to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:11 | 31.07.2018

Πολιτική

Χρ. Βερναρδάκης: H ανάληψη της πολιτικής ευθύνης είναι πολλές συγγνώμες μαζί

«H ανάληψη της πολιτικής ευθύνης είναι πολλές συγγνώμες μαζί» δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας, Χριστόφορος Βερναρδάκης, σημειώνοντας ότι αν μπαίναμε στη διαδικασία των παραιτήσεων, τα 2/3 της Βουλής θα έπρεπε να έχουν παραιτηθεί.


Για την αναδιοργάνωση τη θεσμική και διοικητική της Πολιτικής Προστασίας μίλησε Στο Κόκκινο ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης ο οποίος μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στα υφιστάμενα προβλήματα που η προσέγγιση τους δεν πρέπει να είναι επιφανειακή και επιδερμική ενώ δήλωσε στην Ευγενία Λουπάκη πως «H ανάληψη της πολιτικής ευθύνης είναι πολλές συγγνώμες μαζί» και ότι αν μπαίναμε στη διαδικασία των παραιτήσεων τα 2/3 της Βουλής θα έπρεπε να έχουν παραιτηθεί.

 

Ο κ. Βερναρδάκης που είναι πλέον ο αρμόδιος για την αναδιοργάνωση της Πολιτικής Προστασίας μίλησε για το πρόγραμμα που θα παρουσιάζει ο πρωθυπουργός στο τέλος της εβδομάδας για την ανασύνταξη, αναθεώρηση των υποδομών της Π.Ο. που είναι ένα επιχειρησιακό όργανο το οποίο πρέπει ουσιαστικά να συντονίζει τη λειτουργία Στρατού, Πυροσβεστικής, Λιμενικού, να γίνει το εποπτικό εργαλείο για την καλύτερη λειτουργία τέτοιων καταστάσεων.

Ο υπουργός εξήγησε ότι πρέπει να πάμε σε ένα άλλο μοντέλο λειτουργίας, να προσθέσουμε τα ερευνητικά ινστιτούτα και τα δεδομένα, την ύλη, τα μοντέλα πρόβλεψης, κινδύνου που διαθέτουν και τέτοιοι φορείς είναι π.χ. το Εθνικό Αστεροσκοπείο, ο Δημόκριτος, το ΕΛΚΕΘΕ που δεν συνδεόταν νομοθετικά και υποχρεωτικά  με την Π.Ο. παρά μόνο κατά βούληση.

Ο κ. Βερναρδάκης αναφέρθηκε στις ασύμμετρες απειλές (πυρκαγιές, πλημμύρες) λόγω κλιματικής αλλαγής αλλά μίλησε για τις «πολεοδομικές βόμβες πολεοδομικές παγίδες». Σημείωσε ότι «πρέπει να ξεπεράσουμε τα όρια του ανθρωπίνως δυνατού», «δεν αρκεί να πούμε ότι κάναμε ότι μπορούσαμε». Τόνισε ότι το κράτος πρέπει να εγγυάται την ασφάλεια των πολιτών του σε οποιοσδήποτε συνθήκες και πως ακόμα και αυτό δεν είναι πάντα εφικτό  δεν πρέπει να το αφήσουμε στην τύχη του.

Πρέπει να πάμε πέρα από αυτό και αυτό θα είναι η «έμπρακτη συγγνώμη» σημείωσε χαρακτηριστικά. «Διαχειριζόμαστε μια κατάσταση που έρχεται από το παρελθόν» αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα που έχουμε τόνισε.
Ξεκαθάρισε πως για την κυβέρνηση «δεν υπάρχει θέμα απόδρασης από τις ευθύνες», «τις αναλαμβάνουμε», αυτό είναι προφανές και κρινόμαστε για το κατά πόσο είμαστε αποτελεσματικοί επισήμανε.

«Αντιλαμβάνομαι τις κριτικές που γίνονται» τόνισε και δήλωσε πως πρέπει «να ξεφύγουμε από το ασφυκτικό πλέγμα της διαχείρισης», πρέπει να δράσουμε με πιο δραστικό τολμηρό τρόπο, «να μην υποταχτούμε στη διαχείριση», «να μην γίνουμε μέρος του προβλήματος», αν δεν το κάνουμε αυτό «η πολιτική μας ευθύνη θα πάρει άλλες διαστάσεις» και «θα είμαστε μέρος του προβλήματος».

Ο κ. Βερναρδάκης τόνισε πως αν μπούμε στην λογική των παραιτήσεων πρέπει να φύγουν οι πάντες να παραιτηθούν τα 2/3 της Βουλής και ξεκαθάρισε πως «H ανάληψη της πολιτικής ευθύνης είναι πολλές συγγνώμες μαζί».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)