to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Χρ. Σπίρτζης: Τα μέσα σταθερής τροχιάς... κάνουν ανταποδοτική ανακύκλωση

Οι αστικές συγκοινωνίες επεκτείνουν το κοινωνικό τους έργο


«Η Ανακύκλωση βρήκε το... μέσο μεταφοράς της!» είναι το σύνθημα της επίσημης παρουσίασης τη συνεργασίας του Εθνικού Συλλογικού Συστήματος Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης με τις Σταθερές Συγκοινωνίες (ΣΤΑ.ΣΥ Α.Ε.), για την εφαρμογή ενός Ολοκληρωμένου Προγράμματος Ανακύκλωσης.

Για το σκοπό αυτό, ειδικά διαμορφωμένος συρμός του μετρό που μεταφέρει το μήνυμα της ανακύκλωσης ξεκίνησε από το σταθμό Εθνική Άμυνα με επιβάτες τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Χρήστο Σπίρτζη, τις διοικήσεις των μέσων σταθερής τροχιάς, τη διοίκηση της Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης και τον εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο συρμός έφτασε στο σταθμό Σύνταγμα όπου και έγινε η επίσημη παρουσίαση του προγράμματος.

Πρόκειται για ένα νέο πρόγραμμα που σκοπό έχει την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των εκατομμυρίων πολιτών που κυκλοφορούν καθημερινά με τα οικολογικά μέσα σταθερής τροχιάς (μετρό, τραμ, ηλεκτρικός σιδηρόδρομος) για τα οφέλη της ανακύκλωσης στην προστασία του περιβάλλοντος.

Με το συγκεκριμένο πρόγραμμα δίνεται η δυνατότητα ανακύκλωσης συσκευασιών για τους επιβάτες -και όχι μόνο- στα «Σπιτάκια Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης» που θα τοποθετηθούν αρχικά στους σταθμούς «Δάφνη» και «Δουκίσσης Πλακεντίας» του μετρό, καθώς και τις επόμενες ημέρες στη στάση «Αγία Φωτεινή» του Τραμ.

«Ένα νέο μέσο ευαισθητοποίησης για την προστασία του πλανήτη υιοθετούν οι σταθερές συγκοινωνίες οι οποίες ήδη εκτελούν σημαντικό κοινωνικό έργο» τόνισε ο υπουργός Χρ Σπίρτζης και προσέθεσε: «Πρέπει να χτίσουμε μια άλλη κοινωνική συνείδηση σε τομείς που επηρεάζουν τον πλανήτη μας. Από σήμερα οι επιβάτες θα μπορούν να ανακυκλώνουν και να παίρνουν ένα ευρώ (ανά 33 συσκευασίες) και να συμμετέχουν σε μηναίο διαγωνισμό για 10 δωρεάν προσωποποιημένες μηνιαίες κάρτες, και 100 δωρεάν εισιτήρια διάρκειας 90 λεπτών». Όπως επισήμανε ο υπουργός, η κοινωνική πολιτική αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης. «Αλλάζει τοπίο το σύστημα των μεταφορών στην χώρα μας, αλλάζουν τοπίο οι αστικές συγκοινωνίες» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, ο κ. Σπίρτζης αναφέρθηκε στους τρεις νέους σταθμούς που θα παραδοθούν στο επιβατικό κοινό σε λίγους μήνες, στη δημοπράτηση της γραμμής 4 του μετρό, στην ολοκλήρωση του μετρό Θεσσαλονίκης, στην αναβάθμιση του ηλεκτρικού.

Καταλήγοντας ο υπουργός τόνισε ότι από την πλήρη εφαρμογή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου εξοικονομήθηκαν χρήματα τα οποία θα βοηθήσουν στην αναβάθμιση του στόλου των συγκοινωνιών.

Μετά το τέλος της εκδήλωσης ο κ. Σπίρτζης δήλωσε χαρακτηριστικά: «Είναι μια σημαντική μέρα για τις σταθερές συγκοινωνίες, για τις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας και εν συνεχεία και της Θεσσαλονίκης να επεκτείνουν το κοινωνικό τους έργο και σε άλλους τομείς, όπως η ευαισθητοποίηση του περιβάλλοντος αλλά και να αποκτήσουν τα παιδιά μας οικολογική περιβαλλοντική συνείδηση. Η ανακύκλωση είναι που θα προσελκύσει πολλούς πολίτες καθώς με το μέτρο αυτό θα μπορούν να κερδίζουν ανταποδοτικά εισιτήρια αλλά και κάρτες».

Το ανταποδοτικό αντίτιμο (το οποίο είναι 3 λεπτά ανά 1 συσκευασία) που παρέχει το Εθνικό Συλλογικό Σύστημα «ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ» στα Σπιτάκια της Ανακύκλωσης για τις συλλεγόμενες συσκευασίες στους επιβάτες και τους πολίτες, προορίζεται είτε για δωρεάν αγορές τους σε συνεργαζόμενα καταστήματα είτε για την ενίσχυση ενός εξαιρετικά σημαντικού κοινωνικού σκοπού παροχής καθημερινών «Γευμάτων Αγάπης» από τον φιλανθρωπικό οργανισμό της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών «Αποστολή».

Παράλληλα, οι επιβάτες των αστικών συγκοινωνιών θα έχουν τη δυνατότητα, μέσω της ανακύκλωσης στα «Σπιτάκια Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης» που θα λειτουργούν στους σταθμούς των μέσων σταθερής τροχιάς, να κερδίζουν κάθε μήνα:

- 10 δωρεάν προσωποποιημένες μηνιαίες κάρτες ATH.ENA CARD

- 100 δωρεάν ενιαία εισιτήρια (διάρκειας 90 λεπτών)

Οι Σταθερές Συγκοινωνίες θα αποτελέσουν την 1η Δημόσια Επιχείρηση Κοινής Ωφέλειας της χώρας μας και το 2ο Φορέα στη χώρα μας μετά την Ελληνική Αστυνομία, που θα εκπληρώσει τη νομική υποχρέωση ανακύκλωσης των συσκευασιών που απορρέει από το Νόμο 4496/2017 για τη «Διαλογή στην Πηγή», σε συνεργασία με τον Εθνικό Φορέα, Μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα.

Η διοίκηση της ΣΤΑΣΥ εξέφρασε την ικανοποίησή της που οι Σταθερές Συγκοινωνίες αποτελούν το πρώτο φορέα του υπουργείου Μεταφορών που αναπτύσσει οικολογικές δράσεις, μετά την Ελληνική Αστυνομία.

«Είμαστε ευτυχείς (με τη συνεχή συμπαράσταση του Υπουργείου και προσωπικά του Υπουργού) που αυτή την οικολογική συνείδηση, η ΣΤΑΣΥ ΑΕ, μέσω του τραμ, θα μπορέσει να την εξάγει τώρα, καθώς ως πρώτη ΔΕΚΟ έσπασε τα γεωγραφικά όρια της Ελλάδας και ως experience provider συμμετέχει με πολυεθνικά σχήματα ως λειτουργός και συντηρητής συγκοινωνιακών έργων σταθερής τροχιάς» τόνισε ο πρόεδρος της ΣΤΑΣΥ Σταύρος Στεφόπουλος και προσέθεσε:

«Η ανακύκλωση είναι μια καθημερινή πράξη που πρέπει να κάνουμε όλοι μας. Για το λόγο αυτό, ήδη τοποθετήσαμε χθες 2 υψηλής τεχνολογίας αυτόματα Ολοκληρωμένα Κέντρα Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης, για την ανακύκλωση των μεταλλικών, των πλαστικών και των γυάλινων συσκευασιών».

Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της ΣΤΑΣΥ Γεώργιος Θωμόπολος αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στα περιβαλλοντικά οφέλη του μέτρου όπως:

* Με την ηλεκτρική ενέργεια που εξοικονομούμαι από την ανακύκλωση ενός κουτιού αλουμινίου μπορούμε να ακούσουμε ραδιόφωνο για 4 ώρες ή να δούμε τηλεόραση για 3 ώρες.

* Με την ανακύκλωση κάθε πλαστικού μπουκαλιού δεν θα απαιτηθούν 500 χρόνια για να αποσυντεθεί στο περιβάλλον αλλά θα ακούσουμε ραδιόφωνο για 4 ώρες.

* Με την ανακύκλωση κάθε γυάλινου μπουκαλιού δεν καταναλώνεται η άμμος των υδροβιοτόπων (που είναι η πρώτη ύλη για την παραγωγή γυαλιού

Ο Γιώργος Κρεμλής, διευθυντής ε.τ. Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η Κίνα πρωτοπορεί, η Αθήνα ακολουθεί την εφαρμογή ανταποδοτικής ανακύκλωσης. Με την ανακύκλωση συμβάλλουμε στην κυκλική οικονομία, την 4η επανάσταση η οποία θα δημιουργήσει στην Ελλάδα νέες θέσεις εργασίας». Μάλιστα αποκάλυψε ότι ενώ στην Ελλάδα θα δίνονται 3 λεπτά ανά συσκευή στη Γαλλία δίνονται μόλις 2 λεπτά.

Τέλος, ο πρόεδρος της Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης Παύλος Ραβανής μίλησε για το πρωτοποριακό πρόγραμμα της ανακύκλωσης στα μέσα σταθερής τροχιάς τονίζοντας ότι «έχουμε την υποχρέωση να συμβάλλουμε όλοι σε αυτή την προσπάθεια».

Στο εν λόγω πρόγραμμα αναφέρθηκε από την πλευρά της ΕΛΑΣ ο αρχηγός, αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Τσουβάλας, επισημαίνοντας πως όλοι οι Έλληνες αστυνομικοί θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα και ήδη στις πρώτες 15 ημέρες εφαρμογής, από 7 υπηρεσίες της Αττικής, έχουν συγκεντρωθεί πάνω από 50.000 ανακυκλώσιμα αντικείμενα και σε 1 μήνα θα μπορούν να συγκεντρωθούν περίπου 1 εκατ. αντικείμενα. 

AΠΕ - ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)