται σε πρόγραμμα, έχουν πρόσθετες υποχρεώσεις φυσικά), να ολοκληρωθεί η συζήτηση για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους και να καθοριστούν τα τελευταία βήματα πριν την έξοδο της χώρας στις αγορές. Τέλος, να ολοκληρωθεί η επεξεργασία της εθνικής αναπτυξιακής στρατηγικής. Αλ. Τσίπρας και Π. Μοσκοβισί θα βρεθούν ξανά στις 8 Φεβρουαρίου, οπότε ο Επίτροπος θα βρίσκεται στην Αθήνα. 

Οι συναντήσεις του Έλληνα πρωθυπουργού με την κ. Λαγκάρντ και τον κ. Μοσκοβισί, στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, πραγματοποιήθηκαν μόλις τρεις μέρες μετά την ολοκλήρωση της γ' αξιολόγησης και ως συνέχεια πυκνών επαφών τους προηγούμενους μήνες. Υπενθυμίζεται ότι ο Αλέξης Τσίπρας είχε συναντηθεί με την Κρ. Λαγκάρντ στα μέσα του περασμένου Οκτωβρίου στην Ουάσιγκτον, στο πλαίσιο της επίσκεψης του στις ΗΠΑ, με τις δύο πλευρές να επισημαίνουν τότε στις κοινές δηλώσεις τους πως η τρίτη αξιολόγηση έπρεπε να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν, ώστε να δρομολογηθεί αμέσως μετά η συζήτηση για το χρέος. Και με τον Π. Μοσκοβισί μόλις τον περασμένο Δεκέμβριο στη Λισαβόνα, με τον Ευρωπαίο Επίτροπο να εκφράζει την ελπίδα του ότι «η ελληνική περίπτωση θα έχει τελειώσει το καλοκαίρι».

 

Το χρονικό των συναντήσεων του πρωθυπουργού

Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, συνεχάρη τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, για την πρόοδο που έχει επιτύχει η Ελλάδα, κατά τη συνάντηση που είχαν χτες στο Νταβός και τον διαβεβαίωσε για τη συνεχιζόμενη στήριξη του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα. 

Σε ανακοίνωσή της μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, η κυρία Λαγκάρντ έκανε την ακόλουθη δήλωση: 

«Ήταν ευχαρίστησή μου να συναντηθώ με τον πρωθυπουργό Τσίπρα στο Νταβός σήμερα. Τον συνεχάρην για την πρόοδο που έχει επιτύχει η Ελλάδα, ένα κλίμα που αποτυπώθηκε επίσης στην πρόσφατη ανακοίνωση του Eurogroup και διαβεβαίωσα τον πρωθυπουργό για τη συνεχιζόμενη στήριξη του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα προσαρμογής. Υπογράμμισα, επίσης, ότι η ολοκλήρωση της ατζέντας των μεταρρυθμίσεων και η παροχή ελάφρυνσης χρέους από τους Ευρωπαίους εταίρους είναι αναγκαία για να στηρίξουν μία βιώσιμη ανάπτυξη και μία επιτυχή έξοδο από την επίσημη χρηματοδότηση αργότερα φέτος. Ο πρωθυπουργός και εγώ συμφωνήσαμε να εργασθούμε μαζί στην κατεύθυνση αυτών των κοινών στόχων».

«Συναντήθηκα με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα και τον συγχαίρω για την πρόοδο στις οικονομικές μεταρρυθμίσεις της Ελλάδας» αναφέρει η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ σε ανάρτησή της στο Twitter λίγα λεπτά μετά τη συνάντηση, το περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός. 

Η κ. Λαγκάρντ σημειώνει επίσης πως κατά τη συνάντηση συμφώνησε με τον Αλέξη Τσίπρα να εργαστούν μαζί για τους κοινούς στόχους της ολοκλήρωσης των μεταρρυθμίσεων και της διασφάλισης της ελάφρυνσης του χρέους από τους Ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας, που είναι απαραίτητη για τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Συμφωνήθηκε εντατικοποίηση των τεχνικών συζητήσεων για την επιτυχή ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος τον Αύγουστο και τη ρύθμιση του χρέους

Η εντατικοποίηση των τεχνικών συζητήσεων για την επιτυχή ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος τον ερχόμενο Αύγουστο και την ρύθμιση του ελληνικού χρέους, συμφωνήθηκε στη συνάντηση που είχε ο Αλέξης Τσίπρας με την Κριστίν Λαγκάρντ. 

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κατά τη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός, χαιρετίστηκε η έγκαιρη ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης. Και συμφωνήθηκε να εντατικοποιηθούν οι τεχνικές συζητήσεις για την επιτυχή ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος τον ερχόμενο Αύγουστο καθώς και την ρύθμιση του ελληνικού χρέους, η οποία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί πριν το τέλος του προγράμματος.
 


Η Ελλάδα έχει περάσει σε μια νέα φάση εμπέδωσης της εμπιστοσύνης και της αξιοπιστίας και όλοι πρέπει τώρα να εργαστούν από κοινού για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος τον ερχόμενο Αύγουστο. 

Αυτό τονίστηκε στη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί, η οποία ολοκληρώθηκε σε πολύ θετικό κλίμα, με το ραντεβού των δύο ανδρών να ανανεώνεται για τις 8 Φεβρουαρίου, στην Αθήνα

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κατά τη διάρκεια της συνάντησης εκφράστηκε η ικανοποίηση για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης εγκαίρως. Επισημάνθηκε ότι η Ελλάδα έχει περάσει σε μία νέα φάση εμπέδωσης της εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας, που εκφάζεται και στις τιμές των ελληνικών ομολόγων. 

Επιπλέον, τονίστηκε ότι τώρα όλοι πρέπει να εργαστούν από κοινού για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος τον ερχόμενο Αύγουστο. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, κύριοι στόχοι είναι η Ελλάδα να επιστρέψει στην κανονικότητα του ευρωπαϊκού εξαμήνου (european semester) την άνοιξη (σ.σ. πρόκειται για την πάγια διαδικασία 6μηνιαίων ελέγχων, στους οποίους υπόκεινται όλες οι χώρες της Ε.Ε., ενώ όσες υπόκεινται σε πρόγραμμα, έχουν πρόσθετες υποχρεώσεις φυσικά), επίσης να ολοκληρωθεί η συζήτηση για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους και να καθοριστούν τα τελευταία βήματα πριν την έξοδο της χώρας στις αγορές και, τέλος, να ολοκληρωθεί η επεξεργασία της εθνικής αναπτυξιακής στρατηγικής. 

Όπως επίσης έγινε γνωστό, το ραντεβού των δύο ανανεώθηκε για τις 8 Φεβρουαρίου, οπότε ο Ευρωπαίος Επίτροπος θα βρίσκεται στην Αθήνα.


«Προετοιμαζόμαστε για την ολοκλήρωση του προγράμματος το καλοκαίρι του 2018, ώστε η Ελλάδα να καταστεί μια «κανονική» χώρα στην Ευρωζώνη, με ισχυρή στρατηγική υπέρ της ανάπτυξης και της απασχόλησης».

Αυτό δήλωσε με ανάρτησή του στο τουίτερ ο Επίτροπος οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί, με αφορμή τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Νταβός, η οποία διεξήχθη -όπως επισήμανε- «μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της 3ης αξιολόγησης».


Οι συναντήσεις που προηγήθηκαν

Η ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας με έμφαση στις ρωσικές επενδύσεις στους τομείς της ενέργειας, των μεταφορών, των υποδομών και του τουρισμού τέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε ο Αλέξης Τσίπρας με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Αρκάντι Ντβορκόβιτς, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Παράλληλα συνομίλησαν για τις περιφερειακές εξελίξεις, με έμφαση στην Τουρκία.

Όπως προκύπτει από τη συνάντηση που είχε ο Έλληνας πρωθυπουργός με τον Αλβανό ομόλογό του, Έντι Ράμα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, ανοίγει ο δρόμος για πλήρη ομαλοποίηση και αναβάθμιση των διμερών σχέσεων. Επιπλέον, όπως προκύπτει, Ελλάδα και Αλβανία είναι έτοιμες για στρατηγική συμφωνία που να επιλύει κρίσιμες διαφορές και να ανοίγει τον δρόμο για προώθηση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Στη συνάντηση συζητήθηκαν σημεία που απομένουν για υπογραφή συμφωνίας και συμφωνήθηκε επικείμενη επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στην Αλβανία. Οι δυο πρωθυπουργοί συνομίλησαν και για τα δικαιώματα της ελληνικής εθνικής μειονότητας.

Όσον αφορά στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς, οι δυο ηγέτες συζήτησαν την ευρωπαϊκή προοπτική των δυτικών Βαλκανίων και τη συνεργασία στο πλαίσιο της ΕΕ, της τετραμερούς με Βουλγαρία και Ρουμανία, την πρωτοβουλία Αδριατικής- Ιονίας και σε άλλες πρωτοβουλίες στην περιοχή.

Ακολούθησε η συνάντηση με τον Επίτροπο, αρμόδιο για θέματα διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Γιοχάνες Χαν, με τον οποίο αναμένεται να συζητηθούν οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή και ειδικότερα στα Δυτικά Βαλκάνια. Στα ζητήματα της διεύρυνσης και ενίσχυσης της ευρωπαϊκής προοπτικής των χωρών της περιοχής, η χώρα μας έχει ιδιαίτερο βάρος (διαβάστε αναλυτικά). 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)