to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:48 | 19.10.2020

Πολιτική

Χρ. Βερναρδάκης προς Κεραμέως: Δεν μπορούν να αποκρύπτονται δημόσια έγγραφα από το Κοινοβούλιο

Διεξήχθη σήμερα η συζήτηση για την επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Α’ Αθήνας ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Χριστόφορου Βερναρδάκη στην Υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως με θέμα: «Εισηγήσεις επιτροπών εμπειρογνωμόνων για την επαναλειτουργία των εκπαιδευτικών δομών της χώρας».


Στην πρωτολογία του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ αναφέρθηκε αρχικά στις δυο επιτροπές που έχουν συσταθεί από την κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του κορονοϊού: η Επιστημονική Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων και η Εθνική Επιτροπή Προστασίας της Δημόσιας Υγείας.


Αυτά τα δημόσια όργανα έχουν συγκροτηθεί σύμφωνα με τον κώδικα διοικητικής διαδικασίας, έχουν γραμματέα, έχουν αναπληρωτή γραμματέα κ.ο.κ. Στις 31 Αυγούστου είχε υποβληθεί Αίτημα Κατάθεσης Εγγράφων από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ για το ποιες είναι ακριβώς οι εισηγήσεις των δυο επιτροπών σε σχέση με το άνοιγμα των σχολείων και την τήρηση των αποστάσεων.


Ο κ. Βερναρδάκης τόνισε πως ΔΕΝ πήρε απάντηση κατά παράβαση του Κανονισμού της Βουλής. Και όχι μόνο, δεν ενημερώθηκε το σώμα για τον λόγο που δεν παραδίδονται αυτά τα πρακτικά. Υπάρχει δηλαδή μια Επιτροπή η οποία γνωμοδοτεί, όπως  λ.χ. τώρα το λοκντάουν στην Κοζάνη, και απαιτείται να είναι γνωστό ποια είναι η εισήγηση, σε τι βασίζεται, αν υπήρχε ομοφωνία ή αν π.χ. «δώσατε εσείς κάποιες οδηγίες και στρέψατε τις εισηγήσεις της επιτροπής προς κάποια κατεύθυνση», όπως χαρακτηριστικά κατέληξε ο βουλευτής.
Η κ. Κεραμέως απάντησε πως είναι κλειστό μόλις το  το 0,2% των σχολείων της χώρας και 246 τμήματα από τα άνω των 80.000 και πως τα μέτρα προστασίας εφαρμόζονται με εξαιρετικό τρόπο είπε η Υπουργός. Σε σχέση με την ερώτηση απάντησε πως η εισήγηση της επιτροπής για πλήρη επαναλειτουργία των σχολείων με αυξημένα μέτρα προστασίας ήταν ομόφωνη.


Ο κ. Βερναρδάκης στη δευτερολογία του ξεκίνησε χαρακτηριστικά:
«άλλα λόγια να αγαπιόμαστε. Δεν ήρθαμε εδώ για να μας πείτε ποια πολιτική ακολουθείτε […]
Εγώ σας ρώτησα υπάρχει η εισήγηση των εμπειρογνωμόνων, ναι ή όχι;
Εφόσον υπάρχει ήσασταν υποχρεωμένη να την καταθέσετε, ναι ή όχι;
Εφόσον δεν μπορούσατε να την καταθέσετε ήσασταν υποχρεωμένη κατά τον κανονισμό της Βουλής να αιτιολογήσετε γιατί δεν την καταθέτετε;
Ακόμα και τώρα, αυτή την ομόφωνη απόφαση που λέτε, δώστε τη μας, αλλά ούτε αυτό σας ρώτησα. Δε σας ρώτησα αν θα άνοιγαν τα σχολεία, ρώτησα τη απόφαση πήρε η επιτροπή σε σχέση με τις αποστάσεις […] δημόσια έγγραφα αποκρύπτονται από το Κοινοβούλιο».


Ο κ. Βερναρδάκης συνέχισε αποκαλύπτοντας αντιφάσεις των κυβερνητικών αποφάσεων. Συγκεκριμένα ρώτησε τι υπαγορεύει τις κυβερνητικές πολιτικές: πως μόνο το 3% είναι 25 άτομα και πάνω στα σχολικά τμήματα, αυτά που λέει ο ΠΘ πως το εύλογο αυτό αίτημα δε μπορούσε να ικανοποιηθεί ή αυτό που λέει ο κ. Γεραπετρίτης, ο οποίος λέει ότι είναι δημοσιονομικό το πρόβλημα;


Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ρώτησε ποιο είναι το συνολικό άθροισμα των σχολείων που έχουν κλείσει και όχι απλώς πόσα κλείνουν κάθε μέρα μιας και φαίνεται πως η καμπύλη είναι απολύτως ανοδική. Η επιτροπή τι εισηγείται σε σχέση με αυτό, που είναι τα πρακτικά αυτών των συνεδριάσεων;


Η κ. Κεραμέως απάντησε πως υπάρχουν πρακτικά και θα κατατεθούν όπως προβλέπει ο Κοινοβουλευτικός Έλεγχος, παρόλο που, όπως τόνισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, θα έπρεπε να έχουν αποσταλεί στη Βουλή έως την 1η Οκτωβρίου.


Έπειτα από την ερώτηση ο προεδρεύον Δημήτρης Βίτσας προέτρεψε την Υπουργό να καταθέσει τις εισηγήσεις στα πρακτικά της Βουλής, μιας και κομμάτι τους το διάβασε, έτσι ώστε να μπορέσουν όλα τα κόμματα να ενημερωθούν και να κρατηθεί ο κοινοβουλευτικός έλεγχος σε ένα συγκεκριμένο επίπεδο.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)