to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:53 | 18.05.2016

πηγή: Αυγή

Πολιτική

Χρ. Σπίρτζης για τις καθαρίστριες του ΟΣΥ: Ο εργολάβος καταστρατηγεί την εργασιακή νομοθεσία (βίντεο)

Οι εργολάβοι καταστρατηγούν τη εργασιακή νομοθεσία είπε δήλωσε ο υπουργός υποδομών, μεταφορών και δικτύων Χρήστος Σπίρτζης στην ΕΡΤ, για το θέμα των απλήρωτων καθαριστριών στα λεωφορεία και υποσχέθηκε ότι και στις δημόσιες συγκοινωνίες θα εφαρμοστεί αυτό που γίνεται στα νοσοκομεία, δηλαδή, ατομικές συμβάσεις, με πλήρη δικαιώματα και στις αστικές μεταφορές.


Επικρίνοντας το υπάρχον σύστημα δήλωσε ότι "ακόμα και αν η διοίκηση ενός φορέα κάνει αυτά που προβλέπονται δεν υπάρχει καμία διασφάλιση για τους εργαζόμενους του καθαρισμού και αυτό είναι συνέπεια του ξηλώματος του εργασιακού πλαισίου που έγινε τόσα χρόνια".

Εξήγησε μάλιστα το πως οι εργολάβοι καταστρατηγούν την εργασιακή νομοθεσία πατώντας στην σύμβαση που έχουν υπογράψει. "Γίνεται διαγωνισμός δίνει μια εταιρεία μια τιμή για να πάρει το έργο, είτε στην καθαριότητα, είτε στη φύλαξη. Αυτή η τιμή περιλαμβάνει τις αμοιβές του προσωπικού αλλά για να έχει κέρδος ο εργολάβος δεν δίνει αυτές τις τιμές οπότε καταστρατηγεί τη νομοθεσία, δεν πληρώνει τους εργαζόμενους κ.α."

Ενώ πρόσθεσε ότι με δική του εντολή η διοίκηση της ΟΣΥ ζητάει τις ασφαλιστικές ενημερότητες, παρακολουθεί αν γίνεται ποιοτικά το έργο –άρα καθαρά λεωφορεία- ωστόσο «αν ο εργολάβος εκβιάζει τις καθαρίστριες να υπογράφουν ότι έχουν πάρει το μισθό τους ενώ δεν τον έχουν πάρει…» είναι άλλο θέμα.

Οι εργολάβοι βασίζονται στη σύμβαση που έχουν ήδη υπογραφεί από την προηγούμενη διοίκηση της ΟΣΥ και το πρόβλημα είναι ότι οι συμβάσεις αυτές δεν μπορούν να αλλάξουν γιατί ο ελληνικός λαός θα κληθεί να πληρώσει τις ρήτρες μη τήρησής τους.

Όπως είπε ότι θα υπάρξει διευθέτηση του ζητήματος όπως γίνεται και στα νοσοκομεία, δηλαδή να συναφθούν ατομικές συμβάσεις με τους εργαζόμενους με πλήρη δικαιώματα σύμφωνες με το υπάρχον εργασιακό πλαίσιο.

Δεν θα κοπεί καμία άγονη αεροπορική γραμμή

«Άθλιο το νομοθετικό πλαίσιο για την παραγωγή έργων στη χώρα» υποστήριξε ο υπουργός καθώς αυτό περιλαμβάνει τον τρόπο εφαρμογής, το κόστος των δημοσίων έργων, ή την αδειοδοτική τους διαδικασία. Ενώ πρόσθεσε ότι «δεν έχουμε αξιόπιστο προϋπολογισμό για το τι κοστίζει κάθε έργο αντίθετα έχουμε τιμολόγια ακόμα και για υλικά που έχουν καταργηθεί».

Για τις άγονες αεροπορικές γραμμές και το θόρυβο που έχει δημιουργήσει η αντιπολίτευση απάντησε ότι «δεν θα κοπεί καμία άγονη γραμμή, αλλά θα κοπεί η σπατάλη» και εξήγησε με ποιο τρόπο έχει ήδη γίνει αυτό: «Βρήκαμε μία σύμβαση που κόστιζε στον ελληνικό λαό 47 εκ. έγινε διαπραγμάτευση που είχαν κερδίσει στον προηγούμενο μέχρι να ολοκληρωθεί ο νέος διαγωνισμός που θα κοστίσει από 47, 15 εκ.»

Υποστήριξε ότι προκειμένου να μη μείνουν οι άγονες γραμμές χωρίς κρατική προστασία για αυτό το εξάμηνο έγινε διαπραγμάτευση. «Κάναμε διαπραγμάτευση με τις εταιρείες στην εταιρεία που έχει το μεγαλύτερο κομμάτι των άγονων γραμμών πετύχαμε έκπτωση 33%» ενώ κατήγγειλε ότι «είχαν στηθεί άγονες γραμμές για να επιδοτείται μια συγκεκριμένη εταιρεία».

Πληροφόρησε τέλος ότι θα γίνονται τρία δρομολόγια την εβδομάδα το χειμώνα. Αναφορικά με τα αντιπλημμυρικά έργα τόνισε ότι «θωρακίζεται από τις πλημμύρες η Δυτική Αττική», ενώ  αναφέρθηκε και στην εγκατάσταση του ηλεκτρονικού συστήματος διοδίων.

Κατερίνα Μπρέγιαννη

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)