to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:48 | 03.12.2018

Πολιτική

Χρ. Μαντάς: Στον προϋπολογισμό κάνουμε πράξη αυτά που είχαμε υποσχεθεί

«Μέρα με τη μέρα και με αποκορύφωμα την διαδικασία για την ψήφιση του προϋπολογισμού του 2019 κάνουμε πράξη αυτά που είχαμε υποσχεθεί μέσα από τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ», δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτής Ιωαννίνων Χρήστος Μαντάς, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM».


«Κάποιοι μίλησαν για παροχολογίες», υπενθύμισε ο κ. Μαντάς, σημειώνοντας ότι «κάνουμε πράξη μια βασική μας έγνοια, να μπορέσουμε σε αυτή τη μεταμνημονιακή εποχή που έχουμε ήδη περάσει και την αισθάνονται οι άνθρωποι στην καθημερινότητά τους, να δώσουμε στην κοινωνική πλειοψηφία -μέσα από ένα συνεκτικό πρόγραμμα με στοχευμένα μέτρα- ανακούφιση, προοπτική».

«Αυτό κάνουμε και υλοποιούμε με τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που παίρνουμε στη Βουλή και βεβαίως με τον προϋπολογισμό του 2019 που εκεί πλέον θα κλειδώσουν και όλες οι αλλαγές», διευκρίνισε, απορρίπτοντας την κριτική που ασκεί η ΝΔ, καθώς «μιλάνε αυτοί που διαλύσανε τον παραγωγικό ιστό της Ελλάδας και χάθηκε το 1/4 του εθνικού μας πλούτου, αυτοί οι οποίοι τίναξαν την ανεργία στα ύψη, αυτοί οι οποίοι ήταν στην πολιτική τους και στον πυρήνα των απόψεών τους να μην επανέλθουν ποτέ οι συλλογικές διαπραγματεύσεις».

Σε ό,τι αφορά τις προσφυγές συνταξιούχων κατά των περικοπών στις συντάξεις τους ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ παρατήρησε: «Αυτές οι περικοπές, όπως έχει διευκρινίσει επανειλημμένα το υπουργείο Εργασίας, αφορούν την πριν από την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλο περίοδο. Όσο και να επιχειρούν κάποιοι να παρουσιάσουν τον νόμο Κατρούγκαλο ως καταστροφικό και λαιμητόμο, είναι ακριβώς ο πυρήνας αυτού του νόμου, ο οποίος συνδέοντας τις εισφορές με το εισόδημα επανέφερε πολύ μεγάλη δικαιοσύνη σε αυτό το κομμάτι και με τη διόρθωση που κάναμε με τη νομοθετική ρύθμιση για τους 250.000 ελεύθερους επαγγελματίες επιστήμονες νομίζω ότι από την πλευρά αυτή το σύστημα έχει σε ένα μεγάλο βαθμό ισορροπήσει [...] Σε σχέση με το επιχείρημα ότι οι συντάξεις που υπολογίζονται με τον νόμο Κατρούγκαλου έχουν τεράστια διαφορά με τις παλαιότερες [...] η αποτίμηση που γίνεται με αυτόν τον τρόπο αφορά ουσιαστικά την προ μνημονίων εποχή [...] Κάνουμε ό,τι μπορούμε και στον τομέα του ασφαλιστικού συστήματος και των συντάξεων να κρατήσουμε μία συνετή πολιτική, έτσι ώστε να υπάρχει ένα δημόσιο κοινωνικό ασφαλιστικό σύστημα, γιατί τα σχέδια του κ. Μητσοτάκη, όπως τα είπε στη ΔΕΘ, είναι στην κατεύθυνση της διάλυσης του δημόσιου κοινωνικού συστήματος ασφάλισης και στο πέρασμα στα ιδιωτικά funds».

Ερωτηθείς εάν τα κοινωνικά μέτρα του προϋπολογισμού θα έχουν μόνιμο χαρακτήρα εξήγησε: «Τα μέτρα των 910 εκατ. που νομοθετήσαμε και νομοθετούμε κάθε μέρα και θα αποτυπωθούν στον προϋπολογισμό είναι μόνιμα μέτρα για την επόμενη περίοδο. Όταν είχαμε ψηφίσει το μεσοπρόθεσμο και λέγαμε ότι μέχρι το 2022 θα υπάρχει ένας χώρος 3,5 δισ. για μόνιμα μέτρα, τα οποία θα προϋπολογίζονται κάθε χρονιά, κάποιοι λοιδορούσαν ότι η χώρα μας μπορεί, η αξιωματική αντιπολίτευση ισχυριζόταν ότι δεν θα μπορέσουμε να το καταφέρουμε. Από εδώ και στο εξής και στους επόμενους προϋπολογισμούς θα υπάρχουν προϋπολογισμένα μέτρα και όχι κοινωνικό μέρισμα από περίσσευμα».

Αναφερόμενος, εξάλλου, στο πόρισμα της πλειοψηφίας της εξεταστικής επιτροπής για το ΚΕΕΛΠΝΟ επισήμανε: «Πρέπει με προσοχή όλοι μας να μελετήσουμε αυτό το πόρισμα, γιατί είναι ενδεικτικό του πυρήνα του τρόπου που λειτουργούσε το παλιό πολιτικό σύστημα. Ένας οργανισμός που ήταν πάρα πολύ σημαντικός και με σημαντικούς επιστήμονες για τη δημόσια υγεία, στα χέρια του παλιού πολιτικού συστήματος φαίνεται να έγινε ένας οργανισμός που έπαιζε διαφορετικούς ρόλους και μέσα στο πόρισμα περιέχονται εμβληματικές περιπτώσεις οι οποίες προφανώς πρέπει να διερευνηθούν από τη δικαιοσύνη».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)