to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:24 | 20.01.2018

Πολιτική

Χρ. Βερναρδάκης: Η ανάπτυξη είναι «μεθοδική διαχείριση οικονομικών, διοικητικών και ανθρώπινων πόρων»

Ο υπουργός εξέφρασε την πεποίθηση ότι «η νέα εποχή θα είναι καλύτερη» γιατί θα έχει νέους σχεδιασμούς, με μια άλλη αντίληψη για την ανάπτυξη από εκείνη που υπήρχε τα προηγούμενα χρόνια και γιατί «θα αξιοποιήσει καλύτερα τα χρηματοδοτικά εργαλεία»


«Η ανάπτυξη δεν είναι αποκλειστικό και μονοσήμαντο προνόμιο της "χειρός" της αγοράς, αλλά μεθοδική διαχείριση οικονομικών, διοικητικών και ανθρώπινων πόρων, στην οποία, προφανώς, η αγορά και οι ιδιωτικές επενδύσεις έχουν ένα πολύ σημαντικό ρόλο», τόνισε ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης, μιλώντας στο «Αναπτυξιακό Συνέδριο Θεσσαλονίκης», που διοργάνωσαν το ΕΛΙΝΕΚΑ, το MyPortal.gr και το «Πολιτικό Ημερολόγιο».

Ο υπουργός εξέφρασε την πεποίθηση ότι «η νέα εποχή θα είναι καλύτερη» γιατί θα έχει νέους σχεδιασμούς, με μια άλλη αντίληψη για την ανάπτυξη από εκείνη που υπήρχε τα προηγούμενα χρόνια και γιατί «θα αξιοποιήσει καλύτερα τα χρηματοδοτικά εργαλεία» και πρόσθεσε: «Για αυτό να είστε βέβαιοι. Γιατί αφού καταφέραμε να βγούμε, να βγάλουμε τη χώρα από τη μέγγενη της λιτότητας, της διαρκούς λιτότητας, έχουμε την ωριμότητα και τη σοφία να πάμε παρακάτω, με ένα σχέδιο και μια προοπτική».

Επισήμανε ότι «η χώρα μετά τη δεκαετία του 1980 δεν είχε κανένα αναπτυξιακό σχεδιασμό», επειδή «κυριάρχησε η λογική ότι η αγορά και οι αγορές έχουν απεριόριστο ρόλο και το κράτος πρέπει να απέχει από οποιαδήποτε δημόσια ρύθμιση» και τόνισε ότι το μοντέλο που υιοθετήθηκε τα προηγούμενα χρόνια «απέτυχε παταγωδώς».

Υπογράμμισε ότι η Θεσσαλονίκη διαθέτει μια πολυμορφία, μια βιομηχανική παράδοση, τουρισμό, πολιτισμό, αλλά υπήρξαν απλοϊκές προσεγγίσεις και στερεότυπα, που ακύρωναν αυτά τα πλεονεκτήματα της πόλης. «Η αδυναμία της διατύπωσης ενός σχεδίου ξεκινά από τον ιδεολογικό πυρήνα αυτών των προσεγγίσεων. Θεμελιώδης συστατικό τους είναι η λανθασμένη κατά τη γνώμη μου ανταγωνιστικότητα που εστιάζει στο κόστος αντί για την παραγόμενη αξία» συμπλήρωσε.

Ο υπουργός επισήμανε ότι η πρακτική μιας παραγωγής μεγάλης κλίμακας και χαμηλού κόστους δεν ταιριάζει στο προφίλ του παραγωγικού δυναμικού της χώρας, αλλά βρίσκεται επίσης «σε αντίθεση με τις διεθνείς τάσεις εξειδίκευσης, που αξιοποιούν τις νέες τεχνολογίες» και πρόσθεσε: «Έτσι, ακριβώς παρήχθη τις προηγούμενες δεκαετίες η αυθόρμητη τρόπον τινά κατεύθυνση, η αόρατος χειρ της αγοράς για την οικονομία χαμηλού κόστους ένα μοντέλο ανάπτυξης, εγώ το λέω διαρκούς λιτότητας, που ηγεμονεύτηκε από τις συνεχείς πολιτικές μείωσης του κόστους εργασίας».

Ο κ. Βερναδάκης σημείωσε ότι πρέπει να απαντήσουμε στην αντίφαση, πώς είναι δυνατόν να έχουμε τόσο υψηλά εξειδικευμένο επιστημονικό και εργατικό δυναμικό και να μην μπορούμε να το αξιοποιήσουμε στην παραγωγή και τόνισε:«Πρέπει να περάσουμε από στρατηγικές παρονομαστή σε στρατηγικές αριθμητή. Να εστιάσουμε στο πώς το παραγόμενο προϊόν θα έχει τη μέγιστη προστιθέμενη αξία και όχι το ελάχιστο κόστος».

Ο υπουργός υπογράμμισε ότι ο στόχος προϋποθέτει αξιοποίηση της διεθνούς εμπειρίας, αντί να εστιάσουμε σε κλάδους να δούμε τις «αλυσίδες αξίας», το ρόλο των συμπράξεων, της συνδέσεις του τουρισμού με τον βιομηχανικό τομέα με τις κατασκευές, τις συνδυασμένες μεταφορές, το σχεδιασμό «μιας νέας οικονομίας της γνώσης». «Πρέπει ο παραγωγικός ιστός να επενδύσει σε καινοτομικές δραστηριότητες» είπε ο υπουργός και συνέχισε : «Με άλλα λόγια, να επενδύσει σε ανθρώπινο δυναμικό, που θα δημιουργήσει την καινοτομία μέσα στην παραγωγή».

Ο κ. Βερναρδάκης τόνισε ότι εκεί χρειάζονται και «οι δημόσιες πολιτικές ρύθμισης» για να δώσουν εργαλεία στη νέα αυτή οικονομία και συνέχισε: «Και βεβαίως πρέπει να αναπτύξουμε μια νέα νοοτροπία συνεργασίας. Μπορούμε να το πούμε και παραγωγικό πατριωτισμό».

Ο υπουργός έκανε διάκριση των εννοιών «ανάπτυξη» και «μεγέθυνση» της οικονομίας, λέγοντας ότι «το ιδεολόγημα, η ιδεοληψία» που κυριάρχησε στη χώρα, ότι «η αγορά μπορεί να τα λύσει όλα», είχε ως συνέπεια, να αφεθούν «όλα στην τύχη» και χωρίς να προκριθεί και να στηριχθεί η λογική υποστήριξης των συνεργιών.

«Οι εργοδοτικοί φορείς δείχνουν να έχουν εμποτιστεί από τη λογική του κόστους εργασίας. Μιλούν μόνο για τη φορολογία και τις επιδοτήσεις. Κάπως έτσι αφέθηκαν να καταρρεύσουν διαφορετικές μορφές, π.χ. τα περιφερειακά κέντρα επιχειρηματικής και τεχνολογικής ανάπτυξης, κάπως έτσι η χώρα βρέθηκε χωρίς κεντρικό ερευνητικό και παραγωγικό όργανο σχεδιασμού των δημόσιων αυτών πολιτικών για την ανάπτυξη. Είναι κρίσιμο όμως να σκεφτούμε διαφορετικά, να λειτουργήσουν τέτοια εργαλεία υποστήριξης και δικτύωσης» σημείωσε.

Ο κ. Βερναδάκης επισήμανε τη διάσταση του «κοινωνικά βιώσιμου παραγωγικού μοντέλου», με σεβασμό προς το περιβάλλον, και πρόσθεσε ότι «η κοινωνική πολιτική και το σωστά δομημένο κοινωνικό κράτος, το παραγωγικό, δυναμικό κράτος αποτελεί σημαντικό συστατικό στοιχείο της ανάπτυξης». Πρόσθεσε ότι με βάση αυτήν την πρόταση «μπορούμε να έχουμε πολλές συγκλίσεις και ένα άλλο μοντέλο από αυτό που είχαμε τα τελευταία χρόνια».

Ο κ. Βερναρδάκης υπογράμμισε ότι αυτό το νόημα έχει και ο διάλογος σε όλη τη χώρα, με οκτώ περιφερειακά συνέδρια για την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας. Τέλος, υπογράμμισε ότι με το Γραφείο του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη αποκτήθηκε ένα σημαντικό «διοικητικό εργαλείο καταγραφής, επιτάχυνσης, συντονισμού και ελέγχου» για θέματα και δράσεις που αφορούν τη Μακεδονία και τη Θράκη.

«Πράγματα που εκκρεμούσαν αρχίζουν και ξεπαγώνουν και προχωρούν» είπε καταληκτικά ο κ. Βερναδάκης.

(πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)