to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:11 | 02.04.2018

Πολιτική

Χρ. Σπίρτζης: Αυτοί που μας κατηγορούν από τη ΝΔ είναι επαγγελματίες ρουσφετάκηδες

Απάντηση στις κατηγορίες της ΝΔ περί δήθεν κομματικών προσλήψεων, δίνει ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης σε συνέντευξη του στο the caller.gr


Απάντηση στις κατηγορίες της ΝΔ περί δήθεν κομματικών προσλήψεων, δίνει ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης σε συνέντευξη του στο the caller.gr, λέγοντας πως «οι επαγγελματίες ρουσφετάκηδες μας κατηγορούν για προσλήψεις ημέτερων που δεν έγιναν ποτέ, ούτε καν επιχειρήθηκαν» και πως «η ΝΔ μαζί με συγκεκριμένα ΜΜΕ ασκούν μια πολιτική στρέβλωσης των πάντων». 

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του υπουργού υποδομών Χρήστου Σπίρτζη στο the caller.gr:

 
Κ. Υπουργέ, τις τελευταίες ημέρες, υπάρχει ένας διάλογος και μια επιστολή. Μια επιστολή από την Φώφη Γεννηματά προς τον πρωθυπουργό, κ. Τσίπρα, και τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς για την Συνταγματική αναθεώρηση. Πολιτικά τί μπορεί να σημαίνει αυτό αλλά και πρακτικά.  Ανοίγει ένας διάλογος μεταξύ των προοδευτικών κομμάτων ;
 
Κ. Γιακουμή, είναι η πολλοστή φορά που θέλω να δηλώσω την αναγκαιότητα ύπαρξης μιας μόνιμης διαδικασίας διαλόγου όλων των προοδευτικών κομμάτων.
 
Ακόμη και η διαπίστωση των διαφωνιών, της διαφορετικής οπτικής σε πολιτικά ζητήματα θα έχει θετικό αποτέλεσμα.  Είναι προφανές πιστεύω, ότι η διατύπωση θέσεων, η ανταλλαγή απόψεων, ένας ειλικρινής ουσιαστικός διάλογος είναι η ουσία της πολιτικής και όποιος μετέχει καλοπροαίρετα δεν διακινδυνεύει τίποτα. Όταν απαιτείται η κατάθεση της πολιτικής άποψης, όποιου αυτοπροσδιορίζεται στον προοδευτικό χώρο, τότε απομακρύνονται τακτικές σύγκλισης με τον νεοφιλελευθερισμό.
 
Όποιος κινείται, από την άλλη πλευρά, στη βάση τακτικισμών, εξουσίας και κυβερνητισμού, ξεπερνώντας την πολιτική του θέση, την ιδεολογική του αφετηρία, τις καταβολές του, τότε δεν επιθυμεί την ύπαρξη μιας τέτοιας διαδικασίας.
 
Σε κάθε περίπτωση η επιστολή της κ. Γεννηματά προς τον Πρωθυπουργό είναι μια θετική ενέργεια. Ας ευχηθούμε να είναι η αφετηρία ύπαρξης ενός ειλικρινούς διαλόγου προοδευτικών δυνάμεων και πολιτικών.
 
Με ποια κριτήρια, κατά τη γνώμη σας, θα μπορούσε να προχωρήσει μια εθνική συνεννόηση την οποία έχει ανάγκη η Χώρα, για να πάει μπροστά. Υπάρχουν περιθώρια για κάτι τέτοιο ή σκοντάφτει σε συνθήκες που έχουν να κάνουν με στελέχη, νοοτροπίες, πολιτικά βιώματα του παρελθόντος κλπ. 
 
Σε κάποια κρίσιμα εθνικά θέματα απαιτείται εθνική συνεννόηση.  Είναι, όμως, πραγματικά δύσκολο για δύο λόγους: ο πρώτος είναι οι σημαντικές εξαρτήσεις μέρους της αντιπολίτευσης, εντός και εκτός χώρας και ο δεύτερος μια φθηνή επικοινωνιακή τακτική που θέτει τα εθνικά θέματα στην καθημερινή αντιπαράθεση και την ανούσια διαφωνία.
 
Για άλλα ζητήματα, που επίσης θα μπορούσε να υπάρχει μια ελάχιστη συνεννόηση, όσες φορές αναζητήσαμε ευρείες συναινέσεις όχι μόνο δεν υπήρξε ανταπόκριση, αλλά συνεχίστηκε η επικοινωνιακή τακτική της στρέβλωσης και του λαϊκισμού.
 
Ωστόσο το ερώτημα παραμένει στην ουσία για την ίδια τη Χώρα: Και μετά τις εκλογές όποτε και αν γίνουν, τι κ. Υπουργέ. Τί θα γίνει, αν για παράδειγμα δεν μπορεί να υπάρξει καμία Κυβέρνηση είτε δική σας είτε της ΝΔ, αλλά η Χώρα, λόγω της κατάστασης, θα πρέπει να στηριχθεί, να κρατηθεί όρθια και να κυβερνηθεί. Με άλλα λόγια, όποιος πολιτικός αρχηγός είναι πρώτος αλλά δεν έχει αυτοδυναμία, θα μπορούσατε να πηγαίνατε μαζί με "Κίνημα Αλλαγής" και Νέα Δημοκρατία; 
 
Κύριε Γιακουμή, στη βάση ποιας προγραμματικής σύγκλισης, θα κυβερνούσαμε με τη Νέα Δημοκρατία και με κάποιους από το Κίνημα Αλλαγής που χειροκρότησαν τον κ. Μητσοτάκη περισσότερο ακόμη και από την κ. Γεννηματά;
 
Σε ποια θέματα θα μπορούσε να υπάρχει σύγκλιση ή έστω σύνθεση απόψεων; Με ποια στελέχη από τη σημερινή ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας του κ. Κυριάκο Μητσοτάκη πιστεύετε ότι θα μπορούσαμε να συνυπάρξουμε κυβερνητικά;
 
Η δική μου εκτίμηση και θέση είναι ότι δεν μπορούμε να συνυπάρξουμε σε μια Κυβέρνηση με τη Νέα Δημοκρατία.
 
Για εμάς το ζητούμενο δεν είναι η συμμετοχή μας σε όποια Κυβέρνηση, αλλά η πολιτική της Κυβέρνησης που θα συμμετέχουμε, οι στόχοι για μια ανεξάρτητη Ελλάδα, για την ανάκτηση του μέρους της εθνικής κυριαρχίας που παραχωρήθηκε, για την ανάταξη της κοινωνίας και του κοινωνικού κράτους.
 
Θεωρώ ότι τον Αλέξη και όλους μας μάς χωρίζει άβυσσος από τη νεοφιλελεύθερη δεξιά με ακροδεξιές προεκτάσεις.
 
Θέλω να μου πείτε, σας παρακαλώ τώρα, με ποιον τρόπο η Χώρα θα γυρίσει σελίδα. Το καλοκαίρι η χώρα βγαίνει από το μνημόνιο και εισέρχεται σε μια νέα φάση. Ελπίζουμε όλοι μας σε μια δημιουργική και αναπτυξιακή φάση. Αυτό εμείς ως χώρα το έχουμε σχεδιάσει ή θα επαναλάβουμε πάλι τον κακό μας εαυτό τότε που  φτιαχνόταν κομματικό και πελατειακό κράτος επί χρόνια ολόκληρα. Η ΝΔ σας κατηγορεί ότι κάνετε αθρόες προσλήψεις κομματικών σας φίλων.
 
Θα ήθελα να πραγματικά να γνωρίσω έστω και λίγους από τις «αθρόες» προσλήψεις κομματικών μας φίλων που επικαλείται η Νέα Δημοκρατία.  Αν τους συναντήσετε, πραγματικά θα ήθελα κι εγώ μια συνάντηση μαζί τους.
 
Κύριε Γιακουμή, η Νέα Δημοκρατία ασκεί μαζί με συγκεκριμένα μέσα μαζικής ενημέρωσης μια πολιτική στρέβλωσης των πάντων.  Δυστυχώς, αυτή η πολιτική δεν χτυπάει τον ΣΥΡΙΖΑ και την Κυβέρνηση μόνο, αλλά διαφανείς διαδικασίες, θεσμούς και νομοθετικό πλαίσιο.
 
Δεν γνωρίζει η Νέα Δημοκρατία ότι δεν μπορεί ένας Υπουργός, ένας Γενικός Γραμματέας, μια Διοίκηση Οργανισμού, να κάνει διορισμούς;
 
Δεν γνωρίζει ότι ακόμη και οι συμπολίτες μας που προσλαμβάνονται για 8 μήνες, πόσο μάλλον οι τακτικές προσλήψεις για μόνιμες θέσεις γίνονται από δημόσιους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ;
 
Κατηγορούν το ΑΣΕΠ; Το Νόμο που προβλέπει τις διαδικασίες πρόσληψης;  Ποιον ακριβώς καταγγέλλουν εκτός βέβαια από τον Πρωθυπουργό και συγκεκριμένους Υπουργούς που μας κατηγορούν για όλα τα στραβά του πλανήτη;  Αυτός είναι ένας από τους λόγους που οι πολίτες δεν τους ακούν. Τους έχουν γυρίσει την πλάτη.  Οι επαγγελματίες «ρουσφετάκηδες» μας κατηγορούν για προσλήψεις ημέτερων που δεν έγιναν ποτέ, ούτε καν επιχειρήθηκαν.
 
Κάτι σαν τον ΟΑΣΘ πρόσφατα ….
 
Η χώρα σήμερα έχει γυρίσει σελίδα.
 
Οι θεσμικές τομές, η αλλαγή στη διαχειριστική πολιτική κρίσιμων τομέων, οι μεγάλες αλλαγές σε διαδικασίες και στη συγκρότηση αξιόπιστων ελεγκτικών μηχανισμών, έχουν φέρει άμεσα αποτελέσματα.
 
Η μεταμνημονιακή εποχή θα συνοδευτεί με κρίσιμες επιλογές του ελληνικού λαού για το μοντέλο ανάπτυξης που θέλουμε, για τις παραγωγικές δομές που θέλουμε, για την ανάπτυξη κλάδων, περιοχών, δραστηριοτήτων, για την κατανομή και ανακατανομή του παραγόμενου πλούτου, για τη δημόσια διοίκηση, για τη διαφάνεια.  Είναι γνωστές οι διαφορετικές απόψεις σε αυτόν τον τομέα μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Δημοκρατίας.  Εμείς επιχειρούμε, το όραμα του Αλέξη, για τη δίκαιη ανάπτυξη και για την παραγωγική ανασυγκρότηση της  Χώρας, να το εφαρμόσουμε εκπονώντας ένα στρατηγικό σχέδιο μαζί με την κοινωνία, μαζί με τις υγιείς παραγωγικές δυνάμεις, μαζί με την Τοπική Αυτοδιοίκηση.   Ένα στρατηγικό σχέδιο που θα λαμβάνει υπόψη του τις διεθνείς τάσεις, τον ευρωπαϊκό σχεδιασμό και θα τον προσαρμόζει στον εθνικό σχεδιασμό.  Στις ανάγκες της ελληνικής παραγωγής και κοινωνίας.  Έναν εθνικό σχεδιασμό που θα λαμβάνει υπόψη τα πλεονεκτήματα κάθε γωνιάς της χώρας μας, της ανάγκης παραγωγής ποιοτικών προϊόντων πρωτογενούς παραγωγής, της ανάγκης οικοδόμησης παραγωγικών μεταποιητικών δραστηριοτήτων, της ανάγκης ίδρυσης νέων εταιρειών καινοτομίας και σύγχρονων τεχνολογιών.  Έναν εθνικό σχεδιασμό που θα λαμβάνει υπόψη του τις κοινωνικές δομές, το κοινωνικό κράτος, έναν νέο κώδικα αξιών.  Έναν εθνικό σχεδιασμό που οι υποδομές, τα έργα που υλοποιούνται και η ιεράρχησή τους εντάσσονται στην υπηρεσία των αναγκών της παραγωγικής ανασυγκρότησης και της ελληνικής κοινωνίας.
 
Η σύνταξη του εθνικού στρατηγικού σχεδίου, επιχειρείται εδώ και ένα χρόνο, μαζί με τον ελληνικό λαό, στα Περιφερειακά Αναπτυξιακά Συνέδρια σε όλη τη Χώρα.  Με όλους τους κοινωνικούς Φορείς, με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, με τους εκπροσώπους των επαγγελματικών Φορέων, με συλλογικότητες, με απλούς πολίτες, ανεξάρτητα από ποιον πολιτικό χώρο ανήκουν.  Εμείς πιστεύουμε ότι, για να σταθούμε στα δικά μας πόδια, για να μην ξαναμπούμε σε περιπέτειες σαν κι αυτές που μας έβαλε η Νέα Δημοκρατία και ο παλαιοκομματισμός, πρέπει να έχουμε ένα υλοποιήσιμο εθνικό παραγωγικό σχέδιο, μαζί με την ελληνική κοινωνία, που θα το υλοποιήσει και θα το εφαρμόσει.  Και αυτό κάνουμε μαζί με τους πολίτες.
 
Η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται στον αντίποδα αυτής της πολιτικής. Δεν χρειάζεται κανένα σχέδιο με την ελληνική κοινωνία.  Πιστεύει ότι όλα ρυθμίζονται από την αγορά.  Έχει ως σχέδιό της, τα σχέδια των οικονομικών συμφερόντων που στηρίζει.  Δεν συμμετέχει στα Αναπτυξιακά Περιφερειακά Συνέδρια και προσπάθησε να εμποδίσει τη συμμετοχή της αυτοδιοίκησης και των κοινωνικών Φορέων σε αυτά.  Προφανώς, κανείς δεν την άκουσε.
 
Αυτή είναι και μια από τις μεγάλες μας διαφορές.
 
Με αφορμή το θέμα των Σκοπίων οι σχέσεις σας με τους ΑΝΕΛ θα λέγαμε ότι δοκιμάζονται. Υπάρχει περίπτωση οι σχέσεις αυτές να διαρραγούν και να αναζητήσετε άλλον κυβερνητικό εταίρο; Διαφοροποιήσεις ως προς τους χειρισμούς εκφράζονται και στο θέμα των δύο αξιωματικών που βρίσκονται επί ένα μήνα κρατούμενοι στις φυλακές της Τουρκίας. Αλήθεια δεν έχουν καθυστερήσει αρκετά να επιστρέψουν πίσω στη χώρα; 
 
Οι σχέσεις μας με τους ΑΝΕΛ δεν δοκιμάζονται.  Διαπερνώνται από καθαρές, ειλικρινείς σχέσεις και μια έντιμη και ανθρώπινη συμπεριφορά.
 
Γι αυτό, αν και όταν υπάρξει σχέδιο συμφωνίας και ανάλογα με το τι θα περιλαμβάνει και αν δημιουργούνται διαφορές στο συγκεκριμένο ζήτημα δεν θα επηρεαστεί ούτε η κυβερνητική συνεργασία ούτε η στήριξη της Κυβέρνησης.
 
Για το θέμα των δύο αξιωματικών που κρατούνται στην Τουρκία, όλοι όσοι υπηρετήσαμε στη Θράκη, ξέρουμε ότι τέτοια περιστατικά είναι καθημερινότητα και θα έπρεπε να έχει λυθεί ήδη από τις πρώτες ώρες.  Δυστυχώς, η στάση της Τουρκίας δεν ήταν αυτή που όφειλε να είναι. Είναι πραγματικά απαράδεκτο.
 
Σε αυτό το μείγμα προστίθεται και η τουρκική αδιαλλαξία με την ένταση που καλλιεργεί ο Ερντογάν εις βάρος μας απειλώντας με θερμό επεισόδιο. Αλήθεια πόσο κοντά βρισκόμαστε σε πολεμική σύρραξη και τί θα σήμανε αυτό για την χώρα; Ξέρετε υπάρχει μια εύλογη ανησυχία των πολιτών που αναρωτιούνται τί γίνεται και πού πάμε.
 
Δεν πιστεύω ότι η Τουρκία θα επιλέξει να γίνει θερμό επεισόδιο.  Δεν είναι προς όφελος κανενός κάτι τέτοιο ούτε της Τουρκίας.  Εμείς σε κάθε περίπτωση είμαστε έτοιμοι και επαρκείς, ώστε να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε εξέλιξη.  Θα ήταν, όμως, συνετό να εγκαταλειφθούν ψυχροπολεμικές λογικές και οι δύο Χώρες να προχωρήσουν τις συνεργασίες που έχουν συμφωνηθεί, συμβάλλοντας στη ανάπτυξη των δύο χωρών και στη σταθερότητα  της ευρύτερης περιοχής.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)