to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:00 | 11.06.2018

Πολιτική

Χρ. Μαντάς: Θα δημιουργηθεί ένας δημοσιονομικός χώρος εξαιρετικά σημαντικός

«Η χώρα από το 2018 έχει μπει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Συνεπώς, από το 2019 και μετά, χωρίς νέα μέτρα, με τη λειτουργία των ήδη ψηφισμένων μέτρων και το συν της ανάπτυξης, η οποία θα είναι πιο ισχυρή το 2019 και ακόμη μεγαλύτερη το 2020, όπως υπάρχει και στην πρόβλεψη του μεσοπρόθεσμου, θα μπορεί να δημιουργηθεί ένας δημοσιονομικός χώρος εξαιρετικά σημαντικός»


   «Η παραμονή ή όχι του ΔΝΤ είναι κρίσιμος παράγοντας σε μία τέτοια εξέλιξη» δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτής Ιωαννίνων Χρήστος Μαντάς, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού- Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM», σχετικά με το ενδεχόμενο επαναδιαπραγμάτευσης των προβλεπομένων, από 1ης Ιανουαρίου 2019, περικοπών στις συντάξεις, εφόσον το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν συμμετάσχει στη μεταμνημονιακή διαχειριστική περίοδο της Ελλάδας.

   «Σε κάθε περίπτωση, στον χρόνο που θα είναι κατάλληλος και με βάση και την πορεία της οικονομίας και πιο ειδικά την πορεία του ΕΦΚΑ -του κοινωνικού ασφαλιστικού μας συστήματος- σε όλη αυτή τη διαδικασία, νομίζω ότι είναι αντικειμενικό να ξαναδούμε τους όρους και τις προϋποθέσεις. Άλλωστε τα μεσοπρόθεσμα γράφονται και ξαναγράφονται κάθε χρόνο, έτσι είναι υποχρέωση της χώρας μας, όπως και όλων των άλλων χωρών, δεν είναι κάτι ιδιαίτερο για εμάς» διευκρίνισε ο κ. Μαντάς.

   Σε ό,τι αφορά την κοινοβουλευτική διαδικασία για τη νομοθέτηση των προαπαιτούμενων για την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης ο κ. Μαντάς εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «ζητήματα, με την έννοια να μην ψηφίσει κάποιος τα τελευταία προαπαιτούμενα, που είναι η καταστατική πράξη εξόδου από τα μνημόνια, δεν υπάρχουν».

    «Το λέω με κατηγορηματικό τρόπο και θα φανεί σε λίγες μέρες αυτό. Βεβαίως προβληματισμοί για την επόμενη μέρα, όχι μόνο υπάρχουν, αλλά θα είναι και το αντικείμενο πολλών συζητήσεων και επεξεργασιών, όταν την 21η Ιούνη θα έχουμε μία πλήρη εικόνα του πού βρισκόμαστε, διότι φαντάζομαι ότι μέχρι τότε θα έχουμε και τα μέτρα για τη ρύθμιση του χρέους» εξήγησε.

   Σχετικά με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στη μεταμνημονιακή διαχειριστική περίοδο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ παρατήρησε: «Το ΔΝΤ, με βάση τη σχέση του με το πρόγραμμα, το δάνειο που έχουμε, θα έχει έναν ρόλο τεχνικού συμβούλου. Αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι θα είναι πιθανά ισοδύναμο με αυτό που συνέβαινε παλαιότερα. Στη λειτουργία των θεσμών πολλές φορές το ΔΝΤ έβαλε βέτο και επέβαλε μέτρα και προτάσεις που οπωσδήποτε δεν μας βρίσκουν σύμφωνους [...] Τέτοιου είδους ρόλο δεν μπορεί να έχει στη νέα περίοδο το ΔΝΤ, εάν δεν μείνει στο πρόγραμμα και όπως όλα δείχνουν, καθώς δεν βγαίνουν οι ημερομηνίες, δεν μπορεί να ενεργοποιηθεί οποιοδήποτε νέο πρόγραμμα από το ΔΝΤ».

   Αναφερόμενος στην προοπτική της ελληνικής οικονομίας, μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, ο κ. Μαντάς σημείωσε: «Η χώρα από το 2018 έχει μπει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Συνεπώς, από το 2019 και μετά, χωρίς νέα μέτρα, με τη λειτουργία των ήδη ψηφισμένων μέτρων και το συν της ανάπτυξης, η οποία θα είναι πιο ισχυρή το 2019 και ακόμη μεγαλύτερη το 2020, όπως υπάρχει και στην πρόβλεψη του μεσοπρόθεσμου, θα μπορεί να δημιουργηθεί ένας δημοσιονομικός χώρος εξαιρετικά σημαντικός. Για την πρώτη χρονιά είναι 700 εκατ. ευρώ, τα οποία θα πάνε όλα σε στοχευμένες φοροελαφρύνσεις, εκεί που πραγματικά χρειάζεται και πραγματικά θα αποδώσει και στην οικονομία και στα φυσικά πρόσωπα και στις επιχειρήσεις.

   «Βρισκόμαστε πολύ κοντά στο τηλεφώνημα για συμφωνία με την ΠΓΔΜ»

   Ερωτηθείς, εξάλλου, για την προοπτική επίτευξης συμφωνίας με την ΠΓΔΜ τις επόμενες μέρες ο κ. Μαντάς ανέφερε: «Είμαστε πολύ κοντά σε μια τέτοια εξέλιξη. Οφείλουμε αυτά τα τελευταία 24ωρα ή και ώρες να είμαστε ψύχραιμοι και με βάση αυτά που έχουμε χαράξει ως στρατηγική να κινηθούμε. Το να πάμε σε μία σύνθετη ονομασία έναντι όλων και με τον προσδιορισμό του χρονοδιαγράμματος για τις ανάλογες αλλαγές από την πλευρά της γειτονικής μας χώρας, θα είναι μία εξέλιξη ιδιαίτερα θετική για το σύνολο της περιοχής, οπωσδήποτε για τους δύο λαούς και τις δυο χώρες, που μπορεί να μπουν σε μία επόμενη μέρα συνανάπτυξης και συνεργασίας και είναι νομίζω η τέλεια συνταγή αποτυχίας, αλλά υποκρισίας ταυτόχρονα, να επενδύει σε μια αποτυχία αυτής της εξέλιξης η ΝΔ, της οποίας πάρα πολλά στελέχη με δηλώσεις τους φαίνεται ότι έχουν πολύ μεγάλη δυσκολία στο να δεχθούν αυτή την εξέλιξη, να βρεθεί λύση, που λύση σε αυτή τη συγκεκριμένη φάση είναι μία λύση με έναν συμβιβασμό, σύνθετη ονομασία στο ονοματολογικό [...] Νομίζω ότι βρισκόμαστε πολύ κοντά στο τηλεφώνημα και νομίζω ότι όλα τα στοιχεία, παρά τις δυσκολίες που είναι φυσιολογικό να υπάρχουν, συγκλίνουν ότι μία λύση, έτσι όπως την έχουμε περιγράψει, θα είναι σε όφελος και των δύο λαών».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)