to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:01 | 22.01.2018

Κοινωνία

Χρ. Σπίρτζης: Δεν θα μπουν ούτε μετωπικά ούτε πλευρικά διόδια, στη Βαρυμπόμπη και τον Αγιο Στέφανο (βίντεο)

Διαψεύδει ο υπουργός Μεταφορών τις φήμες για νέα πλευρικά και μετωπικά διόδια, ενώ κάνει λόγο για αντικατάσταση των υπαρχόντων από ηλεκτρονικό αναλογικό σύστημα


Δεν θα μπουν ούτε μετωπικά ούτε πλευρικά διόδια, στη Βαρυμπόμπη και τον Αγιο Στέφανο, δήλωσε σήμερα το πρωί  ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης.

Όπως διευκρίνισε, μιλώντας στον ΑΝΤ1, η έγκριση των περιβαλλοντικών όρων που έγινε την περασμένη εβδομάδα ήταν ουσιαστικά τυπική. «Όταν έχεις μία σύμβαση, για να ολοκληρωθεί η σύμβαση -και να μην γυρνάει η χώρα λεφτά πίσω και στους δανειστές και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή- οφείλεις να κάνεις μερικές ενέργειες, όπως αυτή που έγινε χθες. Δηλαδή, έπρεπε να βγει περιβαλλοντική αδειοδότηση για να περάσουμε στη φάση της λειτουργίας... Δεν θα μπουν μετωπικά και πλευρικά διόδια στην περιοχή. Και όταν μπουν ηλεκτρονικά αναλογικά διόδια, ακόμα και τότε οι κάτοικοι των δήμων Αφιδνών, Κηφισιάς, Διονύσου και Ωρωπού, θα έχουν εξαίρεση. Οι υπόλοιποι θα χρεώνονται» εξήγησε ο υπουργός. 

«Είναι παράλογο να έχουμε διόδια στην περιοχή» υπογράμμισε ο κ. Σπίρτζης και πρόσθεσε: «Αυτό που εμείς έχουμε δεσμευτεί είναι ότι δεν θα τοποθετηθούν ούτε πλευρικά, ούτε μετωπικά διόδια στην περιοχή. Ο στόχος ο δικός μας και αυτό το κάνουμε πράξη, είναι να φύγουν και τα μετωπικά διόδια που υπάρχουν σε όλους τους αυτοκινητόδρομους. Γι' αυτό βγήκε και ο διαγωνισμός των ηλεκτρονικών αναλογικών διοδίων».υλής”.

ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ολόκληρη η συνέντευξη:

Παπαδάκης: Έχουμε στην τηλεφωνική γραμμή τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών τον κύριο Χρήστο Σπίρτζη. Κύριε Υπουργέ καλημέρα!

Υπουργός: Καλημέρα κύριε Παπαδάκη. Καλημέρα στους ακροατές σας.

Παπαδάκης: Δεν είναι παράλογο να έχουμε διόδια στην περιοχή;

Υπουργός: Παράλογο είναι. Προφανώς είναι παράλογο.

Παπαδάκης: Όμως άνοιξε ο δρόμος.

Υπουργός: Τί εννοείτε «άνοιξε ο δρόμος» κύριε Παπαδάκη; Ο δρόμος άνοιξε όταν έγινε η σύμβαση του 2006 και η αναθεώρησή της το 2013.

Παπαδάκης: Μάλιστα, ας πούμε ότι φταίνε οι προηγούμενοι.

Υπουργός: Δεν ολοκλήρωσα. Αυτό που εμείς έχουμε δεσμευτεί είναι ότι δεν θα τοποθετηθούν ούτε πλευρικά ούτε μετωπικά διόδια στην περιοχή. Ο στόχος ο δικός μας, και αυτό το κάνουμε πράξη, είναι να φύγουν και τα μετωπικά διόδια που υπάρχουν σε όλους τους αυτοκινητόδρομους, για αυτό βγήκε και ο διαγωνισμός των ηλεκτρονικών αναλογικών διοδίων πριν λίγες μέρες, στάλθηκαν τα τεύχη…

Παπαδάκης: Είσαστε κατηγορηματικός κύριε Υπουργέ ότι δεν θα, γιατί η διάταξη η υπουργική, η απόφαση η υπουργική μιλάει ότι υπάρχει ενδεχόμενο, η περιβαλλοντική μελέτη…

Υπουργός: Κύριε Παπαδάκη, όταν έχεις μία σύμβαση, για να ολοκληρωθεί η σύμβαση και να μην γυρνάει η χώρα λεφτά πίσω και στους δανειστές και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οφείλεις να κάνεις μερικές ενέργειες όπως αυτή που έγινε χθες. Δηλαδή, έπρεπε να βγει η περιβαλλοντική αδειοδότηση για να περάσουμε στη φάση της λειτουργίας σύμφωνα με τη σύμβαση.

Οι συμπολίτες μας που είναι εκεί και ο δήμαρχος γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι υπάρχει εδώ και πάνω από ενάμιση χρόνο συζήτηση με αυτά που περιλαμβάνει η σύμβαση να μην γίνουν. Και δεν είναι τα διόδια μόνο. Είναι ότι και η λύση που είχε δοθεί τότε για τη Γέφυρα Καλυφτάκη και ο κυκλικός Κόμβος στη Βαρυμπόμπη είναι έργα τα οποία, κατά τη γνώμη μας, δεν είναι η βέλτιστη λύση που πρέπει να έχουμε στην περιοχή. Αυτό όμως δεν αναιρεί το ότι έπρεπε να ολοκληρωθούν όλες οι περιβαλλοντολογικές εγκρίσεις , σύμφωνα με τη σύμβαση και να περάσουμε στην περίοδο λειτουργίας.

Παπαδάκης: Άρα είσαστε κατηγορηματικός ότι διόδια στην περιοχή δεν θα μπουν.

Υπουργός: Δεν θα μπουν μετωπικά και πλευρικά διόδια στην περιοχή.

Παπαδάκης: Μάλιστα αυτό είναι μία δέσμευση, είναι μία δέσμευση.

Υπουργός: Συνεχίζω. Και όταν μπουν ηλεκτρονικά αναλογικά διόδια, το σύστημα αυτό, ακόμα και τότε οι κάτοικοι των δήμων που έχουμε ανακοινώσει, δηλαδή των δήμων Αφιδνών, Κηφισιάς, Διονύσου και Ωρωπού θα έχουν εξαίρεση από…

Παπαδάκης: Κάτι όμως που δεν συμβαίνει σε άλλες περιοχές. Θα εξαιρεθούν και οι κάτοικοι των περιοχών αυτών.

Δημοσιογράφος: Θα εξαιρεθούν και της Κηφισιάς. Άρα τι αυτοί δηλαδή θα χρεώνονται με κάποιο τρόπο οι υπόλοιποι που δεν είναι της Κηφισιάς κάτοικοι;

Υπουργός: Οι υπόλοιποι βεβαίως θα χρεώνονται. Αυτό λεει η συμβαση.

Δημοσιογράφος: Σε ποιό ύψος; Σε ποιο ύψος; Στην Κηφισιά; Στον Άγιο Στέφανο;

Υπουργός: Κηφισιά. Προφανώς. Αυτό λέει η σύμβαση.

Παπαδάκης: Άρα για όλους τους υπόλοιπους οι οποίοι θα μετακινούνται, στην Κηφισιά θα υπάρχουν και καινούργια διόδια.

Υπουργός: Ναι, η άλλη λύση ξέρετε θα είναι να γυρίσουμε μερικά δισεκατομμύρια πίσω κύριε Παπαδάκη.

Παπαδάκης: Ναι εντάξει. Αλλά….

Δημοσιογράφος: Άρα υπάρχει πρόβλεψη μόνο για τους κατοίκους των όμορων περιοχών.

Παπαδάκης: Άρα λέτε ότι για τους κατοίκους αυτών των περιοχών δεν θα υπάρξει επιβάρυνση αλλά για όλους τους υπόλοιπους θα γίνει πιο ακριβή μετακίνηση κύριε Υπουργέ.

Υπουργός: Όχι, η μετακίνηση κύριε Παπαδάκη είναι ήδη ακριβή.

Δημοσιογράφος: Ε, θα γίνει ακριβότερη.

Υπουργός: Όχι δεν θα γίνει ακριβότερη.

Παπαδάκης: Ναι, λέτε επίσης με το νέο τρόπο υπολογισμού.

Υπουργός: Εγώ λέω ότι αν δείτε τις τιμές χρεώσεων από την αρχή του αυτοκινητοδρόμου μέχρι εκεί που υπάρχουν μετωπικά διόδια, υπάρχει χρέωση. Και σε όποιες περιοχές της χώρας προβλεπόταν να γίνει σταθμός διοδίων και δεν έχουν μπει, αυτά τα αποζημιώνει το ελληνικό δημόσιο. Εμείς δηλαδή πάλι. Αυτό γίνεται από τότε που ξεκίνησε…

Δημοσιογράφος: Και οι χρεώσεις θα ξεκινάνε από το ,κύριε Υπουργέ, θα ξεκινούν από την Κηφισιά μετά Βαρυμπόμπη και τα λοιπά. Δηλαδή θα υπάρχουν σε κάθε έξοδο αναλογικά διόδια αυτό που λέτε;

Υπουργός: Να σας το ξαναπώ. Δεν θα εγκατασταθούν σταθμοί μετωπικών διοδίων ούτε πλευρικών. Και ο στόχος μας είναι μόλις γίνει το ηλεκτρονικό αναλογικό σύστημα να ξηλωθούν και οι άλλοι σταθμοί των μετωπικών διοδίων. Άρα κακώς ταλαιπωρούνται οι συμπολίτες μας μέσα στη βροχή.

Παπαδάκης: Μάλιστα. Θα δούμε τώρα το πώς θα εξελιχθεί το θέμα, έχουμε φύγει από αυτό, και να έρθουμε λιγάκι τώρα στο συλλαλητήριο γιατί είσαστε στέλεχος πρώτης γραμμής. Ήταν μεγάλη συγκέντρωση η χθεσινή. Ήταν πάρα πολύ μεγάλη συγκέντρωση η χθεσινή.

Υπουργός: Τώρα κύριε Παπαδάκη δεν θέλω να κάνω σχόλιο του όγκου της διαδήλωσης. Η συμμετοχή στη διαδήλωση και από πού ήταν. Προφανώς για να γίνει ένα συλλαλητήριο οι άνθρωποι, δημοκρατία έχουμε, όποιος θέλει μπορεί να συμμετέχει σε όποιο συλλαλητήριο θέλει. Καλό είναι να δούμε τις διαπραγματεύσεις, το τέλος των διαπραγματεύσεων που θα γίνουν και τι θα προταθούν, όταν προταθούν και να δούμε αν πρέπει να γίνει το συλλαλητήριο ή όχι.

Παπαδάκης: Πάντως ο κόσμος έχει τη δυνατότητα να εκφράσει την αντίθεσή του κύριε Υπουργέ. Έτσι;

Υπουργός: Βεβαίως. Σε ποιό πράγμα;

Παπαδάκης: Και δεν μπορούμε να χαρίσουμε όλο αυτό τον κόσμο σε κάποιους που πραγματικά προσπάθησαν να καπηλευτούν αυτό το συλλαλητήριο. Είχε αρκετό κόσμο. Είχε πολύ κόσμο. Και αυτό είναι ένα σημάδι. Υπάρχουν δημοσκοπήσεις. Εγώ σας λέω ότι πραγματικά θέλει μία σοβαρή αντιμετώπιση.

Υπουργός: Κύριε Παπαδάκη αφήστε τις δημοσκοπήσεις. Στο συλλαλητήριο συμμετείχαν συγκεκριμένες δυνάμεις, συγκεκριμένα πρόσωπα.

Παπαδάκης: Όλοι; Όλοι κύριε υπουργέ; Όλοι αυτοί ήταν ακροδεξιοί;

Υπουργός: Μα είπε κανείς ότι όλοι ήταν ακροδεξιοί;

Παπαδάκης: Ότι κάποιοι μπορεί να ήταν, ήταν. Αλλά όλος αυτός ο κόσμος, γιατί είναι αρκετός ο κόσμος…

Υπουργός: Θα ήτανε πάντως κύριε Παπαδάκη καλό να μην προμοτάρονται οι ακροδεξιοί όπως γινόταν στο παρελθόν για να οδηγηθούμε στα σημερινά αποτελέσματα.

Παπαδάκης: Θα συμφωνήσω μαζί σας να μην προμοτάρονται οι ακροδεξιοί.

Υπουργός: Ε, αυτό γίνεται όμως.

Παπαδάκης: Αλλά όχι όμως μαζί με τους ακροδεξιούς, οι οποίοι τί ποσοστό, σε τί ποσοστό μπορεί να ήταν στη συγκέντρωση αυτή; Όλος ο υπόλοιπος κόσμος; Γιατί να τον χαρίσετε στην άκρα δεξιά;

Υπουργός: Και αν μιλούσατε με ανθρώπους που είναι στη Θεσσαλονίκη θα βλέπατε και το γραφικό, σε πολλές περιπτώσεις, του θέματος.

Παπαδάκης: Υπήρχαν κάποιοι γραφικοί. Αλλά μην ξεχνάτε ότι εκεί ήταν οι βουλευτές των ΑΝΕΛ. Υπήρχαν και κάποιοι γραφικοί σας λέω εγώ, αλλά δεν μπορούμε να χαρακτηρίσουμε αυτές τις χιλιάδες του κόσμου γραφικούς κύριε Υπουργέ.

Υπουργός: Μα είπα εγώ ότι είναι οι χιλιάδες του κόσμου γραφικοί;

Παπαδάκης: Είναι ένα μήνυμα αυτό το οποίο και αυτό πρέπει να το λάβετε υπόψη σας.

Δημοσιογράφος: Κύριε Υπουργέ, το θέμα είναι ότι αυτή τη μεγαλειώδη συγκέντρωση εσείς θα τη λάβετε τώρα υπόψη στις επόμενες διαπραγματεύσεις; Δηλαδή είναι ένα όπλο στη φαρέτρα του Πρωθυπουργού να πάει και να πει κοιτάξτε, εδώ ο ελληνικός λαός δεν συμφωνεί με το ένα ή με το άλλο. Είναι ένα όπλο στα χέρια σας;

Υπουργός: Όχι. Προφανώς όχι. Αυτό που λέγαμε πριν. Το βλέπετε. Πιστεύω ότι οι διαπραγματεύσεις που γίνονται από τον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Εξωτερικών και από την Ελληνική Κυβέρνηση έχουν συγκεκριμένη εθνική γραμμή. Ο στόχος είναι κατά τη γνώμη μας να λυθούν τα προβλήματα της περιοχής.

Δεν είναι για το συμφέρον της χώρας και του ελληνικού λαού να αφήνουμε ανοιχτές πληγές στην περιοχή. Πρέπει να γίνουν και η πλευρά των Σκοπίων, η πολιτική ηγεσία των Σκοπίων, έχει δείξει μία διάθεση αμοιβαίων υποχωρήσεων. Εμείς από τη δική μας πλευρά πιστεύουμε ότι πρέπει να αφήσουμε πίσω, να μείνουν πίσω ακραίες φωνές, να αλλάξουν από ό,τι είδατε και σε αυτά μου είπε ο πρωθυπουργός, συγκεκριμένες πτυχές του Συντάγματος των Σκοπίων, άρα είμαστε σε μία φάση ακόμη που δεν υπάρχει συγκεκριμένη πρόταση από τη μία ή από την άλλη πλευρά, για να δούμε αν πρέπει να κάνουμε συλλαλητήρια, αν δεν πρέπει, ποια είναι η άποψη του ενός, ποια του άλλου.

Δημοσιογράφος: Πάντως το να γίνουνε συλλαλητήρια και ο κόσμος να εκφράζει την άποψη του – και τα συλλαλητήρια δεν τα κάνετε εσείς, τα κάνει ο κόσμος - αυθόρμητα – ούτε οργανώθηκαν από κάποιο κόμμα, μέσω των social media το διοργάνωσε…

Υπουργός: Εντάξει το θυμάμαι, θυμάμαι και άλλα τέτοια συλλαλητήρια το «μένουμε Ευρώπη» τέτοια αυθόρμητα, που δεν τα διοργανώνει ο κόσμος τέτοια συλλαλητήρια καλό είναι να μην κοροϊδεύουμε τον κόσμο. Αυθόρμητο ήταν αυτό εσείς λέτε;

Παπαδάκης: Πάντως ξέρετε κάτι?

Υπουργός: Δηλαδή δεν υπήρχαν από πίσω, πολιτικές δυνάμεις συγκεκριμένες που διοργάνωσαν αυτό το συλλαλητήριο και όχι μόνο ?

Παπαδάκης: Εάν όμως κατάφεραν αυτές οι συγκεκριμένες πολιτικές δυνάμεις να συγκεντρώσουν όλον αυτόν τον κόσμο, αυτό κάτι σημαίνει και για σας σημαίνει και για όλους μας. Δηλαδή εμένα με ενδιαφέρει το αποτέλεσμα κύριε υπουργέ, ότι ήταν όντως εντυπωσιακό. Δεν ήταν 90.000 που βιάστηκε η αστυνομία να πει ότι ήταν, ήταν πολλοί περισσότεροι, και είναι ένα γεγονός που θα πρέπει να αξιολογήσουμε, να το αξιολογήσουμε και να το βάλουμε στη σωστή του διάσταση. Εάν πράγματι, όπως λέτε εσείς, κάποιοι ακροδεξιοί είχαν τη δυνατότητα να διοργανώσουν ένα συλλαλητήριο και να μαζέψουν αυτόν το κόσμο, αυτό κάτι σημαίνει και για σας.

Υπουργός : Κύριε Παπαδάκη και για μας σημαίνει και για εσάς σημαίνει.

Παπαδάκης: Ε, για όλους μας, για όλους μας.

Υπουργός : Όχι και για σας τα Μέσα Μαζικής ενημέρωσης … και για την εκκλησία σημαίνει, γιατί κάποιοι ήταν πάνω στην αυθόρμητη εξέδρα που στήθηκε, ε δεν στήνονται εξέδρες από το διαδίκτυο, ούτε συγκεκριμένοι ηγέτες της εκκλησίας τοπικά, είτε άλλων κινήσεων φτιάχνουν αυθόρμητα μια εξέδρα και γίνεται όλο αυτό που βλέπετε.

Παπαδάκης: Πάντως κύριε υπουργέ, με ονοματεπώνυμο εκατοντάδες τώρα εδώ πρωί στην εκπομπή δηλώνουν ότι μακριά από εμάς η ρετσινιά του ακροδεξιού, εγώ δεν πήγα εκεί γιατί είμαι ακροδεξιός, εγώ… μάλιστα είναι ψηφοφόροι και δικοί σας.

Υπουργός :Κύριε Παπαδάκη, ποιός το δήλωσε αυτό;

Παπαδάκης : Και ψηφοφόροι και δικοί σας.

Υπουργός : Δεν είναι ο κόσμος μόνο, υπήρχαν και στελέχη σαν κι αυτά που ….

Παπαδάκης : Βεβαίως αλλά υπήρχαν όμως και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, βουλευτές των Ανεξαρτήτων Ελλήνων.

Υπουργός : Βεβαίως, βεβαίως, είναι σεβαστή η άποψη του καθένα. Εγώ άλλο σας ρωτάω, από αυτούς που ήταν στην εξέδρα, δήλωσε κανείς κάτι τέτοιο σαν και αυτό που λέτε;

Παπαδάκης : Από τον υπόλοιπο κόσμο όμως που ήτανε ένα πολύ μεγάλο κομμάτι… από την εξέδρα ούτε ακροδεξιοί δήλωσαν … δεν δήλωσαν κομματική ταυτότητα.

Δημοσιογράφος : Δηλαδή ο Μητροπολίτης ο Άνθιμος αναφέρθηκε σε κομματική ταυτότητα χτες που έκανε την ομιλία ?

Υπουργός : Όχι είπα αν δήλωσε κάτι τέτοιο σαν και αυτό που λέτε.

Παπαδάκης : Από τους ομιλητές;

Υπουργός : Ναι, ναι. Αυτό το καταδίκη της ακροδεξιάς ή αυτών των απόψεων κ.λπ.

Παπαδάκης : Ο στρατηγός πάντως Φραγκούλης Φράγκος που μίλησε εδώ τη Παρασκευή στην εκπομπή είπε ότι εμείς δεν θέλουμε ούτε γραφικούς, ούτε ακροδεξιούς, δεν μας εκφράζουν, δεν μας αντιπροσωπεύουν. Είναι μια θέση.

Υπουργός : Εντάξει.

Παπαδάκης : Πάντως είναι ένα μήνυμα και προς την κυβέρνηση και προς την αντιπολίτευση, και νομίζω ότι θα πρέπει να εκτιμηθεί.

Κύριε Υπουργέ να σας ευχαριστήσουμε.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)