to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:14 | 26.07.2018

Πολιτική

Χρ. Σπίρτζης: Αρχίζει έρευνα για τις πολεοδομικές άδειες στο Μάτι

Εντολή στους μηχανικούς που κάνουν αυτοψίες στις πληγείσες περιοχές να ελέγξουν στις πολεοδομίες τις άδειες όλων των κτιρίων που βρίσκονται σε απόσταση 100 μέτρων απο την παραλία έδωσε ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης


Εντολή στους μηχανικούς που κάνουν αυτοψίες στις πληγείσες περιοχές να ελέγξουν στις πολεοδομίες τις άδειες όλων των κτιρίων που βρίσκονται σε απόσταση 100 μέτρων απο την παραλία έδωσε ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης. Οι μηχανικοί θα ελέγξουν τους φακέλους για διαπιστώσουν πώς δόθηκαν αυτές οι άδειες.

Παράλληλα από το Υπουργείο διευκρινίζεται ότι είναι πρωτοφανής η κινητοποίηση τόσων μηχανικών για την διενέργεια των αυτοψιών.

“Μέσα σε 1,5 μέρα έχουν γίνει σχεδόν 2,5 χιλιάδες αυτοψίες στις πληγείσες περιοχές”

Έρευνα για τις πολεοδομικές άδειες στο Μάτι Αττικής προανήγγειλε μιλώντας στην εκπομπή «Παιχνίδια Εξουσίας» με τον Βασίλη Σκουρή στο Ραδιόφωνο 24/7 στους 88,6 ο Χρήστος Σπίρτζης.

Ο Υπουργός Μεταφορών και Υποδομών είπε ότι στην περιοχή υπήρχαν πολυτελή σπίτια και κτίρια ακριβώς δίπλα στην παραλία.

Για τις πληροφορίες που θέλουν τη Νέα Δημοκρατία να στρέφεται σε αναζήτηση και ποινικών ευθυνών για τις φονικές πυρκαγιές, ο Υπουργός δήλωσε ότι “είναι δικαίωμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να το κάνει εάν διαπιστώσει την παραμικρή αδράνεια" ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο εμπρησμού. 

Κατηγόρησε επίσης την αξιωματική αντιπολίτευση για διαρροή ψευδών ειδήσεων μέσω (ΣΚΑΪ) στον οποίον ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ αποφάσισαν να μη συμμετέχουν σε εκπομπές.

Για τις κυβερνητικές ευθύνες και τυχόν παραιτήσεις υπουργών είπε ότι όλοι οι Υπουργοί ήταν στη μάχη από το πρώτο λεπτό.

“Μέσα σε 1,5 μέρα έχουν γίνει σχεδόν 2,5 χιλιάδες αυτοψίες στις πληγείσες περιοχές” ανέφερε και πρόσθεσε ότι σήμερα συνεχίζονται οι έλεγχοι με πάνω από 340 μηχανικούς.

Δεσμεύτηκε επίσης ότι θα προχωρήσει σε νομοθετική παρέμβαση ούτως ώστε τα διόδια στη Δυτική Αττική να μείνουν ανοιχτά για τις επόμενες δύο ημέρες, καταλογίζοντας έλλειψη κοινωνικής ευθύνης σε όσες εταιρίες αποφάσισαν να τα κλείσουν σήμερα.

Όπως τόνισε σχετικά:

Κάποιες εταιρείες ή κάποια στελέχη των εταιριών δεν έχουν την αίσθηση της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης που οφείλουν να έχουν. Τις περισσότερες φορές όταν επικοινωνούμε με τους παραχωρησιούχους και έχουμε ένα έκτακτο γεγονός, τα διόδια ανοίγουν για εύλογο χρονικό διάστημα προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι πολίτες, να διευκολυνθούν οι  μετακινήσεις και τα λοιπά. Φαίνεται κάποιοι δεν το καταλαβαίνουν αυτό, οπότε προβλέφθηκε μέσα στα μέτρα να υπάρχει αυτή η αρμοδιότητα στον Υπουργό Μεταφορών σε τέτοιες περιπτώσεις ώστε να μην παρακαλάμε κάθε φορά το να ανοίξουν τα διόδια και να βρίσκουμε ή να μην βρίσκουμε ανταπόκριση, να είναι στην αρμοδιότητα του κράτους και του Δημοσίου.

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Χρ. Σπίρτζης: Δεν υπάρχουν ευθύνες της Περιφέρειας Αττικής

Αναλυτικά η συνέντευξη:

Β. ΣΚΟΥΡΗΣ: Στην τηλεφωνική μας γραμμή ο Υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών ο κ. Χρήστος Σπίρτζη. Κύριε Υπουργέ καλή σας ημέρα, ευχαριστώ που είστε μαζί μας.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Καλημέρα κ. Σκουρή, καλημέρα και στους ακροατές σας.

Β. ΣΚΟΥΡΗΣ: Είχαμε πριν από λίγο αποτελέσματα αυτοψιών και στατιστικά δύο ημερών στις πυρόπληκτες περιοχές, θα ήθελα το σχόλιό σας επί αυτών.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Κατ' αρχάς να εκφράσω τα συλλυπητήριά μου και την συμπαράστασή μου στις οικογένειες που έχουν πληγεί και ιδιαίτερα σε αυτές που έχουν χάσει κάποιο συγγενή τους. Δεν υπάρχουν λόγια για να εκφράσει κανείς τα αισθήματά του σε μια τέτοια τραγωδία.

                    Από την πρώτη μέρα πέσαμε στη δουλειά στη μάχη για να μπορέσουμε όσο μπορούμε ταχύτερα να βρεθούμε δίπλα στις ανάγκες των πολιτών μας να απαλύνουμε τα προβλήματα και τον πόνο που έχουν σε αυτές τις δύσκολες στιγμές.

Β. ΣΚΟΥΡΗΣ: Θα συζητήσουμε και γι' αυτό γιατί υπάρχει και το θέμα των ευθυνών, αμέσως μετά. Έγιναν αυτοψίες, 2.500 περίπου σπίτια …

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Κάναμε αυτοψίες, είναι η πρώτη φορά που εκατοντάδες μηχανικοί, χτες ήταν πάρα πολλοί πάνω από 340 μηχανικοί που διενεργούσαν αυτοψίες από το Υπουργείο Υποδομών και από τους εποπτευόμενους φορείς. Επί της ουσίας μέσα σε μιάμιση μέρα έχουν γίνει 2.489 αυτοψίες σε κτήρια στις περιοχές που είχαμε ζημιές και πιο συγκεκριμένα στον Δήμο Μαραθώνα, στον Δήμο Ραφήνας – Πικερμίου και στην Κινέττα στο Δήμο Μεγαρέων.

                    Σήμερα συνεχίζονται οι έλεγχοι με αμείωτη ένταση τόσο στον Κάλαμο του Δήμου Ωρωπού και στις υπόλοιπες περιοχές προκειμένου να ολοκληρωθούν οι αυτοψίες και να μπορέσουμε όλα αυτά που εξαγγέλθηκαν συνολικά χτες, να υλοποιηθούν το ταχύτερο δυνατό.

                    Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους συναδέλφους μηχανικούς που πραγματικά από το πρωί μέχρι το βράδυ ασκούν το λειτούργημά τους με τέτοιο τρόπο και μπόρεσαν μέσα σε αυτές τις δύσκολες στιγμές, την ώρα που επί της ουσίας οι πυρκαγιές σε πολλές περιοχές ακόμη δεν έχουν σβηστεί, να ξεκινήσουν τις αυτοψίες, για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε τους συμπολίτες μας.

Για τα διόδια

Β. ΣΚΟΥΡΗΣ: Ένας ακροατής ρωτάει τι γίνεται με τα διόδια. Είπατε ότι θα είναι ανοιχτά, συνεχίστηκαν οι πυρκαγιές και έκλεισαν τα διόδια. Γιατί κ. Υπουργέ;

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Κάποιες εταιρείες ή κάποια στελέχη των εταιριών δεν έχουν την αίσθηση της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης που οφείλουν να έχουν. Τις περισσότερες φορές όταν επικοινωνούμε με τους παραχωρησιούχους και έχουμε ένα έκτακτο γεγονός, τα διόδια ανοίγουν για εύλογο χρονικό διάστημα προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι πολίτες, να διευκολυνθούν οι  μετακινήσεις και τα λοιπά.

                    Φαίνεται κάποιοι δεν το καταλαβαίνουν αυτό, οπότε προβλέφθηκε μέσα στα μέτρα να υπάρχει αυτή η αρμοδιότητα στον Υπουργό Μεταφορών σε τέτοιες περιπτώσεις ώστε να μην παρακαλάμε κάθε φορά το να ανοίξουν τα διόδια και να βρίσκουμε ή να μην βρίσκουμε ανταπόκριση, να είναι στην αρμοδιότητα του κράτους και του Δημοσίου.

Β. ΣΚΟΥΡΗΣ: Αυτό θέλει νομοθετική ρύθμιση ή ισχύει από τώρα;

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Ισχύει από την πράξη νομοθετικού περιεχομένου που εκδόθηκε για τα μέτρα ανακούφισης των πληγέντων.

Β. ΣΚΟΥΡΗΣ: Αυτό συνεπώς σημαίνει ότι θα εφαρμόσετε αυτή σας την αρμοδιότητα και θα κρατήσετε ανοιχτά τα διόδια;

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Είναι για την περιοχή της δυτικής Αττικής στους συγκεκριμένους σταθμούς διοδίων, για τις επόμενες δυο ημέρες από ό,τι γνωρίζω με την έκδοση της πράξης νομοθετικού περιεχομένου θα ανοίξουν οι σταθμοί διοδίων.

                    Είναι όμως πραγματικά λυπηρό θα έλεγα να μην ανταποκρίνονται σε τέτοιες στιγμές κάποιοι για όποιους λόγους μπορεί να υπάρχουν στο εσωτερικό κάποιων εταιρειών, ή για την αβλεψία κάποιων στελεχών τους. Συνήθως δεν το είχαμε αυτό. Από εδώ και πέρα είναι καλό, αφού δεν προβλεφθεί στις συμβάσεις που είχαν γίνει πριν αρκετά χρόνια, ή που αναθεωρήθηκαν επίσης πριν από αρκετά χρόνια, να υπάρχει αυτό έστω και με μονομερή νομοθετική παρέμβαση από την Κυβέρνηση.

Εντολή για ελέγχους στις Πολεοδομίες

Β. ΣΚΟΥΡΗΣ: Μπορείτε να μας δώσετε ένα χρονοδιάγραμμα για την αποκατάσταση των δημόσιων υποδομών που χτες υποσχεθήκατε στις καμένες περιοχές, κυρίως στο Μάτι φαντάζομαι πρωτίστως, μια περιοχή που κάηκε ολόκληρη;

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Δεν είναι μόνο το Μάτι. Κύριε Σκουρή. Στο Μάτι δυστυχώς οι δημόσιες υποδομές είναι ελάχιστες,τα προβλήματα και η τραγωδία που ζούμε, έχει να κάνει και με αυτό. Βλέπω πλάνα στην τηλεόραση που δείχνουν την παραλία και δεν είναι ανάγκη να είναι κανείς ειδικός, διαπιστώνει ότι σε λίγα μέρα από τη θάλασσα υπάρχουν κτήρια, υπάρχουν πολυτελείς βίλες, απορώ -και θα δώσω και εντολή για να ξέρουμε τι έχει γίνει- να δω ποιοι έδωσαν άδειες σε αυτές τις κατοικίες και σε αυτά τα κτήρια.

Β. ΣΚΟΥΡΗΣ: Πολλοί λένε ότι υπάρχουν ακτές οι οποίες είναι κλειστές και ιδιωτικές. Θα πρέπει να ανοίξουν;

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Είναι προφανές ότι εκεί που απανθρακώθηκαν, που έχασαν τη ζωή τους 26 συμπολίτες μας είναι ακριβώς δίπλα μια πολυτελής κατοικία, με μάνδρες που εμποδίζουν την πρόσβαση προς τη θάλασσα, που δεν επιτρέπει την πρόσβαση προς τη θάλασσα.

Β. ΣΚΟΥΡΗΣ: Αν είναι νόμιμη όμως;

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Αυτό λέω. Αν είναι νόμιμη, την ευθύνη την έχουν αυτοί που εξέδωσαν την άδεια.

Β. ΣΚΟΥΡΗΣ: Θα αναζητηθούν ευθύνες, λέτε;

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Γίνεται να έχουν χαθεί τόσες ζωές και να μην διερευνηθεί ποιοι στοιχειωδώς έχουν την ευθύνη γι' αυτό το πολεοδομικό χάος και για το που οδήγησε;

Β. ΣΚΟΥΡΗΣ: Ταυτόχρονα όμως κ. Υπουργέ για να περάσω στο κεντρικό θέμα, πολλοί λένε ότι η Κυβέρνηση έχει ευθύνες. Γιατί δεν τις αναλαμβάνει; Γιατί δεν υπήρχε έως τώρα μια παραίτηση; Και δεν το λέει μόνο η αξιωματική αντιπολίτευση, φαντάζομαι θα το πει με ένταση από αύριο, αλλά το λένε και πολλοί απλοί άνθρωποι. Ούτε μια παραίτηση;

Για τη στάση της Ν.Δ.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Αν η αξιωματική αντιπολίτευση –μέχρι τώρα δεν έχει δείξει κάτι τέτοιο, μόνο που έχει βάλει διάφορα φιλικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης να λένε διάφορα και να διασπείρουν διάφορες ψευδείς ειδήσεις- θεωρεί ότι υπήρχε η παραμικρή αδράνεια από την πρώτη στιγμή, αν θεωρεί ότι είχαμε ένα φυσιολογικό γεγονός, μια συνήθη δραστηριότητα πυρκαγιών που έχουμε κάθε καλοκαίρι και αν υπήρχαν αμέλειες βεβαίως είναι δουλειά της αξιωματικής αντιπολίτευσης και όχι μόνο, να ζητήσει ευθύνες.

                    Εδώ όμως είχαμε δεκάδες φωτιές αντιδιαμετρικά στην Αττική. Αν θυμάστε καλά, ξεκίνησαν το μεσημέρι πολλαπλά μέτωπα στη δυτική Αττική δεκάδες μέτωπα, συγκεντρώθηκαν όλες οι δυνάμεις από ό,τι γνωρίζω για την αντιμετώπιση αυτής της μεγάλης πυρκαγιάς, η οποία έκαιγε μέχρι πρόσφατα μέχρι και χτες την Κοινότητα, στην Κορινθία σε δεκάδες εστίες και μέτωπα και μετά από λίγες ώρες εκδηλώθηκε η καταστροφική και φονική πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική, επίσης με πάρα πολλά μέτωπα, επίσης σε διαφορετικές περιοχές.

Β. ΣΚΟΥΡΗΣ: Ναι αλλά πολλοί λένε ότι πέρσι για παράδειγμα χωρίς να έχει ευθύνες όπως λέτε σε μια τεράστια πυρκαγιά για τη χώρα του, αλλά για λόγους ευθιξίας, υπέβαλλε την παραίτησή του ο αρμόδιος Υπουργός στην Πορτογαλία. Οπότε πολλές φορές οι ευθύνες είναι και αντικειμενικές, είναι και θέμα ευθιξίας.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Θεωρώ ότι η ευθιξία των μελών της Κυβέρνησης και είναι αποδεδειγμένο αυτό είναι σε πολύ υψηλό βαθμό (αν υπήρχε η παραμικρή αίσθηση ότι κάποιος από τα μέλη της Κυβέρνησης ατόνισε, ή δεν έκανε καλά τη δουλειά του ή δεν ήταν από την πρώτη στιγμή δίπλα στη δουλειά του στην αντιμετώπιση όλης αυτής της κατάστασης) θα είχατε δίκιο να το λέτε.

Β. ΣΚΟΥΡΗΣ: Τώρα μια και είπατε για την αναζήτηση ευθυνών από την αντιπολίτευση, πληροφορίες που μεταδώσαμε πριν από λίγο λένε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση αύριο θα ζητήσει και τυχόν ποινικές ευθύνες τον τρόπο δεν έχει ακόμη καθορίσει, θα το καθορίσει σήμερα λένε οι πληροφορίες μας, τυχόν ποινικές ευθύνες μελών της Κυβέρνησης και της Περιφέρειας.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Εγώ δεν καταλαβαίνω την προαναγγελία.

Β. ΣΚΟΥΡΗΣ: Δεν είναι προαναγγελία, δικές μας πληροφορίες είναι δημοσιογραφικό ρεπορτάζ.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Οι διαρροές τέλος πάντων.

Β. ΣΚΟΥΡΗΣ: Η αναζήτηση των δημοσιογράφων.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Καλά, αναζήτηση των δημοσιογράφων δεν γίνεται αν δεν θέλει κάποιος να διαρρεύσει ορισμένες πληροφορίες.

Δεν είχα εγώ προσωπικά την παραμικρή αμφιβολία ότι θα γινόταν, από τη στιγμή που  Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, τα οποία  παίζουν το γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, τις τελευταίες ημέρες, μέσα στην κρίση, μέσα στον πόνο του λαού μας και των συμπολιτών μας, μέσα σε όλη αυτή την καταστροφή, έδιναν και ψευδείς πληροφορίες και αυτά που έλεγαν ήταν έξω από κάθε λογική.

Β. ΣΚΟΥΡΗΣ: Δεν ξέρω σε ποιον αναφέρεστε, αλλά ήθελα να σας ρωτήσω…

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Ξέρετε που αναφέρομαι. Βγήκε ανακοίνωση και από το ΣΥΡΙΖΑ επίσημα σε ποιο τηλεοπτικό κανάλι δεν πρόκειται να ξανασυμμετάσχουμε.

Β. ΣΚΟΥΡΗΣ: Και υπήρχε απάντηση και από εκεί, είναι αλήθεια αυτό που λέτε, ήταν μια από τις κόντρες θα αναφερθούμε σε αυτό αργότερα στο ρεπορτάζ μας.

                    Τελικά υπάρχουν ευθύνες στην Κυβέρνηση ή όχι, για τις πυρκαγιές;

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Η εκτίμηση που έχω είναι ότι επειδή ήταν στη μάχη από το πρώτο λεπτό, πραγματικά καταβλήθηκε μια υπεράνθρωπη προσπάθεια να αντιμετωπιστεί μια κατάσταση που ήταν πρωτοφανής σε σχέση με τα μέτωπα, που ήταν πρωτοφανής σε σχέση με τις καιρικές συνθήκες. Και αυτά δεν τα λέει η Κυβέρνηση, τα λένε οι αρμόδιοι και διεθνείς και ευρωπαϊκοί μετεωρολογικοί Οργανισμοί που κατέγραφαν και τις ταχύτητες των ανέμων και τις αλλαγές των ανέμων, το πόσο ακραία ήταν αυτά τα φαινόμενα.

                    Αλλά το θέμα κ. Σκουρή δεν είναι κατά τη γνώμη μου να δούμε αυτά, το θέμα είναι ότι μέσα σε λίγες ώρες –αυτό τα λέει όλα- σε ελάχιστες ώρες μια πολύ μεγάλη περιοχή έγινε στάχτη και πολλές δεκάδες συμπολίτες μας έχασαν τη ζωή τους. Ήταν μια άλλη κατάσταση, μια άλλη έκτακτη κατάσταση που έπρεπε να αντιμετωπιστεί.

                    Δυστυχώς όλα τα δεδομένα τα μεγέθη, οι συνθήκες, οι υποδομές που υπήρχαν στην περιοχή, ο σχεδιασμός που υπήρχε εκεί, δηλαδή η έλλειψη ασφαλών δρόμων, ή ο χωροταξικός σχεδιασμός ότι δεν υπήρχε πρόσβαση στην θάλασσα, το ότι δεν υπήρχαν δρόμοι ικανού πλάτους για να υπάρχει διαφυγή, η άναρχη αυτή κατάσταση που υπάρχει σε αυτές τις περιοχές, έδωσε δυστυχώς μαζί με τις καιρικές συνθήκες  και μαζί με τα πολλαπλά μέτωπα όλους εκείνους τους συντελεστές να ζήσουμε το δράμα που ζούμε αυτές τις μέρες.

Β. ΣΚΟΥΡΗΣ: Ακροατής μας ο Πέτρος ρωτάει και αυθαίρετα να είναι τα κτίσματα κοντά στις ακτές, δεν τους δώσατε δικαίωμα νομιμοποίησης; Να μαζέψετε λεφτά δεν θέλατε από τα αυθαίρετα;

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Όταν υπάρχει ένα αυθαίρετο κτίσμα, στη νομοθεσία μέχρι σήμερα, δεν υπάρχει η πρόβλεψη που να νομιμοποιήσεις αυθαίρετο στον αιγιαλό, στην παραλία και μέσα σε δασική έκταση. Και αυτά τα ξέρει δεκαετίες τώρα όλος ο κόσμος, όπως για δεκαετίες ξέρει τα εγκλήματα ή το χάος, ή την παραβατικότητα που … πολύ συγκεκριμένες και Κυβερνήσεις και Δημοτικές Αρχές στην περιοχή έχουν επιτρέψει.

Β. ΣΚΟΥΡΗΣ: Πάλι ο στρατηγός άνεμος φταίει, ρωτάει η ακροάτρια, δηλαδή σε ακραίες συνθήκες είμαστε απροστάτευτοι; Κανείς δεν φταίει για τον σχεδιασμό για παράδειγμα;

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Το είπα νωρίτερα. Οι ακραίες συνθήκες, αντιμετωπίζονται όταν υπάρχει ένας σοβαρός σχεδιασμός, όχι κάτι ιδιαίτερο αλλά όταν μπορούμε να λέμε ότι έχουμε μια στοιχειώδη αντιπλημμυρική προστασία, όταν μπορούμε έχουμε ασφαλείς και συνεχείς οδεύσεις και δίκτυα, που δεν τα έχουμε στην Αττική. Και είναι πραγματικά παράξενο που αυτοί που έφτιαξαν καριέρες, Κόμματα και μηχανισμούς όλες αυτές τις δεκαετίες πάνω στην άναρχη πολιτική της γης, σήμερα να προσπαθούν να ρίξουν ευθύνες είτε πρόκειται για τις πλημμύρες, για το κλείσιμο των ρεμάτων, για την άναρχη δόμηση σε συγκεκριμένες περιοχές. Αλλά επειδή στη συγκεκριμένη περιοχή έχουν δοθεί και άδειες, θα αναζητηθεί από την πλευρά του Υπουργείου Υποδομών τουλάχιστον, και άμεσα, ποιοι έδωσαν αυτές τις άδειες.

Β. ΣΚΟΥΡΗΣ: Μπορεί να έχουν δοθεί και άδειες επί των ημερών σας, ρωτάει επίσης τώρα ο Πέτρος.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Θεωρώ ότι με την νομοθεσία που υπάρχει και με τις διαδικασίες που υπάρχουν σε δασικές εκτάσεις ή σε αιγιαλό και παραλία είναι πάρα πολύ δύσκολο να υπάρχει παραβατική συμπεριφορά συγκεκριμένων Υπηρεσιών για να δοθούν άδειες.

Β. ΣΚΟΥΡΗΣ: Και ένα τελευταίο ερώτημα, δεν έχει λήξει μεν το τριήμερο πένθους αλλά πολλοί εκτιμούν ότι το βάρος, το πολιτικό κόστος για την Κυβέρνηση θα είναι τεράστιο και εκτιμούν ότι η προσφυγή στις κάλπες έρχεται πιο κοντά.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Το βάρος που νιώθουμε, το βάρος της ευθύνης σε σχέση με το πώς αντιμετωπίζουμε την κατάσταση από εδώ και πέρα και πως προσπαθούμε να ανακουφίσουμε τους συμπολίτες μας που έχουν πληγεί όντως το αισθανόμαστε να είναι μεγάλο. Και δεν νομίζω ότι υπάρχει άνθρωπος στη χώρα μας και έξω από τη χώρα μας που βλέπει όλη αυτή την καταστροφή να μην ανατριχιάζει, να μην  στενοχωριέται, να μην συγκλονίζεται απ' όλο αυτό που έγινε.

                    Κύριε Σκουρή δεν συνδέουμε το ένα θέμα με το άλλο. Δεν μπορεί να νιώσει κάποιος από εμάς τη διαχρονική θεσμική ευθύνη που έχει στις πλάτες του ο κάθε Υπουργός. Διότι, στο κράτος υπάρχει συνέχεια, αλλά και προσωπική ευθύνη για τα εγκλήματα που έχουν γίνει στο παρελθόν και πρέπει να διορθωθούν. Είναι μια ώρα να την κάνουμε αυτή τη συζήτηση.  Με τις τοπικές κοινωνίες, με τους συμπολίτες μας. Πρέπει πολλά πράγματα στη λειτουργία μας, στην καθημερινότητά μας, στον σχεδιασμό μας να αλλάξουν. Να αλλάξουν, για να μην ξαναζήσουμε σε άλλες περιοχές αντίστοιχες ακραίες συνθήκες, μια ακόμη τραγωδία σαν κι αυτή που είχαμε αυτές τις μέρες.

Έλεγχος κτιρίων-Μελέτες Υπουργείου

Β. ΣΚΟΥΡΗΣ: Αυτό όντως είναι το ζητούμενο, ήθελα να σας ρωτήσω τώρα με την ολοκλήρωση των ελέγχων στο 51% και κάτι των κτηρίων στην ανατολική Αττική από το Υπουργείο σας, τα 1.218 κρίθηκαν μη κατοικήσιμα, το ένα στα δύο δηλαδή, πότε μπορούν να αρχίσουν τα έργα; Πότε εκτιμάτε δηλαδή ότι θα ξαναχτιστούν τα σπίτια αυτά;

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Προφανώς κάποια σπίτια θα ξαναχτιστούν. Να δούμε που έχουν χτιστεί, να δούμε τα χαρακτηριστικά που έχουν, να έχουμε μια –και έχουμε ήδη έχουμε ξεκινήσει- στενή συνεργασία και με τον Γιώργο Σταθάκη και με τον Σωκράτη Φάμελλο σε σχέση με τα χωροταξικά προβλήματα της περιοχής και με τα δασικά προβλήματα της περιοχής. Ώστε, να μην δομήσουμε ξανά το χάος. Αλλά είναι άλλο αυτό το ζήτημα και άλλο η ταχύτητα αποκατάστασης ή αποζημιώσεων των συμπολιτών μας.

                    Έχουμε ξεκινήσει -όπως είπαμε και πριν- τις καταγραφές και δεν υπάρχει ταχύτερο διάστημα για να μπορέσει να κάνει ή που διαχρονικά έχει κάνει ποτέ το Ελληνικό Δημόσιο, τόσο μεγάλες καταγραφές και αποτυπώσεις. Στη συνέχεια αυτές θα αξιοποιηθούν για να δοθεί το έκτακτο βοήθημα των 5.000 και των 8.000 € σε κάθε ιδιοκτησία που έχει καταστροφές και ταυτόχρονα θα ξεκινήσει η Κοινή Υπουργική Απόφαση για την οριοθέτηση της περιοχής. Για να γίνουν οι απαιτούμενες μελέτες για τα κατεστραμμένα κτήρια και μετά για την ανακατασκευή τους.

                    Έχουμε πρόβλεψη και εξαγγέλθηκε και χτες στα μέτρα από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο να μπορεί το Υπουργείο Υποδομών να εκπονεί με στελέχη του δημόσιου τομέα αλλά και με εθελοντές ιδιώτες μηχανικούς, τις απαιτούμενες μελέτες για να δοθούν οι οικοδομικές άδειες δωρεάν για τους πληγέντες συμπολίτες μας.

                    Και από εκεί και πέρα έχουμε μια σειρά από δράσεις προκειμένου αυτή η καταστροφή να μην είναι μια καταστροφή κερδοσκοπίας από κάποιες εταιρείες, αλλά να μπορέσουμε πολύ γρήγορα και σε εύλογο κόστος να επανοικοδομηθούν αυτές οι περιοχές να έχουν οι άνθρωποι οι συμπολίτες μας ξανά τις κατοικίες τους και να αποκατασταθούν και τα δημόσια κτήρια της περιοχής.

                    Θεωρώ ότι είναι μια τιτάνια προσπάθεια και σε αυτή την προσπάθεια πρέπει να στρατευτούν και εθελοντικές δυνάμεις επιστημόνων, μηχανικών, νομικών και δασολόγων.

Β. ΣΚΟΥΡΗΣ: Μέχρι στιγμής όντως κ. Υπουργέ ο εθελοντισμός είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα, εκπλήσσει ευχάριστα αυτή τη στιγμή. Να σας ευχαριστήσουμε πάρα πολύ για τη συνομιλία και το θάρρος που είχατε σε μια δύσκολη στιγμή να συζητήσουμε εφ' όλης της ύλης. Να είστε καλά, καλή σας συνέχεια.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)