to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:51 | 09.02.2020

Οικονομία

Χρ. Στάικος: Διαμορφώσαμε στρατηγική και κάναμε καινοτομίες για την καινοτομία στη χώρα μας

«Έχοντας την ευθύνη του Oργανισμού Enterprise Greece, παρουσιάζαμε αυτή την στρατηγική και ενισχύαμε τις επιχειρήσεις να εξάγουν και συμβάλαμε ώστε να εχουμε καλά αποτελέσματα την προηγούμενη περίοδο»


Ο Χρήστος Στάικος στην ομιλία του στο forum για την καινοτομία στην Καλαμάτα:

Η κρίση στη χώρα μας ήταν και κρίση παραγωγικού μοντέλου και οφείλουμε όλοι μας να βγάλουμε συμπεράσματα. Για αυτό το λόγο διαμορφώσαμε για πρώτη φορά Εθνική Αναπτυξιακή Στρατηγική για την δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη και εθνικό σχεδιασμό για την ενέργεια και το κλίμα, που περιλαμβάνει τους στόχους του ΟΗΕ για βιώσιμη ανάπτυξη. Μια ολιστική προσέγγιση για την ανάπτυξη και την επόμενη μέρα στη χώρα μας.
Η νέα φάση είναι η οικονομία της γνώσης και οφείλουμε να επενδύσουμε σε αυτή. Για προσέλκυση επενδύσεων σε τομείς και κλάδους της οικονομίας που έχουμε συγκριτικά πλεονεκτήματα και την δημιουργία προιόντων και υπηρεσιών με υψηλή προστιθέμενη αξία, με αξιοποίηση του καταρτισμένου ανθρώπινου δυναμικού για καλές και ποιοτικές θέσεις εργασίας.
Έχοντας την ευθύνη του Oργανισμού Enterprise Greece, παρουσιάζαμε αυτή την στρατηγική και ενισχύαμε τις επιχειρήσεις να εξάγουν και συμβάλαμε ώστε να εχουμε καλά αποτελέσματα την προηγούμενη περίοδο τόσο στις εξαγωγές που καταγράψαμε διαδοχικά ιστορικά ρεκόρ εξαγωγών το 2016, 2017, 2018 όσο και στις ξένες άμεσες επενδύσεις με το 2018 να έχουμε την καλύτερη επίδοση της δωδεκαετίας. Η διαμόρφωση χωροταξικού (χρήσεις γης, κτηματολόγιο,δασολόγιο) και η γρηγορότερη απονομή δικαιοσύνης απαραίτητα για καλύτερη προσέλκυση επενδύσεων.
Κάναμε καινοτομίες για την καινοτομία στη χώρα μας. Είχαμε συνολική προσέγγιση και στρατηγική σε αυτή την κατεύθυνση που έφερε αποτελέσματα.Ενδεικτικά  αναφέρω,
-Θέσπιση χαρρτοφυλακίου για την καινοτομία και την έρευνα
-Την ίδρυση του Ελληνικού Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛΙΔΕΚ)
-Την ενίσχυση της καινοτόμου επιχειρηματικότητας, με το πρόγραμμα «Ερευνώ-Δημιουργώ-Καινοτομώ»
-Τη δημιουργία χρηματοδοτικών εργαλείων για επενδύσεις υψηλού ρίσκου, όπως το Equifund
-Φορολογικά κίνητρα σε επιχειρήσεις υψηλής έντασης Γνώσης.(
-Κίνητρα ευρεσιτεχνίας
με αύξηση σχετικών δαπανών για την έρευνα που ξεπέρασαν τα 2δις, φθάνοντας για πρώτη φορά το 1,13% ΑΕΠ από 0,83%ΑΕΠ το 2014,με αύξηση συνεισφοράς του ιδιωτικού τομέα.
Οφείλουμε να ενισχύσουμε αυτή την στρατηγική.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)