to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:33 | 15.05.2018

Πολιτική

Χρ. Βερναρδάκης: Βρισκόμαστε πολύ κοντά σε μια συμφωνία για το Μακεδονικό

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα και στους Μαρία Γεωργίου και Βαγγέλη Παπαδημητρίου, ο υπουργός Επικρατείας, Χριστόφορος Βερναρδάκης, αναφερόμενος στο μακεδονικό ζήτημα, δήλωσε: Είναι γεγονός ότι βρισκόμαστε πολύ κοντά σε μια συμφωνία, αυτό όμως μένει να αποτυπωθεί.


Εμείς θέλουμε μια συμφωνία στους δυο βασικούς όρους που έχουμε πει, σύνθετη ονομασία και «erga omnes», δηλαδή για όλες τις χρήσεις, αυτό πρέπει να ενδυθεί με την εγγύηση από την πλευρά των Σκοπίων. Χωρίς αυτές τις έμπρακτες εγγυήσεις η Ελλάδα δεν μπορεί να συναινέσει σε συμφωνία, πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για το αν είναι απαραίτητες οι 180 ψήφοι για την ψηφοφορία της συμφωνίας για το Σκοπιανό ο κος Βερναρδάκης είπε ότι ετέθη αυτό το θέμα από τους διαμεσολαβητές σαν ένας προβληματισμός, δεν ετέθη από εμάς ούτε από την πλευρά των Σκοπίων, και δεν ετέθη ούτε στην ελληνική κυβέρνηση το ζήτημα. Δεν είναι προϋπόθεση να περάσει με 180 ψήφους η όποια συμφωνία, συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς και για την κατάτμηση της Β` Αθήνας και για το αν τεθεί και το ζήτημα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού ο υπουργός είπε ότι δεν είναι σοβαρή πολιτική να λέει ένα κόμμα, όπως η ΝΔ, ότι θα ψηφίσει το ένα, αν μπει και το δεύτερο ζήτημα.

Προφανώς όμως μπορούμε να συζητήσουμε όλες τις προτάσεις, πρόσθεσε. Αν θέλουμε να βάλουμε στο εκλογικό Σώμα άλλα 3-4 εκατομμύρια ψηφοφόρους που δεν είναι στην Ελλάδα, προκύπτει όμως ένα θέμα αλλοίωσης του εκλογικού Σώματος. Γιατί τίθεται σήμερα σαν όρος; Γιατί δεν έγινε ποτέ; ό,τι θυμήθηκε δηλαδή ο Λωλοστεφανής τώρα, να θέσει ζήτημα επ` ευκαιρία της κατάτμησης της Β` Αθήνας που είναι μια αυτονόητη και ώριμη διαδικασία, συμπλήρωσε.

Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)