to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:11 | 19.03.2020

Πολιτική

Τα μαζεύει ο Μητσοτάκης για το δώρο του Πάσχα: Σάλο ξεσήκωσε νωρίτερα ο Σταϊκούρας

Το ενδεχόμενο να μην καταβληθεί το δώρο Πάσχα στους εργαζόμενους είχε αφήσει ανοιχτό νωρίτερα ο υπουργός Οικονομικών, που με νέα δήλωσή του επιτέθηκε στον Ευκλ. Τσακαλώτο χωρίς να διαψεύσει το εφιαλτικό σενάριο για τους εργαζόμενους - Να μη διανοηθεί η κυβέρνηση να λάβει μέτρα ώστε, εκμεταλλευόμενη την κρίση, να διαλύσει εργασιακά δικαιώματα και μαζί με αυτά και την οικονομία, η απάντηση του Ευ. Τσακαλώτου - Διασφάλιση του δώρου Πάσχα και πάγωμα οφειλών ζητάει με νέα παρέμβασή του ο Αλ. Τσίπρας - Το σενάριο φάνηκε να απορρίπτεται μετά τις αντιδράσεις, καθώς ο πρωθυπουργός δήλωσε πως το δώρο θα καταβληθεί στο ακέραιο.


Το δώρο του Πάσχα θα καταβληθεί στο ακέραιο από όλους τους εργοδότες προς όλους τους εργαζόμενους, όπως ακριβώς το δικαιούνται, δήλωσε κατά το νέο μήνυμά του για τις εξελίξεις σχετικά με τον κορωνοϊό ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. «Ο ακριβής χρόνος καταβολής του θα ανακοινωθεί από τα συναρμόδια Υπουργεία», συμπλήρωσε.

Νωρίτερα, υπο αξιολόγηση φάνηκε να είχε θέσει το υπουργείο οικονομικών το ενδεχόμενο αναστολής της καταβολής του δώρου του Πάσχα από τις επιχειρήσεις, λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού. Ο σάλος προκλήθηκε μετά τις δηλώσεις του υπουργού στη συνέντευξή του στην ΕΡΤ. Άμεση ήταν η αντίδραση και του ΣΥΡΙΖΑ: «Ούτε να το διανοηθεί», απαντάει ο τομεάρχης Οικονομικών της αξ. αντιπολίτευσης, ενώ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, τόνισε την ανάγκη λήψης οριζόντιων μέτρων προστασίας.

Σε συνένετυξή του στην ΕΡΤ ο υπουργός οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας τόνισε ότι τις επόμενες μέρες θα εξειδικευτούν τα μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες για την στήριξη των επιχειρήσεων.

Σε ερώτηση αν μέσα στα μέτρα στήριξης εξετάζεται και η αναστολή του δώρου του Πάσχα ο υπουργός απάντησε: «Αξιολογείται».

Διασφάλιση του δώρου Πάσχα και πάγωμα οφειλών ζητάει με νέα παρέμβασή του ο Αλ. Τσίπρας

«Μέτρα που δεν είναι οριζόντια, αφήνουν δεκάδες επαγγελματικούς κλάδους εκτός στήριξης», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας μετά τις τηλεσυζητήσεις που είχε με παραγωγικούς φορείς, σχολιάζοντας πως δημιουργείται η αίσθηση πως τα μέτρα είναι πολύ πίσω από τις ανάγκες των εργαζομένων.

«Είχα την ευκαιρία σήμερα να συζητήσω με εκπροσώπους παραγωγικών φορέων  και να λάβω από πρώτο χέρι μια εικόνα για την ανταπόκριση των μέτρων που εξήγγειλε χθες η κυβέρνηση», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. «Η αίσθηση που διαμορφώνεται είναι ότι τα μέτρα είναι αποσπασματικά  και πολύ πίσω από τις ανάγκες των εργαζόμενων και της αγοράς», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε το ενδεχόμενο αναστολής της καταβολής του δώρου του Πάσχα από τις επιχειρήσεις, το οποίο έθεσε υπο αξιολόγηση το υπουργείο, καθώς και το σύνολο των μέτρων που ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση και κρίνονται ως ανεπαρκή, έχοντας αφήσει ακάλυπτους τους εργαζομένους και κάνοντας ελάχιστα για την έκρηξη των απολύσεων.

Όπως συνεχίζει στη δήλωσή του ο Αλ. Τσίπρας:

«Όταν στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες λαμβάνονται οριζόντια προληπτικά μέτρα ύψους έως και 20% του ΑΕΠ, ο κ. Μητσοτάκης ανακοινώνει μέτρα ύψους μόλις 1% του ΑΕΠ. Για να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης, μέτρα 1% είχα ανακοινώσει εγώ πέρυσι το Μάη,  όταν η χώρα δεν βρισκόταν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης  και ίσχυαν πλήρως οι δημοσιονομικοί περιορισμοί του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%.

Φοβάμαι ότι η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη συνειδητοποιήσει το μέγεθος της οικονομικής κρίσης που έρχεται.

Και ενώ ορθώς, με εξαίρεση τις εκκλησίες, πήρε έγκαιρα προληπτικά μέτρα για τη δημόσια υγεία, για την οικονομία δεν παίρνει ούτε έγκαιρα ούτε προληπτικά μέτρα. Παρά μονάχα αποσπασματικά, τρέχει πίσω από το πρόβλημα.

Δεν είναι μόνο το ύψος των παρεμβάσεων αλλά και ο χαρακτήρας τους. Μέτρα που δεν είναι οριζόντια, αφήνουν δεκάδες επαγγελματικούς κλάδους εκτός στήριξης. Αν αυτό συνεχιστεί, οι χιλιάδες απολύσεις που θα ακολουθήσουν, θα μας επιστρέψουν σε επίπεδα ανεργίας που θα θυμίζουν τις χειρότερες μέρες του 2014. Ενώ αν δεν υπάρξει άμεσα κρατική παρέμβαση στις τράπεζες, ώστε να παγώσουν τις δανειακές οφειλές και για τα φυσικά πρόσωπα, να παγώσουν τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, καθώς και να παρατείνουν την εξόφληση των επιταγών για όσο διαρκεί η κρίση, τότε σε λίγες εβδομάδες, φοβάμαι,  δεν θα υπάρχει επιχείρηση ή επιχειρηματίες δίχως ασφυκτικά προβλήματα.

Αυτό που σήμερα απαιτείται είναι όχι μέτρα «ασπιρίνες»,  αλλά ένα γενναίο πρόγραμμα σωτηρίας με ορίζοντα τουλάχιστον ως το τέλος του έτους,  που θα καλύπτει οριζόντια όλη την οικονομία. Απαγόρευση απολύσεων με ταυτόχρονη καταβολή από το κράτος πλήρως των μισθολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, όπως φυσικά και του δώρου του Πάσχα. Παροχή άτοκων δανείων στις επιχειρήσεις, καθώς και η δημιουργία νέων εργαλείων ρευστότητας μέσω της Αναπτυξιακής Τράπεζας. Συγκρότηση, τέλος, ενός αντίστοιχου «σχεδίου Ηρακλής» για τις επιχειρήσεις και την εγγύηση του δημοσίου σε επιχειρηματικά δάνεια.

Καταλαβαίνω ότι ο κ. Μητσοτάκης δυσκολεύεται να μπει σε μια τέτοια λογική. Είναι δέσμιος των νεοφιλελεύθερων απόψεών του για την οικονομία. Αυτών που οδήγησαν, όμως, την οικονομία  ήδη πριν τον κορωνοϊό, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, σε καθοδική τροχιά.

Τώρα οφείλει να συνειδητοποιήσει ότι οι νεοφιλελεύθερες απόψεις του είναι ήδη νεκρές. Τώρα όλοι τρέχουν να σωθούν πίσω από γενναίες κρατικές παρεμβάσεις. Όσο γρηγορότερα το συνειδητοποιήσει, τόσο μικρότερες θα είναι οι απώλειες για την οικονομία και κυρίως για τους επιχειρηματίες, τους αυτοαπασχολούμενους και τους εργαζόμενους.

Ευ. Τσακαλώτος: Ούτε να το διανοηθεί

«Ο κύριος Σταϊκούρας είπε σήμερα ότι "αξιολογείται" η μη καταβολή στους εργαζόμενους του δώρου Πάσχα. Ούτε να το διανοηθεί. Αν η ΝΔ θέλει να πληρώσουν και αυτήν την κρίση οι εργαζόμενοι του θυμίζουμε ότι "αξιολογείται" και ο ίδιος», τονίζει ο πρ. υπουργός Οικονομικών σχολιάζοντας τη δήλωση Σταϊκούρα - μεταξύ άλλων.

Η μπάλα στην εξέδρα από τον υπουργό Οικονομικών - «Μαξιμαλισμός» το δώρο Πάσχα;

Σε απάντησή του στον Ευκλ. Τσακαλώτο (μεσημέρι Πέμπτης 19/3), ο Χρ. Σταϊκούρας αρνήθηκε να δεσμευθεί για την καταβολή του δώρου Πάσχα, κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για «κρεσέντο λαϊκισμού και μαξιμαλισμού» (είναι άραγε η καταβολή του δώρου Πάσχα μαξιμαλισμός) και σταχυολόγησε ορισμένα οικονομικά στοιχεία που, υποτίθεται, αποδεικνύουν την καλή πορεία της οικονομίας κατά τη διακυβέρνηση της ΝΔ.

«Η Κυβέρνηση έχει ήδη αποδείξει και θα συνεχίσει να αποδεικνύει έμπρακτα, το επόμενο διάστημα, ότι αποτελεί κύριο μέλημά της η στήριξη των εργαζόμενων και των επιχειρήσεων», τόνισε, γενικόλογα και χωρίς αναφορά στο δώρο Πάσχα, ο υπουργός Οικονομικών και ανέφερε ότι δεν θα μπει αυτή την ώρα σε «ιδεολογικές σκιαμαχίες» και «δεν θα αναλώσει περισσότερο χρόνο για να απαντήσει σε αυτονόητες ρήσεις του κ. Τσακαλώτου».

Επιβεβαίωσε, δηλαδή, τον κίνδυνο οι εργαζόμενοι να χάσουν το δώρο Πάσα εν μέσω πανδημίας και οικονομικής κρίσης...

Ευ. Τσακαλώτος: Να μη διανοηθεί.η κυβέρνηση να λάβει μέτρα ώστε, εκμεταλλευόμενη την κρίση, να διαλύσει εργασιακά δικαιώματα και μαζί με αυτά και την οικονομία 

Η απάντηση του τομεάρχη Οικονομικών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδη Τσακαλώτου, στον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα:

Ο ΣΥΡΙΖΑ την τελευταία περίοδο βάζει πλάτη, όπως ποτέ δεν είχε διανοηθεί η ΝΔ να κάνει. Καταθέτει προτάσεις για όλα τα ζητήματα, είναι έτοιμος να συνεισφέρει με τα στελέχη του όπου χρειαστεί αλλά και να αξιοποιήσει όλες τις διεθνείς  επαφές του  προς αυτή την κατεύθυνση.

Αν όμως για τον κ. Σταϊκούρα υπευθυνότητα σημαίνει να του επιτρέψουμε να αφήσει απλήρωτους τους εργαζόμενους, να μην ακυρώσει τις απολύσεις, να μην ενισχύσει ουσιαστικά την οικονομία και να κόψει το δώρο του Πάσχα για τους εργαζόμενους μάλλον δεν καταλαβαίνει  την έννοια της λέξης.

Στα συγκεκριμένα:

Η ανάγκη για αυτό-επιβεβαίωση του κ. Σταϊκούρα με ξεπερνάει. Το γεγονός ότι επιμένει να βρίσκει τρόπους να μας πει ότι το 1% είναι μεγαλύτερο από το 2.8%, αλλά και για να μας πείσει ότι πάμε καλύτερα από την Ευρώπη, ενώ είναι ξεκάθαρο (όπως φαίνεται στο διάγραμμα) ότι το 4ο τρίμηνο στην Ελλάδα είχαμε τη χειρότερη επίδοση (q-o-q) με ανησυχεί.

Με ανησυχεί ότι ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης σε μια τόσο δύσκολη στιγμή αρνείται πεισματικά να δει την πραγματικότητα.

Για το ότι θεωρεί δε,  ότι η ΝΔ οικοδόμησε το κοινωνικό κράτος στη χώρα πραγματικά δεν ξέρω τι να πω.

Απλά και κατανοητά λοιπόν: Αν η κυβέρνηση θέλει να λάβει μέτρα για να ξεπεράσουμε την κρίση θα είμαστε παρόντες και παρούσες όπως ποτέ καμία αντιπολίτευση δεν έπραξε.

Αν θέλει να λάβει μέτρα ώστε εκμεταλλευόμενη την κρίση να διαλύσει εργασιακά δικαιώματα και μαζί με αυτά και την οικονομία της χώρας που με τόσες θυσίες του ελληνικού λαού ορθοπόδησε της το ξαναλέμε. Να μην το διανοηθεί.

ΚΚΕ: Δε θα ματώσουν οι εργαζόμενοι εν μέσω πανδημίας

Ανακοίνωση για το ζήτημα εξέδωσε νωρίτερα την Πέμπτη και το ΚΚΕ:

«Η συζήτηση, που άνοιξε γύρω από την αναστολή του δώρου Πάσχα, είναι πολύ επικίνδυνη. Αποδεικνύεται ότι οι χθεσινές εξαγγελίες, με τα ανεπαρκή μέτρα στήριξης των εργαζομένων, λειτουργούν ως άλλοθι και δίνουν το πράσινο φως στην εργοδοσία για να μην αφήσει τίποτα όρθιο στους εργασιακούς χώρους. Κάνουμε καθαρό στην κυβέρνηση και στις εργοδοτικές ενώσεις: Να μη διανοηθούν να πειράξουν το δώρο των εργαζομένων. Δε θα ματώσουν οι εργαζόμενοι εν μέσω πανδημίας».

ΜέΡΑ25: Αδιανόητο η κυβέρνηση να εξετάζει τέτοιο ενδεχόμενο

«Είναι αδιανόητο, ειδικά αυτή τη στιγμή που οι εργαζόμενοι χρειάζονται στήριξη, η κυβέρνηση να εξετάζει το ενδεχόμενο να θέσει σε "καραντίνα" τα δικαιώματα τους» τονίζει σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25 Μιχάλης Κριθαρίδης, σχολιάζοντας την πρωινή συνέντευξη του υπουργού Οικονομικών.

   Όπως αναφέρει ο κ. Κριθαρίδης το δώρο του Πάσχα πρέπει να καταβληθεί κανονικά, με τη στήριξη του ελληνικού Δημοσίου αν αυτό κρίνεται απαραίτητο μέσα από επεκτατική δημοσιονομική πολιτική. Προσθέτει ότι καμία έκπτωση δεν πρέπει να γίνει εν μέσω κορονοϊού στα δικαιώματα του κόσμου της εργασίας, αντιθέτως, θα πρέπει να γίνονται επιπλέον εντατικοί έλεγχοι από την Επιθεώρηση Εργασίας τόσο αναφορικά με τις υπερωρίες των εργαζομένων στα σούπερ μάρκετ και τα φαρμακεία, όσο και με το κατά πόσον τους παρέχεται από τους εργοδότες ο αναγκαίος υλικοτεχνικός εξοπλισμός για την προστασία τους, όσο εργάζονται υπό αυτές τις συνθήκες.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)