to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:52 | 09.08.2018

πηγή: stokokkino

Πολιτική

Χρ. Βερναρδάκης: Η Νέα Δημοκρατία έχει περάσει σε λογικές αντιθεσμικής συγκρότησης

«Η Νέα Δημοκρατία έχει κάνει πολλά βήματα πίσω από αυτό που θα έπρεπε να είναι, και σε ένα βαθμό κάποτε ήταν. Ήταν ένα θεσμικό κόμμα. Νομίζω ότι έχει περάσει πια σε λογικές αντιθεσμικής συγκρότησης», ανέφερε σε συνέντευξή του στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης ο υπουργός Επικρατείας, Χριστόφορος Βερναρδάκης.


Όπως σημείωσε για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης , «δεν μπορεί πολλές φορές να διακρίνει το ουσιαστικό από το μη ουσιαστικό και έτσι χάνει και το δίκιο της», καθώς «είναι σαφές ότι στην πολιτική αντιπαράθεση και η οξύτητα είναι μέρος αυτής και βεβαίως καμιά φορά μπορεί να έχει και δίκιο. Παρόλα αυτά, με τον τρόπο που πολιτεύεται ακόμη και σε περιπτώσεις όπου θα μπορούσε να πει κανείς ότι εδώ κάτι προσπαθεί να πει, το χάνει».

«Έχω την εντύπωση ότι προσπάθησε στην αρχή να κρατήσει χαμηλούς τόνους και αυτό πράγματι είχε μία θετική επίδραση στο πολιτικό κλίμα, ακριβώς γιατί έχουμε ένα εξαιρετικά τραγικό γεγονός», σχολίασε ο κ. Βερναρδάκης για την στάση της Νέας Δημοκρατίας γύρω από το θέμα των πυρκαγιών. «Από την άλλη μεριά όμως», συνέχισε, «το σύστημα το οποίο στην πραγματικότητα διαχειρίζεται και τον Κ. Μητσοτάκη, είναι τόσο βιαστικό, τόσο βίαιο στη δομή του, στις εκφράσεις του, στη λειτουργία του που αυτό το ‘θαύμα’ κράτησε περίπου μία εβδομάδα- κι αν κράτησε μία εβδομάδα. Και επανήλθε σε αυτήν την αδιέξοδη αντίληψη όπου μπλέκονται τα πάντα. Μπλέκονται πραγματικές ευθύνες, μπλέκονται ιστορικές ευθύνες, μπλέκονται ακραία φαινόμενα, μπλέκονται τα πάντα σε έναν αχταρμά πολιτικής σπέκουλας».

Ερωτηθείς κατά πόσο μπορεί να επιτευχθεί πολιτική συναίνεση σε κρίσιμα ζητήματα, ο κ. Βερναρδάκης ανέφερε πως «κάθε φορά που το επίπεδο της συζήτησης μετατοπίζεται σε πολύ ουσιαστικά και πολύ πραγματικά πράγματα, υπάρχουν ελπίδες για μία μίνιμουμ συναίνεση. Αυτό δεν είναι εύκολο όμως να γίνει πια διότι εδώ έχουμε έναν ανορθολογικό πολιτικό οργανισμό ο οποίος συγκροτείται στην αγωνία του να μη χάσει και άλλες προσβάσεις μέσα στο βαθύ κράτος, γιατί αυτό είναι το πρόβλημα της Νέας Δημοκρατίας: η απώλεια προσβάσεων στο πολύ βαθύ κράτος». «Η δεύτερη μεγάλη αγωνία της ΝΔ είναι το να μη προχωρήσουν τα μεγάλα ζητήματα τα οποία διερευνώνται από τη δικαιοσύνη διότι εκεί ενδεχομένως φοβάται; ξέρει;- δεν μπορώ να το εκτιμήσω αυτό- την εμπλοκή είτε σημερινών πολιτικών στελεχών είτε πολιτικών πρακτικών που έρχονται από το χώρο της».

Σημειώνοντας πως το ζήτημα της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, για το οποίο «υπάρχει μία μείζονα αυτή τη στιγμή συζήτηση σε παγκόσμια επίπεδο», θα μπορούσε να αποτελέσει και στη χώρα μας «μία βάση μίας σοβαρής -καταρχήν επιστημονικής- συζήτησης για το ζήτημα αυτό», ο κ. Βερναρδάκης παρατήρησε ότι «κάτι τέτοιο δε γίνεται». «Ακόμα και όλος αυτός ο πλούτος των ανακοινώσεων που έκαναν επιστημονικοί φορείς, ιδρύματα, μεμονωμένοι επιστήμονες Έλληνες και ξένοι, για το τι έγινε στο Μάτι, έχουν αγνοηθεί προκλητικά από τη Νέα Δημοκρατία και από το σύστημα επικοινωνίας της και ασχολούνται με μία καθημερινή σπέκουλα άγριας μορφής η οποία νομίζω στο κάτω-κάτω από ένα σημείο και μετά κουράζει πάρα πολύ και γίνεται και μπούμερανγκ».

Ερωτηθείς για τις επικρίσεις που δέχεται η κυβέρνηση για την επικοινωνιακή διαχείριση των πυρκαγιών, ο κ. Βερναρδάκης μεταξύ άλλων σημείωσε πως «υπάρχει ένα πρόβλημα επικοινωνιακής διαχείρισης, αλλά νομίζω ότι είναι θλιβερό να το συζητάμε. Το θέμα δεν είναι το επικοινωνιακό, το θέμα είναι η ουσία. Θα μπορούσαμε να έχουμε με έναν  τρόπο αποφύγει αυτή την τραγωδία; Αυτό είναι ερώτημα. Είναι οι ευθύνες άμεσες; Ανάγονται στο παρελθόν; Σε ποιο παρελθόν ακριβώς; Η δημόσια διοίκηση έχει ευθύνες σε αυτήν την υπόθεση διαχρονικά; Είναι μεγάλα ερωτήματα και εδώ στέκεται η πολιτική ευθύνη, πρέπει να απαντηθούν τώρα, διότι ακριβώς αν δεν απαντηθούν, θα επαναληφθούν και εκεί καμία επικοινωνιακή δύναμη και καμία συσκότιση ή διαφώτιση επικοινωνιακή δε θα μπορεί να σώσει την κατάσταση».

Κληθείς να σχολιάσει την έκθεση του γραφείου προϋπολογισμού της Βουλής, ο κ. Βερναρδάκης σημείωσε πως «εκ της αρμοδιότητας του το γραφείο προϋπολογισμού της βουλής είναι ένα θεσμικό οικονομικό επιτελείο το οποίο προφανώς θα κρατήσει και πρέπει να κρατήσει μια πολύ ισορροπημένη στάση. Ο στόχος του είναι να έχει έναν οδικό χάρτη, δεν είναι πολιτικό όργανο, δεν ασκεί οικονομική πολιτική. Πρέπει να κινηθεί μέσα σε απολύτως θεσμικά πλαίσια, προσπαθώντας  να συγκεράσει και απόψεις ή δεδομένα τα οποία πολλές φορές είναι διαφορετικά. Επομένως νομίζω ότι είναι μια πολύ καλή ισορροπημένη έκθεση. Θα την αξιολογήσουμε, σε πολλά πράγματα προφανώς θα τη λάβουμε υπόψη μας, πιστεύω κάνει μια καλή δουλειά, αλλά από εκεί και πέρα την πολιτική ευθύνη την έχει η κυβέρνηση».

Τέλος, σε σχέση με το θέμα των περικοπών των συντάξεων, ο κ. Βερναρδάκης τόνισε πως «έχουμε πει πως θα κινηθούμε στη λογική της μη περικοπής των συντάξεων τη δεδομένη στιγμή με βάση το δημοσιονομικό χώρο που έχουμε δημιουργήσει ήδη και θα έχουμε δημιουργήσει ελπίζουμε γύρω στον Νοέμβριο». Πρόκειται για ένα υφεσιακό μέτρο που όμως από τη στιγμή που η χώρα μπαίνει σε κάποιες αναπτυξιακές διαδικασίες με εκφράσεις και στους συγκεκριμένους δείκτες, όπως τόνισε ο κ. Βερναρδάκης θα πρέπει να συζητηθεί. «Θα κάνουμε ότι είναι δυνατό για το καλό της κοινωνίας και αυτό πρέπει να κάνει οποιαδήποτε κυβέρνηση θα ήταν. Και στα πλαίσια των δημοσιονομικών ορίων, -διότι δεν είναι πράγματι απεριόριστα τα όρια- θα γίνουν κάποιες πολιτικές επιλογές, μία από αυτές είναι η μη περικοπή των συντάξεων».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)