to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:43 | 14.01.2017

Πολιτική

Χρ. Βερναρδάκης: Μετά τους πανηγυρισμούς της διαπλοκής, τα δεδομένα από την απόφαση του ΣτΕ

Tα δεδομένα που προέκυψαν από τη δημοσιοποίηση της απόφασης του ΣτΕ για τους τηλεοπτικούς σταθμούς, όπως τα σχολιάζει ο υπουργός Επικρατείας


Το σχόλιο του Χρ. Βερναρδάκη στο fb για την δημοσιοποίηση της απόφασης του ΣτΕ:

«Λίγες εβδομάδες πριν το σύστημα της διαπλοκής πανηγύρισε την Απόφαση του ΣτΕ για την αδειοδότηση των καναλιών, αφού πρώτα είχε επιχειρήσει μια πρωτοφανή απόπειρα επηρεασμού της κρίσης του δικαστηρίου. Πανηγύρισε μια "Απόφαση" την οποία δεν γνώριζε, αλλά διέστρεφε για επικοινωνιακούς και πολιτικούς λόγους. Χθες, δημοσιεύθηκε η Απόφαση και τα δεδομένα που προέκυψαν είναι τα εξής:

1. Το ΣτΕ θεωρεί επιτακτική την ανάγκη να επαναληφθεί ταχύτατα ο διαγωνισμός για την αδειοδότηση των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών πανελλαδικής εμβέλειας. 

2. Επαναβεβαιώνει την πάγια θέση της νομολογίας του Δικαστηρίου ότι η μέχρι σήμερα λειτουργία των τηλεοπτικών σταθμών με συνεχείς παρατάσεις της νόμιμης λειτουργίας είναι «συνταγματικώς μη ανεκτή» και παράνομη. Και, προκειμένου ακριβώς να αποκατασταθεί η νομιμότητα, απαιτεί την ταχύτατη επανάληψη του διαγωνισμού.

3. Διασαφηνίζει ότι οι τηλεοπτικές συχνότητες αποτελούν δημόσια αγαθά και σπάνιους πόρους του εθνικού πλούτου με μεγάλη οικονομική αξία. Και, άρα, ότι η χρήση των ραδιοτηλεοπτικών συχνοτήτων πρέπει να γίνεται με ανάλογο οικονομικό αντάλλαγμα και σε καμία περίπτωση δωρεάν.

4. Η συγκεκριμένη απόφαση δεν θεωρεί αντισυνταγματικές τις ρυθμίσεις που αφορούν τόσο στον ορισμό του αριθμού των δημοπρατούμενων αδειών, όσο και στον καθορισμό της τιμής εκκίνησης. 

5. Το ΣτΕ κρίνει αντισυνταγματική ΜΟΝΟ τη διάταξη περί διενέργειας του διαγωνισμού από τον Υπουργό ειδικά κατά την πρώτη εφαρμογή του νόμου (την παρ. 2 του άρθρου 2Α του ν.4339/15). Τη διάταξη, δηλαδή, που θεσμοθετήθηκε εκ των υστέρων και δεδομένης της αδυναμίας συγκρότησης Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης προκειμένου να διενεργήσει αυτό το διαγωνισμό και παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες για συναίνεση των πολιτικών κομμάτων στη Βουλή. Αλλά και σε αυτό το ζήτημα εμφανίστηκε μια ισχυρή μειοψηφία του ΣτΕ (11 Σύμβουλοι Επικρατείας) που δέχθηκαν ότι από το άρθρο 15 του Συντάγματος δεν προκύπτει υποχρέωση συμμετοχής του ΕΣΡ σε κάθε φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας, αλλά – αντίθετα - ότι το ΕΣΡ έχει μόνον ελεγκτικές αρμοδιότητες επί της διαγωνιστικής διαδικασίας.

Με την Απόφαση του Στε:

Α. Κερδήθηκε σημαντικό έδαφος στην ανάγκη ρύθμισης του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου και η ανομία καναλαρχών - παλιού πολιτικού συστήματος απενδύθηκε από οποιαδήποτε, έστω και ψευδεπίγραφη, νομιμότητα.

Β. Ο ρόλος και λειτουργία μιας Ανεξάρτητης Αρχής οριοθετείται στο πεδίο του ελέγχου της λειτουργίας ενός (συγκεκριμένου κάθε φορά) πεδίου ανταγωνισμού, χωρίς να υποκαθιστά τη Νομοθετική, τη Δικαστική ή την εκτελεστική εξουσία».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)