to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:55 | 18.11.2021

Πολιτική

Χρ. Βερναρδάκης: Να παραιτηθεί τώρα η Ν. Κεραμέως, εμπαίζει τη Βουλή και τον λαό

Η προχθεσινή Απόφαση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα σχετικά με τη Σύμβαση του υπ. Παιδείας με την CISCO για την τηλεκπαίδευση φέρνει στο φως τη δεύτερη κατά σειρά σοβαρότατη εξαπάτηση της Βουλής, των πολιτικών κομμάτων και των βουλευτών από την Νίκη Κεραμέως, σημειώνει χαρακτηριστικά ο Χρ. Βερναρδάκης, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ


Αναλυτικά η δήλωση του Χριστόφορου Βερναρδάκη:

Η προχθεσινή Απόφαση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα σχετικά με τη Σύμβαση του Υπουργείου Παιδείας με την Εταιρεία CISCO για την τηλεκπαίδευση φέρνει στο φως τη δεύτερη κατά σειρά σοβαρότατη εξαπάτηση της Βουλής, των πολιτικών κομμάτων και των βουλευτών από την Υπουργό Παιδείας Κα Νίκη Κεραμέως.

Συγκεκριμένα:​

​Με την Απόφαση της Αρχής καταγράφονται πέντε σοβαρές παραβιάσεις του Νόμου για τα Προσωπικά Δεδομένα καθώς και του GDPR περί επεξεργασίας προσωπικών δεδομένων. Ωστόσο, στην κατάθεση της σχετικής τροπολογίας στη Βουλή για τη χρήση «μέσων τεχνολογίας στην εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση και τη χρήση μεταδεδομένων» (9 Μαΐου 2020, Εμβόλιμη Τροπολογία σε Νομοσχέδιο του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου) είχε ισχυριστεί ότι είχε την έγκριση της Αρχής, μετά από «διαβούλευση» που είχε μαζί της. Ποτέ δεν κατέθεσε τα σχετικά έγγραφα, αν και της ζητήθηκε και ήταν υποχρεωμένη. Χθες, απαντώντας στην Αρχή, της άσκησε μάλιστα κριτική στο κείμενο Απόφασης αναφέροντας ότι δεν έχει γίνει κατανοητή η Σύμβαση με την CISCO. Δηλαδή, ενάμιση χρόνο μετά, ομολογεί ότι δεν είχε έγκριση από την Αρχή, όπως ήταν υποχρεωμένη βάσει του Νόμου, αλλά εψεύδετο μπροστά στην Εθνική Αντιπροσωπεία.

Στις 31 Αυγούστου 2020 με Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων ζητήθηκε να κατατεθούν οι επιστημονικές εισηγήσεις της Επιτροπής των Ειδικών Εμπειρογνωμόνων σχετικά με τις προϋποθέσεις ασφαλούς επαναλειτουργίας των σχολείων εν όψει της σχολικής χρονιάς (2020-2021), καθώς και τα Πρακτικά των συνεδριάσεων που αφορούσαν τη λήψη των σχετικών αποφάσεων. Η Αίτηση παρέμεινε αναιτιολόγητα αναπάντητη κατά παράβαση του Κανονισμού της Βουλής (άρθρο 133, παράγραφος 3, όπου ορίζεται ρητά η υποχρέωση Υπουργού να απαντά εντός 30 ημερών). Για τον λόγο αυτό κατέθεσα Επίκαιρη Ερώτηση. Κατά την προφορική συζήτησή της (19 Οκτωβρίου 2020), η Υπουργός εμφανίστηκε να διαβάζει στην Ολομέλεια «αποσπάσματα» των πρακτικών της Επιστημονικής Επιτροπής.

Βεβαίως, και παρά την προτροπή του Προεδρεύοντος εκείνη τη στιγμή της διαδικασίας, δεν κατέθεσε τίποτα στα Πρακτικά της Βουλής. Κατέθεσα και νέα Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων, την οποία η Υπουργός αγνόησε για τρίτη φορά άνευ αιτιολογίας, κατά παράβαση της οριζόμενης από τον Κανονισμό της Βουλής κοινοβουλευτικής της υποχρέωσης. Για το λόγο αυτό άλλωστε, προσέφυγα και στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Κοινοβουλευτικής Δεοντολογίας του Ελληνικού Κοινοβουλίου, η οποία  επιλήφθηκε του σοβαρού αυτού θέματος που οδηγεί μάλιστα στο αδίκημα της παράβασης καθήκοντος του Νόμου περί ευθύνης Υπουργών. Έγινε προφανές ότι η Υπουργός δεν διέθετε πρακτικά, «απόσπασμα» των οποίων διάβαζε τότε, και προφανώς με τη συμπεριφορά της έδειχνε εμπαιγμό στις διαδικασίες κοινοβουλευτικού ελέγχου και άγνοια των υποχρεώσεών της.

Σήμερα, μετά και την Απόφαση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα «συλλαμβάνεται» για δεύτερη φορά να εμπαίζει Βουλευτές, Πολιτικά Κόμματα και, σε τελευταία ανάλυση, τον ελληνικό Λαό.

Η παραίτησή της ή ακόμα και η αποπομπή της από την Κυβέρνηση συνιστούν μονόδρομο, τουλάχιστον για την αποκατάσταση της κοινοβουλευτικής τάξης.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)