to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:33 | 20.10.2016

Πολιτική

Χρ. Βερναρδάκης: Σημαντική τομή στη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης η δυνατότητα σύναψης ατομικών συμβάσεων για τη σίτιση, φύλαξη και καθαριότητα

«Σημαντική τομή στη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης και στην επαναθεμελίωση βασικών εργασιακών δικαιωμάτων στο δημόσιο τομέα» χαρακτήρισε ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Χριστόφορος Βερναρδάκης, την τροπολογία που κατέθεσε στο νομοσχέδιο για την Κοινωνική Οικονομία, το οποίο συζητείται στην Ολομέλεια της Βουλής.


Η τροπολογία αφορά τη δυνατότητα σύναψης, από όλες τις υπηρεσίες του δημόσιου τομέα και τα εποπτευόμενα από αυτόν νομικά πρόσωπα δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, ατομικών συμβάσεων εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, για τις ανάγκες καθαριότητας, εστίασης, σίτισης και φύλαξης κτιρίων.

 

«Η τροπολογία αφορά στη θεραπεία μίας χρόνιας παθογένειας που υπάρχει στην ελληνική δημόσια διοίκηση, δηλαδή την εκχώρηση υπηρεσιών, καθαριότητας, σίτισης, εστίασης και φύλαξης σε ιδιωτικές εταιρείες, τις γνωστές εργολαβικές εταιρείες. Είναι μία ιστορία που ξεκινάει από το 1998, επεκτείνεται το 2001 και αυτήν τη στιγμή βρισκόμαστε σε ένα σημείο, όπου έχει δημιουργηθεί και δημοσιονομικό ζήτημα, αλλά και ένα ζήτημα υπεράσπισης των βασικών εργασιακών και οικονομικών δικαιωμάτων των εργαζόμενων στις εταιρείες αυτές» σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός και πρόσθεσε: «Με την τροπολογία επιτρέπεται στις υπηρεσίες των υπουργείων, στα νομικά πρόσωπα δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου που εποπτεύονται από τα υπουργεία με απόφαση της διοίκησής τους, για τις ανάγκες καθαριότητας, σίτισης, εστίασης και φύλαξης, να συνάπτουν ατομικές συμβάσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, εφόσον δεν επαρκεί το υπάρχον προσωπικό τους, και εφόσον συντρέχουν απρόβλεπτες και επείγουσες ανάγκες».

 

Ο κ. Βερναρδάκης τόνισε ότι αυτή η ρύθμιση έχει μεγάλο δημοσιονομικό όφελος, «για παράδειγμα σε πέντε νοσοκομεία εξοικονομούνται 1.200.000 ευρώ τον χρόνο. Επίσης υπάρχει βελτίωση των συνθηκών εργασίας των εργαζομένων σε έναν χώρο με μεγάλη παραβατικότητα και καλύτερες αμοιβές». Όπως πρόσθεσε, στόχος είναι «το επόμενο διάστημα να θωρακίσουμε ακόμη περισσότερο τις διατάξεις αυτές και θα τις επεκτείνουμε και στην τοπική αυτοδιοίκηση».

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)