to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:12 | 04.02.2018

Πολιτική

Χρ. Βερναρδάκης: Ο ΣΥΡΙΖΑ συσπειρώνει γύρω από το πρόγραμμά του όλες τις δημιουργικές κοινωνικές και οικονομικές δυνάμεις της χώρας

Για τις δύο «εμβληματικές», όπως τις χαρακτηρίζει, πολιτικές επιλογές που πρέπει να εφαρμοστούν άμεσα από τον Σεπτέμβριο και μετά, την αύξηση του κατώτερου μισθού και την πλήρη επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, κάνει λόγο ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης, στη συνέντευξή του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.


«Ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει σταθερά και συσπειρώνει γύρω από το πρόγραμμά του όλες τις δημιουργικές κοινωνικές και οικονομικές δυνάμεις της χώρας και ο Α. Τσίπρας αποδεικνύεται άνθρωπος μεγάλων στρατηγικών ικανοτήτων και αποτελεί σταθερό σημείο αναφοράς για τις δημοκρατικές και πατριωτικές δυνάμεις της ελληνικής κοινωνίας», υπογραμμίζει ο κ. Βερναρδάκης μιλώντας στο Πρακτορείο. Και όλα αυτά ενώ, προσθέτει, την ώρα που για πρώτη φορά στην ιστορία της ΝΔ η σημερινή ηγεσία της «περνά με απίστευτη ευκολία από τον ακραίο οικονομικό νεοφιλελευθερισμό στον ακροδεξιό τυχοδιωκτισμό». Συγχρόνως, ο ΣΥΡΙΖΑ διεισδύει ακόμα περισσότερο στον κοινωνικό χώρο του λεγόμενου «κέντρου», αναφέρει ακόμη.

Ερωτηθείς για την τελευταία καμπάνια του Μεγάρου Μαξίμου μέσω βίντεο, ο υπουργός υπογραμμίζει τις δύο καινοτομίες της επικοινωνιακής αυτής προσέγγισης: Πρώτον, αναφέρεται σε πράγματα που έγιναν και όχι για κάτι που θα γίνει στο μέλλον. Και δεύτερον, μιλά με πρόσωπα πραγματικά και με πλάνα αληθινά, χωρίς τη χρήση ηθοποιών.

Ο κ. Βερναρδάκης, μέσω της συνέντευξής του στο ΑΠΕ/ΜΠΕ, καταδεικνύει ότι τα περιφερειακά συνέδρια για την παραγωγική ανασυγκρότηση έχουν συνέχεια και ο πρωθυπουργός μπορεί να διαπιστώνει ανά πάσα στιγμή on line ποια η πρόοδος σε 650 συμφωνημένες δράσεις. Μιλά όμως και για την «κεντρική πολιτική επιλογή της κυβέρνησης» για την απόδοση των ανενεργών στρατοπέδων στις τοπικές κοινωνίες, σημειώνοντας ότι «το Υπουργείο 'Αμυνας έχει ήδη επεξεργαστεί την απόδοση 75 περίπου τέτοιων χώρων σε όλη την Ελλάδα και η απόδοσή τους γίνεται σταδιακά».

Σε ερώτηση του ΑΠΕ/ΜΠΕ για την προσφορά του Γιάννη Μπουτάρη στην πόλη της Θεσσαλονίκης, ο υπουργός σημειώνει ότι ο δήμαρχος «έχει συμβάλλει τα μέγιστα στην αναβάθμιση της Θεσσαλονίκης σε όλα τα επίπεδα (…) η συνεργασία με τον δήμαρχο είναι εξαιρετική, αντικειμενικά έχουμε συμπορευθεί στην προοδευτική αναβάθμιση της Θεσσαλονίκης».

Τέλος, σε ερώτηση του Πρακτορείου για τα συλλαλητήρια, ο Χρ. Βερναρδάκης τα χαρακτηρίζει «ευπρόσδεκτα», εξηγώντας ότι «η κυβέρνηση δεν έχει κανένα πρόβλημα με αυτά (…) στις δημοκρατίες όμως, η υπεύθυνη κυβέρνηση έχει τον πρώτο λόγο στη διαχείριση των εθνικών θεμάτων». Ζητά όμως από τις προσωπικότητες που θα συμμετάσχουν, να προσέξουν να μην γίνουν, άθελά τους, όπως λέει, «'εργαλεία' στα χέρια ακραίων εθνικιστικών και ακροδεξιών κύκλων που έχουν άλλες στοχεύσεις».

Μάλιστα, σύμφωνα με τον υπουργό Επικρατείας, στα μείζονα ζητήματα «δεν υπάρχει καμία διαφοροποίηση στα κόμματα που συναπαρτίζουν την κυβέρνηση», ενώ κατηγορεί, με σκληρή γλώσσα, το παλιό σύστημα ότι «αφού απέτυχε παταγωδώς στο εμπόριο του «φιλευρωπαϊσμού», πέρασε στην παλιά αγαπημένη του μπίζνα της εθνικοφροσύνης».

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του υπουργού Επικρατείας Χριστόφορου Βερναρδάκη στον Νίκο Παπαδημητρίου για το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων: 

 

Ερ.: Σήμερα το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί το συλλαλητήριο στην Αθήνα για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ. Πώς το αντιμετωπίζει η κυβέρνηση, κύριε υπουργέ; Με δεδομένο ότι έχει προγραμματισθεί να μιλήσουν και προσωπικότητες που δεν είναι δυνατόν να χαρακτηρισθούν ακραίες ή εθνικιστικές… 

Απ.: Στις δημοκρατίες τα συλλαλητήρια είναι ευπρόσδεκτα. Η κυβέρνηση δεν έχει κανένα πρόβλημα με αυτά, ούτε προφανώς και με τους πολίτες που εκδηλώνουν μέσω αυτών μια άποψη. Στις δημοκρατίες όμως, επίσης, η υπεύθυνη Κυβέρνηση έχει τον πρώτο λόγο στη διαχείριση των εθνικών θεμάτων και από τη διαχείριση αυτή θα κριθεί. Τώρα, για τις προσωπικότητες που με ρωτάτε, θα έλεγα ότι όλοι θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί διότι άθελά τους μπορεί να γίνονται καμιά φορά «εργαλεία» στα χέρια ακραίων εθνικιστικών και ακροδεξιών κύκλων που έχουν άλλες στοχεύσεις.

 

Ερ.: Γίνεται σε μια κυβέρνηση συνεργασίας να μην έχουν όλα τα κόμματα που την απαρτίζουν, κοινή θέση στα μείζονα ζητήματα; Οι πολιτικοί σας αντίπαλοι προβλέπουν έως και πτώση της κυβέρνησης. 

Απ.: Εδώ και τρία χρόνια, κάθε δέκα μέρες το παλιό σύστημα φαντασιώνεται την πτώση της κυβέρνησης. Τώρα, αφού απέτυχαν παταγωδώς στο εμπόριο του «φιλευρωπαϊσμού» πέρασαν στην παλιά αγαπημένη τους μπίζνα της εθνικοφροσύνης.

Μείζον ζήτημα για την κυβέρνηση είναι η επιστροφή στην κανονικότητα της δημοκρατίας και η έξοδος από τα Μνημόνια. Μείζον ζήτημα είναι η αντιμετώπιση του πραγματικού εθνικού προβλήματος που αφορά στις σχέσεις με την Τουρκία. Μείζον ζήτημα είναι η αντιμετώπιση της μεγάλης διαφθοράς στο πολιτικό σύστημα και στο Κράτος. Μείζον ζήτημα είναι το αίτημα για δίκαιη κοινωνικά ανάπτυξη. Αυτά είναι τα μείζονα ζητήματα και σε αυτά δεν υπάρχει καμία διαφοροποίηση στα κόμματα που συναπαρτίζουν την κυβέρνηση.

Ερ.: Τη στάση της ηγεσίας της Εκκλησίας στο θέμα πώς την κρίνετε;

Απ.: Πιστεύω ότι και αυτή ταλανίζεται από μια βαθιά εσωτερική αντίφαση. Συμφωνώ απολύτως με τον Μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσόστομο και τη θέση του ότι «σύνολη η διοργάνωση των συλλαλητηρίων είναι παντελώς διαφορετική και ξένη προς τον όλο θεσμό της Εκκλησίας» και πως η αντιμετώπιση του όλου θέματος από μερίδα της Εκκλησίας «εκφράζει έναν αμιγώς εκκλησιολογικό εκπροτεσταντισμό πρεσβυτεριανού και συγχρόνως δημοσιοϋπαλληλικού τύπου ιερωσύνης, η οποία ιεροκανονικά είναι μετέωρη». Η προσέγγιση αυτή είναι εξαιρετικά σημαντική, αλλά είδα να προβάλλεται ελάχιστα από τα μέσα ενημέρωσης, σε αντίθεση με την εθνικιστική ρητορική που εκπέμπουν άλλοι εκκλησιαστικοί κύκλοι.

 

Ερ.: Η θέση που σήμερα παίρνει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκτιμάτε πως αφήνει χώρο για τον ΣΥΡΙΖΑ να διεκδικήσει μεγαλύτερο χώρο επιρροής στο λεγόμενο «πολιτικό Κέντρο»;

Απ.: Αυτό συμβαίνει κυρίως διότι ένα σημαντικό μέρος αυτού του στελεχιακού δυναμικού του χώρου έχει ταυτιστεί στο αντι-σύριζα μένος με την ΝΔ. Τώρα ο στελεχιακός αυτός χώρος, παρά το γεγονός ότι η πλειονότητα των απόψεων που διακινούνται στο «σκοπιανό» ζήτημα κινείται σε σωστή κατεύθυνση, αντί να πάρει σαφή θέση «κρύβεται» πίσω από διαδικαστικές προτάσεις περί σύγκλισης Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών και «εθνικής συναίνεσης», τη στιγμή που είναι σαφές ότι ο υπερεθνικισμός της ΝΔ και η ανεύθυνη στάση της αποκλείουν κάθε συναίνεση στο ζήτημα.

Έτσι, πράγματι ο ΣΥΡΙΖΑ διεισδύει ακόμα περισσότερο στον κοινωνικό χώρο του λεγόμενου «κέντρου», και αυτό γιατί ασκεί μια υπεύθυνη και μεθοδική πολιτική που συναρθρώνει τα κοινωνικά με τα εθνικά ζητήματα.

 

Ερ.: Παρακολουθείτε τις τάσεις της κοινής γνώμης είτε με δημοσκοπήσεις είτε και με άλλα εργαλεία. Κάνετε όμως και επισκέψεις σε όλη τη χώρα. Πώς θα χαρακτηρίζατε την τρέχουσα περίοδο για τα κόμματα, για τους κ.κ. Τσίπρα και Μητσοτάκη; 

Απ.: Ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει σταθερά και συσπειρώνει γύρω από το πρόγραμμά του όλες τις δημιουργικές κοινωνικές και οικονομικές δυνάμεις της χώρας. Έχει την πλήρη πρωτοβουλία των κινήσεων στα μείζονα ζητήματα της επαναθεμελίωσης του κοινωνικού κράτους και της ανάπτυξης με κοινωνικό και περιβαλλοντικό πρόσημο. Η κοινωνική μας συμμαχία είναι σταθερή και στα φτωχότερα κοινωνικά στρώματα έχει διευρυνθεί. Ταυτόχρονα, ο Α. Τσίπρας αποδεικνύεται άνθρωπος μεγάλων στρατηγικών ικανοτήτων και αποτελεί σταθερό σημείο αναφοράς για τις δημοκρατικές και πατριωτικές δυνάμεις της ελληνικής κοινωνίας.

Αντίθετα θα έλεγα, η ΝΔ υποκύπτει όλο και περισσότερο στην ακροδεξιά και εθνικιστική πίεση, ενώ η πολιτική της ηγεσία μού φαίνεται απολύτως ανεπαρκής. Η ευκολία με την οποία παρασύρεται σε διάφορα κατά καιρούς μονοπάτια είναι νομίζω πρωτοφανής για την ιστορία της. Γιατί όλοι ανεξαιρέτως οι μέχρι σήμερα αρχηγοί της είχαν μια σταθερή ιδεολογική και πολιτική γραμμή -ανεξάρτητα από το αν διαφωνούσε ή όχι κανείς μαζί της. Είναι ίσως η πρώτη φορά στην ιστορία της ΝΔ που μια ηγεσία περνά με απίστευτη ευκολία από τον ακραίο οικονομικό νεοφιλελευθερισμό στον ακροδεξιό τυχοδιωκτισμό, κάνοντας πάμπολλες ενδιάμεσες στάσεις όλων των αποχρώσεων.

 

Ερ.: Οι πολίτες τι σας λένε, κύριε Βερναρδάκη; Ποιες προσδοκίες έχουν για τη μεταμνημονιακή εποχή; Μπορεί η κυβέρνηση να εγγυηθεί μια διαφορετική πορεία για την οικονομία, την ανάπτυξη και την εργασία; 

Απ.: Νομίζω ότι η ερώτησή σας συμπυκνώνει το διακύβευμα της σημερινής εποχής. Η απάντησή μου είναι ναι, μπορεί η κυβέρνηση και οι κοινωνικές δυνάμεις της ευρύτερης Αριστεράς να εγγυηθούν μια άλλη πορεία κοινωνικής δικαιοσύνης και ανάπτυξης, όμως η εγγύηση αυτή πρέπει να λάβει συγκεκριμένες εκφράσεις και να μη μείνει μια απλή ρητορική αναφορά. Ο κίνδυνος για εμάς είναι ο ίδιος μας ο εαυτός, δηλαδή το να μας «καταπιεί» ο κυβερνητισμός και η τρέχουσα διαχείριση και να μην προχωρήσουμε σε μεγάλες ρήξεις στη δομή του κοινωνικού κράτους και του πολιτικού συστήματος. Για εμάς η άσκηση της κυβέρνησης πρέπει να είναι η συστηματική μεταφορά πόρων από το κεφάλαιο και την ολιγαρχία στην εργασία και από το κράτος στην κοινωνία. Μέχρι στιγμής το έχουμε καταφέρει σε κάποιο βαθμό, αλλά χρειάζονται περισσότερα. Υπό την έννοια αυτή θεωρώ εμβληματικές δύο πολιτικές επιλογές που πρέπει να εφαρμοστούν άμεσα από τον Σεπτέμβριο και μετά, την αύξηση του κατώτερου μισθού και την πλήρη επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

 

Ερ.: Αύριο, Δευτέρα, έρχεται η ώρα για ένα ακόμη περιφερειακό συνέδριο για την παραγωγική ανασυγκρότηση, τη φορά αυτή σε μια περιοχή όπως η Δυτική Ελλάδα και σε μια πόλη με βαθιά, χρόνια προβλήματα: την Πάτρα. Τι να περιμένουμε από αυτό, κύριε υπουργέ; 

Απ.: Όπως σε όλα τα μέχρι σήμερα συνέδρια, περιμένουμε μια μεγάλη συμμετοχή της τοπικής παραγωγικής κοινωνίας και την καταγραφή των καίριων εκείνων ζητημάτων που αφορούν στη βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη. Εμείς από τη μεριά μας, ετοιμαζόμαστε για κάθε συνέδριο ώστε να παρουσιάζουμε ένα συγκροτημένο σχέδιο ανά περιοχή, δομημένο στη βάση των παραγωγικών δυνατοτήτων και αναγκών. Από κάθε τέτοιο συνέδριο οι τοπικές κοινωνίες και οι παραγωγικοί φορείς φεύγουν ενδυναμωμένοι.

 

Ερ.: Υπάρχει, θα το ξέρετε, μια αγωνία για το τι ακολουθεί από την ώρα που σβήνουν τα «φώτα» στα συνέδρια αυτά. Τι απαντάτε; 

Απ.: Όλες οι δράσεις, όλες οι πολιτικές, όλα τα έργα και ο,τιδήποτε προκύπτει από τις διαδικασίες των περιφερειακών συνεδρίων παρακολουθείται λεπτομερώς μέσω πληροφοριακού συστήματος που έχει φτιαχτεί για το σκοπό αυτό, ανά Περιφέρεια και Υπουργείο. Ήδη έχουν καταχωρηθεί περίπου 650 συγκεκριμένες δράσεις και «προαπαιτούμενα» σε όλες τις Περιφέρειες και ο πρωθυπουργός μπορεί on line να παρακολουθεί την εφαρμογή τους ή την πρόοδό τους. Σε λίγες μέρες θα είμαστε σε θέση να κάνουμε ένα πρώτο απολογισμό του τι ακριβώς έχει πραγματοποιηθεί βάσει των πορισμάτων των συνεδρίων. Πολύ πρόχειρα μου έρχονται στο μυαλό δύο εμβληματικά ζητήματα, η εφαρμογή από 1/1/2018 του Ειδικού Τιμολογίου της ΔΕΗ στην Δυτική Μακεδονία -ένα κορυφαίο θέμα στην ατζέντα του αναπτυξιακού συνεδρίου που έγινε εκεί τον Ιούλιο- και η κατάργηση της σαρίας στην Ανατολική Μακεδονία-Θράκη, ένα αντίστοιχα κορυφαίο ζήτημα θεσμικού εκσυγχρονισμού στην περιοχή.

 

Ερ.: Έχετε συμβάλει προσωπικά στην απόδοση χώρων πρώην στρατοπέδων της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλονίκης, στους κατοίκους. Υπάρχει η δυνατότητα και για άλλα στρατόπεδα ανά την Επικράτεια, και αν ναι, πόσα; 

Απ.: Η απόδοση των ανενεργών στρατοπέδων στις τοπικές κοινωνίες αποτελεί κεντρική πολιτική επιλογή της κυβέρνησης και ένα βασικό αναπτυξιακό και περιβαλλοντικό πόρο για τους Δήμους. Το Υπουργείο 'Αμυνας έχει ήδη επεξεργαστεί την απόδοση 75 περίπου τέτοιων χώρων σε όλη την Ελλάδα και η απόδοσή τους γίνεται σταδιακά. Τις επόμενες εβδομάδες θα αρχίσει να εκτυλίσσεται το πρόγραμμα απόδοσης των χώρων, με πρώτες-πρώτες τις περιπτώσεις των στρατοπέδων της Κοζάνης και της Λάρισας.

 

Ερ.: Επί τη ευκαιρία, ο δήμαρχος της Θεσσαλονίκης, ο κ. Μπουτάρης, μιλώντας στο «Πρακτορείο 104,9 fm» αναγνώρισε ότι η σημερινή κυβέρνηση δρομολόγησε την επίλυση θεμάτων της πόλης που χρόνιζαν. Θα βλέπατε -και αν ναι, υπό ποιες προϋποθέσεις- ο κ. Μπουτάρης να έχει την στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ στις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές; 

Απ.: Ο Γιάννης Μπουτάρης έχει συμβάλλει τα μέγιστα στην αναβάθμιση της Θεσσαλονίκης σε όλα τα επίπεδα. Η κυβέρνηση από τη μεριά της έχει δώσει μια μεγάλη ώθηση σε χρόνιες εκκρεμότητες, δίνοντας επίσης στην πόλη μέσω του Γραφείου Πρωθυπουργού και ένα χρήσιμο διοικητικό εργαλείο επιτάχυνσης των εκκρεμών ζητημάτων. Η συνεργασία με τον δήμαρχο είναι εξαιρετική, αντικειμενικά έχουμε συμπορευθεί στην προοδευτική αναβάθμιση της Θεσσαλονίκης. Αλλά είναι λίγο νωρίς για μια συζήτηση περί υποψηφιοτήτων στις δημοτικές εκλογές, κάτι που άλλωστε υπερβαίνει και τις δικές μου αρμοδιότητες.

 

Ερ.: Είχατε ανάμιξη εκ μέρους της κυβέρνησης, στο θέμα της ΑΕΠΙ και στο διορισμό της προσωρινής Επιτρόπου. Από εδώ και στο εξής ποιος είναι ο προγραμματισμός της κυβέρνησης στο ζήτημα αυτό; 

Απ.: Από όσο γνωρίζω έχει ωριμάσει πλέον η συζήτηση για ένα νέο φορέα, Οργανισμό Συλλογικής Διαχείρισης, που θα καλύψει το κενό που έχει αφήσει η χρεωκοπία της ΑΕΠΙ. Σε αυτό συμφωνούν όλες οι πλευρές των δημιουργών, αυτό που μένει είναι να αποσαφηνιστούν ορισμένες διαδικαστικές και νομικές διαστάσεις της μετάβασης στη νέα εποχή. Το Υπουργείο Πολιτισμού και ο Οργανισμός Πνευματικής Ιδιοκτησίας έχουν επιληφθεί της κατάστασης και νομίζω ότι με τη σοφία που έχει αποκτηθεί από όλο το χώρο που σχετίζεται με το πνευματικό δικαίωμα στη μουσική θα περάσουμε σε μια νέα εποχή.

 

Ερ.: Κλείνοντας, το τελευταίο διάστημα το Μέγαρο Μαξίμου απευθύνεται στους πολίτες και μέσω βιντεοσκοπημένων μηνυμάτων. Ποια η στόχευση αυτής της νέας επικοινωνιακής προσέγγισης και τι εισπράττετε από τους πολίτες για αυτήν; 

Απ.: Η συγκεκριμένη καμπάνια αναφέρεται στο τι έχει γίνει μέχρι σήμερα σε επίπεδο κυβερνητικού έργου. Μιλά για πράξεις που έγιναν και όχι για κάτι που θα γίνει στο μέλλον. Μιλά για κάτι χειροπιαστό και όχι για ένα σύνθημα. Ένας λόγος της επιτυχίας της καμπάνιας οφείλεται λοιπόν σε αυτό το γεγονός. Ένας δεύτερος λόγος της επιτυχίας της είναι ότι μιλά με πρόσωπα πραγματικά και με πλάνα αληθινά, χωρίς τη χρήση ηθοποιών. Στα μηνύματα αυτά πρωταγωνιστεί η καθημερινότητα, οι εθελοντές και η αληθινή ζωή. Όλες οι μεγάλες αλλαγές που έκανε η Κυβέρνηση μέχρι σήμερα θα «ντυθούν» με τις πραγματικές ζωές των ανθρώπων και θα αποτελέσουν υλικό και για το παρόν και για το μέλλον.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)