to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:36 | 07.07.2020

Πολιτική

Χρ. Σπίρτζης: «Προπέτασμα καπνού η πόλωση για να κρυφτεί η δραματική κατάσταση της χώρας»

«Οι όποιες διενέξεις δύο εταιρειών αφορούν τις εταιρείες αυτές. Η υπερασπιστική γραμμή της κάθε εταιρείας είναι πολύ συγκεκριμένη, έχει να κάνει και με τους δικηγόρους που έχει. Εν προκειμένω δικηγόρος της εταιρείας του κυρίου Καλογρίτσα είναι ο κύριος Λοβέρδος». Αυτά τόνισε ο Χρ. Σπίρτζης καλεσμένος στο Κontra Channel και την εκπομπή Επί του Πιεστηρίου με τον Γιώργο Σιαδήμα. Ο Χρ. Σπίρτζης τοποθετήθηκε σε όλα τα ζητήματα της επικαιρότητας.


Αναλυτικά είπε για:

·         Την υπόθεση Καλογρίτσα

«Γνωρίζουν όλοι τι έχουμε ακούσει στο παρελθόν σε σχέση με το να πάρει κανάλι ο κύριος Καλογρίτσας. Επομένως, η ερώτηση είναι απλή: Έχει ευνοηθεί ο κύριος Καλογρίτσας από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ή το αντίθετο; Η απάντηση είναι προφανής. Θυμόμαστε όλοι τη ρητορική της ΝΔ ότι θα αναλάβει το Πατρών-Πύργου για να έχει κανάλι ή ότι θα έχει ιδιαίτερη αντιμετώπιση στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες. Ούτε το ένα συνέβη ούτε το δεύτερο.

Και επειδή χειρίστηκα εγώ το Πατρών-Πύργου, θέλω να είμαι πολύ συγκεκριμένος. Η εταιρεία του κυρίου Καλογρίτσα δεν πήρε κανένα έργο και μάλιστα στους τέσσερις διαγωνισμούς που ήταν προσωρινός μειοδότης, στους δύο δεν αιτιολόγησε τις μεγάλες εκπτώσεις και στις άλλες δύο δεν έφερε τα απαραίτητα παραστατικά και βγήκε εκτός διαγωνισμού από τη δική μας κυβέρνηση.

Η πόλωση που επιχειρείται είναι καπνός και σε άλλες καταγγελίες που έχουν γίνει και στη δραματική κατάσταση που είναι σήμερα η χώρα μας τόσο στην οικονομία όσο και σε κρίσιμα εθνικά ζητήματα.

Ο κύριος Καλογρίτσας είναι ένας επιχειρηματίας, έχει μια συγκεκριμένη πολιτική ιστορία, νομίζω όμως ότι δεν του λείπουν οι επαφές και οι προσβάσεις σε όλα τα κόμματα».

·         Για την Πατρών-Πύργου

«Να θυμίσω ότι η ΝΔ έλεγε ότι κάναμε κατάτμηση του έργου τη στιγμή που η εθνική και η ευρωπαϊκή νομοθεσία ορίζει ότι ένα έργο δεν το βγάζεις ενιαίο όταν αποτελείται από αυτοτελή τμήματα. Υποχρεωτικά, πρέπει να αιτιολογήσεις γιατί δεν κάνεις διαδοχικούς διαγωνισμούς και κάνεις έναν για να πάρεις έγκριση.

Είναι τουλάχιστον παιδικό να σκέφτεται κανείς ότι υπήρχε μεθόδευση για χρηματοδότηση καναλιού μέσω του Πατρών – Πύργου και όμως ειπώθηκαν και αυτά ενώ επρόκειτο για διεθνή, μειοδοτικό διαγωνισμό.

Έγινε ένας τεράστιος επικοινωνιακός πόλεμος γύρω από την Πατρών-Πύργου αλλά δεν έστειλε κανείς στον Εισαγγελέα τις καταγγελίες. Τις καταγγελίες αυτές τις έστειλα εγώ ο ίδιος στον Εισαγγελέα για να μην υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία ότι υπήρχε προνομιακή μεταχείριση του κυρίου Καλογρίτσα ή διαγωνιστικές διαδικασίες υπέρ του. Η υπόθεση αυτή αρχειοθετήθηκε.

Και προκύπτει και το εξής ερώτημα: είναι καλύτερες οι διεθνείς διαγωνιστικές διαδικασίες ή η απευθείας ανάθεση που έχει εξαγγείλει τώρα η κυβέρνηση για το έργο αυτό; Η ΝΔ ακύρωσε τις πέντε συμβάσεις που υπήρχαν στις οποίες δεν ήταν ο κύριος Καλογρίτσας, δεν προχώρησε στις τρεις διαγωνιστικές διαδικασίες. Η απευθείας ανάθεση σε ένα έργο τέτοιου προϋπολογισμού δεν είναι τεχνικό θέμα, είναι μείζον πολιτικό θέμα».

·         Για τα εθνικά θέματα

«Δεν είναι δυνατόν να μετράμε την απόσταση που έχει το Καστελόριζο από το Κολωνάκι για να κρίνουμε αν πρέπει να το υπερασπιστούμε ή όχι. Είναι πολλά τα ζητήματα που πρέπει να συζητηθούν, άλλα δημόσια και άλλα σε πιο κλειστούς κύκλους. Δεν είναι δυνατόν, για παράδειγμα, να έχουμε στρέψει όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση στον Έβρο με τους πρόσφυγες και να μην κοιτάμε τι κάνει η Τουρκία στα νότια σύνορα μας».

·         Για την αντιπολιτευτική τακτική του ΣΥΡΙΖΑ

«Ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να κρατήσει μια πολύ υπεύθυνη στάση σε όσα δημόσια λέμε και στην κριτική που κάνουμε, η αντιπολίτευση που ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καμία σχέση με αυτήν που ασκούσε η Νέα Δημοκρατία.

Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι θα αφήσουμε τον ελληνικό λαό έρμαιο στις πολιτικές του νεοφιλελευθερισμού ή ότι δεν θα αντιδρούμε έντονα όταν καταπατώνται βασικές δημοκρατικές αρχές, κάτι που δυστυχώς το ζούμε σε αυτόν τον ένα χρόνο διακυβέρνησης από τη ΝΔ».

·         Για την κατάσταση στην οικονομία

«Η κρίση του κορωνοϊού έχει φέρει τη χώρα σε μία κρίσιμη κατάσταση, θεωρώ όμως ότι σε πάρα πολλές πτυχές η χώρα έχει πάει πολύ πίσω και δεν ευθύνεται για αυτό η υγειονομική κρίση. Δεν ευθύνεται ο κορωνοϊός για το μπάχαλο που επικρατεί στον τουρισμό, στις επιχειρήσεις, στα σύνορα, στο από ποιες χώρες δεχόμαστε τουρίστες. Ένα μπάχαλο…

250.000 θέσεις εργασίας χάθηκαν γιατί δεν επιδοτήθηκαν, όπως εμείς προτείναμε, οι θέσεις εργασίας, αντίθετα επιδοτήθηκε επί της ουσίας η ανεργία, το σταμάτημα των συμβάσεων. Η κυβέρνηση έχει μια αποσπαματική λογική, δεν παίρνει μέτρα για να στηρίξει την ελληνική οικονομία που δοκιμάζεται, κινείται σταθερά υπό το πρίσμα του “βλέποντας και κάνοντας”».

·         Για τα σενάρια πρόωρων εκλογών

«Είναι προφανές ότι είναι στο τραπέζι του Κυριάκου Μητσοτάκη το σενάριο των εκλογών και αυτό φαίνεται και στις σχέσεις που δομεί με κάποια μέσα μαζικής ενημέρωσης. Επιτέλους μετά από τόσες πιέσεις και τόσο καιρό βγήκε η λίστα για τα χρήματα που μοιράστηκαν σε μέσα και αποκαλύπτονται πράγματα. Πλέον, τα ερωτήματα δεν μπαίνουν μόνο από τον ΣΥΡΙΖΑ, μπαίνουν και από την Ένωση Συντακτών και άλλους φορείς. Με ποια κριτήρια μοιράστηκαν αυτά τα χρήματα;

Την ίδια στιγμή υπάρχει στοχοποίηση σε συγκεκριμένα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και αυτό θυμίζει και άλλες εποχές. Δεν είναι καλό να επαναλαμβάνονται τέτοιου είδους παραδόσεις, δεν είναι καλό ούτε για το πολιτικό σύστημα ούτε για τη χώρα.

Με την νεοφιλελεύθερη πολιτική και πρόταση που έχει η ΝΔ δεν θα μπορέσει να σηκώσει το βάρος. Αυτό έγινε και όταν έβαλαν τη χώρα στο μνημόνιο. Ολοκλήρωσε η κυβέρνηση Σαμαρά τις υποχρεώσεις της για να βγάλει τη χώρα από το μνημόνιο; Εμείς είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε την εθνική ευθύνη που έχουμε και να στηρίξουμε τη χώρα αλλά και να στηρίξουμε τον ελληνικό λαό».

·         Για το σχέδιο νόμου για τις διαδηλώσεις

«Το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις θυμίζει άλλες εποχές. Είναι πανομοιότυπο με το χουντικό διάταγμα του 1971. Είναι απλώς στη δημοτική γλώσσα. Αν ήταν κάποιος χουντικός εν ενεργεία θα τους έκανε μήνυση για λογοκλοπή… Είναι δυνατόν το 2020 να λέμε ότι για να γίνει μία πορεία θα παίρνει άδεια ο όποιος διοργανωτής από την αστυνομία;»

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)