to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:02 | 20.02.2019

πηγή: Αυγή

Πολιτική

Χρ. Μαντάς: Στρατηγική επιλογή της Ν.Δ. η στοχοποίηση υπουργού της κυβέρνησης (βίντεο)

«Τα δάνεια των κομμάτων Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ δεν θα τα βλέπουμε; Τις μίζες 16 δις σε μαύρες σακούλες στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ δεν πρέπει να τις συζητάμε;» αναρωτήθηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Μαντάς, μιλώντας στην ΕΡΤ1.


«Όλα αυτά είναι ενδεικτικά πως λειτουργούσε το παλαιό πολιτικό σύστημα. Όταν βγήκαν στη φόρα όλα αυτά διότι ήταν επίκαιρο το θέμα της απολογίας του κ. Τσουκάτου, ανακάλυψαν ένα δάνειο που σχεδόν το έβγαλαν παράνομο, στον Παύλο Πολάκη, το οποίο φυσικά διέψευσε με ανακοίνωση της η Τράπεζα καθώς είναι απόλυτα νόμιμο» εξήγησε ο κ. Μαντάς.

Υπογράμμισε μάλιστα: «Απ’ ό,τι φαίνεται στο κενό της αμηχανίας στρατηγικής της Ν.Δ. και άλλων κομμάτων και καθεστωτικών εντύπων, θέλουν να στοχοποιήσουν και να βγάλουν πρωτοσέλιδα φοβερά και τρομερά με έναν υπουργό της κυβέρνησης».

Πιο αναλυτικά ο κ. Μαντάς ανέφερε:

«Έτσι γίνεται  με την επικαιρότητα πολλές φορές. Θέλω όμως να τα βάλω όλα αυτά σε ένα γενικότερο πλαίσιο και να σας πω το εξής: μετά την έξοδο από το σκληρό πρόγραμμα και την επιτροπεία, δεν σημαίνει ότι έχουμε εύκολο έργο, αλλά έχουμε μια σαφή κατεύθυνση στήριξης της κοινωνικής πλειοψηφίας. Μετά την Συμφωνία των Πρεσπών, μετά την ολοκλήρωση της Α’ φάσης της Συνταγματικής Αναθεώρησης (θα ακολουθήσει και δεύτερη ψηφοφορία σε ένα μήνα περίπου), νομίζω είναι κεντρική επιλογή στο κενό της στρατηγικής αμηχανίας της ΝΔ αλλά και άλλων κομμάτων  και καθεστωτικών εντύπων κλπ. να στοχοποιήσουν και να  βγάλουν πρωτοσέλιδα για ένα υπουργό της κυβέρνησης. Αυτό είναι το περιβάλλον. Και μάλιστα αυτό βγαίνει λίγες ημέρες μετά τις αποκαλύψεις του κ. Τσουκάτου για τα 16 δισ. δρχ. που εισέρρεαν στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ. Αν δει λοιπόν κανένας το περιβάλλον, θα καταλάβει πως δεν είναι καθόλου τυχαία η χρονική στιγμή».

Καλούμενος να σχολιάσει την ενέργεια του κ. Πολάκη να τηλεφωνήσει στον κ. Στουρνάρα, ο Χρήστος Μαντάς δήλωσε:

«Θεσμικοί παράγοντες είναι και οι υπουργοί. Δεν καταλαβαίνω λοιπόν πως γίνεται π.χ. οι υπουργοί του οικονομικού επιτελείου  να μην επικοινωνούν με τον κ. Στουρνάρα. Τώρα, όσον αφορά το δάνειο και κυρίως το θέμα της διαρροής,  το ερευνά η δικαιοσύνη. Αφήστε λοιπόν να περιμένουμε. Εγώ θέλω να τονίσω πως αυτή τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή ορισμένα ΜΜΕ σε μια  στρατηγική αμηχανία, επαναλαμβάνω, που έχει κυρίως η αξιωματική αντιπολίτευση, επιλέγουν να στραφούν σε ένα θέμα, όχι τυχαία, αλλά λίγες μέρες μετά τις αποκαλύψεις Τσουκάτου.  Και επειδή γίνεται και συζήτηση για το ύφος, τον τρόπο κ.λπ., να σας πω κάτι: εγώ δεν λειτουργώ με αυτόν τον τρόπο, αλλά όταν προβάλλεται αυτό είναι πολλές φορές υποκρισία και φαρισαϊσμός, για να κρύψουμε την ουσία. Εγώ δεν συμμερίζομαι πολλές φορές τον τρόπο του κ. Πολάκη. Το λέω ευθέως. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν θα υπερασπίσω μέχρι τέλος την πολιτική ουσία πραγμάτων στα οποία έχει δίκιο».    

Σε ερώτημα σχετικά με τα κρίσιμα ζητήματα της επίκαιρης πολιτικής αντιπαράθεσης, ο κ. Μαντάς σημείωσε:

«Θα πρέπει να δούμε την ουσία: πώς λειτουργούσε το παλιό πολιτικό σύστημα. Κάποιες εκατοντάδες εκατομμύρια δάνεια των κομμάτων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, δεν είναι ένα θέμα που πρέπει να το βλέπουμε; Οι μαύρες σακούλες που πήγαιναν στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ δεν είναι ένα θέμα που πρέπει να το αντιμετωπίζουμε;   Είπα ο ίδιος πως έχουμε μια πραγματικότητα. Έχουν γίνει κρίσιμα βήματα, όπως η αύξηση του κατώτατου μισθού, οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, η μη περικοπή των συντάξεων, η ρύθμιση των δόσεων που θα έρθει, η ρύθμιση της προστασίας της πρώτης κατοικίας, κρίσιμα ζητήματα στα οποία  προφανώς πρέπει να γίνει προγραμματική αντιπαράθεση.   Αλλά βεβαίως θέμα κρίσιμο είναι και το πώς λειτουργούσε το παλιό πολιτικό σύστημα. Βρήκανε την στιγμή λοιπόν, όταν ήταν επίκαιρο το θέμα της απολογίας του κ. Τσουκάτου, να ανακαλύψουν ένα δάνειο δήθεν παράνομο. Τους απάντησε όμως η Τράπεζα, αλλά και ο ίδιος ο κ. Στουρνάρας για το δάνειο του κ. Πολάκη.»

Απαντώντας στον κ. Δελή (ΚΚΕ) ο οποίος έκανε κριτική στην πολιτική Υγείας της κυβέρνησης, ο κ. Μαντάς είπε:   

«Εγώ δεν αρνούμαι πως υπάρχουν ζητήματα και στην Υγεία και την Παιδεία, αλλά δεν είναι δυνατόν να λέμε σε μια δημόσια συζήτηση πως αυτοχρηματοδοτούμε τα δημόσια νοσοκομεία την στιγμή που όλοι γνωρίζουν πως στηρίξαμε το ΕΣΥ και αυξάνοντας τους προϋπολογισμούς και  βάζοντας μόνιμο προσωπικό στα δημόσια νοσοκομεία. Και βεβαίως με την μεγάλη μεταρρύθμιση στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.»

Ο Χρήστος Μαντάς τόνισε κλείνοντας:

Όσοι θέλουν να μας βάλουν στο ίδιο κάδρο με την ακραία νεοφιλελεύθερη δεξιά και ακροδεξιά  που συνυπάρχουν στην ΝΔ, θα αποτύχουν για μια ακόμα φορά.  

Συντάκτης: avgi.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)