to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:00 | 02.03.2021

Πολιτική

Χρ. Σπίρτζης: Ο βαλκανικός νεοφιλελευθερισμός της ΝΔ επαναφέρει τις γκρίζες ζώνες στο πολιτικό σύστημα

«To νομοσχέδιο που έχουμε στα χέρια μας έχει να κάνει με αλλαγές που αποδεικνύουν την αντίληψη που έχει η ΝΔ για τις δημόσιες συμβάσεις. Πως διαχειρίζεσαι, δηλαδή, το κράτος και το δημόσιο χρήμα ως φέουδο», σημείωσε στην τοποθέτησή του ο Χρ. Σπίρτζης για το ν/σ για τις δημόσιες συμβάσεις


Η τοποθέτηση του Χρήστου Σπίρτζη, βουλευτή Ανατολικής Αττικής και τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη τις ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, στην Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου τις Βουλής και  Διαρκή Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων για το ν/σ για τις δημόσιες συμβάσεις:

«To νομοσχέδιο που έχουμε στα χέρια μας έχει να κάνει με αλλαγές που αποδεικνύουν την αντίληψη που έχει η ΝΔ για τις δημόσιες συμβάσεις. Πως διαχειρίζεσαι, δηλαδή, το κράτος και το δημόσιο χρήμα ως φέουδο» τόνισε κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του στην Επιτροπή που επεξεργάζεται το σχέδιο νόμου για τις δημόσιες συμβάσεις ο Χρήστος Σπίρτζης.

«Όταν ένας υπουργός λέει ότι αλλάζει το σύστημα κληρώσεων των απευθείας αναθέσεων γιατί αυτό δεν λειτούργησε, πρέπει να φέρνει και τα στοιχεία. Ελπίζω να έχει την ευθιξία ο κύριος Καραμανλής και να μας φέρει τα στοιχεία αυτά. Από όσο γνωρίζω εγώ όλες οι αναθέτουσες αρχές είχαν εγγραφεί και όλες είχαν κάνει απευθείας αναθέσεις. Γιατί το καταργεί, λοιπόν, η ΝΔ και ο κύριος Καραμανλής; Γιατί θέλουν, κατά το πρότυπο του επιτελικού κράτους, να δώσουν το εργαλείο στους δημάρχους και στους περιφερειάρχες να κάνουν απευθείας αναθέσεις της δικής τους επιλογής. Θα φέρουμε εμείς τα στοιχεία και θα σας αναγκάσουμε να παραδεχθείτε ότι όλα αυτά που λέτε σήμερα τα κάνετε για να δώσετε στους δικούς σας δημάρχους το εργαλείο για να κάνουν απευθείας αναθέσεις όπου θέλετε» είπε ο βουλευτής Ανατολικής Αττικής.

«Αυτά που ταλαιπώρησαν τη χώρα, που οδήγησαν δημάρχους στη φυλακή, που οδήγησαν νομάρχες και περιφερειάρχες στην έκπτωση η ΝΔ τα επαναφέρει. Έτσι δεν προστατεύεται ούτε το πολιτικό σύστημα της χώρας ούτε η τοπική αυτοδιοίκηση, επανέρχονται οι γκρίζες ζώνες και η χώρα πηγαίνει πίσω» τόνισε ο πρώην υπουργός Υποδομών για να αναρωτηθεί: «Σε ποια χώρα του κόσμου αυτός που εκτελεί το έργο ελέγχεται από μία εταιρεία που την πληρώνει ο ίδιος; Που δεν έχει κανένα ασυμβίβαστο; Είναι ένα πολύ πρόχειρο νομοσχέδιο, θα προκύψουν πολλά προβλήματα, δεν θα "τρέξει" τίποτα. Το μόνο που θα τρέξει είναι τα δικαστήρια του τεχνικού κόσμου. Και από την πλευρά του πολιτικού συστήματος και από την πλευρά των ιδιωτών. Ποια σύμβαση έχετε δει όπου απολογιστικά πληρώνει ο ιδιώτης; Που πάει και λέει εγώ έριξα τόσα κυβικά μπετόν και πλήρωσε με. Χωρίς κανένα έλεγχο, με δήλωσή του. Θέλει πολύ μυαλό για να καταλάβει κάποιος τι θα φέρει αυτό στις δημόσιες συμβάσεις;»

Η ΝΔ έχει πάρει φόρα με τον βαλκανικό νεοφιλελευθερισμό της

«Τι τους θέλετε τους μηχανικούς στη δημόσια διοίκηση και ειδικά στην τοπική αυτοδιοίκηση; Προβλέψατε τους αναπτυξιακούς οργανισμούς για να κάνετε απευθείας προσλήψεις σε ιδιώτες και να παρακάμψετε τις τεχνικές υπηρεσίες των δήμων και των περιφερειών. Σήμερα, έρχεστε και λέτε, η επίβλεψη ενός έργου θα δίνεται σε ιδιώτες, οι διαγωνισμοί θα γίνονται από ιδιώτες, η εκτέλεση θα γίνεται από ιδιώτες. Τι τους θέλετε λοιπόν τους μηχανικούς; Απολύστε τους... Δεν χρειάζεστε εσείς μηχανικούς. Και δεν τους χρειάζεστε γιατί αντιλαμβάνεστε την πολιτική ως αγορά και την αγορά ως πολιτική. Και αυτό, εκτός από τη φοβερή άγνοια που έχετε, είναι πολιτικό πρόβλημα».

Είπε ακόμη:

Για το ρόλο του ΤΕΕ:

«Έχετε φτάσει στον ξεπεσμό να στέλνετε στο ΤΕΕ να αξιολογεί οικονομικές και τεχνικές προσφορές της ΕΥΔΑΠ. Αυτός είναι ο ρόλος του Τεχνικού Επιμελητηρίου; Εκτός από το μηδενικό σας έργο, έχετε φέρει σε αυτήν την κατάντια τον τεχνικό κόσμο της χώρας».

Για το Πάτρα-Πύργος:

«Έχει έρθει η επιστολή από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το Πάτρα-Πύργος, φαντάζομαι και επειδή μας έχετε πει ότι είναι στοίχημα για εσάς και επειδή καταργήσατε τις συμβάσεις και τους διαγωνισμούς που υπήρχαν, θα μας φέρετε την απάντηση αυτή και θα ξεκινήσετε τον Μάρτιο...»

Παρακολουθήστε ολόκληρη την τοποθέτηση: 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)