to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:00 | 17.03.2019

Πολιτική

Χρ. Σπίρτζης: Είμαστε ανοιχτοί στον διάλογο με όλους τους προοδευτικούς

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορώνεκτιμά ότι στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώνεται, ήδη, η κοινή προσπάθεια των διαφορετικών αποχρώσεων του προοδευτικού χώρου, ενώ τονίζει ότι νιώθει λύπη και θυμό για τις επιθέσεις από το ΚΙΝΑΛ.


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΒΟΥΛΑ ΚΕΧΑΓΙΑ:

Στον ΣΥΡΙΖΑ δεν επικρατούν λογικές ιδεολογικής καθαρότητας , είμαστε ανοιχτοί στον διάλογο με όλες τις προοδευτικές δυνάμεις, εξηγεί ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης.

– Κύριε υπουργέ, τα πρώτα ονόματα του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ ανακοινώθηκαν. Από αυτή την πρώτη γεύση βλέπετε ότι συγκροτείται ένα ψηφοδέλτιο νίκης στις 26 Μαΐου;

Είμαι βέβαιος ότι πρόκειται για ένα ψηφοδέλτιο νίκης και αυτό θα αποδειχθεί στις κάλπες. Τα πρώτα 16 ονόματα σηματοδοτούν την προσπάθεια του προοδευτικού κόσμου της Ελλάδας για ευρύτερη συνεργασία όσων στέκονται απέναντι στην ακροδεξιά και στον νεοφιλελευθερισμό. Όσων στάθηκαν απέναντι ή διαπίστωσαν τις καταστροφικές πολιτικές της ύφεσης, της φτωχοποίησης, της ανεργίας, της συρρίκνωσης του ευρωπαϊκού παραγωγικού δυναμικού και του κοινωνικού κράτους, της συρρίκνωσης των εισοδημάτων των πολλών προς όφελος των λίγων, της συρρίκνωσης της δύναμης των λαών προς όφελος ενός αντιπαραγωγικού χρηματοοικονομικού συστήματος. Όσων θέλουν μια άλλη πορεία της χώρας μας μέσα από μια ενωμένη Ευρώπη που η πολιτική και η δημοκρατία ανακτούν τη χαμένη δύναμή τους, μια Ευρώπη δημοκρατική, αλληλέγγυα, κοινωνικά δίκαιη, που σέβεται τον κάθε πολίτη, τη διαφορετικότητα, τις κοινωνικές δομές, τους κοινωνικούς θεσμούς, το κράτος δικαίου. Στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ ήδη αποτυπώνεται η κοινή προσπάθεια των διαφορετικών αποχρώσεων του προοδευτικού χώρου, για σύνθεση και συνεργασία απέναντι στο τέρας της ακροδεξιάς, που ιστορικά έχει αποδείξει το καταστροφικό της πρόσωπο. Στην τρέχουσα συγκυρία, που η ακροδεξιά συνεργάζεται, για να μην πούμε ταυτίζεται, με τις δυνάμεις του νεοφιλελευθερισμού, ο ΣΥΡΙΖΑ και ο προοδευτικός κόσμος της Ελλάδας έχουμε μεγαλύτερη ευθύνη να συνεργαστούμε, να αφήσουμε τις πληγές του παρελθόντος και να νικήσουμε. Έχουμε ιστορικό χρέος και βαριά ιστορία για να μην ανταποκριθούμε στην ευθύνη. Και αυτή η προσπάθεια θα επιβραβευτεί από τους δημοκρατικούς πολίτες της χώρας μας.

– Θεωρείτε ότι το προοδευτικό μέτωπο μπορεί να αποτυπωθεί ακόμη περισσότερο στην πορεία προς τις κάλπες;

Θα προτιμούσα να χρησιμοποιήσω τον όρο προοδευτική συνεργασία ή συμμαχία. Φυσικά. Ο διάλογος μόλις ξεκίνησε. Τους επόμενους μήνες οι συζητήσεις θα ενταθούν και οι πρωτοβουλίες μας θα λάβουν πιο συγκεκριμένο χαρακτήρα. Μετά τις θετικές αντιδράσεις και την ανταπόκριση συλλογικοτήτων, φορέων, πολιτών και σημαντικών προσωπικοτήτων στο πρώτο κάλεσμα του πρωθυπουργού, στόχος μας είναι να μπούμε σε μια γόνιμη συζήτηση συνεργασίας με περισσότερες δυνάμεις και πολιτικούς χώρους, ώστε το εγχείρημα να πάρει πιο συγκεκριμένη μορφή και να αντέξει σε βάθος χρόνου.

– Πώς νιώθετε όταν το Κίνημα Αλλαγής εξαπολύει σκληρή επίθεση προς τον ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή, πλέον, και την κεντροαριστερή διεύρυνση;

Λύπη και κάποιες στιγμές θυμό. Το Κίνημα Αλλαγής χρησιμοποιεί την ιστορική αφετηρία του ΠΑΣΟΚ ως πρόσχημα, για να καταγγέλλει τον ΣΥΡΙΖΑ και να προωθεί τη συνεργασία με τη ΝΔ. Μέχρι σήμερα η ταύτιση του ΚΙΝΑΛ με τη ΝΔ ενάντια σε κορυφαίες δημοκρατικές και προοδευτικές μεταρρυθμίσεις είναι φανερή διά γυμνού οφθαλμού. Τι να θυμηθούμε: την καταψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών, την καταψήφιση της απλής αναλογικής, τη μη παρουσία του, πρόσφατα, σε εκδηλώσεις με το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό και Δημοκρατικό Κόμμα ή την ταύτιση στα δελτία Τύπου, στις ανακοινώσεις ακόμη και στις διατυπώσεις με τη ΝΔ. Το πρόβλημα δεν είναι η διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά η συνεχιζόμενη πορεία του ΚΙΝΑΛ προς τον νεοφιλελευθερισμό.

– Επειδή, κ. Σπίρτζη, διατηρείτε επαφές με πρόσωπα που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ, βλέπετε κι άλλες προσχωρήσεις στη συμμαχία με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ;

Κατ’ αρχάς να διευκρινίσω πως δεν πρόκειται για προσχωρήσεις. Δεν εντάσσονται στον ΣΥΡΙΖΑ όσοι ανταποκρίνονται στο ειλικρινές κάλεσμα του πρωθυπουργού και επιθυμούν συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων πάνω σε συγκεκριμένες πολιτικές που έχουν να κάνουν με την επούλωση των πληγών έπειτα από 8 χρόνια μνημονίων. Αυτό σημαίνει έμφαση στο κοινωνικό κράτος, στήριξη των αδύναμων στρωμάτων, ενίσχυση της μεσαίας τάξης, ανάπτυξη με δίκαιο τρόπο και παραγωγική ανασυγκρότηση για τη χώρα. Όσοι αναγνωρίζουν αυτές τις ανάγκες ως προτεραιότητα, είναι ευπρόσδεκτοι και δεν αποκλείουμε από τον διάλογο κανέναν. Στον ΣΥΡΙΖΑ δεν επικρατούν λογικές ιδεολογικής καθαρότητας , είμαστε ένα ανοιχτό, δημοκρατικό κόμμα, που επιδιώκει τον διάλογο με όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις.

– Μετά τις εκλογές εκτιμάτε ότι η ηγεσία του ΚΙΝΑΛ θα συνεχίσει την αντισύριζα ρητορική ή πιστεύετε ότι μπορεί να ξεκινήσει διάλογο με το κόμμα σας;

Εμείς πιστεύουμε πως τόσο με το ΚΙΝΑΛ όσο και με όποια κόμματα, συλλογικότητες ή πρόσωπα αυτοπροσδιορίζονται στον δημοκρατικό προοδευτικό χώρο μπορούμε να συζητήσουμε. Η πόρτα είναι ανοιχτή. Είναι επιλογή της ηγεσίας του ΚΙΝΑΛ αν θα συνεχίσει τη συνεργασία με τη ΝΔ ή όχι.

– Οι δημοσκοπήσεις των περισσότερων εταιρειών επιμένουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πολύ πιο πίσω από τη ΝΔ σε ποσοστά. Σας κάμπτει αυτή η κατάσταση όπως παρουσιάζεται;

Οι δημοσκοπήσεις, όπως τις έχουμε δει το τελευταίο διάστημα, αποκλίνουν σημαντικά μεταξύ τους. Δυστυχώς, κάποιοι δεν χρησιμοποιούν τις δημοσκοπήσεις ως εργαλείο μέτρησης της κοινής γνώμης, αλλά ως εργαλείο επηρεασμού της. Έτσι έχουμε ζήσει την πλήρη αστοχία σε μια σειρά από εκλογικές αναμετρήσεις. Αν κρίνω από τις εξαγγελίες και τις πολιτικές που διακηρύσσει ο κ. Μητσοτάκης, δεν βλέπω καμία πλατιά κοινωνική ή επαγγελματική ομάδα να επιθυμεί την εφαρμογή αυτών των πολιτικών. Η σκέψη και μόνο δημιουργεί εφιαλτικές ανησυχίες στην πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Οι επίπλαστες δημοσκοπήσεις αποτυπώνουν τον ευσεβή πόθο του κ. Μητσοτάκη να γίνει πρωθυπουργός, για να εφαρμόσει πολιτικές ΔΝΤ.

– Ως αρμόδιος υπουργός μπορείτε να μας μιλήσετε για έργα μεταφορών ή υποδομών μεταξύ Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας που θα συνοδεύσουν τη Συμφωνία των Πρεσπών;

Όλοι αντιλαμβάνονται τα πολύπλευρα οφέλη από τη Συμφωνία των Πρεσπών. Με τις αδιέξοδες πολιτικές, που είχαν επικρατήσει, δεν μπορούσαμε να έχουμε διμερείς σχέσεις. Σήμερα άνοιξε ο δρόμος για υποδομές που έχει ανάγκη κυρίως η Βόρεια Ελλάδα, για να ανακτήσει το γεωπολιτικό και εμπορικό της πλεονέκτημα. Σήμερα μπορούμε να υλοποιήσουμε ένα σύγχρονο ηλεκτροδοτούμενο σιδηροδρομικό δίκτυο, Θεσσαλονίκη – Ειδομένη – Σκόπια – Βελιγράδι, για να έχουν οι εταιρείες της χώρας μας, ναυτιλιακές και μεταφορικές, και τα λιμάνια μας το πλεονέκτημα της γρήγορης και ανταγωνιστικής μεταφοράς προϊόντων από την Ασία προς την Κεντρική Ευρώπη. Μπορούμε να υλοποιήσουμε ένα διακρατικό, σύγχρονο, ασφαλές οδικό δίκτυο, με διαλειτουργικότητα στα συστήματα λειτουργίας. Μπορούμε να έχουμε τηλεπικοινωνιακές συνδέσεις σύγχρονων τεχνολογιών. Μπορούμε, επιτέλους, να έχουμε συμφωνίες για απλοποίηση διαδικασιών διασυνοριακής συνεργασίας, ώστε να μην υπάρχουν καθυστερήσεις διακίνησης προϊόντων, σιδηροδρομικών συρμών και οδικών μεταφορών. Τοπικές, διακρατικές, οδικές και σιδηροδρομικές συνδέσεις, όπως η σιδηροδρομική γραμμή Φλώρινα – Μοναστήρι, για να επανασυνδεθούν πολιτισμικά, εμπορικά και παραγωγικά οι κάτοικοι στα σύνορα των δύο χωρών. Ο στόχος μας, να ζωντανέψουν οι παραμεθόριες περιοχές, να αποκτήσει η χώρα την ιστορική της ενδοχώρα, να γίνεται ελεύθερα και καθημερινά η διακίνηση εμπορευμάτων και να αναπτυχθούν κοινές παραγωγικές δραστηριότητες μεταξύ των βαλκανικών λαών, μπήκε σε τροχιά υλοποίησης με τη Συμφωνία των Πρεσπών, την αποφασιστικότητα και το όραμα του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα.

– Οι εκλογές θα γίνουν τον Οκτώβριο, εκτός εάν;

Στρατηγική επιλογή του πρωθυπουργού είναι οι εθνικές εκλογές να γίνουν τον Οκτώβρη και να είναι νικηφόρες για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον προοδευτικό κόσμο. Δεν υπάρχει εάν.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)