to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:23 | 05.10.2018

πηγή: Στο Κόκκινο

Πολιτική

Χρ. Βερναρδάκης: Το πρόβλημα της ΝΔ δεν είναι το σήμα, είναι ουσιαστικό πρόβλημα φυσιογνωμίας

Με ηγεσία ταυτόχρονα νεοφιλελεύθερη, ακροδεξιά, εθνικιστική, λαϊκή, επιχειρηματική, η ΝΔ που μιλάει για επενδύσεις και εξωστρέφεια και στο Μακεδονικό είναι φοβική και ακροδεξιά δεν έχει πρόβλημα με το σήμα της, αλλά με το ίδιο το προϊόν, σχολίασε ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Νίκο Σβέρκο


Με ηγεσία ταυτόχρονα νεοφιλελεύθερη, ακροδεξιά, εθνικιστική, λαϊκή, επιχειρηματική, η ΝΔ που μιλάει για επενδύσεις και εξωστρέφεια και στο Μακεδονικό είναι φοβική και ακροδεξιά δεν έχει πρόβλημα με το σήμα της, αλλά με το ίδιο το προϊόν, σχολίασε ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Νίκο Σβέρκο. Για τις τοποθετήσεις ΝΔ και ΚΙΝΑΛ σε σχέση με τις πιέσεις που δέχθηκαν οι τράπεζες στο Χρηματιστήριο, όπως και για την «αφωνία» του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα, σημείωσε ότι υπάρχει ακόμη ένα ολόκληρο σύστημα εξουσίας που άλλες φορές είναι πολύ ομιλητικό και άλλες βυθίζεται στην σιωπή...
Για το... σίριαλ που προέκυψε με το νέο σήμα της ΝΔ, ο κ. Βερναρδάκης αφού ξεκαθάρισε ότι ο ίδιος δεν είναι ειδικός, αλλά «ένα προϊόν προφανώς πρέπει να έχει ένα ελκυστικό σήμα, στο μέτρο όμως που το ίδιο το προϊόν είναι ελκυστικό. Από μόνο του ένα σήμα, είτε καλό είτε κακό είτε μέτριο, έχει δευτερεύοντα ρόλο. Το πρόβλημα της ΝΔ ήταν, είναι και θα είναι ουσιαστικό πρόβλημα φυσιογνωμίας του κόμματος.
 
«Για πρώτη φορά», όπως είπε, «η ΝΔ, έχει τόσο αμφίσημη ιδεολογικοπολιτική ταυτότητα, είναι πρώτη φορά που ηγεσία είναι ταυτόχρονα και νεοφιλελεύθερη και ακροδεξιά και εθνικιστική και λαϊκή και επιχειρηματική, όλα αυτά μαζί. Αυτή η μίξη είναι προφανώς εκρηκτική εσωτερικά ... πάνω σε αυτόν τον καμβά δεν μπορεί να συστηματοποιηθεί ένα ισχυρό αναπτυξιακό σχέδιο για την χώρα ... π.χ. να μιλάς για επενδύσεις και εξωστρέφεια και στο Μακεδονικό να έχεις την πιο κλειστοφοβική, φοβική, ακροδεξιά πολιτική».
 

Ο κ. Βερναρδάκης κατέληξε λέγοντας ότι «είναι προφανές ότι όλο το προηγούμενο διάστημα η στροφή του κ. Μητσοτάκη στην ακροδεξιά κατέδειξε ότι εδώ υπάρχουν όρια, τώρα θα αρχίσει απεγνωσμένα, ακριβώς επειδή απέτυχε η προηγούμενη πολιτική του, να κάνει επικλήσεις στον κοινωνικό φιλελευθερισμό, στον χώρο του κέντρου, ακόμη και της κεντροαριστεράς. Είναι αναγκασμένος να το κάνει, γιατί καταλαβαίνει ότι η πολιτική περιχαράκωσης σε έναν χώρο που κινείται στην άκρα δεξιά δεν του δίνει πιθανότητες εκλογικής νίκης. Τώρα θα κάνει μία στροφή, θα την χρωματίσει και με συμβολισμούς και με προσπάθεια να χαμηλώσει τους πολιτικούς τόνους, με επικοινωνιακή στροφή προς την κεντροδεξιά και πιθανώς του κέντρου». 

Νωρίτερα και σχολιάζοντας το θέμα των πιέσεων στους τραπεζικούς τίτλους στο Χρηματιστήριο, ο ίδιος εκτίμησε ότι «συνεχίζεται η προσπάθεια όλου του συστήματος εξουσίας -όχι μόνο των δύο πρώην μεγάλων πολιτικών κομμάτων αλλά και των κύκλων που συντηρούσαν αυτό το σύστημα- που έχει ξεκινήσει από τις αρχές του 2016 και στηριζόταν σε μία καταστροφολογική λογική, περνούσε σε πολιτικούς στόχους όπως το να μην κλείσουν οι αξιολογήσεις, δημιουργούσε ζοφερές εικόνες, σορτάριζε διάφορες ιδέες, με τελευταία το κόψιμο των συντάξεων από τις αρχές του 2018 ... το εμφάνιζαν ως καταστροφική λογική και ευθύνη της κυβέρνησης και, όταν είδαν ότι δεν θα γίνει, το ίδιο το αναποδογυρίζουν και το θεωρούν κακό μήνυμα προς τις αγορές», όπως σημείωσε.
 
Σε ερώτηση σχετικά με την «αφωνία» του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα, ο κ. Βερναρδάκης αρκέστηκε να σχολιάσει «σας είπα, δεν ήταν μόνο τα δύο πρώην μεγάλα κόμματα, ήταν ένα ολόκληρο σύστημα εξουσίας που υπάρχει ακόμα σε διαφορες δομές του κράτους ... πολλές φορές διαλέγει στιγμές που γίνεται πιο ομιλητικό και άλλες που είναι λιγότερο ή βυθίζεται στην σιωπή. Αυτό συμβαίνει και τώρα», θυμίζοντας την κεντρική γραμμή υπέρ της προληπτικής γραμμής πίστωσης, «ενός συγκεκαλυμμένου μνημονίου και μίας επιτροπείας εις το διηνεκές».
 
Ο κ. Βερναρδάκης υπογράμμισε ότι «εμείς από την μεριά μας πρέπει να εξασφαλίσουμε την σταθερότητα και την αναπτυξιακή προοπτική, με το εθνικό αναπττυξιακό σχέδιο, τα περιφερειακά αναπτυξιακά σχέδια, με εικόνα σοβαρότητας και σιγουριάς προς την κοινωνία και την σοβαρή επιχειρηματικότητα».
 

Ακούστε το ηχητικό

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)