to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:43 | 11.09.2018

Πολιτική

Χρ. Μαντάς: Στόχος μας να εξαντλήσουμε την τετραετία

«Δεν ξέρω γιατί κάποιοι προσεγγίζουν αυτό που είπε ο πρωθυπουργός σαν παραθυράκι» δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτής Ιωαννίνων Χρήστος Μαντάς, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM», σχετικά με την απάντηση που έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας, στη συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ, για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.


«Λογικά σκεπτόμενος, αν υπάρξει μία κατάσταση, που δεν μπορούμε αυτή τη στιγμή να την προσδιορίσουμε, η οποία μπορεί να θέτει μία επιτάχυνση του χρόνου των εκλογών, αυτό κανένας ποτέ και πουθενά δεν μπορεί να το αποκλείσει. Είναι θέμα κοινής λογικής. Όμως, σκοπός μας είναι να εξαντλήσουμε την τετραετία, είναι ο στόχος μας» εξήγησε ο κ. Μαντάς και πρόσθεσε: «Επειδή πάρα πολλοί έχουν διαψευσθεί για τον χρόνο των εκλογών επί τρία χρόνια -κάθε τρεις και λίγο θα γινόντουσαν εκλογές, θα έπεφτε η κυβέρνηση, θα καταστρεφόταν η χώρα, θα λειτουργούσαν οι κόφτες- τώρα έχουμε μπει σε μία μεταμνημονιακή εποχή, σε μία πιο σταθερή φάση για την οικονομία και την κοινωνία -όχι ότι δεν έχουμε δυσκολίες, όχι ότι δεν έχουμε προβλήματα, όχι ότι δεν έχουμε ακόμη πάρα πολλή δουλειά, για να ανατάξουμε αυτήν την τεράστια καταστροφή- αλλά εν πάση περιπτώσει αυτό που ενδιαφέρει τον ελληνικό λαό, που ενδιαφέρει την κοινωνική πλειοψηφία και τη χώρα είναι να προχωρήσουμε με σταθερά βήματα μπροστά».

Ερωτηθείς εάν η συμφωνία των Πρεσπών μπορεί να οδηγήσει σε εκλογές, εφόσον θα έρθει προς κύρωση από το ελληνικό Κοινοβούλιο ο κ. Μαντάς απάντησε: «Και αυτό με έναν τρόπο έχει προδιαγραφεί, πώς θα είναι αυτή η διαδικασία. Εμείς είμαστε πεπεισμένοι ότι αυτή η συμφωνία είναι προς όφελος των εθνικών συμφερόντων, του ελληνικού λαού, της ειρήνης και της συνανάπτυξης στην περιοχή. Είμαστε απολύτως πεπεισμένοι γι' αυτό. Ο κυβερνητικός μας εταίρος έχει μία διαφορετική θέση. Είναι δημόσια διατυπωμένο αυτό [...] Όταν εκπληρωθούν όλες οι προϋποθέσεις, ώστε να ρθει η κύρωση αυτής της συμφωνίας στην ελληνική Βουλή, νομίζω ότι όλες οι πολιτικές δυνάμεις και βεβαίως το κόμμα των ΑΝΕΛ οφείλει να σταθμίσει τα δεδομένα. Προσωπικά πιστεύω και νομίζω ότι έχει φανεί και σε πολύ δύσκολες στροφές και στο προηγούμενο χρονικό διάστημα, ότι το κόμμα των ΑΝΕΛ δεν θα διακόψει βίαια την κυβερνητική πορεία, τη στιγμή μάλιστα που βρισκόμαστε σε ένα πεδίο, που μπορούμε πράγματι να δημιουργήσουμε και να συμβάλουμε, ώστε να βρεθούν λύσεις στα προβλήματα του ελληνικού λαού».

Σχετικά με τη δυνατότητα να μη γίνουν τελικά οι νομοθετημένες περικοπές των συντάξεων από τον Ιανουάριο του 2019 διευκρίνισε: «Ο μόνος τρόπος να σταματήσουμε να αναρωτιόμαστε όλοι είναι όταν αυτό θα αποτυπωθεί τελικά στον προϋπολογισμό. Όμως, έχουμε όλα τα εχέγγυα, όλη την επιχειρηματολογία και όλη την πραγματική εικόνα της οικονομίας, που είμαι πεπεισμένος ότι μπορούμε να πείσουμε τους εταίρους μας ότι αυτό δεν είναι ένα αναγκαίο μέτρο, δεν πρόκειται η ακύρωσή του να επηρεάσει τα δημοσιονομικά μας, δεν πρόκειται να επηρεάσει τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος, ίσα-ίσα η εφαρμογή του θα πλήξει σημαντικό κομμάτι των συνταξιούχων, την καταναλωτική τους δυνατότητα και στο τέλος-τέλος και την ελληνική οικονομία».

Σχολιάζοντας την κριτική που άσκησε η ΝΔ στις πρωθυπουργικές εξαγγελίες από το βήμα της ΔΕΘ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε: «Ο πρωθυπουργός έδωσε ένα σαφές πολιτικό σχέδιο, όχι μόνο για την επόμενη χρονιά, αλλά και για την επόμενη τετραετία, θα έλεγε κανείς, βασισμένος σε αυτό που δημιουργήσαμε ως πραγματικότητα μετά από σκληρή δουλειά, μετά από θυσίες του ελληνικού λαού, ξεπερνώντας έναν επώδυνο κύκλο, αφού τώρα πια βρισκόμαστε -αυτό είναι που ζορίζει την αξιωματική αντιπολίτευση -έξω από τα μνημόνια, τη σκληρή επιτροπεία, τις δόσεις που θα απαιτούσαν προαπαιτούμενα και όλον αυτόν τον κυκεώνα. Είναι ένα απόλυτα ρεαλιστικό σχέδιο, που αφορά πρώτα από όλα μία παραγωγική ανασυγκρότηση, αυτό που ονομάζουμε δίκαιη ανάπτυξη, που είναι βασικός πυλώνας για να μπορέσουν η οικονομία και η κοινωνία να πάνε μπροστά και οι βάσεις γι' αυτό έχουν ήδη τεθεί».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)