to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:15 | 13.06.2017

πηγή: Στο Κόκκινο

Πολιτική

Χρ. Μαντάς: Στη ΝΔ βάζουν πολλά στοιχήματα για να πουν τελικά «πάμε σε εκλογές»

Η Νέα Δημοκρατία επιδιώκει να βγει το βράδυ της 15ης ή της 22ης Ιουνίου και να πει «η κυβέρνηση απέτυχε, πάμε σε εκλογές», αλλά δεν υπάρχει κανένα τέτοιο ενδεχόμενο, είμαστε πολύ κοντά σε συμβιβαστική λύση, εκτίμησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Μαντάς μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Γιώργο Τραπεζιώτη.


Η γαλλική πρόταση είναι μία πρόταση δημόσια, ανοιχτή, μία πρωτοβουλία που είναι εξαιρετικά έντονη τις τελευταίες ημέρες, εκτίμησε ο κ. Μαντάς, σημειώνοντας ότι πλέον, «τόσο η Γαλλία όσο και άλλες δυνάμεις αντιλαμβάνονται ότι το πώς θα αντιμετωπιστεί το ελληνικό πρόβλημα, ποια λύση θα δοθεί, θα επηρεάσει και άλλα σε ευρωπαϊκό επίπεδο ... ειδικά η Ιταλία, που αποτελεί και το μεγάλο πρόβλημα λόγω του υψηλού χρέους ... από την δική μας πλευρά έχουμε κάνει και θα συνεχίσουμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό».
 
Ο κ. Μαντάς εκτίμησε ότι «τα επόμενα 24ωρα είναι εξαιρετικά κρίσιμα ... πέρα από το κλείσιμο της αξιολόγησης (που θα βάλει τέλος στην αβεβαιότητα) είμαστε πολύ κοντά σε μία συμβιβαστική λύση -με τον ένα ή τον άλλο τρόπο ... ο μηχανισμός που θα συνδέει την ανάπτυξη με τη λύση θα γεφυρώσει και τις διαφορές στις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη ... μπορούν όλα αυτά να δώσουν τελικά μία συμβιβαστική λύση που να ανοίγει έναν καθαρό διάδρομο για την επόμενη ημέρα».
 
Από την άλλη, ξακαθάρισε ότι «δεν θα τελειώσουμε με το χρέος τώρα, δεν προσβέπουμε σε μία λύση που θα δίνει οριστική απάντηση ... στόχος είναι να υπάρχει μία προφανώς μεγαλύτερη αποσαφήνιση, ώστε από το τέλος του προγράμματος και μετά να εφαρμοστούν τα αναγκαία μεσοπρόθεσμα μέτρα».
 
Ήδη, όπως είπε ο κ. Μαντάς, «λειτουργούν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ... που έχουν ομαλοποιήσει τους τόκους και κυρίως τα χρεολύσια ... σαν αποτέλεσμα, έχουμε λιγότερες "κορυφές" στην αποπληρωμή, περιόδους όπου πληρώνουμε πολλά».
 
Σε αυτή τη φάση, όπως τόνισε, η Ελλάδα ζητάει:
  • να μετατεθούν προς τα πίσω οι χρόνοι αποπληρωμής, οι χρόνοι ωρίμανσης των ομολόγων, καθώς π.χ. το 2022-2023 έχουμε να πληρώσουμε πάνω από 20 δισ. ευρώ.
  • να ομαλοποιηθεί έτι περαιτέρω η διαδικασία αποπληρωμής, ώστε τελικά το «βουνό» των υποχρεώσεων να «τεντωθεί» και να γίνει... «λόφος», δίνοντας ένα καθαρό διάδρομο σε βάθος χρόνου.
«Η Νέα Δημοκρατία έχει βάλει πάρα πολλά "στοιχήματα"», σχολίασε εξάλλου ο ίδιος για τις θέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ώστε να βγει το βράδυ της 15ης Ιουνίου (ή της 22ης Ιουνίου) και να πει "η κυβέρνηση απέτυχε, πάμε σε εκλογές", αλλά δεν νομίζω ότι υπάρχει κανένα τέτοιο ενδεχόμενο», ξεκαθάρισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.
 
«Με ένα συμβιβασμό που θα περιλαμβάνει και τα ζητήματα του χρέους και αυτά της ανάπτυξης θα μπορούμε την επομένη να έχουμε έναν σαφώς πιο καθαρό διάδρομο για την ελληνική κοινωνία», κατέληξε.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)