to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:19 | 17.10.2017

Πολιτική

Χρ. Σπίρτζης: Η Εθνική Επιτροπή για την Οδική Ασφάλεια θα διαμορφώσει τα εισοδηματικά κριτήρια για τα πρόστιμα του νέου ΚΟΚ

Σύμφωνα με τον κ.Σπίρτζη, ο νέος ΚΟΚ θα περιλαμβάνει τρεις κατηγορίες παραβάσεων: χαμηλής, μεσαίας και υψηλής επικινδυνότητας. Με βάση αυτές τις κατηγορίες θα διαμορφωθούν και τα εισοδηματικά κριτήρια.


Η Εθνική Επιτροπή για την Οδική Ασφάλεια θα διαμορφώσει τα εισοδηματικά κριτήρια που θα μπουν στους παραβάτες του νέου Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ) δήλωσε σήμερα στο ραδιόφωνο του News247 ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης, επιμένοντας στην εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου.

«Εισοδηματικά κριτήρια υπάρχουν σε πολλές πτυχές της κοινωνικής ζωής. Δεν υπάρχει οριζόντια πολιτική που να είναι δίκαιη» υποστήριξε ο κ. Σπίρτζης.

Ο νεός ΚΟΚ, ανέφερε ο υπουργός, θα προβλέπει εάν ένας οδηγός συλληφθεί για δεύτερη φορά να πετά τσιγάρο από το παράθυρο του αυτοκινήτου, θα του αφαιρείται το δίπλωμα οδήγησης και θα καλείται να δώσει εκ νέου εξετάσεις.

Κάτι αντίστοιχο θα συμβαίνει, προσέθεσε, με όλες τις παραβάσεις αντικοινωνικής συμπεριφοράς, όπως για παράδειγμα η στάθμευση σε διάβαση αναπήρων.

Σύμφωνα με τον κ.Σπίρτζη, ο νέος ΚΟΚ θα περιλαμβάνει τρεις κατηγορίες παραβάσεων: χαμηλής, μεσαίας και υψηλής επικινδυνότητας. Με βάση αυτές τις κατηγορίες θα διαμορφωθούν και τα εισοδηματικά κριτήρια.

Σε ό,τι αφορά την εφαρμογή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου, επανέλαβε ότι η κατάσταση με την έκδοση των ηλεκτρονικών καρτών ομαλοποιείται. Επισήμανε δε ότι ο ΑΜΚΑ είναι απαραίτητο στοιχείο για να φαίνεται ποιοι δικαιούνται επιδοτούμενο (μισό) εισιτήριο και ποιοι όχι.

ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ολόκληρη η συνέντευξη Σπίρτζη:

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπουργέ γεια σας.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Καλημέρα κύριε Αρβανίτη, τι κάνετε;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλά. Δεν έχουμε καταλάβει αυτό το ταξικό προστίμων.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Είναι παλιά κύριε Αρβανίτη η κατηγορία που έχει απαγγελθεί σε σας για ρεφορμισμό, οπότε να το επαναλάβουμε έχετε συνηθίσει και τον «ισοπεδισμό» των οριζόντιων μέτρων της Νέας Δημοκρατίας, έτσι καταλαβαίνουμε γιατί διαφωνείτε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν διαφωνούμε έχουμε προβληματισμούς. Αλήθεια Δεν το καταλαβαίνουμε γιατί σε όλο το υπόλοιπο κομμάτι έχει ενδιαφέρον δηλαδή πρέπει να είναι κάποιος πολύ ανόητος για να διαφωνεί με αυτή την ιστορία. Η ιστορία της ταξικότητας, είχα γράψει ένα άρθρο παλιά, το θυμάστε το είχατε διαβάσει στο news με τα καντηλάκια, όταν ένας περνάει με κόκκινο ,εν δυνάμει έχει ένα πιστόλι για να πυροβολήσει , θα μου πεις δεν θα τον βρει τη μία, θα τον βρει την δεύτερη.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Να το εξηγήσω. Να εξηγήσουμε γενικά τη φιλοσοφία του σχεδίου νόμου και της επιχειρούμενης αλλαγής στον κοκ.

Εμείς θέλουμε να πάμε σε μία άλλη λογική μαζί με την κοινωνία, μαζί με τους πολίτες, μαζί με τους επαγγελματίες, σε σχέση με τον κώδικα αξιών που έχουμε και τον κώδικα κοινωνικής συμπεριφοράς που έχουμε.

Σε αυτή την λογική θα φύγουμε από ένα κώδικα οδικής κυκλοφορίας που έχει μερικές χιλιάδες παραβάσεις και κάθε παράβαση έχει το δικό της πρόστιμο. Άρα θα γίνει μία κωδικοποίηση των παραβάσεων, ποιες από αυτές είναι χαμηλής, μέσης ή υψηλής επικινδυνότητας και έχουμε δύο πρόσθετες κατηγορίες οι οποίες είναι αυτές της συχνής πρόκλησης ατυχημάτων και της αντικοινωνικής συμπεριφοράς.

Αυτό σημαίνει ότι ο πολίτης, ο οδηγός, θα έχει στο μυαλό του ποια κατηγορία είναι επικίνδυνη, ποια κατηγορία είναι πολύ επικίνδυνη και ποια είναι λιγότερο, αλλά θα έχει και στο μυαλό του τι σαν κοινωνία δεν πρέπει να πριμοδοτούμε, να ανεχόμαστε αν θέλετε, είτε αυτό αφορά τις κρατικές και τις δημόσιες υπηρεσίες, είτε αφορά τη συμπεριφορά μας ως οδηγοί αυτοκινήτων, ως οδηγοί ποδηλάτου, ως πεζοί.

Λοιπόν αυτό τι σημαίνει κύριε Αρβανίτη; Ότι πρέπει να πολεμήσουμε τις λογικές που μπορεί πχ ένας καπνιστής σαν και εμένα να ανοίγει το παράθυρο και να πετάει το τσιγάρο του, όχι μόνο για λόγους ρύπανσης, αλλά και για λόγους ασφάλειας των συμπολιτών μας που έρχονται από πίσω και με την ίδια λογική το ίδιο σκεπτικό πρέπει να πολεμήσουμε και την λογική που υπάρχει στη χώρα μας δυστυχώς, στην κοινωνία μας, σε πολλούς ανθρώπους, ότι πληρώνω και παρανομώ.

Το πληρώνω και παρανομώ είναι μία λογική που υπάρχει, που την έχουμε ζήσει όλα αυτά τα χρόνια, έχετε δει ότι στο προηγούμενο σκεπτικό του ΚΟΚ που είναι τα πολύ μεγάλα πρόστιμα, δεν έχει λειτουργήσει το μέτρο. Βλέπουμε τα όργανα της Τροχαίας, επειδή ακριβώς είναι δρακόντεια, τα πρόστιμα να μην πληρώνονται. Και είναι διαφορετικό το πρόστιμο για έναν άνθρωπο που είναι άνεργος, είναι διαφορετικό το πρόβλημα και το πρόστιμο για έναν άνθρωπο που είναι καλά αμειβόμενος και διαφορετικό για κάποιον που έχει πάρα πολλά χρήματα. Αυτή την λογική λοιπόν εμείς θέλουμε να την πολεμήσουμε, δεν είναι θέμα άλλου δογματισμού όπως θα έχουν στο μυαλό τους πολλοί. Είναι πραγματικά ένα θέμα του να πολεμήσουμε κακές κοινωνικές... (επικαλύπτεται)

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν διαφωνώ. Δε διαφωνώ στη φιλοσοφία. Αυτό που συζητάμε με τον Αλέξανδρο και βάζουμε είναι όταν το αδίκημα έχει ένα τιμολόγιο. Αυτό είναι.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Καταρχάς πρέπει να περάσουμε κι οφείλουμε να το περάσουμε αυτό σε όλους μας, μεταξύ μας δηλαδή, γιατί δεν θέλουμε να είναι ένας κοκ ή ένας κώδικας κοινωνικής συμπεριφοράς που θα επιβληθεί στον πολίτη.

Θέλουμε να γίνει ένας μεγάλος διάλογος, να οικοδομηθεί, να πειστεί ο καθένας από μας για αυτά τα πράγματα και από κει και πέρα είναι στη δική μας λογική, στο δικό μας σκεπτικό το πώς θα το διορθώσουμε…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπουργέ ποσό ακριβό θα είναι αυτό το πρόστιμο που θα το κάνει απαγορευτικό για κάποιον που έχει λεφτά.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Αυτό ακριβώς θέλουμε να πολεμήσουμε ότι δεν είναι τα πρόστιμα αυτά εισπρακτικού χαρακτήρα. Οι παραβάσεις του ΚΟΚ δεν πρέπει να έχουν εισπρακτικό χαρακτήρα...(επικαλύπτεται)

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα μήπως πρέπει να το δείτε σφαιρικά να δείτε την ασφάλεια στα σχολεία, να δείτε την οδική ασφάλεια δηλαδή μήπως πρέπει να ξεκινήσουμε από κει και όχι από τα πρόστιμα.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Για αυτό και κάνουμε το εξής. Θα μειωθούν πάρα πολύ τα πρόστιμα. Θα έχουμε ένα κοινό πρόστιμο για όλους και από κει και πέρα, για να σταματήσει η λογική του έχω λεφτά και πληρώνω και παρανομώ και συνεχίζω τις παραβατικές συμπεριφορές, θα υπάρχει προσαύξηση που θα έρχεται στην εφορία του καθένα από εμάς, ανάλογα με τα εισοδήματά του. Αυτό δεν είναι ταξικό. Μόνο. Είναι και ένα μέτρο που πολεμάει, αν θέλετε, τη λογική, την κακώς εννοούμενη λογική του πληρώνω και παρανομώ. Είναι κάτι που διαπερνά τη δική μας κοινωνία πάρα πολλά χρόνια τώρα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ευχαριστούμε κύριε Σπίρτζη. Καλή σας ημέρα. ευχαριστούμε για την παρέμβαση.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κύριε Αρβανίτη καλημέρα εύχομαι να ξεπεράσετε κάποια στιγμή αυτόν τον ρεφορμισμό που είχατε από μικρός.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είχα πέσει, είχα γλιστρήσει. Καλημέρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)