to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:05 | 06.05.2019

Πολιτική

Χρ. Μαντάς: Συνδυασμός φοροελαφρύνσεων και ενίσχυσης του κοινωνικού κράτους το πακέτο θετικών μέτρων

«Σε ένα μικρό χρονικό διάστημα θα εξαγγελθεί από τον ίδιο τον πρωθυπουργό ένα νέο πακέτο θετικών μέτρων. Αυτά τα μέτρα θα αφορούν έναν συνδυασμό φοροελαφρύνσεων από τη μία μεριά και ενίσχυσης του κοινωνικού κράτους από την άλλη», δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτής Ιωαννίνων Χρήστος Μαντάς, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM» για τις σχετικές ανακοινώσεις που έκανε χθες ο υπουργός Οικονομικών, κατά την παρουσίαση του νομοσχεδίου για τις 120 δόσεις.


«Είναι ακριβώς αυτό το μείγμα πολιτικής, το οποίο μας διαφοροποιεί απολύτως από τις ακραία νεοφιλελεύθερες απόψεις της ΝΔ, η οποία εξαγγέλλει μόνο φοροελαφρύνσεις, κόστους μόνο για το 2019 5 δισ. ευρώ, και ποτέ δε λέει πού θα βρει αυτά τα χρήματα, τα οποία προφανώς θα τα κόψει από το κοινωνικό κράτος», επισήμανε ο κ.Μαντάς.

«Αυτό που διαφοροποιεί από εδώ και πέρα την κατάσταση -από την έξοδο από τα μνημόνια, τον Αύγουστο του 2018- είναι ότι τώρα δεν περιμένουμε, ούτε θα περιμένουμε το να φτάσουμε στο τέλος της χρονιάς για να δώσουμε αυτό που περισσεύει, αλλά, όπως κάναμε και στον προϋπολογισμό του 2019 που ψηφίστηκε τον Δεκέμβρη του 2018, θα προϋπολογίζουμε τον δημοσιονομικό χώρο και θα παίρνουμε μόνιμα μέτρα, είτε ελάφρυνσης από την πλευρά των φορολογικών εσόδων είτε ενίσχυσης του κοινωνικού κράτους και των εισοδημάτων των εργαζομένων, συνταξιούχων. Αυτό θα είναι το μείγμα. Το ακριβές περιεχόμενο θα το εξαγγέλλει ο πρωθυπουργός», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.

Εξέφρασε, δε, την άποψη ότι «απέναντι σε όλα αυτά τα θετικά μέτρα [...] η αξιωματική αντιπολίτευση θέλει να εκτρέψει τη συζήτηση, να καθυστερήσει την ψήφιση αυτών των μέτρων, με την πρόθεσή της να καταθέσει σήμερα την πρόταση μομφής για τον κ. Πολάκη και να φέρει στο προσκήνιο διάφορα θέματα, όπως να επαναφέρει το θέμα της τρομερής περσινής τραγωδίας στο Μάτι και άλλα τέτοια παρόμοια» και «το κάνει αυτό γιατί θέλει να κρύψει την ατζέντα και για την Ευρώπη και για τη χώρα μας, γιατί είναι μια ατζέντα ακραία δεξιά, ακραία συντηρητική, μια ατζέντα, που θέλει να μας επαναφέρει στο φαύλο παρελθόν των πολιτικών, οι οποίες μας έφεραν σε αυτή την καταστροφή».

«Πια, όλος ο κόσμος καταλαβαίνει ότι είμαστε πολύ πιο απελευθερωμένοι να παίρνουμε θετικά μέτρα», εκτίμησε, απαντώντας στην κριτική που αναφέρεται σε παροχές προεκλογικού χαρακτήρα τονίζοντας ότι «σανίδα σωτηρίας αναζητά ο κρυπτόμενος κύριος Μητσοτάκης, ο οποίος δεν τολμά να έλθει ούτε σε ένα δημόσιο ντιμπέιτ που να μπορούν να το δουν όλοι οι Έλληνες, θέλει τη σχετική ασφάλεια του Κοινοβουλίου και να τον βοηθάνε και διάφοροι τύπου Γεωργιάδη και Βορίδη για να προσπαθήσει να εκτρέψει τη συζήτηση από την πραγματική πολιτική αντιπαράθεση που όλο το πολιτικό σύστημα οφείλει να γίνει πάνω στα πραγματικά προβλήματα».

Σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο για τις 120 δόσεις, ο κ. Μαντάς είπε: «Αυτή η δυνατότητα που έχουμε για την κατάθεση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου που αφορά χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία, την εφορία και προς τους Δήμους προκύπτει γιατί πραγματικά έχουμε βγει από τα μνημόνια, πραγματικά η οικονομία μας βρίσκεται σε μία πορεία ανάκαμψης [...] Όλα τα χρέη προς τα ταμεία και την εφορία για εκατομμύρια συμπολίτες μας ρυθμίζονται με μηνιαίες δόσεις 30 έως 50 ευρώ, ως κατ' ελάχιστη δόση. Υπάρχουν δύο βασικά πράγματα. Το πρώτο ότι για τα ασφαλιστικά ταμεία γίνεται για πρώτη φορά κούρεμα της ασφαλιστικής οφειλής, δηλαδή, επανυπολογίζεται η οφειλή με βάση την κατώτατη εισφορά -παράδειγμα ένας που έχει μια παλιά συνολική οφειλή 24.400 που επανυπολογίζεται, η νέα οφειλή είναι 8.150, υπάρχει ένα ποσοστό μείωση 66,6%. Είναι τρομερή διευκόλυνση και απεγκλωβίζει δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους που δεν μπορούσαν να βγουν στη σύνταξη λόγω του ότι η οφειλή τους ήταν πάνω από 20.000 ευρώ. Το δεύτερο, που αφορά την εφορία, είναι ότι μπορούν να μπουν στη ρύθμιση οι πάντες, με βάση το σύνολο της οφειλής τους και τα εισοδηματικά κριτήρια καθορίζονται οι δόσεις, αλλά ισχύει ότι μπορούν να ενταχθούν όλα ανεξαιρέτως τα φυσικά πρόσωπα και τα νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα».

Ερωτηθείς σχετικά με τη δυνατότητα κατάργησης του προνομοθετημένου μέτρου μείωσης του αφορολόγητου, απάντησε: «Για κάθε σοβαρό και αντικειμενικό παρατηρητή του πώς εξελίσσονται τα πράγματα είναι απολύτως θέματα αντιπερισπασμού και επικοινωνίας, με την έννοια ότι όπως και πέρυσι που καταργήσαμε -επειδή πράγματι είχαμε σχέδιο και είχαμε τον δημοσιονομικό χώρο να το κάνουμε- το μέτρο για την περικοπή των συντάξεων -καταργήσαμε αυτό το μέτρο που είχαμε αναγκαστεί να πάρουμε στη δεύτερη αξιολόγηση- έτσι και στον καιρό του θα έχουμε τη δυνατότητα και τα επιχειρήματα να πείσουμε ότι αυτό το μέτρο δεν προσφέρει στην οικονομία, δεν προσφέρει στην ανάπτυξη και, άρα, θα έχουμε τη δυνατότητα και αυτό το μέτρο να το καταργήσουμε με ασφάλεια».

Σχετικά με τη δυναμική της Προοδευτικής Συμμαχίας, ενόψει και των ευρωεκλογών, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «είναι απολύτως ένα εγχείρημα που θέλει να ενεργοποιήσει και να συσπειρώσει ευρύτερες προοδευτικές δυνάμεις, ένα εγχείρημα μακράς πνοής, με τον διακριτό βεβαίως ρόλο του ΣΥΡΙΖΑ».

*Τη συνέντευξη πήρε ο Κώστας Παπαδάκης

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)