to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:08 | 08.09.2018

πηγή: Στο Κόκκινο

Πολιτική

Χρ. Βερναρδάκης: Θα ανακοινωθούν και πράγματα που μπορούν να γίνουν και τον Οκτώβριο, όπως ο κατώτατος μισθός

Από τον επόμενο μήνα ξεκινάει η νομοθέτηση κάποιων από αυτά που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, όπως η επαναφορά του κατώτατου μισθού στα προ κρίσης επίπεδα, ενώ άλλα θα εφαρμοστούν άμεσα το 2019 και θα αναπτυχθεί ένα πλήρες σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας, είπε ο υπ. Επικρατείας στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης


Ήδη από τον επόμενο μήνα ξεκινάει η νομοθέτηση κάποιων από αυτά που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ, όπως η επαναφορά του κατώτατου μισθού στα προ κρίσης επίπεδα, ενώ άλλα θα εφαρμοστούν άμεσα το 2019 και θα αναπτυχθεί ένα πλήρες σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας, είπε ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης μιλώντας στο στούντιο που λειτουργεί στο περίπτερο του 93,4 Στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης και στους Ευγενία Χατζηγεωργίου, Απόστολο Λυκεσά και Νίκο Σβέρκο.

Η αντιπολίτευση βρίσκεται σε τρικυμία εν... ποτηρίω, σχολίασε χαρακτηριστικά, φέροντας ως παράδειγμα τις μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ που όταν μιλάει γι' αυτές ο Μητσοτάκης είναι «δίκαιο κοινωνικό αίτημα», αλλά όταν τις εξαγγέλλει η κυβέρνηση είναι «παροχολογία».Στην νέα αύξηση της συμμετοχής και του ενδιαφέροντος για την Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, «παίζει ρόλο το ότι είναι τιμώμενη χώρα οι ΗΠΑ, που έχουν δώσει πολύ μεγάλο βάρος στην φετινή έκθεση», είπε ο κ. Βερναρδάκης, προσθέτοντας ότι «ένα άλλο σκέλος, είναι το ότι υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και συμμετοχή από εταιρείες νέας τεχνολογίας, κάτι που συνδέεται με την παρουσία των ΗΠΑ, αλλά και (η παρουσία που έχουν) οι ελληνικές εταιρείες, τα ερευνητικά Ινστιτούτα, οι εφαρμογές των Πανεπιστημίων, είναι ιδιαίτερα αναβαθμισμένη. Αυτά τα δύο έχουν δημιουργήσει πολύ μεγάλο εκθεσιακό ενδιαφέρον».

Όπως σημείωσε, «το πολιτικά ενδιαφέρον είναι ότι η 83η ΔΕΘ είναι η πρώτη μεταμνημονιακή έκθεση και υπάρχει η προσδοκία ότι σήμερα ο πρωθυπουργός θα εκθέσει ένα πρόγραμμα μακράς πορείας, που θα επικεντρωθεί στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, από την Θεσσαλονίκη και την Έκθεση που είναι ένας παραγωγικός θεσμός».

Μέσα σε αυτά που θα ανακοινωθούν, όπως εκτίμησε, «υπάρχουν και πράγματα που θα μπορούν να και γίνουν τον Οκτώβριο, σε επίπεδο νομοθετήσεων, κτλ., όπως π.χ. ο κατώτατος, ο βασικός μισθός, είναι μία διαδικασία που νομοθετικά θα γίνει πολύ άμεσα (προβλέπεται έτσι κι αλλιώς μία διαδικασία για να φτάσουμε στην 1η Ιανουαρίου του 2019 και να υπάρχει πραγματική αύξηση)».

«Έχουμε λοιπόν τα πάρα πολύ άμεσα, τα άμεσα που ξεκινούν από το 2019 και μία στρατηγική για την παραγωγική ανασυγκρότηση, που σχετίζεται με κίνητρα, ιδέες, προτάσεις», συνέχισε ο κ. Βερναρδάκης.

Σχολιάζοντας τις μεταβαλλόμενες αιτιάσεις της αντιπολίτευσης περί μεγάλων ή μικρών καλαθιών, παροχολογίας, επιτήρησης των ξένων κτλ., ο κ. Βερναρδάκης προσέθεσε χαρακτηριστικά ότι «ταυτόχρονα φορούν και την στολή του "μακεδονομάχου" για να θυμίζουν ότι προοπτική της χώρας είναι η εσωστρέφεια, ο εθνικισμός, η οικονομική καθυστέρηση, να αναπαράγουν όλα αυτά τα ιδεολογήματα. Για πρώτη φορά έχουμε ένα τόσο τραγικό φαινόμενο αντιπολίτευσης, που βρίσκεται σε τρικυμία εν... ποτηρίω», όπως είπε χαρακτηριστικά.

«Όταν ο ΕΝΦΙΑ εξαγγέλλεται από τον Μητσοτάκη είναι δίκαιο κοινωνικό αίτημα, όταν εξαγγέλλεται από την κυβέρνηση είναι παροχολογία... η κοινωνία έχει υποστεί μία οκταετή τραυματική εμπειρία. Δεν θα πρέπει να επουλωθεί; Παροχολογία είναι τα κοινωνικά δικαιώματα και οι συλλογικές συμβάσεις; Έχουμε φτάσει στο σημείο να αντιστρατευόμαστε την κοινή λογική. Καμία "παροχολογία", ένα σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας είναι το ζητούμενο. Πάνω σε αυτό κρινόμαστε. Μπορεί ενδεχομένως να αποτύχουμε, θα μπορούσε κάποιος να μας κατηγορήσει ότι δεν είναι επαρκές, αυτό θα ήταν μία σοβαρή κριτική. Τα υπόλοιπα, είναι χωρίς νόημα...».

 

Ακούστε το ηχητικό

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)