to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:52 | 05.09.2016

Πολιτική

Χρ. Σπίρτζης: Δεν ευνοήθηκε με κανέναν τρόπο ο κ. Καλογρίτσας για να λάβει τηλεοπτική άδεια

Ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Χρήστος Σπίρτζης, σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα το απόγευμα στο ραδιοφωνικό σταθμό Real Fm και το δημοσιογράφο κ. Νίκο Στραβελάκη, αναφέρθηκε εκτενώς στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών, και απάντησε σε ερωτήσεις που αφορούν την τρέχουσα πολιτική επικαιρότητα, αλλά και θέματα της αρμοδιότητάς του.


 

Ολόκληρη η συνέντευξη έχει ως εξής:

 

Ν. ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Επειδή οι τηλεθεατές και έχουν και το δίκιο τους εν μέρει, μου λένε ότι λέτε πολλά για τις τηλεοπτικές άδειες, αλλά δεν λέτε πολλά για την καθημερινότητά μας και για την πραγματική οικονομία. Θα ήθελα από αυτό να ξεκινήσω κ. Υπουργέ και να ζητήσω να μου πείτε εάν εσείς πραγματικά βλέπετε την ανάπτυξη με όλο αυτό το τοπίο που περιγράφει στο πρωτοσέλιδό της η REAL NEWS που δείχνει την απόλυτη ασφυξία. Την έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ και της MARC που δείχνει ότι έρχονται κι άλλα λουκέτα και άλλες απολύσεις εργαζομένων και άλλες μειώσεις μισθών και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές φτάνουν τα 235 δισεκατομμύρια.

Εσείς βλέπετε ανάπτυξη;

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Ναι, βλέπω ανάπτυξη. Και αυτό που δεν πληροφορούνται οι πολίτες, δυστυχώς, και για τις προσπάθειες που γίνονται και για τα αποτελέσματα που έχουμε, δεν είναι ευθύνη της κυβέρνησης. Διότι υπάρχουν πολλά μέσα μαζικής ενημέρωσης που όλα αυτά που γίνονται, δεν τα προβάλλουν, όχι με τη λογική να προβάλλουν το έργο της κυβέρνησης, αλλά με την ειδησεογραφική λογική, του τι γίνεται, τι προσπάθειες γίνονται, τι πετυχαίνουμε, τι είναι σε αναμονή.

Ν. ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Πάλι φταίνε υπουργέ μου τα μέσα ενημέρωσης;

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Όχι, όχι δε φταίνε τα μέσα ενημέρωσης άμα κάνουν σωστά τη δουλειά τους. Αλλά δε μπορεί ένα μεγάλο κομμάτι του έργου της κυβέρνησης να μην προβάλλεται.

Ν. ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Για πείτε μας έτσι δυο τρία στοιχεία που δεν προβάλλονται και αποδεικνύουν ότι έρχεται ανάπτυξη.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Να σας πω συγκεκριμένα παραδείγματα. Σε ποιο επίπεδο θέλετε να σας πω; Σε θεσμικό επίπεδο; Σε διαχειριστικό επίπεδο;

Ν. ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Πρακτικά ζητήματα που αφορούν την καθημερινότητα των πολιτών.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Ας πούμε θέλετε να δούμε το θέμα των άγονων γραμμών πόσο προβλήθηκε;

Ν. ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Μα, δεν τρώγονται οι άγονες γραμμές. Όταν κλείνουν επιχειρήσεις, όταν έρχονται απολύσεις, όταν γίνονται μειώσεις μισθών, μειώνονται συντάξεις, όταν αυξάνονται οι φόροι.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Τρώγονται οι άγονες γραμμές γιατί οι άγονες γραμμές στοίχιζαν 47 εκατομμύρια στο ελληνικό δημόσιο, δηλαδή στην τσέπη του Έλληνα πολίτη και πλέον κοστίζουν 9.

Ν. ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Αυτό είναι στο επίπεδο του συμμαζέματος των δαπανών και εκεί συμφωνώ ότι γίνεται δουλειά.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Τα έσοδα ή η μείωση του κόστους όλων αυτών των στρεβλών που έχουμε ως ελληνικό δημόσιο δεν τρώγεται; Από πού προκύπτει όλη αυτή η βαριά φορολογία εκτός από αυτά;

Απλά δε θα γίνει στη μεταρρυθμιστική, εντός εισαγωγικών λογική που είχαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, δηλαδή μειώνουμε πάρα πολύ μισθούς, συντάξεις, το κοινωνικό κράτος, την παιδεία και την υγεία, αλλά μειώνουμε τα στρεβλά που βρήκαμε σε σχέση με την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων συμφερόντων που υπήρχαν στη χώρα.

Ν. ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Άρα εσείς λέτε ότι υπάρχουν προϋποθέσεις για να έρθει η ανάπτυξη. Εσείς ως Υπουργός, ως κυβέρνηση, βλέπετε ότι έχουμε μπει σε πορεία ανάκαμψης. Αυτό μου λέτε.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Όχι εγώ δεν βλέπω ότι έχουμε μπει σε κατακόρυφη πορεία ανάπτυξης. Βλέπω όμως ότι έχουμε όλες τις προδιαγραφές ως χώρα και έχουμε και το σχέδιο ως κυβέρνηση και την απαραίτητη προετοιμασία και δουλειά για να μπούμε και να μπούμε με πολύ καλά αποτελέσματα για τον ελληνικό λαό.

Και θα σας φέρω και συγκεκριμένα παραδείγματα.

Ν. ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Μη μου φέρετε άλλα, γιατί είναι πιεστικός ο χρόνος. Εγώ καταγράφω τη θέση σας και εγώ εύχομαι πραγματικά, όπως εύχονται και όλοι οι ακροατές, εσείς να δικαιωθείτε και τα πράγματα να πάνε καλύτερα γιατί θα συμφωνήσετε μαζί μου ότι οι πολίτες, η κοινωνία, η οικονομία, έχουν φτάσει στα όρια της αντοχής τους. Αυτό φαντάζομαι ότι συμφωνείτε.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Έχουν φτάσει γιατί για πάρα πολλά χρόνια και έχουν απόλυτο δίκιο, βεβαίως και συμφωνώ. Όταν πάρα πολλά χρόνια είναι η κοινωνία πιεσμένη και με βαρύτατη φορολόγηση, προφανώς σωρευτικά θα έχουμε αυτό το αποτέλεσμα.

Αλλά να δούμε λίγο τα θετικά αποτελέσματα. Έχουμε μείωση της ανεργίας; Έχουμε.

Ν. ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Τον Ιούλιο είχαμε αύξηση των εγγεγραμμένων ανέργων.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Είχαμε ένα μήνα και έχουμε και τον …

Ν. ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Μήνα στην καρδιά της τουριστικής περιόδου.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Καλά, αυτό είναι και ένα άλλο θέμα να το δούμε, αλλά έστω ότι είχαμε ένα μήνα αύξηση, αλλά είχαμε όλο τον προηγούμενο χρόνο μείωση και όλους τους προηγούμενους μήνες.

Ν. ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Φέτος είμαστε σταθεροί. Ούτε πάνω, ούτε κάτω.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Έχουμε επίσπευση και επιτάχυνση των μεγάλων έργων που υπάρχουν στη χώρα.

Ν. ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Αυτό είναι όντως θετικό και δίνει θέσεις εργασίας.

Θέλω να πάμε με την ευκαιρία αυτή επειδή μιλάμε και για ανάπτυξη και για επενδύσεις, θέλω να πάμε και στο τηλεοπτικό τοπίο που πολλές απόψεις σας έχουν συζητηθεί και να ρωτήσω γιατί πρέπει στο πλαίσιο της νομιμοποίησης των τηλεοπτικών σταθμών να κλείσουν δυο σταθμοί που λειτουργούν, που πληρώνουν φόρους, που έχουν εργαζόμενους, που πληρώνουν εισφορές, που εξυπηρετούν τα δάνειά τους;

Δεν είναι άδικη θυσία αυτό;

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Δεν είναι άδικη θυσία. Τα 246 εκατομμύρια από το 0 που όλα αυτά τα χρόνια θα έπρεπε να πλήρωναν όσοι είχαν άδειες για να έχουν ένα τηλεοπτικό σταθμό, δεν είναι θυσία.

Ν. ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Μα, έχουν πληρώσει δεκάδες εκατομμύρια σε φόρους και εισφορές. Δεν ήταν δωρεάν.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Να σας κάνω εγώ την αντίστροφη ερώτηση. Όλες αυτές οι εταιρείες που λειτουργούν και έχουν κλείσει χωρίς άδεια, είτε πρόκειται για ένα ξενοδοχείο, είτε πρόκειται για πρατήρια καυσίμων, είτε οποιαδήποτε επιχείρηση, βιοτεχνίες, βιομηχανίες, πιστεύετε ότι θυσιάζονται για ….

Ν. ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Δεν ήρθε κάποιος να τις κλείσει. Δεν ήρθε κάποιος να πει σε ένα δρόμο αντέχει δύο και οι δυο απέναντι να κλείσουν. Εδώ τις κλείνει η κυβέρνηση τις δυο επιχειρήσεις αυτές.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Όχι, όχι. Κατ’ αρχάς δεν έχετε δίκιο. Είναι άδεια λειτουργίας και όποιος δεν έχει άδεια λειτουργίας εδώ και πάρα πολλά χρόνια σε όλους τους τομείς ….

Ν. ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Πώς λειτουργούσαν 25 χρόνια;

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Σε όλους τους τομείς με εξαίρεση τους τηλεοπτικούς σταθμούς έχουν κλείσει και κανείς δεν ενδιαφέρθηκε για τους εργαζόμενους που ήταν εκεί, για το εάν αυτές οι εταιρείες πλήρωναν φόρο και ΦΠΑ και όλα τα υπόλοιπα.

Ν. ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Οι συγκεκριμένες πλήρωναν και υπάρχουν τα στοιχεία. Και ο ALPHA και το STAR.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Και οι άλλες πλήρωναν.

Ν. ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Άρα;

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Αλλά δεν είχαν άδεια λειτουργίας.

Ν. ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Ναι, αλλά δεν τους δόθηκε η δυνατότητα να νομιμοποιηθούν. Όταν το κράτος έχει μια εταιρεία απέναντί του 25 χρόνια και παίρνει τους φόρους και πηγαίνουν οι υπουργοί στους τηλεοπτικούς σταθμούς αυτούς και εμφανίζονται μέρα νύχτα και ξαφνικά λέει δεν χωράει η αγορά 7, χωράει 4. Οι 3 θα κλείσουν. Τότε; Από εκεί ξεκινούν όλα κ. Υπουργέ, από το 4.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Μια στιγμή. Υπήρχαν δυο διαγωνιστικές διαδικασίες στο παρελθόν, πριν βγει ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνηση οι οποίες ακυρώθηκαν.

Ν. ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Μη το συζητάτε. Υπάρχει ευθύνη των προηγούμενων κυβερνήσεων, για το άναρχο τοπίο. Συμφωνώ.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Υπάρχει μόνο των προηγούμενων κυβερνήσεων; Εσείς λέτε ότι οι τηλεοπτικοί σταθμοί δεν εμπλέκονται που υπήρχαν παράνομα, γιατί δεν είχαν άδεια λειτουργίας, δεν εμπλεκόντουσαν στην ακύρωση ….

Ν. ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Συγνώμη, το MEGA πώς μπήκε στο χρηματιστήριο αν ήταν αυθαίρετο που λέει η κυρία Γεροβασίλη; Και παράσιτο που λέει ο κ. Φίλης; Ήταν το χρηματιστήριο το MEGA.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Γιατί δεν ρωτάτε την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς;

Ν. ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Ρωτήστε την εσείς ως Υπουργός. Εγώ να ρωτήσω την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς;

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Δημοσιογραφικά. Πώς έβαλαν το MEGA, ή οι άλλες εταιρείες που δεν είχαν άδεια λειτουργίας;

Ν. ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Πάντως ήταν στο χρηματιστήριο αυτή η εταιρεία που λέτε ότι είναι παράνομη.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Για σκεφτείτε το λιγάκι. Άρα μάλλον έχουμε δίκιο εμείς που λέμε ότι η ΕΕΤΤ πρέπει και έπρεπε να σπάσει αυτό το τρίγωνο.

Ν. ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Θα μπορούσε χωρίς να κλείσουν κ. Υπουργέ σταθμοί, χωρίς να χαθούν θέσεις εργασίας. Αυτό λέμε.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Μια στιγμή κ. Στραβελάκη. Υπάρχει ένα θέμα αρχής και υπάρχει και μια ουσία.

Ν. ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Εγώ έκανα μια πρόταση πριν Υπουργέ. Να πάρουν άδεια 246 εκατομμύρια ευρώ, να κλειδώσει το τίμημα αυτό και να πάρουν άδεια και οι 8. Από 35 εκατομμύρια ο καθένας και να λειτουργούν και όσους αντέξει η αγορά. Και θα είχατε και πιο πολλά έσοδα.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Όσο αντέξει η αγορά, η μελέτη ξέρετε εάν δίναμε σε 10 σταθμούς άδεια, με 3 εκατομμύρια που είναι η τιμή και είναι σαν να είναι 30 εκατομμύρια, όπως επίσης ξέρετε είναι μια διαγωνιστική διαδικασία που ελέγχεται για τη νομιμότητά της,

Ν. ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Σωστά το λέτε.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Που έδωσε όλες τις τηλεοπτικές συχνότητες και των περιφερειακών καναλιών και των 6 πανελλαδικών. Το κέρδισε ο ένας προσφέρον τα 6 πανελλαδικά κανάλια με 18 εκατομμύρια. Το βλέπετε λογικό;

Ν. ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Όχι, αλλά εγώ μιλώ γι’ αυτό το διαγωνισμό.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Κι εγώ μιλάω για το διαγωνισμό της Digea. Αν δεν γινόταν αυτό δεν θα μπορούσαν να εκπέμψουν αυτά τα κανάλια, ούτε τα περιφερειακά θα είχαν υποστεί τα πολύ μεγάλα νούμερα που ζητάει η Digea να του πληρώσουν για να μπορούν να εκπέμψουν.

Ν. ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Για πάμε σε δυο τρία ευαίσθητα θέματα.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Μια στιγμή, γιατί θέλω να πω κάτι για τους εργαζόμενους και θέλω να πω κάτι και για τα κανάλια.

Η εκτίμηση η δική μας είναι ότι με τη συνολική, με την ολιστική αντιμετώπιση του θέματος και του τηλεοπτικού τοπίου και του ραδιοφωνικού τοπίου, όχι μόνο δεν θα χαθούν θέσεις εργασίας, αλλά θα αυξηθούν.

Ν. ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Πάντως ο Γιώργος Κατρούγκαλος πριν μιλώντας στο Νίκο Χατζηνικολάου είπε ότι θα χαθούν θέσεις εργασίας.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Ο κ. Κατρούγκαλος, επειδή τον άκουσα ….

Ν. ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Δεν μπορούν, είπε, να απορροφηθούν από την αγορά όλοι οι εργαζόμενοι.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Ο κ. Κατρούγκαλος δεν είπε δε μπορούν.

Ν. ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Το έχω σε εισαγωγικά «δεν μπορούν να απορροφηθούν».

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Θα έχουμε προγράμματα για τους εργαζόμενους κλπ.

Ν. ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Ακριβώς. Από τον ΟΑΕΔ.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Δεν είναι έτσι. Γιατί εάν δείτε τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που υπάρχουν στο νόμο και για τα 4 αδειοδοτημένα πανελλαδικά κανάλια που θα υπάρχουν, όταν ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός και για τα περιφερειακά που επιτέλους θα έχουν προδιαγραφές λειτουργίας και για τους ραδιοφωνικούς σταθμούς, προφανώς οι θέσεις εργασίας θα είναι πολύ περισσότερες από αυτές που είχαμε συνηθίσει να υπάρχουν.

Ν. ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Ναι, αλλά δεν ξέρετε Υπουργέ εάν θα προσλάβουν τους ανθρώπους που θα μείνουν στο δρόμο. Μπορεί να πάρουν άλλους, μπορεί να πάρουν φθηνότερους. Και αυτοί οι συγκεκριμένοι 2.000 από τους σταθμούς που κλείνουν να μείνουν στο δρόμο.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Κύριε Στραβελάκη πώς θα πάρουν φθηνότερους;

Ν. ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Μπορεί να πάρουν άλλους άνεργους. Ξέρετε πόσοι άνεργοι υπάρχουν στην αγορά στον κλάδο της τηλεόρασης; Θα πάρουν φθηνότερους άλλους και θα αφήσουν αυτούς που θα χάσουν τη δουλειά τους τώρα, στο δρόμο.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Σας ακούω, θα συμφωνούσα μαζί σας αν σήμερα τα ιδιωτικά κανάλια είχαν εκατοντάδες εργαζόμενους καλά αμειβόμενους, με εξαρτημένη σχέση εργασίας.

Ν. ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Ήταν καλά αμειβόμενοι Υπουργέ. Το ξέρω, γιατί ξέρετε ότι ήμουν εκεί.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Κάποιοι ήταν καλά αμειβόμενοι.

Ν. ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Όλοι Υπουργέ. Από τον πρώτο μέχρι την τηλεφωνήτρια και στο Mega και μέχρι 31 Μαρτίου που πλήρωνε στην ώρα του και στο Alpha σήμερα και στο Star είναι μια χαρά όλοι αμειβόμενοι, εξυπηρετούν τα δάνεια, πληρώνουν φόρους, πληρώνουν εισφορές.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Θα σας φέρω από τα ιδιωτικά κανάλια πριν το δημοψήφισμα πόσες συμβάσεις άλλαξαν και έγιναν ατομικές, πόσες απολύσεις έγιναν, τι διαφορά υπήρχε στις αμοιβές αυτών των ανθρώπων, πόσοι τεχνικοί δούλευαν στα κανάλια και πόσοι στη συνέχεια και πόσοι ήταν με εξαρτημένη σχέση εργασίας και πόσοι με μπλοκάκι.

Ν. ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Πολύ ευχαρίστως να δω τα στοιχεία και να τα συζητήσουμε, με μεγάλη χαρά.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Βεβαίως.

Ν. ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Τώρα, πάμε σε άλλο ευαίσθητο θέμα και καταλαβαίνετε τι θα σας ρωτήσω. Έχετε καταγγελθεί πολλές φορές για σχέσεις, για κουμπαριά με έναν από τους καναλάρχες που πήρε άδεια, με τον κ. Καλογρίτσα. Εσείς είχατε πει ότι «έχω σχέση με τον γιο του», ο γιος του μπήκε μέσα και έκανε τη δημοπρασία.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Ναι βεβαίως.

Ν. ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Και θέλω να σας ρωτήσω αν υπάρχει κάποια απάντηση σε αυτούς που λένε ότι «να, ο κουμπάρος του Σπίρτζη πήρε την άδεια». Ξέρετε ότι υπάρχει και ανάρτηση του Πάνου Καμμένου που είχε πει ότι «με μαύρα λεφτά σε site και ψευδείς αναρτήσεις ο Καλογρίτσας νομίζει θα πιέσει για κανάλι».

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Για τη δήλωση του κ. Καμμένου θα ρωτήσετε τον Πάνο Καμμένο. Από εκεί και πέρα εγώ πιστεύω και το έχω πει σε όλες τις πλευρές, αν μπορούσε να εξυπηρετήσει κανείς τον κουμπάρο του με τον τρόπο που εξυπηρετούμε εμείς, δεν θα είχε κουμπάρους.

Διότι αν είναι να εξυπηρετείται κάποιος συμμετέχοντας σε ένα διαφανέστατο διαγωνισμό μαζί με όλους τους άλλους, δίνοντας τα εκατομμύρια που έδωσε, όταν οι προηγούμενοι είχαν δώσει μηδέν ευρώ για την άδεια λειτουργίας, ή για όλη την υπόλοιπη σπέκουλα και λάσπη που πετούν κάποιοι για τις δραστηριότητες που έχει ο άλφα ή ο βήτα, ισχύει το ίδιο.

Η ερώτηση είναι αν έχουν να μας προσάψουν μία συγκεκριμένη πράξη, που ευνόησε κάποιον, ανεξάρτητα αν από το παρελθόν έχεις μια φιλική ή άλλη σχέση, ή όχι.

Ν. ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Έχει πει ο κ. Χατζηδάκης και το ξέρετε, γιατί του έχετε απαντήσει, ότι παίρνει δημόσια έργα ο κ. Καλογρίτσας και όταν έγινε κατάτμηση του έργου της εθνικής Πατρών – Πύργου στα τρία κομμάτια, πήρε και τα τρία.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Καλά ο κ. Καλογρίτσας πρέπει να κρύβει τις δραστηριότητές του; Ας έδιναν 55% έκπτωση που έδωσε ο συγκεκριμένος εργολήπτης να το έπαιρναν. Αυτό που δεν ήταν επιτρεπτό κ. Στραβελάκη από δικής μας πλευράς να γίνει σαν Κυβέρνηση, ήταν να βγάλουμε μια διαγωνιστική διαδικασία που θα συμμετείχαν μόνο πέντε εταιρείες με μηδέν έκπτωση, όπως γινόταν τα προηγούμενα χρόνια στην Ολυμπία Οδό.

Δεν το βλέπετε αυτό μάλλον ότι δεν εξυπηρετείται το δημόσιο συμφέρον; Εδώ μιλάμε για ένα συνολικό έργο προϋπολογισμού 510 εκατομμυρίων που θα εκτελεστεί και ο κ. Καλογρίτσας να μην ήταν, με το δεύτερο μειοδότη με 50% έκπτωση. Από το 0 το 50% είναι 255 εκατομμύρια.

Ν. ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Άρα εσείς λέτε ότι δικαίως και αντικειμενικά πήρε ο συγκεκριμένος εργολάβος το έργο στην Πατρών – Πύργου, αλλά εγώ θέλω να επιμείνω και να ρωτήσω, επειδή θα συνεχίσουν να σας επικρίνουν με το χέρι στην καρδιά: υπάρχει θέμα ηθικής τάξεως που ένας από τους τέσσερις είναι κουμπάρος σας;

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Όχι βέβαια. Δηλαδή εσάς οι κουμπάροι σας επειδή είστε δημοσιογράφος, ή επειδή θα αναλάβετε μια δημόσια θέση θα κλείσουν τις δραστηριότητές τους; Το ηθικό θέμα θα υπήρχε κ. Στραβελάκη, αν είχε ευνοηθεί σε οτιδήποτε, οποιοδήποτε κι αν ήταν αυτό, ο οποιοσδήποτε κύριος είτε είχε σχέση με κάποιο μέλος της Κυβέρνησης είτε όχι.

Αυτό που έχουμε παρατηρήσει μέχρι τώρα είναι να έχουν στο παρελθόν ευνοηθεί πολλοί. Και κάποιοι από τους ευνοούμενους είναι και για το διαγωνισμό της Digea και για δημόσια έργα τα οποία είχαν κλειστό κύκλο συμμετεχόντων. Έχετε δει εσείς πολλούς διαγωνισμούς να γίνονται με δεκάδες υποψήφιους και αν ευνοείται κάποιος να μην γίνονται ενστάσεις, προσφυγές, ή οτιδήποτε άλλο;

Ν. ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Υπουργέ τρεις ερωτήσεις θα παρακαλέσω για σύντομες απαντήσεις για να κλείσουμε, μας πιέζει ο χρόνος. Το ένα είναι: συμφωνείτε, διατύπωσε ο πρώην Υπουργός ο Δημήτρης Σταμάτης από την εκπομπή μας την Παρασκευή, την άποψη να επέμβει η δικαιοσύνη για την καταγγελία Καμμένου για τον κ. Καλογρίτσα. Είστε σύμφωνος να γίνει έρευνα;

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Βεβαίως. Από τη στιγμή που έχει γίνει μια τέτοια καταγγελία δημόσια, βεβαίως.

Ν. ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Χαίρομαι που το λέτε.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Όπως επίσης κ. Στραβελάκη αν δεν είχαμε άλλα θέματα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με την ιστορία του βασικού μετόχου από την Κυβέρνηση Καραμανλή, θα μπορούσαμε να πούμε ότι όποιος έχει σχέσεις με τις δημόσιες συμβάσεις να μη μπορεί να έχει τηλεοπτικό σταθμό, ραδιόφωνο και ούτω καθ’ εξής.

Ν. ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Αλλά για σας δεν υπάρχει ασυμβίβαστο μεταξύ του κ. Καλογρίτσα και του καναλάρχη.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Για εμένα αν θα υπήρχε ασυμβίβαστο δεν θα ήταν μόνο με τον κ. Καλογρίτσα. Θα ήταν με πολλούς άλλους, που και στο παρελθόν και σήμερα ευνοούνται με τον άλφα ή βήτα τρόπο από τις δημόσιες συμβάσεις και ζουν από εκεί, αλλά όχι μόνο από τις δημόσιες συμβάσεις.

Ν. ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Είστε σαφείς. Θεματικές άδειες θα δοθούν; Και πότε.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Αυτό είναι ένας σχεδιασμός που υπολείπεται. Αυτό που έχει προτεραιότητα για μας είναι τα περιφερειακά κανάλια, οι περιφερειακοί σταθμοί.

Ν. ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Άρα δε ξέρετε πότε θα προκηρυχθούν οι θεματικές. Είναι θέμα συζήτησης και μελέτης.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Είναι θέμα συζήτησης, αφού πρώτα προηγηθούν τα περιφερειακά κανάλια, που κατά τη γνώμη μας παίζουν πολύ μεγαλύτερη σημασία για την ενημέρωση των πολιτών.

Ν. ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Τελευταία ερώτηση. Προσφυγή Alpha κατά Σαββίδη για τις μηδενικές προσφορές. Έχει παραδεχθεί ότι είναι λαγός, ζητεί ακύρωση του πλειστηριασμού. Έχετε σχόλιο;

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Το σχόλιό μου είναι ότι οποιοσδήποτε συμμετείχε στο διαγωνισμό και σε οποιονδήποτε διαγωνισμό μπορεί να προστατεύσει τα συμφέροντά του με τις συγκεκριμένες διαδικασίες που έχει μια ευνομούμενη πολιτεία.

Έχω να κάνω μια ερώτηση όμως.

Ν. ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Παρακαλώ και να κλείσουμε με αυτό.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Γιατί δεν έγιναν αντίστοιχες προσφυγές σε όσα μας καταγγέλλουν ότι έχουμε μια ιδιαίτερη σχέση; Γιατί δεν έγινε στο Πάτρα – Πύργος; Γιατί ο κ. Χατζηδάκης δεν πηγαίνει…;

Ν. ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Θα τον ρωτήσω, τον έχουμε τώρα τον κ. Χατζηδάκη.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Μπράβο. Αν έχει να κάνει μια καταγγελία γιατί δεν πηγαίνει στον Εισαγγελέα να την πει ή οπουδήποτε δημόσια;

Ν. ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Αν θέλετε μείνετε στη γραμμή και να παρέμβετε κιόλας.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Βεβαίως με μεγάλη χαρά.

Ν. ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Ωραία, μείνετε στη γραμμή. Πάμε σε διαφημίσεις και επιστρέφουμε, ευχαριστώ πολύ Υπουργέ.

ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ

Ν. ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Να τον ευχαριστήσουμε και να συνεχίσουμε με τον κ. Αντιπρόεδρο.

(….)

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Άρα κ. Στραβελάκη όπως καταλαβαίνετε δεν έχει να κατηγορήσει η Νέα Δημοκρατία ότι έχουμε ευνοήσει κάποιον συγκεκριμένο εργολάβο και συγκεκριμένα τον κ. Καλογρίτσα γιατί έδωσε 55% έκπτωση και κέρδισε το διαγωνισμό στο Πάτρα – Πύργος.

Ν. ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Ήταν σαφής ο κ. Χατζηδάκης.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Όχι, για να το διευκρινίζουμε.

Ν. ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Και είναι και στη γραμμή.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Πολύ ωραία. Αν υπάρχει κάτι πάντως, εγώ είμαι στην ευχέρεια και του κ. Χατζηδάκη και οποιουδήποτε άλλου, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει φτάσει σε εμένα μια καταγγελία ότι έγινε ένας νόθος διαγωνισμός, ότι ευνοήθηκε μια συγκεκριμένη εταιρεία, ή οτιδήποτε άλλο.

Αλλά σε κάθε περίπτωση να αφήσουμε λίγο το μειοδότη στους τρεις διαγωνισμούς και να πάμε στο δεύτερο μειοδότη, η έκπτωση (στο δεύτερο μειοδότη) είναι 49%, 49,5%, 48,5%. Δεν είναι 0% όπως είχε προϋπολογιστεί από τις συμβάσεις που έκανε η Νέα Δημοκρατία με Υπουργό τον κ. Σουφλιά, 0%.

Πάμε τώρα στο δεύτερο που λέει ο κ. Χατζηδάκης.

Ν. ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Και να κλείσουμε κ. Υπουργέ.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Και να κλείσουμε.

Ν. ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Ευχαριστώ πολύ.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Ξέρετε, αυτό το κάνει η Νέα Δημοκρατία πάγια: βαφτίζει το κρέας, ψάρι. Αφού έκανε τις συμβάσεις των αυτοκινητοδρόμων, αφού τις αναθεώρησε κιόλας και έβγαλε ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του φυσικού αντικειμένου όπως το Πάτρα – Πύργος και όπως την αρχή και το τέλος του Ε65 όπως κι άλλα κομμάτια των αυτοκινητοδρόμων από τις αρχικές συμβάσεις, αφού είχε βάλει μέσα συγκεκριμένες ρήτρες και είχε διαμορφώσει κι ένα πλαίσιο ώστε να μην έχουν γίνει ….

Ν. ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Μην το αναλύσετε πολύ Υπουργέ, γιατί δεν θα έχει χρόνο να μιλήσει ο κ. Χατζηδάκης, θερμή παράκληση.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Βεβαίως τελειώνω. Να μην έχουν γίνει 12 χρόνια οι απαλλοτριώσεις, να μην έχουν γίνει 12 χρόνια οι αρχαιολογικές εργασίες, να μην έχουν γίνει …

Ν. ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Άρα;

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Άρα από τις συμβάσεις που υπήρχαν, οι παραχωρησιούχοι και οι εργολήπτες θα αξίωναν αποζημιώσεις. Αυτές οι αποζημιώσεις είναι –και το έχουμε ανακοινώσει και έχουμε δώσει και τα επίσημα χαρτιά- 764 εκατομμύρια λιγότερα, από αυτά που διεκδικούσαν οι εργολήπτες και οι παραχωρησιούχοι.

Ν. ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Μάλιστα.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Έρχεται και λέει πανωπροίκι τα 400 όταν ήταν 1 δις και, αυτά που είχαν προβλέψει οι συμβάσεις της Νέας Δημοκρατίας και ζητούσαν οι εργολήπτες και οι παραχωρησιούχοι.

Ν. ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Σας ευχαριστώ Υπουργέ που μείνατε στη γραμμή.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Και εγώ κ. Στραβελάκη σας ευχαριστώ διπλά.

Ν. ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Νομίζω ήταν πολιτισμένος ο διάλογός σας με τον κ. Χατζηδάκη και χαίρομαι γι' αυτό.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Με τον κ. Χατζηδάκη σε προσωπικό επίπεδο έχουμε άριστες σχέσεις.

Ν. ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Και οι δυο εξάλλου είστε γνωστοί για το πολιτικό σας ήθος.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)