to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:41 | 21.01.2021

Πολιτική

Χρ. Σπίρτζης: Ενώ η αύξηση της εγκληματικότητας και της ένοπλης βίας δημιουργεί ανασφάλεια στους πολίτες, η κυβέρνηση περιορίζει ελευθερίες και δικαιώματα

Ο Τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, Χρ. Σπίρτζης, κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση αναφορικά με την αύξηση της βαρύνουσας εγκληματικότητας και της ένοπλης βίας


Επίκαιρη ερώτηση στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη σχετικά με την αύξηση της βαρύνουσας εγκληματικότητας και της ένοπλης βίας, κατέθεσε ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Χρήστος Σπίρτζης.

Την ώρα που το οργανωμένο έγκλημα δρα ανεξέλεγκτο, η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν ασχολείται με την προστασία και τη διασφάλιση της ασφάλειας των Ελλήνων αλλά με τη χειραγώγηση των πολιτών μέσα από την καλλιέργεια φόβου και τον περιορισμό των, συνταγματικά κατοχυρωμένων, ατομικών ελευθεριών και δημοκρατικών δικαιωμάτων των πολιτών.

Και ενώ ο αντιδημοκρατικός κατήφορος της κυβέρνησης Μητσοτάκη δεν έχει τέλος, οι δολοφονίες, οι πυροβολισμοί σε κεντρικά σημεία μεγάλων πόλεων, οι ένοπλες ληστείες, οι διαρρήξεις (που πολλές φορές συνοδεύονται από βασανισμό ή και εκτέλεση των πολιτών μέσα στο ίδιο τους το σπίτι), το ξεκαθάρισμα λογαριασμών μεταξύ ποινικών είναι η καθημερινότητα που βιώνει η κοινωνία επί κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Τα ρεπορτάζ των δελτίων ειδήσεων που περιλαμβάνουν, καθημερινά, εδώ και 19 μήνες περιστατικά βαρύνουσας εγκληματικότητας και ένοπλης βίας, είναι αδιάψευστος μάρτυρας της ζοφερής αυτής πραγματικότητας κάτι που αποτυπώνεται στο βίντεο που ετοίμασε ο Τομέας Προστασίας του Πολίτη της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: 

Στην επίκαιρη ερώτηση, ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Χρήστος Σπίρτζης ζητά κατάθεση στοιχείων για το πόσους αστυνομικούς έχει τοποθετήσει η κυβέρνηση στα ΜΑΤ και τις ομάδες ΔΙΑΣ και ΔΡΑΣΗ, σε αντιδιαστολή με το πόσοι έχουν τοποθετηθεί και πόσοι υπηρετούν στις υπηρεσίες καταπολέμησης της σοβαρής παραβατικότητας και του οργανωμένου εγκλήματος.

Αναλυτικά η επίκαιρη ερώτηση:

«Ένας βασικός επικοινωνιακός άξονας της ΝΔ ως αντιπολίτευση ήταν το δόγμα «Νόμος και Τάξη», επικαλούμενη την ασφάλεια του πολίτη και ταυτόχρονα παρουσιάζοντας την ψευδή αίσθηση μη αντιμετώπισης της εγκληματικότητας από την Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, παρά τις αντίθετες επίσημες αναφορές και στοιχεία της ΕΛΑΣ, που έδειχναν τη μείωση της.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, από τις πρώτες ημέρες διακυβέρνησης έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο, αφήνοντας σε δεύτερη μοίρα τους πραγματικούς σκοπούς της αστυνομίας για την καταπολέμηση του εγκλήματος και κυρίως του οργανωμένου εγκλήματος, για την οδική ασφάλεια, για την ενδοοικογενειακή βία και για την κοινωνική συνεισφορά της ΕΛΑΣ, προκρίνοντας
θεσμικά και επιχειρησιακά τον περιορισμό ακόμη και των συνταγματικά κατοχυρωμένων ατομικών ελευθεριών. Ο απολογισμός 19 μηνών της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι ο τρόμος και ο φόβος κάθε πολίτη και από την εγκληματικότητα και από τα συχνά περιστατικά ανταλλαγής πυροβολισμών στο κέντρο της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης και από τον αντιδημοκρατικό κατήφορο και από τις διαταγές μηδενικής ανοχής προς τους πολίτες και από την ανεξέλεγκτη δράση ακροδεξιών στοιχείων εντός της ΕΛΑΣ.

Μέσα στο 2020 τα δελτία ειδήσεων αποτελούν αδιάψευστο μάρτυρα καθημερινών περιστατικών δολοφονιών και πυροβολισμών σε κεντρικούς δρόμους και πλατείες των πόλεων της χώρας, θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια και τη ζωή των ανυποψίαστων διερχόμενων πολιτών. Τα περιστατικά άγριας βίας, δολοφονιών μετά από σκληρό βασανισμό υπερηλίκων για λίγα ευρώ, η συχνή χρήση όπλων σε καταστήματα αποτελούν πλέον συνηθισμένη και ανατριχιαστική είδηση, που σκορπά τον φόβο. Η ηγεσία του ΥΠροΠο επαίρεται για δήθεν μείωση της συνήθους εγκληματικότητας κατά το 2020, παραβλέποντας τις αλλαγές στις κοινωνικές συνθήκες λόγω της πανδημίας και την ανάπτυξη προσαρμοσμένων σε αυτήν μορφών εγκλημάτων. Η
κατ’ οίκον παραμονή, η αναστολή λειτουργίας της εστίασης, κα, είναι συνθήκες που εκ των πραγμάτων οδηγούν σε αλλαγή της ταυτότητας του εγκλήματος (π.χ. καταγράφηκε μείωση κατά το ενδεκάμηνο 2020 των κλοπών και των διαρρήξεων - 28% στην επικράτεια ενώ οι απάτες αυξήθηκαν στη Θεσσαλονίκη 67,93% και στην Αθήνα, μόνο το Νοέμβριο, 57%). Στελέχη της ΕΛΑΣ επισημαίνουν ότι αναμένεται, με την άρση των μέτρων, να αυξηθεί ραγδαία η εγκληματικότητα, ενώ ανησυχητικά είναι φαινόμενα της αυξανόμενης εφηβικής και νεανικής βίας και παραβατικότητας.

Δυστυχώς η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει προτεραιότητα την χειραγώγηση του πολίτη, καλλιεργώντας τον φόβο, με μείωση των ατομικών ελευθεριών, στοχοποιώντας από τις πρώτες της ημέρες τους νέους ανθρώπους, καταπατώντας το οικογενειακό άσυλο, το δικαίωμα του συνέρχεσθαι, το δικαίωμα της ελεύθερης μετακίνησης, με άλλοθι την υγειονομική κρίση. 19 μήνες η
κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει καθιερώσει την αστυνομική αυθαιρεσία κατά πολιτών και τη δράση της ΕΛΑΣ στο δόγμα της καταστολής με κάθε μέσο και όχι της πρόληψης προς όφελος της κοινωνίας. Οι υποθέσεις ξυλοδαρμού των οικογενειών Ινδαρέ και Καττή, η επικίνδυνη και εν τέλει αχρείαστη βία στις διαδηλώσεις, οι άνευ λόγου συλλήψεις, οι αιφνιδιαστικές έφοδοι σε χώρους διασκέδασης, η κακομεταχείριση συλληφθέντων, η σκληρότητα προς πρόσφυγες και μετανάστες, ακόμη και η παρεμπόδιση μετακίνησης βουλευτών, έγιναν πάγιες τακτικές της ΕΛΑΣ.

Σε αυτό το ζοφερό για την ελληνική κοινωνία τοπίο, αντί να αποτελεί κύριο στόχο η αντιμετώπιση των δομικών δυσλειτουργιών των σωμάτων ασφαλείας, η εμπέδωση του δημοκρατικού χαρακτήρα και της διαφάνειας στην άσκηση του έργου τους και η λογοδοσία στον πολίτη, διαπιστώνεται δυστυχώς ότι προτεραιότητες της Κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι η υπερστελέχωση με αδιαφανείς πελατειακές διαδικασίες νεοσύστατων τμημάτων της ΕΛΑΣ, με ανεπαρκή εκπαίδευση, η τρομοκράτηση των πολιτών, η περιστολή των δικαιωμάτων και η στέρηση βασικών τους ελευθεριών, η αστυνομοκρατία στα εκπαιδευτικά ιδρύματα, ακόμα και στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Ένα μοντέλο παρεμβατικής αστυνομίας στο δημόσιο χώρο, μια κοινωνία συνεχώς επιτηρούμενη, σε καταστολή, πολίτες σε φόβο και ανασφάλεια.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

1. Με ποιούς τρόπους προτίθεστε να αντιμετωπίσετε την αυξημένη βαρύνουσα εγκληματικότητα και την ένοπλη βία; Πόσους αστυνομικούς τοποθετήσατε και πόσοι υπηρετούν στα ΜΑΤ, στην ομάδα ΔΡΑΣΗ και ΔΙΑΣ, με πόσους ενισχύσατε και πόσοι υπηρετούν στην καταπολέμηση της σοβαρής παραβατικότητας και του οργανωμένου εγκλήματος και σε ποιες;
2. Με ποιους τρόπους προτίθεστε να αντιμετωπίσετε τις δυσλειτουργίες στα σώματα ασφαλείας και να διασφαλίσετε τη δημοκρατική λειτουργία τους;»

Κατάλογος περιστατικών βαρύνουσας εγκληματικότητας

Παράτω παρατίθεται κατάλογος με λίγα, ενδεικτικά περιστατικά βαρύνουσας εγκληματικότητας και ένοπλης βίας τα οποία μπορούν να βρουν οι πολίτες σε οποιοδήποτε δελτίο ειδήσεων, κάθε ημέρα, εδώ και 19 μήνες καθώς και κατάλογος με ενδεικτικά περιστατικά αστυνομικής βίας, καταστολής, αυθαιρεσίας και καταπάτησης των ατομικών ελευθεριών των πολιτών στους 19 μήνες κυβέρνησης Μητσοτάκη.

2021 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)