to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:22 | 23.05.2018

πηγή: Στο Κόκκινο

Πολιτική

Χρ. Βερναρδάκης: Το «σύνδρομο του τρίκυκλου» κυνηγάει την ΝΔ

Πυρά κατά της Νέας Δημοκρατίας εξαπέλυσε μιλώντας στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης ο υπουργός Επικρατείας, Χριστόφορος Βερναρδάκης, με αφορμή τη στάση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στον απόηχο της επίθεσης εις βάρος του δημάρχου Γιάννη Μπουτάρη.


Συγκεκριμένα, ο κ. Βερναρδάκης σχολιάζοντας την στάση της ΝΔ, έκανε λόγο για «το σύνδρομο του τρίκυκλου» που «την κυνηγάει, θα την κυνηγάει και σε κάθε κρίσιμη στιγμή θα έρχεται στην επιφάνεια και αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα της δημοκρατίας σήμερα ότι το μεγάλο κόμμα της συντηρητικής παράταξης στρέφεται συνεχώς προς την άκρα δεξιά και δεν βρίσκει λόγους να υπερασπιστεί το αυτονόητο παρά μόνο όταν χρειάζεται να συμψηφίσει». «Ο κατήφορος δεν έχει λογική και στους ιδεολογικούς μηχανισμούς της δεξιάς και στους πολιτικούς εκπροσώπους της», σχολίασε επίσης, αναφέροντας τις «εκλεκτικές συγγένειες που σε περιόδους κρίσης έρχονται στην επιφάνεια γιατί δίνουν το πραγματικό πολιτικό λόγο αυτής της παράταξης, που ήταν πάντα προσανατολισμένο προς εκεί, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες που έγιναν από διάφορους κύκλους να φιλελευθεροποιηθεί».

Κληθείς να απαντήσει στα περί προσπάθειας δημιουργίας ενός «νέου εθνικού διχασμού» που καταλόγισε στην κυβέρνηση ο Στ. Καλαφάτης, ο κ. Βερναρδάκης διερωτήθηκε «σε ποιον απαντάει ο κ. Καλαφάτης;», υπενθυμίζοντας τα όσα είχε δηλώσει από τη Θεσσαλονίκη πως «η κυβέρνηση οφείλει να καλέσει τη ΝΔ, πιστεύει ότι η ΝΔ πρέπει να είναι κομμάτι του δημοκρατικού τόξου, ότι δεν ευθύνεται η ΝΔ αλλά ευθύνονται κάποιοι θύλακες οι οποίοι προσπαθούν να την τραβήξουν και για εμάς μία είναι η λύση, η ΝΔ να περάσει στο μέτωπο το αντιφασιστικό και να οριοθετηθεί από αυτές τις δυνάμεις». Επισήμανε δε πως «σε αυτόν το ακροδεξιό εσμό ο όποιος συσπειρώνεται στο παρακράτος και στην αφάνεια γύρω από την πόλη, θα περίμενε κανείς τις πιο φιλελεύθερες δυνάμεις, μαζί με τις δημοκρατικές δυνάμεις και την Αριστερά να βάλουν πλάτη» και «όχι να δίνουν άλλοθι και στην ουσία να κλείνουν το μάτι».

Με αφορμή όσα έγιναν, ο κ. Βερναρδάκης επισήμανε πως τίθεται ένα ζήτημα έγερσης του δημοκρατικού κόσμου της Θεσσαλονίκης. Επειδή, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, «υπάρχει μία πόλη η οποία είναι ζωντανή, η οποία θέλει να ζήσει και δεν θέλει να κρύβεται πίσω από τις φουστανέλες και τα ονόματα μόνο, πρέπει να έχει και αναπτυξιακή στρατηγική, πρέπει να έχει και δομές ανάπτυξης, πρέπει να συζητήσει κάποτε και άλλα πράγματα πέρα από το να πουλά υπερπατριωτισμούς και λογικές αθηναϊκοκεντρικών κρατών τα οποία δημιουργούν όλες αυτές τις παρασυσπειρώσεις», γι’ αυτόν τον λόγο «επιβάλλεται αυτή τη στιγμή να σηκώσουμε πάρα πολύ την ατζέντα αυτής της ιστορίας δυστυχώς με αφορμή αυτό το θλιβερό γεγονός που συνέβη το Σάββατο».

Στις τοπικές κοινωνίες τα πρώην στρατόπεδα Ζιάκα και Καρατάσιου

Από εκεί και πέρα, σε ό,τι αφορά τους ελευθέρους χώρους της Θεσσαλονίκης, θέμα για το οποίο υπήρξε την Τρίτη σύσκεψη στο πρωθυπουργικό γραφείο Θεσσαλονίκης, ο κ. Βερναρδάκης αναφέρθηκε στα πρώην στρατόπεδα Ζιάκα και Καρατάσιου. Σχετικά με το πρώην στρατόπεδο Ζιάκα για το οποίο η Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης είχε εκδηλώσει πρόθεση για τη δημιουργία κέντρου Agrologistics, ο κ. Βερναρδάκης σημείωσε πως διαμορφώνεται η εικόνα να χρησιμοποιηθεί άλλος χώρος στο εμπορευματικό κέντρο που θα γίνει στο Γκόνου. Υπάρχει μάλιστα συγκεκριμένη και εξειδικευμένη πρόταση που θα μελετηθεί από την ΚΑΘ, η οποία φάνηκε κατ’ αρχήν θετική καθώς εκπληρώνονται οι όροι που είχαν τεθεί για το κέντρο Agrologistics. Ως εκ τούτου, μένει προς αξιοποίηση το πρώην στρατόπεδο Ζιάκα, το οποίο όπως τόνισε ο κ. Βερναρδάκης, θα αποτελέσει έναν χώρο δημόσιας πρόσβασης και δημόσιας χρήσης, και σημείωσε πως από το υπουργείο Υποδομών υπάρχει πρόταση, που θα συζητηθεί, για την δημιουργία ενός μεγάλου πάρκου πρασίνου με εφαρμογές κυκλοφοριακής αγωγής. Παράλληλα, για το πρώην στρατόπεδο Καρατάσιου, ο κ. Βερναρδάκης ανέφερε πως «βρισκόμαστε σε μία διαδικασία τελικής επεξεργασίας» και προανήγγειλε πως θα υπάρξουν νέα τις επόμενες ημέρες.

«Σιγά-σιγά όλα τα ζητήματα των ελεύθερων χώρων θα αντιμετωπιστούν με ενιαίο τρόπο και θα αποδοθούν εκεί που πρέπει να αποδοθούν δηλαδή στις τοπικές κοινωνίες», υπογράμμισε ο κ. Βερναρδάκης, επισημαίνοντας ωστόσο πως «το  πρόβλημα δεν είναι να αποδοθούν μόνο τα στρατόπεδα στις τοπικές κοινωνίες» αλλά «ποιος φορέας θα αναλάβει πλέον», καθώς οι δήμοι δεν είναι εύκολο να διαχειριστούν τόσο μεγάλους χώρους που έχουν μεγάλα κόστη στη συντήρηση, στην ανάπλαση, στη λειτουργία. «Επομένως, πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να αξιοποιηθούν πραγματικά για τους πολίτες και να μην τα αφήσουμε άθικτα»,  σημείωσε τονίζοντας πως «μία πράξη είναι να τα αποδίδεις στους δήμους, το δεύτερο είναι ότι πρέπει και οι δήμοι μετά να έχουν τους πόρους και τις δυνατότητες να τα αξιοποιήσουν γιατί αν τα αφήσουν αναξιοποίητα, τίποτα δεν μας λέει ότι μετά από μία δεκαετία δεν θα ξαναεμφανιστεί ένα επιχειρηματικό σχέδιο να χτίσει εκεί ο,τιδήποτε».

2023 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)