to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:35 | 26.06.2018

πηγή: Στο Κόκκινο

Πολιτική

Χρ. Βερναρδάκης: Η συζήτηση για την οικονομία που ζητά η ΝΔ «είναι όχι καλοδεχούμενη, είναι ευτύχημα»

Η προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή για την οικονομία που έχει ζητήσει η αξιωματική αντιπολίτευση «είναι όχι καλοδεχούμενη, είναι ευτύχημα γιατί θα μεταφέρει στον κοινοβουλευτικό διάλογο αυτή τη συζήτηση». Αυτό τόνισε μιλώντας στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης, ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης, ο οποίος κάλεσε τη ΝΔ «να μην παίζει πολύ με τις νέες περικοπές» και «να μην ανεβάζει τόσο πολύ τον πήχη, διότι θα ανέβει πολύ ψηλά και θα πέσει με πάταγο η ΝΔ».


Ο κ. Βερναρδάκης, ερωτηθείς σχετικά, σημείωσε πως η κυβέρνηση ήδη επεξεργάζεται με βάση τις εκτιμήσεις του δημοσιονομικού χώρου ένα σχέδιο κοινωνικών πολιτικών και οικονομικών πολιτικών για μετά τον Αύγουστο. «Εμβληματικό σημείο αναφοράς»  θα αποτελέσει η ΔΕΘ, όπου, όπως σημείωσε, «ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει ένα συνολικό και συνεκτικό περίγραμμα αυτών πρωτοβουλιών» σε κοινωνικό και οικονομικό πεδίο οι οποίες θα αρχίσουν να θεσμοθετούνται ήδη από το 2018. Ο ίδιος έκανε αναφορά τόσο στην αύξηση του βασικού μισθού που υπάρχει στο αναπτυξιακό πρόγραμμα της κυβέρνησης και το οποίο έχει συμφωνηθεί, όσο και στις συλλογικές διαπραγματεύσεις και τις συλλογικές συμβάσεις οι οποίες θα επανέλθουν από τον Σεπτέμβρη. Επίσης σημείωσε πως θα υπάρξει όπως και τα δύο προηγούμενα χρόνια διανομή του πλεονάσματος, το ύψος του οποίου δεν μπορεί με ακρίβεια να καθοριστεί καθώς βρισκόμαστε στα μέσα της χρονιάς, αλλά «δεν θα είναι μικρότερο από τα προηγούμενα».

Από εκεί και πέρα, με αφορμή τα όσα συνέβησαν χθες στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Βερναρδάκης σημείωσε πως «υπάρχει μία πολύ ισχυρή ακροδεξιά στην πόλη και γύρω από την πόλη, οργανώνεται σε διαφόρους συλλόγους και σε διάφορα προσωπεία, χρησιμοποιεί τον αθλητικό χώρο και τις ομάδες φιλάθλων όλων των ειδών και τα χρησιμοποιεί ως μετωπικά σχήματα επί της ουσίας και έχει λειτουργήσει απελευθερωτικά- αποενοχοποιητικά στην ωμή διακήρυξη ρατσιστικών και φασιστοειδών συμπεριφορών». Σύμφωνα με τον ίδιο «η γενεσιουργός αιτία του ζητήματος είναι ότι έχει ενοχληθεί αυτό το παρακράτος από το γεγονός ότι δίκτυα αναπαραγωγής πολιτικής επιρροής ή πολιτικού χρήματος και διαφθοράς τα προηγούμενα χρόνια έχει πειραχτεί και θα πειραχτεί ακόμη περισσότερο» σημειώνοντας πως «αυτοί οι κύκλοι έχουν βρει την ευκαιρία» να χρησιμοποιήσουν ένα εθνικό θέμα ως «αιχμή του δόρατος για να δημιουργήσουν παλινόρθωση στη Θεσσαλονίκη ενός ακροδεξιού και διεφθαρμένου πολιτικο-οικονομικού συστήματος».

Ο κ. Βερναρδάκης αναφέρθηκε επίσης στις ευθύνες που έχουν οι θεσμοί της πόλης αλλά και η δημοκρατική κοινωνία της πόλης, η οποία όπως σημείωσε «έχει τεράστια ευθύνη να απαντήσει σε αυτήν φασιστική πρόκληση γιατί αλλιώς η πόλη θα διολισθήσει στον έλεγχο τέτοιων ομάδων». Όπως εκτίμησε ο ίδιος, η «μακεδονολατρεία» θα έχει φθίνουσα πορεία, ωστόσο επισήμανε πως το ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι «δημιουργούν ένα ιδεολογικό και πολιτισμικό υπόστρωμα μέσα στην πόλη, το οποίο θα εμφανιστεί και με άλλες ευκαιρίες και με οποιοδήποτε τρόπο».

Κληθείς να σχολιάσει την στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο θέμα, ο υπουργός Επικρατείας σημείωσε πως «οι δαγκάνες της ακροδεξιάς έχουν αγκαλιάσει τον Μητσοτάκη», τον οποίο χαρακτήρισε «χαμηλού βεληνεκούς πολιτικό». Ανέφερε δε πως διάφοροι κύκλοι της ΝΔ κυρίως στο εξωτερικό αλλά και στο εσωτερικό ομολογούν κατ’ ιδίαν πως εάν το κόμμα είχε άλλη στάση, θα έχανε την ακροδεξιά πτέρυγα του κόμματος, «είναι ομολογία αυτό, το έχουν πει σχεδόν επισήμως στους ευρωπαϊκούς θεσμούς». Ο ίδιος τόνισε πως «η ζημιά που γίνεται στο εσωτερικό της χώρας είναι στρατηγικά μεγάλη» και δεν αφορά το συγκεκριμένο ζήτημα, το οποίο «θα πάρει το δρόμο του, θα επιλυθεί» και η «κυβέρνηση θα πάρει προφανώς κι όλες τις ευθύνες, κοινωνικές και εθνικές που έχει», αλλά όπως πρόσθεσε, «η ζημιά που γίνεται μακροπρόθεσμα σε ένα κομμάτι της κοινωνίας, το ιδεολογικό δηλητήριο το οποίο στάζει σε μία δράκα αναλφάβητων χουλιγκάνων είναι πάρα πολύ μεγάλο».

Αναφορικά τέλος με την απόδοση ελευθέρων χώρων στην κοινωνία της Θεσσαλονίκης, την οποία χαρακτήρισε «μία πολύ εμβληματική και κρίσιμη για την τοπική κοινωνική πολιτική», σημείωσε πως «το μεγάλο πρόβλημα που έχουμε πια δεν είναι μόνο να αποδώσουμε τους ελευθέρους χώρους», αλλά «το πώς κανείς το διαχειρίζεται». Για το πρώην στρατόπεδο Κόδρα, για το οποίο διοργανώνεται σήμερα το απόγευμα εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Βερναρδάκης ανέφερε πως «έγινε το πρώτο μεγάλο βήμα, αποδόθηκε στον δήμο Καλαμαριάς» ο οποίος «οφείλει τώρα να πάρει τις αναγκαίες πρωτοβουλίες και οικονομικές και θεσμικές για την αξιοποίησή του», και στο πλαίσιο αυτό ανέφερε πως η κυβέρνηση θα συμβάλει όπου χρειάζεται. Ο υπουργός Επικρατείας προανήγγειλε πως θα υπάρξουν σήμερα ανακοινώσεις σχετικά με το πρώην στρατόπεδο Ζιάκα και πως μέχρι τον Σεπτέμβρη ο σχεδιασμός της κυβέρνησης είναι να έχει ολοκληρωθεί το σχέδιο διαχείρισης και απόδοσης και του πρώην στρατοπέδου Καρατάσιου.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)