to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:06 | 06.11.2015

πηγή: stokokkino.gr

Πολιτική

Χρ. Βερναρδάκης στο «Κόκκινο»: Καμία μείωση μισθών και προσωπικού στο δημόσιο

«Δε θα υπάρξει καμία μείωση μισθών στο δημόσιο, ούτε και διαδικασίες μείωσης του προσωπικού, καθώς το δημόσιο είναι βαθύτατα υποστελεχωμένο κυρίως στις κοινωνικές δομές», τόνισε ο Χριστόφορος Βερναρδάκης, αναπ. υπουργός αρμόδιος για θέματα Διοικητικής Μεταρρύθμισης, μιλώντας στο «Κόκκινο» και τον Κώστα Αρβανίτη


«Οι μισθοί στο δημόσιο δε μπορεί να κατέβουν κάτω από το σημείο που είναι σήμερα, που έχει γίνει ήδη μείωση 35%. Αντίθετα, θα 'ξεπαγώσει' η βαθμολογική εξέλιξη και βάση της επανακατάταξης που θα προκύψει, ένα 55% των δημοσίων υπαλλήλων θα δουν μια έστω μικρή αύξηση στο μισθό τους», τόνισε ο κ. Βερναρδάκης.

Ο κ. Βερναρδάκης ξεκαθάρισε ότι δε μπορεί να γίνουν ούτε διαδικασίες μείωσης προσωπικού, καθώς το δημόσιο είναι υποστελεχωμένο, ιδίως στις κοινωνικές δομές. «Αντίθετα, πρέπει να αρχίσουμε να μετράμε αντίστροφα και να προχωρήσουμε σε έναν προγραμματισμό λελογισμένων προσλήψεων σε υποστελεχωμένους τομείς ή τομείς που βρίσκονται σήμερα στην αιχμή των προβλημάτων και το προσωπικό δε μπορεί να ανταποκριθεί όπως πχ το προσφυγικό. Το υπουργείο του κ. Μουζάλα είναι υποστελεχωμένο, ενώ καλείται να είναι στην πρώτη γραμμή ενός τεράστιου προβλήματος», σημείωσε ο αναπ. υπουργός.

Ως προς το μισθολογικό ο κ. Βερναρδάκης είπε τέλος ότι θα υπάρξουν ενοποιήσεις των ειδικών μισθολογίων και από 20 που είναι σήμερα, θα γίνουν 7 ή 8.

Για την κινητικότητα στο δημόσιο, ο κ. Βερναρδάκης σημείωσε ότι σήμερα εφαρμόζεται ένα μοντέλο προ 100 ετών, ενώ πρέπει να γίνεται με τρόπο που να καλύπτει ανάγκες του δημοσίου εκεί που εμφανίζονται, με τρόπο διαφανή, ενώ οι μετακινήσεις πρέπει να γίνονται στην ίδια ειδικότητα.

«Για να γίνει αυτό, πρέπει να φτιαχτούν άμεσα οργανογράμματα σε κάθε φορέα του δημοσίου που σήμερα δεν υπάρχουν. Έγινε κάτι πρόχειρα στα υπουργεία το 2014, αλλά στους οργανισμούς δεν έγινε ποτέ», σημείωσε ο κ. Βερναρδάκης. «Κατ' αυτόν τον τρόπο θα γίνει εξορθολογισμός και καλή διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού στον δημόσιο τομέα και μετά θα μπορούν να γίνουν προσλήψεις σε θέσεις αιχμής, προσλήψεις που μέχρι τώρα γίνονταν με τρόπο ανορθολογικό και πελατειακό», συμπλήρωσε.

Ο κ. Βερναρδάρκης μίλησε ακόμα για το ζήτημα της αξιολόγησης.«Δυστυχώς μέχρι τώρα στην Ελλάδα η αξιολόγηση έχει φορτιστεί αρνητικά, γιατί γινόταν προσχηματικά και συνδέθηκε με απολύσεις, κινητικότητα κλπ, ενώ θα έπρεπε να αποσκοπεί στο να λειτουργούν καλύτερα οι δομές του δημοσίου», σημείωσε και πρόσθεσε: «Το σύστημα αξιολόγησης που έχουμε στο μυαλό μας είναι ανοιχτό, δημοκρατικό, συμμετοχικό και διαφανές, όπου θα συμμετέχουν όλοι. Επίσης, δε θα αξιολογείται κανείς ατομοκεντρικά, αλλά στο πλαίσιο της αξιολόγησης της δομής μέσα στην οποία καλείται να λειτουργήσει». 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)