to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:37 | 19.11.2018

πηγή: Στο Κόκκινο

Πολιτική

Χρ. Βερναρδάκης: Θα εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια συναίνεσης, οι εκσυγχρονιστικές δυνάμεις της Εκκλησίας θα επικρατήσουν

Ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Νίκο Σβέρκο, ανέφερε ότι «στόχος είναι να υπάρξουν συμφωνίες, αλλιώς θα πηγαίναμε σε μονομερείς ενέργειες»


Η συμφωνία με την Εκκλησία θα προχωρήσει, αν λύσουμε όλα τα άλλα ζητήματα, κυρίως τα οικονομικά και της περιουσίας, θα βρεθούν οι λύσεις και στο ζήτημα του πώς χαρακτηρίζονται οι κληρικοί για την μισθοδοσία τους, εκτίμησε ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Νίκο Σβέρκο. Θα εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια συναίνεσης, στόχος είναι να υπάρξουν συμφωνίες, αλλιώς θα πηγαίναμε σε μονομερείς ενέργειες, όπως σημείωσε.

Η προσπάθεια ανακοπής της προσέγγισης κράτους και Εκκλησίας από τον Κ. Μητσοτάκη, σε συνάντηση που φέρεται να είχε με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, είναι κάτι «ακατανόητο», είπε ο κ. Βερναρδάκης, «δεν ξέρω τι μπορεί να φοβάται η ΝΔ, ένα πολιτικό κόμμα. Είναι μία συμφωνία διαφανής, δύο εταίρων, του Ελληνικού Δημοσίου και ενός νομικού προσώπου -βεβαίως, με το βάρος που έχει η ελληνική Εκκλησία ... δεν καταλαβαίνω η ΝΔ ή οποιοδήποτε κόμμα τι θα είχε να ωφεληθεί ή να μην ωφεληθεί από μία τέτοια συμφωνία. Σε πολλά κράτη της Δύσης έγιναν συμφωνίες κατά καιρούς, ρυθμίσεις στο εκκλησιαστικό καθεστώς, της Δικαιοσύνης, της εκπαίδευσης, στο οικονομικό. Δεν καταλαβαίνω αν ήταν υπέρ ή εναντίον κάποιων κομμάτων. Υπό την έννοια αυτή είναι ακατανόητη αυτή η στάση».

«Μεγάλη μερίδα ιεραρχών είναι περισσότερο δημοκρατική, περισσότερο κοντά στα σύγχρονα πεδία αντιθέσεων ... μία πιο εκσυγχρονιστική μερίδα που θέλει να ρυθμίσει σχέσεις αρρύθμιστες εδώ και πάρα πολλά χρόνια, προς όφελος και των δύο πλευρών ... Υπάρχει και μία άλλη λογική, που δεν θέλει να λύσει αυτό το ζήτημα, πιστεύοντας ίσως ότι είναι τόσο δυνατή ώστε να επιβάλει στο κράτος και τις δημόσιες πολιτικές μονομερώς κάποιους όρους. Πιθανώς μία μερίδα των ιεραρχών να διακατέχεται από μία τέτοια ακραία λογική. Αυτή η λογική δεν είναι ενάντια σε κυβέρνηση ή κόμμα, είναι μία ευρύτερη κουλτούρα που έχει να κάνει με τον τρόπο προσέγγισης ορισμένων ζητημάτων με ακραία, ίσως αυταρχικό τρόπο», τόνισε ο ίδιος.

«Οι εκσυγχρονιστικές δυνάμεις μέσα στην Εκκλησία στο τέλος θα επικρατήσουν»

Για την θέση της ιεραρχίας της Εκκλησίας να διατηρηθεί το ισχύον καθεστώς μισθοδοσίας των κληρικών, αλλά και την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε σύνταξη νομοσχεδίου με βάση το περιεχόμενο της συμφωνίας που παρουσίασαν ο Αλ. Τσίπρας και ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, ο κ. Βερναρδάκης σημείωσε ότι «μετά την απόφαση της ιεραρχίας, δεν γνωρίζω ακριβώς το τοπίο που έχει δημιουργηθεί ... και ποιο θα ήταν το πεδίο της συναίνεσης που μπορεί να δημιουργηθεί», αλλά, όπως υπογράμμισε, «από την δική μας μεριά, η συμφωνία θα προχωρήσει. Αν λύσουμε όλα τα άλλα ζητήματα, κυρίως τα οικονομικά και της περιουσίας ... και το επίμαχο είναι το πώς θα χαρακτηρίζονται οι κληρικοί, νομίζω ότι και εκεί θα βρεθούν λύσεις ... Δεν νομίζω ότι κανείς λογικά σκεπτόμενος εκ μέρους της Εκκλησίας θα προέκρινε ως πρώτο το ζήτημα της μισθοδοσίας, δεδομένου ότι θα καλυφθεί ... Θα είναι μονομερής ενέργεια από την πλευρά της Εκκλησίας, εάν επιμείνει σε αυτή την πρόταση».

Στην κατεύθυνση αυτή, «θα εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια συναίνεσης, εννοείται όμως ότι το κράτος και η εκτελεστική εξουσία έχουν το δικαίωμα να ορίσουν τους όρους άσκησης μίας δημόσιας πολιτικής. Προφανώς, ο στόχος είναι να υπάρξουν συμφωνίες ... αλλιώς θα πηγαίναμε σε μονομερείς ενέργειες, αυτό κατανοείται από την μεγάλη πλειοψηφία και της ιεραρχίας. Επομένως, νομίζω ότι και στο ζήτημα αυτό θα βρεθούν λύσεις», όπως προέβλεψε.

Ο κ. Βερναρδάκης εκτίμησε παράλληλα ότι εντός της Εκκλησίας «για λόγους εσωτερικών συσχετισμών» γίνεται προσπάθεια να προστατευτούν «άλλα κεκτημένα, που καλό θα ήταν να τεθούν στο τραπέζι για να κάνουμε τη συμφωνία καλύτερη».

«Ο διάλογος θα είναι ουσιαστικός και οι εκσυγχρονιστικές δυνάμεις μέσα στην Εκκλησία στο τέλος θα επικρατήσουν», όπως εκτίμησε.

Η ΝΔ επιχειρεί να καλύψει τον ακροδεξιό χώρο, αντίθετα με τους ιστορικούς ηγέτες της

Σχολιάζοντας επίσης την χρήση της ίδιας επιχειρηματολογίας από τον αντιπρόεδρο της ΝΔ Άδωνι Γεωργιάδη και τον βουλευτή της ΧΑ Γιάννη Λαγό σε σχέση με την αμφισβήτηση των νεκρών του Πολυτεχνείου το 1973, ο κ. Βερναρδάκης υπογράμμισε ότι «δεν είναι τυχαία, υπάρχει μία αντίληψη που θέλει να υποτιμά με την κατηγορία του "γραφικού" τον Αδ. Γεωργιάδη. Ο κ. Γεωργιάδης πέραν του ότι είναι θεσμικός παράγοντας ως αντιπρόεδρος της ΝΔ και έχει συγκεκριμένη ιδεολογική διαδρομή που δεν έχει κρύψει, εξυπηρετεί μία πολιτική στρατηγική, να μην αφήσει στα δεξιά της ΝΔ ιδιαίτερα μεγάλο χώρο ακροατηρίου». 

Όπως είπε, «η ΝΔ κάνει μία ανάλυση, ότι έχοντας απωλέσει μεγάλες δυνάμεις στο χώρο της κεντροδεξιάς και πράγματι υπάρχει "μόδα" όξυνσης, αύξησης ακραίων, ακροδεξιών ιδεολογιών και όχι μόνο στην Ελλάδα, φοβάται περισσότερο την δημιουργία σοβαρών μορφωμάτων στα δεξία της πέραν της Χρυσής Αυγής ... ακολουθεί από την πρώτη στιγμή, όταν ο Άδωνις γίνεται αντιπρόεδρος, μία στρατηγική, προφανώς στη βάση πολιτικής συμφωνίας με την ηγεσία. Έχει μία λογική και συνέχεια, επιχειρείται στον πολιτικό λόγο της ΝΔ να καλύπτονται ιδέες, απόψεις, τάσεις, ρεύματα όλο και περισσότερο εθνικιστικά, ακροδεξιά. Δεν παρατηρείται μόνο τώρα στο Πολυτεχνείο, ίδια ρητορική έχουμε στο Μακεδονικό, στις σχέσεις Εκκλησίας - Κράτους, θα το έχουμε σε όλα, μικρά ή μεγαλύτερα, ζητήματα που θα απασχολούν την επικαιρότητα. ... Δεν υπάρχει καμία γραφικότητα Άδωνι ... είναι πολιτικός παράγων με πολύ μεγάλη συνέπεια σε αυτό που κάνει και εξυπηρετεί. Με αυτό τον τρόπο πρέπει να αντιμετωπίζεται, πολιτικά και ιδεολογικά, με μέτωπο απέναντι στην Ακροδεξιά και στις ρατσιστικές, εθνικιστικές ιδεολογίες».

«Ο στόχος στην πραγματικότητα είναι άλλος», συνέχισε ο ίδιος, «να συσπειρώσει όσο γίνεται περισσότερα ακροατήρια που κινούνται ή έχουν δημιουργηθεί σε αυτόν τον χώρο, είναι προφανές ότι θα χρησιμοποιήσουν όλους τους δυνατούς τρόπους, την "ανομία στα πανεπιστήμια", το Πολυτεχνείο, τους μετανάστες. Ό,τι μπορεί να συμβάλλει στην άνθηση του ρατσιστικού, εθνικιστικού, ακραίου λόγου, θα περιθάλπτεται στην ΝΔ, στη λογική "να κερδίσουμε τις εκλογές και θα δούμε τι γίνεται". Αυτό είναι και το μεγάλο στρατηγικό αδιέξοδο της ΝΔ, γιατί είναι γνωστό ότι ποτέ δεν κέρδισε κόμμα τις εκλογές κινούμενο προς τα άκρα, ιδίως στην Ελλάδα προς την άκρα Δεξιά».

Ενώ οι Κωσταντίνος Καραμανλής, Κωσταντίνος Μητσοτάκης και Κώστας Καραμανλής όλοι κινήθηκαν προς τον χώρο του κέντρου, «εδώ έχουμε το οξύμωρο να κινείται η ΝΔ προς την άκρα Δεξιά, με ανοιχτή πια ατζέντα άκρας Δεξιάς ακόμη και στο επίπεδο του αρχηγού της, που δεν προέρχεται από την άκρα Δεξιά ούτε εκλέχτηκε με αυτή την σημαία» ... Το επιτελείο της ΝΔ «θεωρεί ότι υπάρχει αύξηση των ακροδεξιών απόψεων και θεωρεί ότι πρέπει να τις εκφράσει ... στη βάση του να αποσταθεροποιηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνηση και να δημιουργηθεί μία πολύ πιο συνεκτική ύλη στο "αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο"».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)