to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:32 | 01.09.2020

Πολιτική

Χρ. Σπίρτζης: Επιτελικό χάος, μία εβδομάδα πριν την τυπική έναρξη των σχολείων

«Ό,τι δεν έκανε η Κυβέρνηση τόσους μήνες το μεταβιβάζει τελευταία στιγμή στους Δήμους, στους μαθητές, στους γονείς και στους εκπαιδευτικούς»


Δήλωση του τομεάρχη Εσωτερικών της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Χρ. Σπίρτζη:

·       Μνημείο ανοργανωσιάς, ανευθυνότητας και κομματικοποίησης τo επιτελικό κράτος της κυβέρνησης Μητσοτάκη ακόμη και στις στοιχειώδεις διαδικασίες λειτουργίας των σχολείων…

·       Καλούμε την κυβέρνηση να σταματήσει την διαλυτική για τη χώρα και την τοπική αυτοδιοίκηση λειτουργία του επιτελικού κράτους, της πρακτικής του «βλέποντας και κάνοντας» στις αποφάσεις αντιμετώπισης της υγειονομικής και οικονομικής κρίσης.

·       Απαιτούμε από την Κυβέρνηση να δεσμευτεί ότι δεν θα ξεκινήσουν τα σχολεία χωρίς μάσκες σε μαθητές και εκπαιδευτικούς και χωρίς την ολοκλήρωση των διαδικασιών πρόσληψης του απαραίτητου προσωπικού καθαριότητας.


Η ανοργανωσιά, η ανευθυνότητα και η κομματικοποίηση του δήθεν επιτελικού κράτους της κυβέρνησης Μητσοτάκη έχει αποκαλυφθεί στον απόλυτο βαθμό, βιώνοντας τα αποτελέσματα της πολιτικής του «βλέποντας και κάνοντας» τόσο στην υγειονομική κρίση όσο και στην οικονομία.  Δυστυχώς για τη ΝΔ στις κρίσεις δεν αρκεί η άριστη επικοινωνία, τα τεχνάσματα και οι καλοσχεδιασμένες συνεντεύξεις Τύπου, με άλλοθι την ημερομηνία έναρξης των σχολείων της χώρας. Χρειάζεται σχέδιο, δράση και αποτελεσματικότητα.

Μία κυβέρνηση με σχέδιο θα είχε φροντίσει να υπάρχει ικανός αριθμός εκπαιδευτικών και νέων αιθουσών από το Μάρτιο ως σήμερα, προκειμένου να καλυφθούν οι κύριες ανάγκες της σχολικής εκπαίδευσης, στις συνθήκες αντιμετώπισης της υγειονομικής κρίσης.

Σήμερα δυστυχώς ξαναζήσαμε οι Υπουργοί της ΝΔ να μην έχουν προχωρήσει σε καμία σοβαρή ενέργεια και την επανάληψη της καπηλείας του έργου  προσλήψεων του ΣΥΡΙΖΑ στην Παιδεία, υποκρύπτοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ παρέδωσε στην Κυβέρνηση Μητσοτάκη τον σχετικό διαγωνισμό μέσω ΑΣΕΠ σε πλήρη εξέλιξη και υποκρύπτοντας ότι είχαμε δρομολογήσει και εξασφαλίσει πιστώσεις για τον διορισμό 10.500 μόνιμων εκπαιδευτικών στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, στο πλαίσιο της πολιτικής μας για 15.000 μόνιμους διορισμούς στη Δημόσια Εκπαίδευση.

Τα αποτελέσματα όμως του επιτελικού κράτους της ΝΔ, της πολιτικής «βλέποντας και κάνοντας» χωρίς κανένα σχέδιο, δεν έχει καλύψει ούτε τις στοιχειώδεις ανάγκες στις υπάρχουσες κτιριακές υποδομές.

Aπέχουμε μόλις μια εβδομάδα πριν την τυπική έναρξη της σχολικής χρονιάς και όφειλε η κυβέρνηση να έχουν ολοκληρωθεί όλες οι διαδικασίες για την ασφαλή και πλήρη λειτουργία των σχολείων. Αντ' αυτού και ενώ ανακοινώθηκε μόλις πριν λίγο στη συνέντευξη Τύπου, ότι τελικά το πρώτο κουδούνι θα χτυπήσει στις 14 Σεπτέμβρη, ακόμη δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες για την προμήθεια μασκών για μαθητές και εκπαιδευτικούς και δεν υπάρχει το απαραίτητο προσωπικό καθαριότητας,  αφού η κυβερνητική ολιγωρία τόσων μηνών είναι πρωτοφανής.

Έπειτα από την ανακοίνωση της Υπουργού Παιδείας κ. Κεραμέως ότι οι μάσκες είναι υποχρέωση των μαθητών και των εκπαιδευτικών, και μετά την πάνδημη κατακραυγή η θέση της Κυβέρνησης άλλαξε την τελευταία στιγμή, με ανακοίνωση  του Υπουργείου Εσωτερικών ότι θα δοθούν μάσκες από το Δημόσιο.

Στη συνέχεια ζήσαμε με ευθύνη της κυβέρνησης την έκδοση ΠΝΠ που προβλέπει την διενέργεια διαγωνισμού από τους Δήμους ή την ΚΕΔΕ και στη συνέχεια την εξαγγελία ότι τις διαδικασίες προμήθειας των μασκών θα τις υλοποιήσει η ΚΕΔΕ !!!

Πάρα τις αντιδράσεις πολλών Δημάρχων αλλά και τα ουσιαστικά και τυπικά προβλήματα για να διεξαχθεί διαγωνισμός από την ΚΕΔΕ μόλις στις 28 Αυγούστου, η ΚΕΔΕ αποφάσισε κατά πλειοψηφία, παρουσία του Υπουργού Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκου (!!!) τη σύμφωνη γνώμη της με την κυβέρνηση,  ότι τελικά την προμήθεια για όλους τους Δήμους θα διενεργήσει η ΚΕΔΕ.

Τα ερωτήματα πολλά:     

·       γιατί δεν προβλέφθηκαν νωρίτερα οι διαδικασίες προμήθειας όταν ήταν γνωστή η ανάγκη εδώ και μήνες;

·       γιατί δεν έγινε εγκαίρως διαγωνιστική διαδικασία από κεντρικό φορέα είτε από το Υπουργείο Παιδείας είτε από το Υπουργείο Εσωτερικών;

·       γιατί εμμένει η κυβέρνηση να γίνει από την ΚΕΔΕ;

·       γιατί εφαρμόζεται, όταν ήταν γνωστή η ανάγκη σε μάσκες αρκετούς μήνες, η ειδική διαδικασία της διαπραγμάτευσης χωρίς προηγούμενη δημοσίευση;

·       έχουν τηρηθεί οι απαραίτητες διαδικασίες; Έχει γνωμοδοτήσει θετικά η ΕΑΔΗΣΣΥ, για την έγκριση της συγκεκριμένης διαδικασίας, έχει οριστεί η επιτροπή διαγωνισμού όπως ορίζει ο νόμος;

·       όταν ολοκληρωθεί η διαγωνιστική διαδικασία θα υπάρξει προσυμβατικός έλεγχος του Ελεγκτικού Συνεδρίου;

·       σε πόσο χρόνο εκτιμά η Κυβέρνηση ότι η ΚΕΔΕ θα έχει ολοκληρώσει τις παραπάνω διαδικασίες, θα υπογράψει τις νόμιμες συμβάσεις, θα παραλάβει και θα αποστείλει τις μάσκες σε όλα τα σχολεία της χώρας;

Στην ίδια και χειρότερη κατάσταση βρίσκεται το ζήτημα της καθαριότητας των σχολείων. Και ενώ κάθε χρόνο οι εργαζόμενοι της καθαριότητας στα σχολεία βρίσκονταν στις θέσεις τους από τέλη Αυγούστου, το επιτελικό κράτος της κυβέρνησης Μητσοτάκη, άλλαξε την διαδικασία και επιφόρτισε και αυτή τη δραστηριότητα αλλά και το επιπλέον απαιτούμενο κόστος στους Δήμους.

Ενδεικτικό της ανοργανωσιάς αλλά και της ανευθυνότητας αποτελεί το γεγονός ότι τελευταία στιγμή συγκεκριμένα στις 19 Αυγούστου, στάλθηκε στους Δήμους η έγκριση για προσλήψεις προσωπικού καθαριότητας,  ενώ λίγες ημέρες αργότερα στάλθηκε ερμηνευτική εγκύκλιος. Καλούνται οι Δήμοι να ξεκινήσουν και να ολοκληρώσουν τις διαδικασίες προκήρυξης και πρόσληψης εντός λίγων ημερών. Ο αριθμός των εργαζόμενων που εγκρίθηκε δεν επαρκεί παρότι ο Υπουργός Εσωτερικών επικαλείται ακριβώς το ανάποδο.

Και ενώ η Υπουργός Παιδείας ανακοινώνει, στο πλαίσιο της επικοινωνιακής πολιτικής της Κυβέρνησης την πρόβλεψη για τον συχνότερο καθαρισμό των σχολικών μονάδων και κατά την ώρα λειτουργίας των σχολείων και μετά το πέρας των μαθημάτων, στην απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, κ. Θεοδωρικάκου δεν έχει ληφθεί υπόψη ο πρόσθετος αριθμός εργαζομένων που απαιτείται, διακινδυνεύοντας την εφαρμογή των απαραίτητων μέτρων αντιμετώπισης του covid-19 και επομένως την ασφαλή και απρόσκοπτη λειτουργία των σχολικών συγκροτημάτων και κυρίως την υγεία των παιδιών μας. Η συνεχής ακύρωση των εξαγγελιών και αποφάσεων του Υπουργείου Παιδείας από το Υπουργείο Εσωτερικών δείχνει την «αποτελεσματικότητα» και τον «βέλτιστο συντονισμό» του επιτελικού κράτους Μητσοτάκη...

Ρωτάμε την κυβέρνηση, στο κρίσιμο ζήτημα της προστασίας της εκπαιδευτικής κοινότητας αν έχει εξετάσει έστω την πιθανότητα της διενέργειας διαγνωστικών εξετάσεων covid-19 στους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές. Επίσης, ρωτάμε την κυβέρνηση γιατί δεν έχει προμηθευτεί τόσους μήνες για λογαριασμό των σχολείων τα απαραίτητα αντισηπτικά διαλύματα, που θα διατίθενται εντός των αιθουσών και έχει μετακυλήσει στους Δήμους την δική της ευθύνη.

Το επιτελικό κράτος της κυβέρνησης Μητσοτάκη αποτελεί μνημείο ανοργανωσιάς, ανευθυνότητας και κομματικοποίησης τoυ κράτους. Η διαλυτική για τη χώρα και την τοπική αυτοδιοίκηση λειτουργία του στις αποφάσεις αντιμετώπισης της υγειονομικής και οικονομικής κρίσης δεν μπορεί να θέτει σε κίνδυνο ακόμη και τα παιδιά μας, ακόμη και τη λειτουργία των σχολείων.

Απαιτούμε από την Κυβέρνηση να δεσμευτεί ότι δεν θα ξεκινήσουν τα σχολεία χωρίς μάσκες σε μαθητές και εκπαιδευτικούς και χωρίς την ολοκλήρωση των διαδικασιών πρόσληψης του απαραίτητου προσωπικού καθαριότητας.

Με την ευκαιρία ακόμη δεν έχουμε λάβει, από το Υπουργείο Εσωτερικών, καμία απάντηση για το κόστος των Δήμων για την αντιμετώπιση του covid-19 στην πρώτη φάση αντιμετώπισης, παρά τις δεσμεύσεις.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)